Elektronika za vžig bencinarja-težave

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Elektronika za vžig bencinarja-težave

OdgovorNapisal/-a brane » 02.04.2004, 08:42

Pri krešu modela, mi je nekaj crknilo v elektroniki za vžig motorja. Gre za MVVSa 26 z najnovejšo Vlach elektroniko EZM 1 TI (dva magnetka, nosilec magneta rdeče eloksiran). Elektronika je sicer izgledala nepoškodovana, edino kar je bilo, je bilo to, da je odpadel pokrov elektronike, preko katerega je bila elektronika prilepljena na model.
Elektroniko sem zaprl, zalepil pokrov z lepilnim trakom in preveril iskro in ker je iskra normalno delovala, je motor čakal na nov model, ki ga je sedaj dobil. Motor je normalno takoj vžgal, vendar je pri dodajanju gasa takoj začel trokirati, tako da ne doseže polnih obratov. Po kontroli svečke in besnem štelanju, ki ni obrodilo sadov, mi je bilo kmalu jasno da elektronika le ni povsem zdrava.
Elektroniko sem ponovno odprl in po malo natančnejšem pregledu videl, da je vseeno eden od elementov fizično poškodovan.
Gre za element v kovinskem ohišju (edini tak v celi elektroniki), z gornje strani povsem enake oblike kot sprejemniški ali oddajniški kvarc, le da je visok samo kake 3-4 mm.
Ali je kdo, ki ve za kakšen element gre in ve kakšno vlogo ima v elektroniki za vžig, kje se ga dobi, ker verjamem, da je to razlog za moje težave.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a blisk » 02.04.2004, 09:07

Zdravo,

Po tvojem opisu sodeč bi res lahko bil quarz, le da je v miniaturnem HC-49/US ohišju. Zgleda enako kot standardni, le da je visok samo 3,5mm.
Te elektronike sicer ne poznam. Če ima mikrokrmilnik, je to sigurno to, če pa ga nima, pa verjetno to ni quarz.
Poizkusi prebrati kaj pise na njem in koliko nogic ima.

L.P.
Zdenko.
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brane » 02.04.2004, 12:43

blisk napisal/-a:Zdravo,

Po tvojem opisu sodeč bi res lahko bil quarz, le da je v miniaturnem HC-49/US ohišju. Zgleda enako kot standardni, le da je visok samo 3,5mm.
Te elektronike sicer ne poznam. Če ima mikrokrmilnik, je to sigurno to, če pa ga nima, pa verjetno to ni quarz.
Poizkusi prebrati kaj pise na njem in koliko nogic ima.

L.P.
Zdenko.

Zdravo
Na vrhu je najprej en znak ali črka, ki jo ne morem prebrati, potem pa presledek nato pa ORC, ali ORG, ohišje je prispajkano na vezje na enem vogalu, po odtiskih na ohišju, se pa da oceniti, da ima podobno kot kvarc dve nogice. S spodnje strani je pa zalito z neko belo gumasto maso.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a blisk » 02.04.2004, 13:55

Žal mi iz tega ni jasno kaj bi to bilo, tako da ne morem kaj veliko več pomagati. Probaj to elektroniko pokazat kakšnemu elektroniku v tvoji bližini, namreč iz samega vezja okoli tega elementa se mogoče da še kaj videti.

L.P.
Zdenko.
Its nice to be important,, but its more important to be nice...
Uporabniški avatar
blisk

Kraj: Maribor

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov