Postavitev rezervoarja

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Postavitev rezervoarja

OdgovorNapisal/-a no_name » 12.04.2004, 16:28

Lep pozdrav!

Sem novinec in zato bo najbrž vprašanje rahlo smešno.

Gre zato, da pri modelu ko ga nagnem naprej mi motor zalije, ko pa mu nos dvignem pa potegne skozi uplinjač zrak v dovodno cev. Priključeno imam vse kot je treba (sesanje, izpuh). Tudi rezervoar je akrobatski.

Ali je možno, da se problem pojavlja, ker sem rezervoar namestil v težišče modela, saj je dolžina od igle uplinjača do "gladine" goriva 25÷30 cm, kar seveda prinese nekaj tlačne razlike pri višini.

Če rezervoar namestim neposradno za motor bo ta maksimalna dolžina še vedno ~12cm.

Kako je v tem primeru z težiščem, saj se ob polnem rezervoarju pomakne naprej? Ali naj bo težišče določeno ob praznem rezervoarju?

Hvala za odgovore!
no_name
Naš človek :)

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a brane » 12.04.2004, 16:49

Pri metanolcih, ki nimajo črpalke, je pametno tank montirati tako, da je čim bliže nivoju uplinjača, v katerikoli legi. Postavitev v težišče pa vsekakor je lahko problematična. Pri metanolcih kjer nam nadtlak poriva gorivo k uplinjaču, je nadtlaka redkokdaj dovolj, za dvig 25-30 cm. Običajno se tank pri takih motorjih montira takoj za motor, pri slimih pa še celo ob motor.
Težišče se vedno meri z praznim tankom
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a frcac » 12.04.2004, 22:24

Živjo.

Moje izkušnje (ne vem sicer za kateri motor gre):

z Branetom se sicer strinjam, ampak v mojem Relaxu imam rezervoar za gorivo kljub temu postavljen skoraj v težišču, tako da je "lajtnga" do motorja in obratno dolga 24 cm. Pri polnem tanku z motorjem nimam nikakršnih težav, ko pa pokurim dve tretjini župce (po petnajstih minutah akro letenja) pa mi motor včasih zakašnja pri nasilnejših negativnih manevrih, pri pozitivnih akrobacijah mu to ne pride niti na pamet. Motor kljub temu deluje brez problemov in me še ni pustil na cedilu.

Glede na to, da je teh 15 min maksimum za koncentracijo pri enem poletu me to ne moti, prej je to opozorilni znak (kljub štoparici) za pristanek, odmor in nov polet. Pumpa pa temu motorju v nobenem primeru ne bi škodila, čeprav mi jo še ni uspelo dobiti, saj je za 4T motor drugačna kot za dvotaktnike. Če jo slučajno kdo ima se pa priporočam... :)

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a eminem » 13.04.2004, 15:33

Se strinjam tudi strinjam z branetom. Imaš tank obložen z peno? Meni se je podobno dogajalo, samo da je meni prihajal samo zrak v motor. Iglo za dovod malo zapri, tank dobro obloži z peno in se malo igraj z iglo za nastavljanje modela. Ko se ti bo zdelo da si motor nastavil, postavi model za 10 sec v nvpično lego, in boš videl če bo kaj "kašljal". Če bo kašljal še samo malo nastavi motor.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a no_name » 13.04.2004, 21:16

Hvala vsem za odgovore. Rezervoar že nameščam direktno za motor.

Imam pa še vprašanje in sicer spet pri rezervoarju. Ko ga obračam je vse OK, ko pa ga postavim na nos pa utež, skozi katero se črpa gorivo ne pade na prednji del rezervoarja. Cev je silikonska in mislim da tudi ustrezne debeline (priložena).

Ali bi moral odstružiti večjo utež?
no_name

OdgovorNapisal/-a peroo » 13.04.2004, 22:02

ne, ni ti treba delati večje uteži. preveri samo, če lahko cevka z utežjo prosto binglja od stene do stene in se ne zatika na spodnji del rezervarja.

LP Peter
Uporabniški avatar
peroo

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a brane » 13.04.2004, 23:54

no_name napisal/-a:Hvala vsem za odgovore. Rezervoar že nameščam direktno za motor.

Imam pa še vprašanje in sicer spet pri rezervoarju. Ko ga obračam je vse OK, ko pa ga postavim na nos pa utež, skozi katero se črpa gorivo ne pade na prednji del rezervoarja. Cev je silikonska in mislim da tudi ustrezne debeline (priložena).

Ali bi moral odstružiti večjo utež?

Utež sploh ne sme v sprednji del rezervoarja, saj takrat ko gre model navpično ali strmo navzdol, ne potrebuje veliko bencina, pa tudi dolgo časa tak polet ne traja zato zadostuje bencin ki je v cevki, ko pa se model postavi bolj vodoravno ali navzgor, ko rabi moč pa je utež sigurno potopljena.
Lahko pa utež nabije v sprednji del rezervoarja pri kakšnem malo bolj divjem pristanku, ko se model sunkovito ustavi. V tem položaju se potem utež rada zagozdi in povzroča težave - motor slabo deluje, ali celo crkne, zato je po kakšnem gršem pristanku, to vredno preveriti. Običajno pomaga , če model obrnjen navpično navzgor malo močneje stresemo.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a no_name » 14.04.2004, 07:20

Bom naredil tko, kot ste mi svetovali.
Hvala

Zaželite mi srečo :wink:
no_name

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani