Polnilci

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Polnilci

OdgovorNapisal/-a brane » 21.04.2004, 08:04

Imam nekaj vprašanj glede polnilcev.
Zanima me ali je za 2 leti starega Intellija možna kakšna nadgradnja, da bi tako kot ta novi lahko polnil tudi Li Ion-Li Po akomulatorje.
Kakšno je mnenje glede Graupnerjevega Ultra duo plus 30 in kolko je vsesplošno hvaljeni Šulc ( ne vem točno katera številka) boljši, koliko stane in kje.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a mark8o7 » 21.04.2004, 21:46

tudi jaz imam vprasanje glede polnilcev:

npr eden od opisov polnilca
[/quote]Moderen, hitri delta-peak polnilec NiCd in NiMH akumulatorjev z avtomastkim nastavljanjem toka polnjenja. Polni pakete 4 do 7 (8 ) akumulatorjev kapacitete od 0,5 do 4 Ah s tokom od 0,1 do 5 A po končanem polnjenju pa polni s tokom 1/20 C, akumulatorje NiMH pa s tokom 1/60 C.
Priklop na 12 V enosmerno napetost (svinčev akumulator kapacitete min. 20 Ah ali usmernik, min. 8 A).
[quote]
torej, tam kjer pise da polni pakete od 4 do 7 celic, kaj je tista 8 v oklepaju, pomeni mogoče to, da pogojno polni tudi 8 celic in če jih pod kakšnimi pogoji?

lp
mark8o7
Član

Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a mihah » 21.04.2004, 21:48

Kaj kje kako?

Vprašaj tistega ki to prodaja...
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 21.04.2004, 22:41

torj, tam kjer pise da polni pakete od 4 do 7 celic, kaj je tista 8 v oklepaju, pomeni mogoče to, da pogojno polni tudi 8 celic in če jih pod kakšnimi pogoji?e

pri zelo dobro napolnjenemu in zdravemu akumulatorju polni tudi 8 celic če so le te v dobri kondiciji (iz izkušenj)
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.04.2004, 11:12

Hi!

Tudi sam uporabljam se intelija v2 (prejsnja verzija, ki se ni polnila li-on in li-po). Za polnjenje li-ion in li-po pa si bom naredil polnilec, ki sem ga nasel na tej strani.

http://shdesigns.org/planes.html

Zadeva se mi zdei zelo preprosta in mislim, da bi morala v redu delovati za polnjenje do treh celic zaporedno naenkrat.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a NightBird » 22.04.2004, 12:44

Zadeva se mi zdei zelo preprosta in mislim, da bi morala v redu delovati za polnjenje do treh celic zaporedno naenkrat.

Pri tej "home-made" zadevi mi ni všeč to, da nima termične zaščite.
Malce izdelovalske malomarnosti in posledično morebitna prevelika izhodna napetost ... :twisted: :twisted: :mrgreen:
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a NightBird » 22.04.2004, 12:49

pri zelo dobro napolnjenemu in zdravemu akumulatorju polni tudi 8 celic če so le te v dobri kondiciji (iz izkušenj)

Tisto "8" sicer polni a z nižjimi performansami (manjšim tokom). Posledično drži to, kar je napisal MC GAYVER, z malo boljšim (bolje napolnjenim - avtomobilskim, da ne bo pomote) akumulatorjem dobiš nekaj več muzike. Sicer pa zadeva nima vgrajenega DC/DC pretvornika in kot taka deluje ravno na meji še možnega.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a master_wood » 22.04.2004, 13:46

NightBird napisal/-a:

Pri tej "home-made" zadevi mi ni všeč to, da nima termične zaščite.
Malce izdelovalske malomarnosti in posledično morebitna prevelika izhodna napetost ... :twisted: :twisted: :mrgreen:

Edini problem je lahko termična zaščita v primeru, da pride do požara :D .
Napetost pa tako ali tako nastaviš s potenciometrom, da ni panike (sploh ne vem kje bi bila lahko v takem vezju kaka malomarnost, če že bo, vsa stvar ne bo delovala).
S pregrevanjem pa je tako, izberi pravo vrednost predupora, da ne boš imel prevelikega toka in to je to.
Jasno kot današnji dan.
Uporabniški avatar
master_wood
Član

Kraj: Koper - okolica

OdgovorNapisal/-a kiwi » 22.04.2004, 14:32

Ce bi ze hotel termicno zascito pa ja ni problem narediti enega temperaturnega senzorja, ki ga s selotejpom zalepis na celico in en enostavni regulator. Samo jaz mislim, da zaenkrat ni potrebe po tem.
Pa se casa nimam. :D
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a benjamindvorsak » 22.04.2004, 15:14

Naredil sem tak Li-ion polnilec, ki je pravzaprav nastavljiv napetostni regulator, nastavljen na 8,4 V za 2 celici. Polnil sem dve Li-ion bateriji (Leoch 800 mAh, 20g) in mi jih napolni samo do 4,0 V; bom poskusil še z višjo napetostjo in sproti kontroliral napetost na celicah. Ali ima kdo kakšno idejo, zakaj mi ne napolni do 4,2 V.
Lep pozdrav, Benjamin
benjamindvorsak
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a NightBird » 22.04.2004, 15:56

Edini problem je lahko termična zaščita v primeru, da pride do požara.

Natančno tako in tovrstni požari so pri teh celicah med modelarji naredili že marsikatero piz..rijo.
V kup rjaveče pločevine so se n.pr. spremenili avtomobili v katerih so filali celice. Vsaj en tak primer je znan in dokumentiran na netu.
Napetost pa tako ali tako nastaviš s potenciometrom, da ni panike

Panika je, če si (nenamerno) nastavil previsoko napetost. Ali pa v primeru, da pride do prekinitvenega delovanja potenciometra, kar ni ravno redka zadeva. Znana zadeva že iz HiFi-ja, kjer je šel v kontejner že marsikateri zvočnik, ker je nadobudni izdelovalec šparal na trimerju za off-set izhodne stopnje.
izberi pravo vrednost predupora, da ne boš imel prevelikega toka

In potem čakaš, da ti brada zraste, preden napolniš celice.

P.Š.T.:
Zakaj imajo vsi tovrstni baterijski paketi v raznih telefonih, prenosnih računalniokih & Co ... TRI priključke?
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a NightBird » 22.04.2004, 16:10

Polnil sem dve Li-ion bateriji (Leoch 800 mAh, 20g) in mi jih napolni samo do 4,0 V

Enostavni polnilci, kjer polniš s konstantno napetostjo, napolnijo kakšnih 80% baterije takoj, filanje preostaneka pa traja in traja, kar je seveda popolnoma logično, saj se z višanjem napetosti zmanjšuje polnilni tok v batarijo.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a benjamindvorsak » 26.04.2004, 22:10

Izmeril sem napetost napolnjene Li-ion baterije mobitela (Acer), ki je bila 4,4 V; očitno tem celicam ne škodi tudi tako visoka napetost. Do iste napetosti polni tudi Simens A60. Bom poskusil polnit z višjo napetostjo. Povejte še svoje izkušnje.
Lep pozdrav, Benjamin
benjamindvorsak
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a grega » 27.04.2004, 20:04

Ena stvar glede tistih 8 celic. Jaz sem za isto stvar klical v eno trgovino, kjer so mi dejali, da polnilec na 230 lahko polni do osem celic, v avtomobilu pa samo do 7.
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Ikarus » 01.05.2004, 13:55

Tisto osmico v oklepaju ( 8 ) pretentas tako, da takrat pac vzges avto, s tem dobis visjo napetost na klemah akumulatorja in vse bo ok. Saj ce preberes navodila, tam pise (ce me spomin ne vara) da za polnjenje 8ih celic napetost na vhodu ne sme biti nizja od 11 V, kar je pa ravno napetost dobrega in polnega akumulatorja, kakor je napisal McGayver. Ce pa avto vzges, pa bo napetost okrog 13V.
Pa obvezno polnilec priklopis direktno na akumulator, ne pa na nastavek za cigaretni vzigalnik, kakor je pripravljen polnilec ko ga kupis.
Uporabniški avatar
Ikarus
Novinec

OdgovorNapisal/-a kiwi » 03.05.2004, 23:30

Hi!

Kolikor jaz vem ni ravno pametno vžigati avtomobila, ko imaš na kleme priključen polnilec za akumulatorje in misliš polniti.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a JureHB » 15.06.2004, 16:08

Hmmm mene pa zanima ce je priporočljivo imeti kaksen poseben polnilec za polnenje NiMH KAN celic!? A se to lahko polne tudi preko uporov ter inštrumenta? Jaz sem do sedaj vedno vse tako polnil (nikoli nisem imel opravka z elektro pogoni)!

LP Jure
Uporabniški avatar
JureHB

OdgovorNapisal/-a mihah » 15.06.2004, 16:15

Jure, prijateljski nasvet: Koliko so vredni upori in koliko akumulatorji? Razmišljaj dalje - koliko je vreden model, ki ga tako napolnjeni akumulatorji poganjajo in kakšno zanesljivost potrebuješ pri pogonu? Kakšne so ambicije v nadaljnih letih?
Glede na to premisli koliko si pripravljen dat za polnilnik in sporoči.

In še odgovor:
Kakšen poseben polnilnik ni potrebno imeti. Osnovne zahteve so delta peak in polnjenje 2 A (lahko 1-1.5, tudi 2.5A, ne pa 3 A) za ustrezno število akumulatorjev.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a JureHB » 15.06.2004, 16:34

No glede na to da sem zares zagrizel v tale F5J po 3letnem premoru modelarstva in da se vam še letos pridružim na kakšni tekmi....kaj pa vem...30 do 40k bi dal...odvisno če to veliko pripomore k rezultatom na tekmi...rad bi da ne bi bilo treba reči "če bi imel bolši polnilec"! Nevem 30 jurjev +- 10 jurjev (odvisno koliko je potrebno)!

LP Hvala za nasvete že v naprej!
Uporabniški avatar
JureHB

OdgovorNapisal/-a mihah » 15.06.2004, 16:41

Si zadel v črno: Schulze ISL 6 330d, dobrih 30k.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov