Jet-meeting Villesse 2004

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Jet-meeting Villesse 2004

OdgovorNapisal/-a frcac » 04.05.2004, 21:57

Za vse, ki pretekli vikend niste vedeli ali niste utegnili na modelarsko srečanje v Villesse, pripenjam nekaj utrinkov dogajanja.

Sašo
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a frcac » 04.05.2004, 21:59

Še nekaj slik
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a frcac » 04.05.2004, 22:02

... pa še TurboRaven (bi verjeli da je izdelan v Mibu?)

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a brane » 05.05.2004, 17:35

frcac napisal/-a:... pa še TurboRaven (bi verjeli da je izdelan v Mibu?)

LP, Sašo

Zakaj bi bilo pa to kaj čudnega, takoj ko se je pojavil v Graupnerjevem katalogu sem bil skorajda prepričan da je Mibotov.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a mihah » 05.05.2004, 18:05

Ja, kul ni kej. 8) Sašo, kaj si namerno slike naredil neostre :?:

Vprašanje trubo raven.

Glede tiste sklopke-prenosa med motorjem in propelerjem mi je jasno, to mi je vodja proizvodnje razložil. Ampak kje se da najti o tej mašinki več podatkov oz realnih meritev. Zasledil sem le podatek 6 kW na osi. Kar se mi ne zdi veliko.

Kakor mi je bilo razloženo o sklopu, je malce čudno da ima tako veliko statičnega vleka. Prej bi pričakoval potem velik dinamični vlek.

Lahko kdo to razloži ali mi pokaže pravi link?

A je kje kakšen video od te beštije?
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 05.05.2004, 22:52

Slikce niso namenoma neostre - najprej sem jih naredil 640x480 pa so bile zelo lepe, ampak še vedno prevelike - okrog 300kb po sliki. Pomanjšal sem jih na 500 pikslov širine in eto... pa sploh nisem preveril rezultata.

TurboRaven pa res seka - pogon je čudovit (in pregrešno drag). Po moje je ključ do statičnega vleka v temu, da če recimo turbina deluje pri polnem plinu na 120000 obratih, pa pol to spraviš preko planetnega prenosa nekje na recimo okrog 7000 obratov na propelerju, gre navor grozno pokonci. Če se ne motim je v kombinaciji vgrajena drugače 80N turbina, tako da sploh ni potrebe po neki hudi moči tukaj. Tile turbince so že precej doterane reči, tako da njen potisk ni veliko odvisen od dinamike same kot recimo pri pulzorjih in podobni glasni navlaki.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a mihah » 05.05.2004, 23:38

frcac napisal/-a: kot recimo pri pulzorjih in podobni glasni navlaki.

:D Veliko je te glasne navlake ja 8)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a brane » 06.05.2004, 07:10

Kako je pa tole letelo, ali je šlo kot puščica, ali tudi kaj bolj počasi, morda kaj od 3D letenja, kako je z odzivnostjo turbine.
Moram priznati da me je Schempp lani v Lescah malo razočaral. Z Gilesom, razen ene precej visoko izvedene torqe role ni bilo od 3D letenja nič. Je pa danes v show programu 3D letenje nuja, če se hoče pokazati kaj akrobatski model zmore, posebej če gre za model nekoliko večjih dimenzij.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a frcac » 06.05.2004, 11:51

TurboRaven je v zraku zelo impresiven, in sploh ne gre kot puščica. Kako pa je, ko sestaviš velik akro model z nizko minimalko, njegovo preciznost pri izvajanju figur, okretnost, 35kg vleka (3:1) in neverjeten zvok-turbo propa (pri polnem plinu ni bilo kljub lesenemu Menzu nobenega "ripanja" propelerja) pa ti je hitro jasno kako to izgleda. Kar se pa 3Dja tiče, videti je bilo tudi "torque-roll", pa ne samo enega. Več zaporednih, popolnoma aksialnih in na istem mestu.

Brez zamere - Schempp te lani v Lescah z Gilesom kot poznavalca akro letenja ni mogel razočarati, saj je pokazal izredno precizno letenje in brezhibno izvajanje F3A programa. Mimogrede, a 3D kozlarije s Showflyerjem Schemppa in njegovega kolega ti pa niso bile všeč? :)

Miha - ko pa slišiš F-18 na dva pulzorja, se ti zdi zvok turbine na polnem plinu kot da bi poslušal speed280 v prostem teku na 20m ... :lol:

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a Robi » 06.05.2004, 13:48

Sašo je opazoval Martinove mojstrovine v soboto, jaz pa v nedeljo. Takoj po vzletu na cca 2 m višine je Martina obrnil Ravena na nož in nadaljeval polet v luping na nož. To je bil zelo dober uvod, ki je obetal ša marsikaj zanimivega, vendar na žalost kaj več od povprečja Martin n pokazal. Izvedel je več nizkih preletov na hrbtu, v "normali" in na nož, toda vse v spremstvu obilice hrupa, kot posledice letenja pri polnem (ali skoraj polnem) plinu. Izvedel je tudi rolo v polnem krogu, kar je zelo lepa in tudi težka figura, tudi visenje na propelerju in vrtenje na propelerju je bilo v programu, vendar turboprop pogon za to ni najbolj primeren, zaradi počasne odzivnosti.
Martin je znan po svojih težavah z merami in količinami :D Tistih 35 kg vleka v zraku niti slučajno ni bilo videti, pa tudi velikost propelerja 24 x 12 ne kaže ravno najbolj v to smer. Res je, da se sicer vrti malo hitreje, kot propi na ZDZ-jih (v območju 8.000 o/min), vendar zaradi tega ne more biti kar 35 kg vleka. Najbolj realno se je vlek dalo oceniti, ko ga je potegnil iz lebdenja v vertikalo. Po mojem, ni bilo kake večje razlike kot pri vertikali Davidovega Jaka.
Martinov nastop mi ni bil pisan na kožo, ker se bolj nagibam k "lepemu" letenju pri manjših hitrostih in izvajanju pravilnih figur, verjetno pa je bil nastop za koga drugega, ki ima rad hitrost in hrup propelerja ta nastop zadetek v polno.
In še zaključek. Martin je vrhunski pilot, katerega znanju letenja se verjetno nikoli ne bom približal, vendar mi njegov način letenja ni všeč. Mislim, da bi drug pilot, z drugačnim stilom letenja lahko predstavil TurboRavena tudi mojim očem bolj prijazno :D

Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a brane » 06.05.2004, 14:29

Brez zamere - Schempp te lani v Lescah z Gilesom kot poznavalca akro letenja ni mogel razočarati, saj je pokazal izredno precizno letenje in brezhibno izvajanje F3A programa. Mimogrede, a 3D kozlarije s Showflyerjem Schemppa in njegovega kolega ti pa niso bile všeč? :)

Sašo[/quote]
Popolnoma se strinjam, da je bilo prikazano res kvalitetno F3A letenje, o tem ni najmanjšega dvoma, a takrat v Lescah ni bilo F3A tekmovanje, pač pa miting, model je bil posnetek pravega akrobatskega letala z razponom 2,35 m ali tako imenovani približno 33% scale, taki modeli pa niso prvenstveno namenjeni letenju F3A programa. Na mitingih celo največji svetovni mojstri F3A letenja prikažejo F3A letenja le za vzorec, vse ostalo je 3D, večinoma ob spremstvu glazbe. Moja pripomba torej ni kritika kvalitete prikazanega letenja, pač pa nestrinjanje z izbranim repertoarjem.
Po drugi strani se globoko zavedam, da Slovenci s svojo miselnostjo capljamo daleč zadaj, zato je za veliko večino "starih" modelarjev 3D bolj mešanje zraka, ali če povzamem "kozlarije", kot pa letenje. V tem primeru je bil izbrani repertoar seveda kar primeren.
A kdor hoče pokazati kaj posebnega, mora tvegati klasika enostavno ni dovolj.
Zaničljiv odnos "starih" modelarjev, do 3D letenja za katerega je prav tako kot za F3A, potrebno veliko treninga, znanja, zbranosti in natančnosti, dodatno pa še popolnoma neoporečna in zanesljiva oprema in kar nekaj poguma, pa kaže pravzaprav na ljubosumnost in strah pred 3D letenjem, ki prihaja in se razvija-bistveno hitreje kot F3A.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a mihah » 30.05.2004, 12:44

35 kil vleka, kolk pa ga ma pol tale mašinka v ospredju? :D

http://graupner.de/images/turboprop/img011.jpg
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a frcac » 11.10.2004, 19:14

Da se tema vrne na vrh seznama... za vse nejeverne tomaže ki bi radi videli kako TurboRaven leti si poglejte filmček s povezave

http://www.avpics.de/lffamp/mibo-turbo-raven.wmv (8,5 Mb)

Model tudi "huvra", lebdi, visi na propelerju ali kakorkoli se že temu reče - mislim da je pa moč pogona evidentna iz prve vertikale iz hrbtnega leta takoj po poletanju :D

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a Parky » 11.10.2004, 19:28

Lahko si greste ogledat kako leti Turbo raven
na http://www.GRAUPNER.com kjer boste najdli zanimiv filmček

Lp :wink:
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Parky

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.10.2004, 19:31

Filmček ne prikazuje lebdenja modela :?

Sicer pa propeler dobro poje in dodobra preglasi mašinko :)

Deluje pa model res lahkotno. Počasen tudi ni, če se upošteva njegovo velikost.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a kiwi » 12.10.2004, 15:08

Najbolj mi je vsec zvok propelerja. Panja pa tusi super.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 15.10.2004, 20:56

Obiščite graupnerjevo stran pa boste videli da tudi lebdi.
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157

Kraj: Polzela

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov