F4C - makete

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

F4C - makete

OdgovorNapisal/-a Big A » 15.06.2004, 13:05

Pozdravljeni,

Odpiram novo temo, ker me zanima, kako je s tem pri nas.

V zadnjem času sem si nekoliko ogledal tovrstno modelarstvo. To je disciplina, ki se nadaljuje tam, kjer druge že nehajo. Namreč, ko je model izdelan do faze letenja, se šele začne pravo delo z detajliranjem in barvanjem do čimvečje podobnosti s pravim letalom. Izdelava dostikrat traja več let.

Pred kratkim sem bil v Avstriji, kjer sem si ogledal njihovo F4C državno prvenstvo, tako da sem dobil občutek, kako to sploh izgleda. Tekmovalcev je bilo 6, modeli pa so bili res zdetajlirani 'do konca'. Eden od tekmovalcev mi je rekel, da je model gradil pet let.

Avstrijci so pokazali interes, da bi nastopali tudi pri nas, saj so zainteresirani za nabiranje mednarodnih točk. Žal iz tega ne bo nič, ker pri nas ni tovrstnih prireditev.
Edini, ki se s tem nekoliko spogledujejo, so v Lescah.
Toda v Lescah nimamo pravega F4C tekmovanja, čeprav svoj prireditev tako imenujejo. Tam je le nekoliko zahtevnejši miting - pač zato, ker tam ne morejo nastopati prav vsi, ampak le taki, ki imajo vsaj polmakete. F4C je natančno predpisana FAI kategorija, na kakteri morajo soditi mednarodno priznani sodniki. Pri nas pa nimamo niti enega takega.

Imam nekaj kolegov, ki imajo F4C modele. Nekaj je tudi starejših modelarjev, ki imajo ta prave stvari (g. Mencinger, Albin Novak, Smrtnik, Roli, Brane...). Se pravi, da modelarjev s pravim F4C modeli imamo kar nekaj.

Koliko pa je sploh interesa med temi modelarji za tovrstne prireditve pri nas?
Ima kdo interes, da bi recimo šel tekmovati v Avstrijo ali v katero drugo državo?
Si kdo prizadeva, da bi pri nas F4C zaživela?
Je kdo zainteresiran za pridobitev licence za sojenje na F4C tekmah?

LP
A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov