Modeli pylon 400

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a kiwi » 30.06.2004, 14:53

noro...... :twisted:
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a junior » 30.06.2004, 15:02

Če si kdo zasluži predznak ''extreme'' so pa to tile ''šveđani'' !
I want one :!:

Primož
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.07.2004, 00:31

Jupiiiiiiii!

VIP na popedenanega 400 race + 2 Konionki + popedenan 4.7 Cam prop = veselica 8) :lol:

Hitrost na uč (srednja ocenjena hitrost od štirih prič) okoli 130 do 140 km/h. Ko so akuji polni pri spustu se motor še dodatno razbremeni in zdi se kot da se elisa preko neke hitrosti popolnoma razbremeni. Zdi se kot da bi "prešaltal v drugo" ;)

Opravljena sta bila 2 poleta. In lahko povem, da je model lahko ZELO počasen. Dosti bolj ko ga je Andrej vozil na tekmi F5J. In to me zelo veseli. Kot drugo je elisa CAM preživela oba pristanka. Model je lahek (malo čez 360 g) in to je velik + !!! :idea:

Start je zelo zanimiv. Statičnega potiska je res neverjetno veliko. Toliko da je model potrebno samo nalahko vreči in že poleti kot po tračnicah naravnost!

Več letov sledi v naslednjem tednu. Hvala Juretu! 8)

Po končanih poletih se je odprla na samem prizorišču in kasneje v picrriji Papparotti debata o kategoriji Pylon 400. Prisotne modelarje in pilota je model na "ubogi speed 400" zelo presenetil :)

2 Koniona se odlično obneseta. To drži kot pribito. 7 akumulatorjev je že za 60 g težjih kar sicer prinese nekaj na prodornosti, vendar se negativno obnese pri pristankih - več polomljenih propelerjev!

Zato bi se verjetno že po nekaj intezivnih treningih strošek nabave LiIon oz Lipo polnilca (~15.000 SIT) kar obrestoval! Cena 2 Konionk pa je itak bolj ali manj enaka 7 akumulatorjem NiMH!

Modeli zaradi manjše mase štartajo mnogo lažje, pristanki so neproblematični! Življenska doba (sicer poceni) motorčkov je tudi večja. Pa jasno še vsi "cukrčki" ki jih prinašajo Konionke ... :)

Ohlapna pravila:

Model: Kje so omejitve?
Motor: Zaprt in nemodificiran tip 400 (ja, kontrole na tekmah!)
Akumulatorji: do 7 NiCd/NiMH ali 2 x Konion
Čas letenja: 4 minute

Proga: Malo večja varianta, predlagam višino trikotnika 100 m.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a belovic » 04.07.2004, 02:38

...likalnik je koncno opravil svoje delo in evo moje masinice ready to fly... :twisted:

no, naj se povem da nimam namena tekmovati s pylonom, ampak sem si ga naredil iz ciste radovednosti in tudi ker sem si zazelel nekaj malo bolj adrenalinskega kot moje ''slow-fly jedrilice'' :roll:

lp,ivica
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.07.2004, 05:47

Odlično Ivica!

Če še nadaljujem povzetek včerajšnje debate iz picerije.

Na progi BO in to zelo očitno videti razlike v kakovosti letenja! Verjetno bi si upal napovedati, da bo izvežban pilot znal peljati tudi pylon trainerja okoli proge dosti bolje kot "začetnik z raketo". Zato bo to zelo zanimivo!

Glede pravil okoli modela pa bi za začetek, za tiste tekme za druženje lahko bili zelo liberalni. Zanimiva bi bila tudi leteča krila, parkflyerji ala Terry, MPX Microjeti, ipd, ki jih je pri nas veliko.

Verjetno bo sčasoma dobro uvesti začetniško kategorijo, se pravi da se predpiše neka minimalna površina kril. Orenk modeli pylon 400 so res hitri!
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 04.07.2004, 07:57

mihah napisal/-a: Zanimiva bi bila tudi leteča krila, parkflyerji ala Terry, MPX Microjeti, ipd, ki jih je pri nas veliko.

To bi mene tudi zanimalo.... nek simpel-dobroviden avijon, pa da se naganjaš okol. Pyloni so malo preveč hektični zame.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.07.2004, 08:28

Dober avijon za začetek hitrega letenja - search google "PROJETI" :)

Mild to wild ... počasi (!) ali hitro, vse mu je vrlina :)

Več izveste čez kakšen teden v novi debati 8)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 04.07.2004, 08:34

Ivica, upam da imaš spodnjo stran modela kakšne druge barve (BELA) ker bo tako model bolj kazal kako je obrnjen. Moj je zgoraj fluorescentno rumen, z modro obarvanim zgornjim delom trupa, ter popolnoma belim spodnjim delom. Pa še vseeno me včasih pri izvajanju hitrih akrobacij zmede kaj je spodaj in kaj zgoraj. Ker model šiba hotro, lahko ob takem momentu, ko si narobe prepričan o položaju modela, narediš usodno napako. Jaz sem svoj model že 3x piknil v zemljo, ko sem v naglici in v strahu podzavestno potegnil palico k sebi, model pa (bil na hrbtu) pišil v tla.

Sicer pa tale Cesarjev Pilon dobro prenese take "crash" zadevšne. Obakrat mi je odtrgalo krilo (eno polovico) ven iz trupa tako "lepo", da se je dalo kar simpl zalepiti nazaj. Tudi sedajle ko tole pišem, čaka leva polovica krila na "transplantacijo" :lol:

LP Mitja

P.S.: če imaš cel model enake barve, pa mu daj naprimer na spodnjo stran kril kake kroge ali zvezde ali kaj takega kar bo dajalo nedvoumno informacijo "zgoraj/spodaj"
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a belovic » 04.07.2004, 14:43

od spodaj je model modre barve kot ''maska'' na pokrovu :wink:

sicer pa ce mu je usojeno, mu je pac usojeno in s tem sem se ze vnaprej sprijaznil :?
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a » 04.07.2004, 16:03

belovic napisal/-a:od spodaj je model modre barve kot ''maska'' na pokrovu :wink:

sicer pa ce mu je usojeno, mu je pac usojeno in s tem sem se ze vnaprej sprijaznil :?

Preveč lepo je narejen za razbit! :?

Ali je slučajno gor zložljiv prop? Če je - Al je to samo šminka?

Sicer tudi sam načrtujem nekaj podobnega v "bližnji" prihodnosti.
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.07.2004, 17:06

Sedaj so mojega VIPa leteli že trije izkušeni piloti. Dva po 2 x, eden samo dve dobri minuti. Od vseh je bilo slišat samo pohvale o hvaležnosti modela. Torej model potemtakem priporočam vsem, ki bi radi imeli res soliden model, ki je lahko izgotovljen samo v urici ali dveh.

Če boste kopirali moj lahek setup bo model lahko pod majhnim plinom še vedno dovolj okreten za šolanje, popolnoma neproblematičen za vzlet, pri pristanku prav tako + malo zlomljenih elis ;)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a mihah » 04.07.2004, 17:07

Glede barvne kombinacije pri VIPU pa priporočam rumenega/rdečega.

Za siceršnjo barvno shemo je dobro imeti konratsne barve na zgornji/spodnji strani in obarvane zaključke kril.
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a belovic » 05.07.2004, 01:03

zlozljiv prop je samo ''sminka'' ker se cakam na tistega pravega...

no pa se eno bom povedal...ce se mene vprasa, se takega modela ne splaca delat, vsaj ne picajzlat ker gre prevec casa, razen ce kdo zelooo uziva v gradnji in ''sminkanju''...

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a belovic » 07.07.2004, 00:16

jupi... :D danes sem uspesno opravil krstni polet svojega prvega pylona in zacuda :shock: je prezivel vse faze leta od vzleta, ''sviganja'' po zraku sem ter tja, do pristanka.... noge in kolena so se mi tako tresle, da mi je iz zepa padel rezervni pack akkujev :D

na zacetku naj omenim da je na modelu bil sprva setup: motor 7,2V, 8 celic KAN 650, regler RONDO400 :? (odmaknjen od motorja...) ter zlozljiva elisa 6*3 (sminka s slike :shock: ), ker sem za zacetek hotel nekoliko nizjo hitrost kar se je kasneje izkazalo kot pravilna odlocitev :idea:, ker model ni bil pretirano hiter (ravno prav za privajanje...) je pa zato zelooo okreten in tudi nazalost najmanjsa napaka je lahko usodna :roll:
Miha: tudi tebi svetujem, da si za zacetek omislis bolj ''slow-fly'' setup :!:

se nekaj me je presenetilo: ce sta vzlet in let neproblematicna, je pristanek pravi podvig, saj je model z ugasnjenim motorjem leti dokaj hitro in noce in noce pristat :? kar je imelo za posledico nerodno ''pikanje'' pred drevesi na koncu njive in nic kaj nezno ''kobacanje'' po travi, na sreco brez posledic :roll:...

letel sem dalec od oci javnosti :oops: , zato bom pa jutri vzel s seboj ''fotoreporterja'' in upam da nam bo uspelo naredit nekaj fotk :?:

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a belovic » 07.07.2004, 00:18

pozabil sem omenit vzletna masa modela znasa 405 gr.
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a mihah » 07.07.2004, 08:53

belovic napisal/-a:Miha: tudi tebi svetujem, da si za zacetek omislis bolj ''slow-fly'' setup :!:

Ivica, čestitke!

Masa 400 g je tudi zelo lep uspeh!

Glede "slow-fly"...

Tak setup, kot ga imam sedaj je suprca! Zakaj? Še vedno imam krmilnik in lahko ustrezno zmanjšam obrate motorja! Superca pa je to, da je vzletanje popolnoma neproblematično. Če pa se pojavi kje kriza, pa imam še vedno veliko zaloge plina... ;)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a belovic » 07.07.2004, 11:53

v glavnem, veliko srece in mirne roke pred prvim poletom...
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a belovic » 07.07.2004, 19:12

1. pogled v notranjost :shock:

2. motor mora delovati v vseh rezimih leta :roll:
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a belovic » 07.07.2004, 19:25

se nekaj: sam motor deluje 6-7 minut, odvisno kako ga ''spanamo'' in najbolj me je presenito to, da je po 5-tih minutah se vedno dovolj moci, da brez problema izvedemo prednji luping, pa tudi ostale akrobacije so lepe in neproblematicne...
skratka super ''trenazni'' pylon za ''sviganja'', akrobacije in izzivljanje :wink:

ti dve sliki pa sta zajeti z videa...

1. vzlet iz roke :wink:

2. ''brisanac'' :shock:

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic

OdgovorNapisal/-a mihah » 08.07.2004, 08:07

Ivica, daj video na http://www.rcpics.net
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov