Nagradno vprašanje

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Nagradno vprašanje

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 19.07.2004, 07:08

Kaj je nevsakdanjega na combat modelu na sliki, sicer dobro poznanem in priljubljenem "švicarju", ki ga je konstruiral Big A?

Nagrada:

Brezplačen ogled F3A tekme na Lijaku z osebnim vabilom. K ogledu spada tudi pivo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Jaro » 19.07.2004, 08:01

Viertakt
Quattrotempi
Štiritaktar
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro
Naš človek :)

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 19.07.2004, 09:29

ČESTITKE!

Nagrado se prevzema osebno na Lijaku na F3A tekmi.

Nabavil sem si najmanjšega serijsko izdelanega štiritakterja krmiljenega z ventili. OS FS 20, 3,5 ccm. Tega motorja že 20 let ne izdelujejo več ,zamenjal ga je najprej 4 ccm in danes 4,4 ccm istega proizvajalca. Motor je svoja mlada let prživel v Nemčiji. Je rabljen, vendar dobro ohranjen. Menjal sem mu ležaja in deluje kot nov.

Pripravljam maketo, ki jo bo poganjal. Nisem pa mogel dočakati trenutka, da gre v zrak. Zato sem ga namontiral na Švicarja, ki ga sicer goni MVVS 3,5ccm. Štiritakter ima le tretjino moči, kot "originalen" pogon. Opravil sem nekaj meritev: vrti 10x4 do 10x6 (9x6) odvisno od potrebe (modela).

Pa vendar:

Model leti lepo, počasi. Vzlet izpod kolena je čudovit: počasen, zanesljiv, scale. Privoščim si počasno vzpenjanje tik nad vrhovi breskev (20-30cm), kar deluje blizu realnemu kotu vzpenjanja. Seveda mu manjka vleka (statični cca 10N, masa modela brez goriva 1160g). Vrtljaji motorja niso problematični, tudi v zraku se ne prevrti (v vertikalah ga zapiram). Odziv na dodajanje plina je perfekten. Seveda pa 75 stopinjsko vzpenjanje ni težava. Počasni "mimoleti" na nizkih vrtljajih prepričljivi: motor dela kot singerica (poznate ta zvok?: kl.kl.klklklklkl......).

Najlepši pa je zagon motorja. Nič zaganjača, nič naprstnika, nič rokavic. S tremi prsti frcnem spiner v nasprotno smer vrtenja in zavrti se z 2300rpm.

Čez vikend sem absolviral deset poletov, porabil pa goriva toliko, da se v posodi komaj pozna (manj kot pol litra). Poraba je približno 1/3 tiste, ki sem je vajen na tem modelu (125ccm rezervoar po osmih minutah vsebuje še 80 ccm).
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil Dragonfly, dne 24.09.2004, 14:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

OdgovorNapisal/-a junior » 19.07.2004, 22:40

8)

Katero maketo pripravljaš?
Zanimivo bi bilo slišat 2x kl,kl,kl,kl,... na tvojem dvomotorcu.

Primož
Uporabniški avatar
junior
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 20.07.2004, 06:34

Poganjal bo dvokrilno maketo modela AVIA B534 v merilu 1:10, kar pomeni razpetino 940 mm. model je že sestavljen in v fazi konstruiranja (prilagajanja) pritrditve agregata, rezervoarja in pokrovov, ter podvozja. Dodana bodo še krilca, kar tudi terja še nekaj posegov (krilca so samo na gornjih krilih, servo pa bo v trupu).

Klklklklklklkl na Tigercatu? Tudi sam bi to rad slišal. Ali mi lahko kdo pomaga priti do še enega motorja OS FS 20? Pa tudi če samo na posodo!
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov