HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 29.05.2004, 22:52

Ja super.... Torej lahko pričakujemo kar lepo tekmo...do takrat se nas bo opogumilo dovolj, da bo spodobna dirka, upam, d bo tudi precej gledalcev - potencialnih tekmovalcev na novi sezoni.

@kroko
-Start lahko poteka samo z načinom »met s prijemom za trup« ali če določi organizator, s startno elastiko – »bungee«
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a JureHB » 02.06.2004, 08:39

Ja seveda bom tudi jaz na prizorišču...če pa bo to res 100% grem pa prec k Gregorju Zajcu in mu povem! Pomojem bo zelo zaintereseran! Aja kaj pa čisto klasična pravila ki smo jih takrat tekmovali!? 30s ena točka! Z elastiko trije najdaljši,...

LP Jure
Uporabniški avatar
JureHB
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 02.06.2004, 09:34

Zaenkrat sem spisal tole:

Hlg Classic:
1.»Trije najdaljši leti (max. 120sekund = 1000točk)«
2.»Napovedan čas leta« , katerega mora pilot trikrat odletet (30, 60, 90 ali 120sek). Če pilot ne doseže tega, se čas multiplicira z 3 in ta vrednost se odšteje od skupnih točk.
3.»Zadnji let šteje« . Pilot lahko v operativnem času opravi poljubno število metov-Veljaven let je zadnji ! Vsak prejšnji let se ne šteje.
4.»Vsi tekmovalci v skupini naenkrat vržejo«. Tako dosežemo, da vsak tekmovalec v skupini tekmuje v istih pogojih kot ostali. Tekmovalci morajo po znaku sodnika štartat model v času treh sekund. Najdaljši možni čas leta je 2minuti (120sek. = 1000točk), vse kar je dalje, ne šteje.

-Čas leta začne štet od trenutka ko pilot spusti model iz roke ter konča ali v roki ali na tleh v okvirih tekmovalnega polja oz. če se dotakne kateregakoli objekta ali osebe. Pristanek v roko šteje !
-Število modelov na enega pilota ni omejeno. Pilot lahko zamenja model, bodisi zaradi svoje presoje ali poškodbe modela, kadarkoli med turnusom oz. kadarkoli v času tekmovanja.
-Tekmovalec ne sme zamenjati frekvence med tekmovanjem. Če ni izbire mora obvezno obvestit organizatorja.
-Tekmovalec meče model sam. Pomočnik ni dovoljen. Poleg sebe ima lahko sodnika kateri mu je dodeljen s strani organizatorja. Pomočnik je dovoljen samo v primeru »hendikepiranega« tekmovalca v fazi starta in pristanka v roko.
-Vsak pristanek izven določenega polja, katero mora biti vidno označeno, je ničen in se šteje z 0 točkami.
-Vsak met izven uradno signaliziranega starta je ničen in se točkuje z 0 točk
-Vsak pristanek po uradno signaliziranem koncu delovnega časa je ničen in se točkuje z 0 točk.
-V primeru trka modelov v zraku se let ne ponavlja.
-Vsak tekmovalec je odgovoren za start svojega modela.
-Start lahko poteka samo z načinom »met s prijemom za trup« ali če določi organizator, s startno elastiko – »bungee«
-Način starta »met za krilo« je prepovedan
-Prosto letenje in trimanje modelov je dovoljeno samo med turnusi. V času turnusa je prižiganje oddajnikom strogo prepovedano
-Organizator poskrbi za primerno tekmovalno polje, v primeru kategorije »bungee« priskrbi startne elastike za tekmovalce. Sodnike dodeli organizator vsakemu tekmovalcu svojega.
Modeli:
-Model mora biti ne-motoriziran in njegov razpon ne sme presegati 150cm
-Model mora biti radijsko voden.
-Dovoljeni sta le dve krmilni površini oz. 2 servomotorja na en model.
-Startna masa ne sme biti nižja od 260 gramov ter ne sme presegati 600 gramov
-Radius sprednjega dela trupa ne sme biti manjši od 5mm
Definicija tekmovalnega polja:
-Tekmovalno polje naj bi bilo dovolj ravno in zadostnega obsega, da dovoljuje večim tekmovalcem simultano letenje.
-Tekmovalno polje ne sme biti pobočje.
-Organizator lahko določi smer letalne linije ter prepoved preletavanja v določenih smereh
-Tekmovalno polje bi naj obsegalo 100x50m, kjer naj bo daljša stranica polja obrnjena čelno na veter. Minimalno polje je 50x50m.
Definicija pristanka:
Pristanek je veljaven če:
-model pristane vsaj z enim delom v tekmovalno polje (ne rabi cel model pristat v tekmovalno polje)
-tekmovalec ujame model v svojo roko (v primeru hendikepiranega tekmovalca, tisti ki vrže tudi ujame model v roko)
-tekmovalec z obema nogama stoji na tekmovalnem polju in model ulovi (skok v zrak ne velja)
Letalni čas:
-Letalni čas je merjen od trenutka naprej, ko tekmovalec spusti model iz roke, do trenutka ko se model dotakne tal, roke ali se dotakne kateregakoli objekta.

-Letalni čas je uraden če:
model starta in pristane v tekmovalnem polju in če se start ter pristanek izvedeta znotraj signaliziranega delovnega časa.

Zaenkrat je to edino spisano pri meni, še ni dokončano in je neurejeno....
Z veseljem pa sprejmem komentarje, predloge, ideje, spremembe.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a samo3D » 02.06.2004, 09:57

To mi delite, pjebi!

Sam sem pristaš metanja modela z roko (saj zato se imenuje HLG), (92 kil samih mišic :lol: :lol: ), če pa bo gumica, zna bit zadeva malo bolj izenačena! (Čač ma 110 kil samih mišic :shock: )
Bravo Andrej, zgleda, da ti bo že drugič zapored uspelo privabit ljudi na tekme. Zgleda pa, da bo zadevo vlekla naprej F5J karavana. Bolj malo je novincev.

L.P. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a mihah » 02.06.2004, 10:32

Dejte narest demo HLG Classic na F5J tekmi.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a belovic » 02.06.2004, 11:21

konkurenca.... mene je za 50 kil in se nekaj drobiza samih misic :twisted:
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 03.06.2004, 10:29

Jaz mam pa 110 kil kvalitetnega štajerskega špeha, sicer dobre vage nardijo kosti, mišice pa...... 8)

Dva favorita:
http://members.chello.at/pirker/model/trotter.htm
http://members.chello.at/pirker/model/cac.htm

Če se prav spomnim, sta ta dva modela bla v špici tik pred prihodom SALov
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Boštjan » 04.06.2004, 22:16

Ojla!

Ne se bat metanja HLGjev. Nekaj ptujčanov ma tak malo kil, da jih cela ekipa ne spravi skupaj za naju z Andrejem :D , pa so vseeno konkurenčni na metu! Važna je tehnika, vse se da natrenirat. Če koga zanima, naj samo pove, pa bomo organizirali trenig metanja(in seveda letenja tudi)!!!

Bi pa blo res ze pred dopusti fajn naredit reklamo za tekmo, da ne bo potem izgovorov , da ni modelov. Glede na to, da na forumu še nisem zasledil Ptujčanov in Kranjčanov, pa tudi iz Murske Sobote so bili zelo močni v HLGjih, bi bilo fajn dobiti njihove majle,npr od Šaršanskega iz Kranja ali pa od koga iz Ptuja(Urbančič, Zamuda...) iz MS Grčar, Muller.... Če je kdo v stiku z njimi, naj jih malo "zrajca" in naj se malo oglasijo tu gor.
Uporabniški avatar
Boštjan
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.06.2004, 01:14

prejšnjo soboto sem jih dražil (kranjčane) in jih ja kar nekaj za stvar sam vsi cvikajo zaradi metanja so pa rekli da jeseničani kar neki HLGjev letijo pa una bejba ki je včas že dirkala je ful za ......

ma sej bo kar nekaj nostalgikov

v MBju morte ziher met kakega HLGja v voznem stanju na F5J tekmo ga je treba prinest pa mal EPPja narest da se mal vidi pa bo kurjava
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a steem » 13.06.2004, 15:41

HLG Classic je dodan med koledar tekem(http://www.unlimited-rc.com/koledar2004.htm). Tako da bo 100% izveden. Če se še kdo prej najde in da predlog za skupen trening oz. demo letenje :) je dobrodošel.
Če ima kdo slikce demo metanja HLG-ja iz Mariborske F5J tekme, jih naj prosim pripne.

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 30.06.2004, 11:57

Pozdravljeni!

Odprl sem novo temo glede HLG Classic z namenom, da pokažete, kaj skrivate po delavnicah. Kaj imate, kaj nastaja in kaj je šele v mislih. Namenjeno je za debatiranje in reševanje problemov ki se bodo med gradnjo pojavljali.

Link:

http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?p=24443#24443

Jan Pernarčič
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------

OdgovorNapisal/-a belovic » 02.07.2004, 02:11

jaz bom pa zgleda obupal nad HLG-Classicom, se preden si naredim nov model :cry: ker me ze dva dni boli rama tako da ne morem niti spati, pa sem vsega 10-15 klasicno vrgel kolegovega HLG-ja... :roll:

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 02.07.2004, 08:53

Jaz nisem nikoli naredil kakega "resnega" HLG-ja, kjer bi pazil na izdelavo, ter poizkusil doseči minimalno dovoljeno maso. Zato imam še kar veliko za predelati v glavi, preden sploh začnem z gradnjo. Ker pravijo da je 260 gr kar veliko, potem izgleda da ne bo treba posegati po superlahkih trupih, in bo to precej olajšalo gradnjo modela.

Trenutno imam v mislih eno bolj "jajčasto-eliptično" zadevšno v "oldtajmerskem" stilu. Uporabil bom kombinacijo balza/bambus (predvsem pri izdelavi repa), za nosilec trupa pa kat navadno 6mm karbonsko cevko. Vse ostalo pa Klasika iz balze in folije.
Če pa se ta model ne bo obnesel, pa imam načrt (iz Interneta) za HLG Terminator, za katerega se govori, da je za začetnike simpl in kar dober, pa tudi kolega Aleš ki ga ima, ga je pohvalil.

Me pa zanima, kaj bodo na dan privlekli stari hlgjaši, ki so včasih tekmovali z njimi. V TIMU so pred par leti bili objavljeni neki načrti za uspešne HLGje naših tekmovalcev...bo treba tudi to malo pogledati TIM april 1998, Janko Rant: HLG Mouse in Optimum, s katerima je 97 osovojil naslov državnega prvaka...

Janko Rant, Zoran Bergant, Jure Blažin, Tomaž Solar, Gregor Zajec, Mitja Hauser, Borut Perpar, Rajko Grčar, (in še kdo ki sem ga pozabil našteti)KJE STE? ALI LAHKO KAJ POMAGATE PRI OŽIVITVI HLG TEKMOVANJ? ALI LAHKO PRISPEVATE KAK NAČRT ZA HLG?

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 02.07.2004, 08:58

Ja to bi bilo res fajn, da se objavijo kakšni dobri načrti za HLGje, predsem pa tudi kakšni enostavni za začetnike:))

Saj ne vem al se mi je sanjal al sem res v zadnji številki tima prebral, da naj bi vsi naročniki dobili CD z nevem kolikimi preteklimi številkami. A je to res?

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 02.07.2004, 11:44

Ultralajt..... lahko daš link od tegale našrta za HLGja na internetu? Zanima me kradnja. Predvsem me zanimajo dimenzije Repa (V rep) kr ne vem kake krmilne površeni bi vzel, in ako viok naj bo rep.

P.S.

Imaš kako slikco tegale HLGja kar ga ima prijatelj!?

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a Boštjan » 02.07.2004, 13:13

Ojla!

hm, zadeve so se od leta 97 kar precej spremenile, predvsem pri profilih. Optimum od Ranta je bil optimiran trup, zelo dober, žal pa ne vem, kateri profil je uporabljal. Jaz sem uporabljal MH32, in ga bom tudi na novem modelu. Za tiste, ki bi radi delali trupe iz balze: na tekmi so včasih pristanki zelo trdi in posledica so polomljeni trupi.Svetujem vam, da si nabavite karbonske ali steklene trupe, ki jih je pri hlg-jih skoraj nemogoče razbiti, če pa že pride do poškodbe pa se da hitro in lepo popravit. Na tržišču je kar nekaj dobrih trupov, cene pa tudi niso pretirane.
Uporabniški avatar
Boštjan
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 04.07.2004, 07:56

Ultralajt..... lahko daš link od tegale našrta za HLGja na internetu?

pobrskaj tule:
http://www.charlesriverrc.org/articles/ ... torhlg.htm

http://www.charlesriverrc.org/articles/ ... tarted.htm

http://phliteklub.org/gallery/20040317terminator

Krilo je lahko narejeno na dva načina: stiropor pokrit z balso, ali pa stiropor polriz s stekleno tkanino.
Trup je narejen iz balzovega "čolnička" v prednjem delu, nazaj pa je karbonska cevka fi 6mm (puščica?!). Rep je "V" ali klasičen, kakor modelar želi.

Mouse in Optimum: iz revije TIM: profil S4083
Krilo klasIka z ogljikovim nosilcem (cevka), pri katerem nosijo upogibne obremenitve ogljik v cevki, torzijo pa prenašajo steklena vlakna (verjetno položena pod 45°na cevko). Rebra so na robu ojačana s karbonom. Trup je iz karbona s semljivo kapico.

Lahko pretvorim članek iz TIMa v Acrobatov pdf format in ga objavim tu, ampak ne vem če me ne bo kdo "prijel" zaradi avtorkih pravic :( ?!

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 15.08.2004, 21:09

Zdravo,

termin za HLG CLASSIC se bliža, s tem, da prihaja do raznih sprememb in variacij glede datuma. Nov datum je bil predlagan in sicer 18.9. (sobota), ampak še moram preveriti kako sovpada z ostalimi prireditvami/tekmami pri nas.

Koliko nas je približno za akcijo ? Toliko, da vem če se sploh trudim z organizacijo !

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 15.08.2004, 21:49

Jaz vsekakor.....moj model je friško izgotovljen in leti super. Zadnja dva dni se sicer predvsem ubadam z mišičnimi bolečinami roke, ampak do tekme bo to že strenirano (če bo še HLG cel)

Vsekakor zainteresiran!

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

Pravila HLG-classic

OdgovorNapisal/-a Bošti » 15.08.2004, 22:15

Pozdravljeni

Podpiram idejo, za oživitev HLG - classic.
Se pa ne strinjam s tem, da se omeji spodnja startna masa. V čem je point?
Če so pravila za classic, naj bodo taka, kot so bila prej, pred SAL-i in ne neka SLO verzija.
Vsaj dva argumenta v prid neomejevanja spodnje meje:
-lahki modeli hitreje pokažejo in lažje izkoriščajo šibko termiko- odlično za učenje začetnikov, ki se želijo naučit jadrat in izdelovat lahke jadralne modele
-nimajo vsi Čačeve roke ; 220g model je laže vreči, kot 300g
S tem, ko bi sprostili spodnjo mejo, ne bi po moje nikogar "ogrožali", prej nasprotno.
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov