akrobat 40

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

akrobat 40

OdgovorNapisal/-a miskolin » 19.08.2004, 19:15

..lep pozdrav.

Verjetno vas kar nekaj pozna model akrobat 40 (timov nacrt 13).
V nacrtu je predviden V lom krila...zanima me pa kako bi bilo ce model nebi imel V loma.
miskolin
Naš človek :)

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Lupek » 19.08.2004, 19:22

Sicer ne poznam modela, ampak V lom je zaradi večje stabilnosti modela okoli vzdolžne osi. Če motnja (sunek vetra) nagne model, se bo ta zravnal sam in tako nadaljaval naravnost.

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a miskolin » 19.08.2004, 20:16

...ja vem funkcijo v loma. V tem primeru bi bila meni osebno moteca in bi zadevo izvedu brez v loma.
Sedaj pa me zanimajo vasa konkretna mnenja oz. ali bi ta sprememba se kako drugace vplivala na let modela.
miskolin

¸akro

OdgovorNapisal/-a pjer » 20.08.2004, 07:58

Moj prijatelj ima omenjeni model brez V loma in leti super.
L.P.Pjer
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 20.08.2004, 08:29

Če ima model "V" lom krila, potem je prečno stabilno, ter ubogljivo na komando smeri..seveda premosorazmerno z "jakostjo V loma". Vedeti pa je treba da če bi želeli enak efekt, bi moral imeti nizkokrilec več V loma kot pa visokokrilec.

Torej če želiš imeti "pohleven modelček" mu obvezno naredi V lom, če pa želiš Akrobata...kakor že ime modela pove, pa mu daj minimalni V lom ali celo nič.

Kajti, če ima model močan V lom, se bo hotel pri hrbtnem letenju vedno "po svoje izviti" iz tega položaja, zato boš v tem režimu letenja moral bolj "delati" da te bo model ubogal. :twisted:

Moje mnenje je da je V lom stvar okusa in znanja posameznega modelarja. Ker pa se znanje modelarja vedno izbolšuje, bi bilo skoraj najbolj idealno da se začne leteti z V lomom, ki se potem skladno z napredkom v tehniki letenja istega modela zmanjšuje na minimalno vrednost. Hehe, to pa se z istim krilom ne da :lol:

Kadar pa smo v dilemi, pa se DRŽIMO NAČRTA. :idea:

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a miskolin » 20.08.2004, 14:44

...hvala za odgovore.
Model bo brez V loma, ker v nasprotnem primeru se niti ne lotim izdelave.
miskolin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.08.2004, 15:05

Vedno povdarjaš, da nočeš V loma nisi nam pa še zaupal, kaj pričakuješ od takega modela :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miskolin » 20.08.2004, 16:23

MC GAYVER....model naj bi imel sposobnosti akrobata....iz moje literature kar jo premorem pa V lom krila tega ne omogoca(ce se motim me prosim popravi).
miskolin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.08.2004, 16:34

Do 1stopinje v lom na predstavlja kakega motečega faktorja pri akrobacijah leti pa lepše
Akro modelom se krila navadno ožajo i če pri gradnji poravnaš zgornji rob dobiš spodaj "V lom" ki ti olepša letenje :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a marko » 20.08.2004, 18:30

Živijo!!!

Sam sem imel 2 taka modela(akrobat 40). Prvi model je bil grajen po načrtu in nisem imel nikakršnih problemov z akrobacijami ali čemerkolim.
Ko pa sem pri drugem modelu začel eksperimentirati, se mi je tudi vrnilo, saj model ni bil to kar bi moral biti. Letel je čisto po svoje kar pa se akrobacij tiče pa čisto mimo.
Če hočeš imeti dober model ga naredi po načrtu, pa še to, tudi če je ime letala Akrobat 40 je še daleč od resnega akrobata.

Lep pozdrav Marko Frank
Uporabniški avatar
marko
Novinec

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a brane » 20.08.2004, 19:06

Od akrobatskega modela se pričakuje da bo letel točno tako kot od njega hoče pilot. V lom stabilizira letenje (daje potuho) v normalnem položaju in v pozituivnih figurah, v hrbtnem letu in negativnih pa model nekoliko destabilizira (ga naredi malo bolj nervoznega-po vzdolžni osi). Razen omenjenega pride pri modelih z v lomom do zoprnega efekta pri letu na nož, ker je treba razen smeri, za vzdrževanje višine, višinske komande, za krmiljenje naravnost, nekoliko tiščati še elerone, ker se hoče model zaradi v loma vrniti v vodoravni položaj. Ta zadnji nezaželeni efekt, na boljših komandah lahko odpravimo z mešanjem smeri in eleronov, tako da pri letu na nož ne čutimo nadležnega tiščanja modela v nevtralo(horizontalni položaj).
Nikakor se ne more zgoditi, da bi akrobatski model pri katerem je v načrtu nekaj v loma in ta v lom odpravimo, letel "čisto po svoje", nasprotno, postane samo zahtevnejši in odzivnejši pri izvedbi pozitivnih figur.
Uporabniški avatar
brane

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov