HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a grega » 10.09.2004, 08:12

Ultralajt:

Kaj si dal na sprednji rob kril? Balzino letvico?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 09:39

Spredaj sem MORAL :evil: dati balzovo letvico, čeprav sem prvotno hotel narediti brez nje. Zlepil sem prednja roba balzove oplate tako, da sta tvorila "nos" profila. Toda na enem krilu je ratalo prav lepo, na drugem je pa balza počila :!: podolgem tik ob spoju. Zato sem "žrtvoval" nosni del profila na obeh polovicah, odhoblal stran material, prilepil balzovo letvico in jo "od oka" pohoblal in obrusil v profil. Katastrofa, a ne?! :roll:

No, kakorkoli že, krilo JE KONČANO. 146 gr :?

To, da je na sliki krilo videti nekam čudno zavito, je pa optična prevara zaradi spoja med eno in drugo folijo, ki je pravokotna na prednji rob krila :D

MASE:
- stiropor sredica 2x12=24 gr
- balzova oplata 1mm 4x17 gr=68gr
- frišno zalepljena oplata na krilo...masa krila 164gr (M3 77 sprej)
- krilo ko se je lepilo posušilo = 128gr
- krilo prekrito s folijo Oralight 146 gr
(elektronska tehtnica 2 gr najmanjši odmerek)

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 10.09.2004, 10:08, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 10.09.2004, 09:47

Kako se pa kaj obnese takšen V lom? Si kdaj že poskušal leteti s takšnim krilom? Izdelava je dosti bolj preprosta, kot pa brušenje tistih kotov, packanje s steklenko ...

Ko bom imel kaj več za pokazat, bom tudi jaz kaj objavil. Sedaj pa še zaenkrat jaz&my company le vneto delamo.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 10:05

Mark Drela je naredil uspešen HLG APOGEE, ki ima samo enojni V lom krila, pa je baje letel zelo vredu. Tudi moj Paličnjak za F5J ima enojni lom, pa je ZEELLOO okreten, pa tudi gunca se ne s krila na krilo, kot sem opazil pri mnogih drugih modelih z dvojnimi ali celo trojnimi lomi krila.

V lom krila je kot na Apogee-ju 21° , če je blo za Drelo vredu, mora biti zame tudi :D

Kok je najdu glih 21° :shock: , a bi ne blo 20°glih tko dobro???

Profil v sredini S4083 (8%)
Profil na koncu (slika spodaj) S4083 stanjšan na 5%
LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 11:27

Teoretično :roll: je za območje letenja mojega HLGja S4083 boljši od MH32 :!: Ampak zaradi odstopanj v izdelavi se lahko pokaže tudi nasprotno :cry:
Pa še zvitja krila bi moral dati 3° a zdaj je prepozno! Upam da krilo vseeno ne bo preveč "omahovalo" v ozkih zavojih.
LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 10.09.2004, 11:52

Ultralajt:

Krilo glede na to, da ima samo en kot ni ravno talahko, vendar še vedno nič ne pomeni! Mogoče si breveč na debelo nanašal lepilo na planke. To se ponavadi počne kar z kreditno kartico, nanašaš pa tako, da postrgaš skoraj do suhega! Plank se ne bi smel svetiti!

Lep pozdrav!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 10.09.2004, 11:55

že balza ni najlažja...14g za eno plato je že skoraj preveč. Ampak, nima veze....sigurno bo letelo specialno dobro ... me res zanima kaj bo rekel S4083 5% :roll:
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 11:58

Krilo glede na to, da ima samo en kot ni ravno talahko, vendar še vedno nič ne pomeni! Mogoče si breveč na debelo nanašal lepilo na planke. To se ponavadi počne kar z kreditno kartico, nanašaš pa tako, da postrgaš skoraj do suhega! Plank se ne bi smel svetiti!

Saj mi ni bil cilj narediti najbolj lahko krilo :D
Preberi en moj prejšnji post..."važno je sodelovati"

Lepilo sem nanašal "iz spreja"...tako da nisem umazal nobene kartice :D :D :D

Poglej na mojem postu kake so bile mase ko sem zadevo tehtal med gradnjo! Pa se bo dalo hitro ugotoviti, kaj je prineslo preveč mase 8)
Čeprav jaz menim, da je krilo kar taprave mase.

Pomisli: Kamen vržeš višje in dlje, kot pa kurje pero!? :D
me res zanima kaj bo rekel S4083 5%

Če to sploh še je S4083 :?: Sicer pa k končnemu rezultatu letalo doprinese samo 30%
LP Mitja
P.S.: Vse za HEC
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 10.09.2004, 12:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 10.09.2004, 12:07

To, da se kamen vrže dlje kot pa kurje pero je res, kaj pa, če pa pol pomislima, da kamen ne jadra kot kurje pero? :D

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 12:13

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 10.09.2004, 12:23

:P He he he! :D
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 12:24

hmmm če veš kje so poljane(spomin padlim borcem) ... potem je to nasproti njih

Pred kakimi petnajstimi leti sem letel z zmajem na Belviju, pa sem doli spodaj pristajal z vetrom v hrbet (se je mimogrede obrnil) in precej trdo przemljil.

Potem pa pogledam okoli sebe in vidim spomenik padlim borcem, pa pomislim, kako so bili tisti ki so postavili spomenik daljnovidni, ker so vedeli da bom ravno tukaj dol padel!

A tukaj torej mečete HLGje?! Se še vidi luknja ki sem jo naredil?
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 10.09.2004, 12:35

Hmmm...a torej si ti tiso nardil! Ja, zdaj se je tista luknja zamočvirila, in nastala je "ledina"! Moram ti reči, da si dosti dobrega naredil, ker imamo nekaj močvirskih žuželk, ki jih nikjer po Sloveniji več ni! :P

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 10.09.2004, 13:35

UltraL:

Omenil si lepilo v spreju. Je to tvoj prvi avion izdelan na ta način? Če ni, kako se ta zadeva obnese?

Midva z Boštjanom sva to delala prvič. Sicer je zadnji rob krila malce mehak, ampak teža ... :lol:

Prime res zelo ok, ampak verjetno le površinsko.Balso sma prebarvala z lakom - večja prijemalna površina.

Bomo videli. Baje da bo še ta teden krstni let.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.09.2004, 15:06

Prvič sem to lepilo uporabil pred leti, ko sem delal en čudn trikotn leteč kril iz deprona. Pa sem bil neučakan in zadevo prehitro skupaj stisnil, potem pa je nekje popustilo, nekje je držalo...in spuščalo čudne "cmokljave" zvoke.....sem bil razočaran (nad lepilom in seboj)

Sedaj sem pa kupil v isti trgovini v Celju, kot je Rok povedal, lepilo 3M77...in tokrat prebral NAVODILO ZA UPORABO :D

Šlo je čisto vredu, samo ko pa enkrat zadevo pritisneš skupaj, NI VEČ POTI NAZAJ zato je treba viti zelo previden, imeti 12 prstov in 4 oči, pa eno "pivce za živce" prej popit, da imaš mirno roko.

Neverjetno koliko je potem, ko je topilo v lepilu izpuhtelo iz balze, ratalo krilo lažje!

Kar se tiče mehkosti zadnjega roba krila, ga pa lahko pred leplenjem po notranji strani ojačaš na več načinov: - natopiš s CA lepilom da otrdi, ali -ojačaš s stekleno tkanino 25 gr in epoksijem...ampak potem moraš počakati z leplenjem da se ta ojačitev posuši... mi ne diši...

Jaz sem pustil balzo na zadnjem robu kar tako kakršna je, saj jo delno ojača tudi folija.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

letenje

OdgovorNapisal/-a Ebola » 10.09.2004, 15:11

Intruder napisal/-a:Hmmm...a torej si ti tiso nardil! Ja, zdaj se je tista luknja zamočvirila, in nastala je "ledina"! Moram ti reči, da si dosti dobrega naredil, ker imamo nekaj močvirskih žuželk, ki jih nikjer po Sloveniji več ni! :P

Lep pozdrav!

Jan

Pridem zvečer tja leteti zdaj grem na svoj stari plac zvecer pa pridem na Betnavo se vidimo tam bom nekje okrog 6.30 ure

lp

Ebola
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola

Kraj: Maribor - Miklavž

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 12.09.2004, 18:06

Malce zaostajam za planom... :evil: ..zato je za tole fotografijo model samo "poziral" zlepljen s selotejpom in z gumicami, da sem dobil občutek kako bo izgledalo ko bo gotov. (saj se spomnite, da ga delam brez načrta 8) )
Smerni in višinski rep bosta "malo zažrta drug v drugega" ko bo model gotov, ampak za slikanje še na repu ni bilo nič pripravljeno v tej smeri.

Upam da bo v torek zvečer (pred mrakom) poletel....

Aja, še to: masa ~310gr

Ja vem! Ful pretežko, ane? PA KAJ, če sem šele včeraj izvedel da se tasuperlahka balza skriva v trgovini tam zadaj, in jo je treba malo fehtati :lol:
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a steem » 12.09.2004, 20:11

ultralajt napisal/-a:Aja, še to: masa ~310gr

Ja vem! Ful pretežko, ane? PA KAJ, če sem šele včeraj izvedel da se tasuperlahka balza skriva v trgovini tam zadaj, in jo je treba malo fehtati :lol:

Težko ? Kaj bi potem te lahko jaz rekel !? Nič sekirat .. samo letet :D Specijalke pa pridejo s časom :D

LP Jernej
steem

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 12.09.2004, 20:14

Lep je :o
masa pa je čist okej !
Mitja... a to pomeni, da se v soboto vidimo v Mb ?

ps: tekma bo predvidoma na enakem terenu kot je bil F5J Mb
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 12.09.2004, 20:25

Mitja... a to pomeni, da se v soboto vidimo v Mb ?

SEVEDA SE VIDIMO!

Sem ugotovil da če se hočemo vidit, moram jaz priti k tebi, ker ti ne prideš k nam?? Te ni bilo v Kamniku!!! pa še na nekaj prejšnjih tekem!

O.K. Uradno se prijavljam na F3K 18.9.2004 !!!

(sam če zmagam, da me ne boste napojili, ker v nedeljo ne smem imeti mačka, zaradi tekme v Zagorju F5J)

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov