Kakšno olje uporabljate

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Kakšno olje uporabljate

OdgovorNapisal/-a master_wood » 27.09.2004, 15:46

Mene zanima kakšno olje uporabljate za mešanico pri bencinskih motorjih (znamka in koliko je cena za liter).
Uporabniški avatar
master_wood
Član

Kraj: Koper - okolica

OdgovorNapisal/-a brane » 27.09.2004, 19:50

Jaz Motul 800 2 T, stane 4625,00 sit liter, delam pa 1,5 % mešanico 8)
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 28.09.2004, 06:40

brane napisal/-a:Jaz Motul 800 2 T, stane 4625,00 sit liter, delam pa 1,5 % mešanico 8)

....jaz tudi, samo da ne šparam toliko z oljem...( nisem goren'c ... :wink: ).
Jaz ga umešam slabe 3%. Mislim, da se motor bolje počuti, če ga bolje mažeš. Kakih saj pa tudi nisem opazil niti na batu, niti na svečki, tako da bom tudi v prihodnje delal 2,5 do 3% mešanico.
Sploh pa se menda ZDZji slabše hladijo, sploh pa pri dolgih huvranjih, tako da je po moji logiki dobro dodati kako kapljico več olja kot pa manj, kot je predpisano. Pa še usmerjevalno rebro za hladilni zrak je treba dodati, če hočeš, da motor dolgo živi.
Pa še nekaj:
Za ZDZ-je ( pa še druge motorje) priporočajo za utekavanje in prvih 10 ur (minimalno) delovanja mineralno olje. Menda ima motor kasneje večjo moč in daljše življenje.
Jaz sem na svojem ZDZ 40 umešal 4% mešanico z Vavoline mineralnim oljem (najdražje mineralno olje stane nekaj čez jurja). Po dveh urah letenja odvijem svečko:
Motor kot nov 8) . Niti sledu o kaki saji. Bat in cilinder sta bila lepa, svetla. Sicer imam na motorju majhen propeler, da ga ne obremenjujem preveč, nato bom prešel na sintetiko in potem na večji propeler. Bom videl, kakšen bo rezultat.
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a brane » 28.09.2004, 09:18

Saj ni nič narobe, od enega procenta olja gor nobeden ne bo zapacal motorja, ampak ker, jaz pa sem Gorenc in razmišljam takole :roll: Včasih smo v mopede dajali 4%, zgolj cenejših vrst olja, predvsem zato ker je imel moped zgoraj drsni ležaj, ča bi imel igličastega , bi bil zadovoljen z 2% olja. Danes ob uporabi enega najkvalitetnejših sintetičnih olj, lahko računamo da mažemo z 1% vsaj tako dobro kot z dvemi % najcenejšega kar se na trgu dobi. 50% v iber je več kot dovolj, saj modelarski motorji so po zmogljivostih in številu obratov nekaj podobnega kot mopedi in skuterji.
V 70 kubični dirkalni skuter dajemo 2,5% olja motor pa zmore 24 konjev in se vrti čez 14000 obratov in nikakor ne more ribnit, če je pravilno nastavljen, tudi na ravninskih stezah kot so Grobnik, Zeltweg, Panoniaring, in Adrija ne.
Torej sem pomirjen, z 1,5 % vrhunskega olja, mažem več kot dobro.
Pred kratkim sem na enem od ameriških forumov prebral, ko je nekdo nekomu svetoval, da je uporaba mineralnega olja za utekanje tako nujna, da se motor sploh ne bo utekel :? :?: :idea: če že v začetku uporabimo sintetično olje, ker maže predobro. Ne bi rad da kdo to razume, da hočem povedati, da je narobe če v začetku uporabimo mineralno olje, ampak da se motor na sintetiko sploh ne bo utekel :? :idea: večje oslarije pa še ne.
Utekanje je namenjeno temu, da se deli, katerih drsne površine so zaradi strojne obdelave, hočeš nočeš, nekoliko hrapave, če bi to pogledali z mikroskopom in ki se tarejo med sabo, medsebojno zgladijo. To pa se ob današnji stopnji obdelave, zgodi presenetljivo hitro.
Uporabniški avatar
brane
Naš človek :)

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov