Moderator: blisk
kiwi napisal/-a:Hja samo teh UHU lepil kolikor vem na Ptuju glih ni mozno dobiti. Ce slucajno kdo ve kje na Ptuju bi se to dalo dobiti naj mi prosim javi.
Sicer pa mislim, da bi lahko celoten model zlepil s sekundnim lepilom za styro. Edino karbonsko letvico ne vem kako bom vlepil. Razmisljam, pa da bi tam kjer je predvidena letvica zalepil gor kar trakec karbonskega rovinga.
Lp Bostjan

ultralajt napisal/-a:Jaz sem poizkusil Tesa Špruhkleber in 3M77, pa mi je tazadnji bolj všeč, samo nesramno drag je.
...
Mislim pa da je za leplenje stiropora najboljše poliuretansko lepilo (ne vem kako se mu reče, mislim pa da je od Mitola) ki med sušenjem rahlo ekspandira. Ko je treba spoj pobrusiti (naprimer da smo lepili srednji valjasti in zadnji konični del trupa nekega modela), se obrusi prav tako kot da bi šlo za stiropor. Kar nekaj mojih prijateljev uporablja to lepilo in so zelo zadovoljni. Tudi popolnoma razbit "stiroporko" se s tem lepilom izredno dobro "poflika" nazaj v leteče stanje. Mislim da bi kak Combataš vedel kje se dobi to lepilo in kako se mu reče.
LP Mitja
kiwi napisal/-a:Hi!
@Big A
Ja mas prav. Ta sekundar je bil res bolj tak. Zacel sem z njim vendar sem nato rajsi nadaljeval z epoksijem. Nabavil pa sem kasneje podoben sprej kot 3M77 vendar se imenuje TESA Spruchkleber. Zadeva super prime samo malo je problematicno nanasanje na tanke robove. Zato bom poskusil nekje dobiti UHU por ali podobno lepilo, ki je namenjeno za lepljenje styro in deprona.
Lp Bostjan
matjaz_c napisal/-a:
Končni zaključek:stran vržen čas materjal in denar, bi bilo bolje narediti kako leteče krilo
Pozdravljeni!
Za vse ki pravite,da niste najbolj natančni in da nimate veliko časa vam predlagam, da naredite model Rafale, ki je bil nedolgo tega objavljen v reviji TIM. Sam sem model naredil že pozimi, vsebino pa je dočakal šele sedaj (izdelava traja nekje dva večera).
Uporabil sem motor 480 race bb, regulator jeti 180 in akumolatorje kan 1050, ter propeler 5.7/3. Model s to konfiguracijo tehta 500g.
Model sem malo spremenil v naslednjih detajlih:
-krila sem povečal za približno 10cm in naredil iz dveh 4mm debelih plat
-zadek je narejen v konus in motor je pritrjen na način kot ga vidimo pri SU-27 Flanker-ju
-odprto sem pustil eno režo za hlajenje regulatorja(odprtina ki je pri pravem modelu dovaja zrak v turbino)
Danes sem letel prvič (poiskusil sem že enkrat vendar sem imel probleme z vlekom, model ima po načrtu propeler povsem za nosilcem motorja).Imel sem nekaj problemov z motnjami in prevelikim hodi sevotov, vendar bo to odpravljeno še danes. Sicer pa model navduši že po prvih nekaj zavojih, tudi hitrost z tem propelerjem je solidna.Pristanek pa je dokaj nepoblematičen, sem bil kar presenečen nad stabilnostjo modela.
Mogoče še kaj napišem, ko bom z modelom opravil še nekaj letov.
P.S. Na tem linku najdete članek g. Janka Ranta http://www.megam.si/ak-kranj/clanki/Clanki.htm
Med letenjem prvega sem opazil da se krila kljub močnejši izelavi kot v načrtu prekomerno upogibajo (krivec so kan1050 in speed 480 ki dodata nekje 90g). Sedaj sem krilo naredil v nekakšni sendvič tehniki, tore zgoraj in spodaj stran sem oblekel z zelo lahko 1mm debelo balzo.
Še nekaj je problem, kljun ni ravno dovolj močan za moje pretežke akumolatorje, zato sem nos naredil iz dveh 5mm debelih plasti in spodnja ploskev je narejena iz 2mm debele vezane plošče.
Sicer pa je res da je najbolje izdelati model kot ga je predvilel konstruktor, saj najvrjetneje nismo pametnejši od nega.
Bi pa rekel, da ne zapravit preveč časa za dekoracijo modela. V nedeljo v Lescar je bilo videti res zelo lep model vendar je na koncu ostal brez nosu, in model ne bo z stlačenim in počenim nosom nikoli več tako lep kot pred prvim poletom (podobne nezgode pa se kar rade dogodijo).
Sicer pa je model povsem neresen saj nima nobenega profila, da leti, potrebuje skoraj povn gas... da krhkosti niti ne omenjam
Da ne bom samo kritiziral, moram reči da z odzivnostjo in stabilnim, ter hitrim letom res navduši
Končni zaključek:stran vržen čas materjal in denar, bi bilo bolje narediti kako leteče krilo

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov