elektro avionček za začetnike

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Vombat » 05.10.2004, 14:39

Akhm žal ne. Za kaj drugega rabim denar da nakupim celotno opremo. Jaz bom pa dal v novi avion vse komponente iz telstarja.

Drugače pa ni zdravo izvajati akrobacije z telstarjem. Vsaj hitro ne. Tako sem uničil prvi telstar ko se mi je zlomilo krilo med letom. Seveda je bila hitrost kar velika.

Najbrž bom kupil ThreeDeeja, ker ga kar nekaj ljudi hvali. Tako da se še navadim hitro vozit.
Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a overlord_tm » 05.10.2004, 17:38

Vombat napisal/-a:Drugače pa ni zdravo izvajati akrobacije z telstarjem. Vsaj hitro ne. Tako sem uničil prvi telstar ko se mi je zlomilo krilo med letom. Seveda je bila hitrost kar velika.

Seveda ne če nimaš KARBONSKE PALČKE :D :D :D .
Tudi ta jo je imel. :D :D :D

Drugače pa neojačana telstarjeva krila so primerna samo za lepo letenje!!!
Meni se je krilo zlomilo samo v malo bolj ostrem zavoju na F5J tekmi (takrat se pravi Telstar cup :twisted: ). Pa bum u tla :cry:
Uporabniški avatar
overlord_tm

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Vombat » 05.10.2004, 19:45

Meni pa, ko sem hotel narediti z njim dva lupinga in sem iz kakih 200 metrov šel vertikalno dol da dobim veliko hitrost. To je bilo kako leto nazaj, ko še nisem znal lepo vozit avion. No ko sem iz vertikale hotel narediti luping, je samo počilo in je krilo letelo posebej
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a Rocky » 05.10.2004, 20:24

Po mojih izkusnjah je telstar dosti trdno narejen, da zdrzi marsikaj. Kolega se je nekoc igral z njim tako, da ga je spravil na veliko visino, pa izvedel vertikalo navzdol s full gasom. Moral ga je sicer cisto pocasi izvleci, ampak je ostal cel... No, po nekaj poletih mu je pa krilo PRETRGALO (ne zaprlo). Je pa s telstarjem mozno izvesti tudi akrobacije kot je recimo kubanska osmica (tud jst nisem verjel dokler nisem videl :shock: )
Sibka tocka, ki sem jo pa opazil jaz je pa zadnji del trupa, ki je zelo "svoh", pa se popravi se ga tezko ce poci.
Lp,
Rok
Uporabniški avatar
Rocky
Član

Kraj: Poljanska dolina

OdgovorNapisal/-a Vombat » 05.10.2004, 21:23

Ja, jaz sem ga izvlekel do konca...

Sem tudi sam probal že večkrat kubansko osmico, a mi nikakor ne gre. Model samo močno ostro zavije in pade dol.

Zadnji trup je bil pri meni liman že vsaj 10 krat. Celo večkrat mislim. Pa brez heca. Malo trši pristanek in balza mi je počila. Tako da sem sedaj zadnjo stran repa naredil na novo iz modelarske vezane plošče. Ampak sedaj se mi zlomi pa na spoju med balzo in to ploščo :/

Ah, naučit se bo treba lepo pristajat :)
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a luigidon » 05.10.2004, 21:23

Telstar je odličen avion tako za začetnika, kot tudi za zahtevnega uporabnika. V Krtini je nekdo nanj dal brezkrtačnika in ga teral kot bi imel hotlinerja...V glavnem Telstar baje zdrzi veliko, veliko. Potrebno mu je le dodati v krilo karbonsko palico:)Baje ne zna naredit edino negativnega lupinga:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Big A » 05.10.2004, 21:28

mihah napisal/-a:Pa si mogoče pomislil, da se da lahko v Telstarja še kaj drugega kot 400 motorček? ;) .....................
Če pa daš kakšnega axija pa se zgodi tole:
http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=34049

Telstar z BK motorjem na filmcku ima res spostljive performanse. Zelo nazorno je prikazano, kaj zmore hud pogon. Ampak...
Tak Telstar ni vec zacetniski model - harmonija je porusena. Zaradi profila krila ga pri vklopljenem pogonu (vecji hitrosti) mocno vlece navzgor, kar mora pilot sproti korigirati s tiscanjem modela navzdol - z obcutkom! Vecja je hitrost, bolj ga vlece. Na filmcku se to zelo dobro vidi. Za zacetnika so to resne tezave. Zaradi nežne konstrukcije tudi ni najprimernejsi za akro letenje.
Menim, da Telstar lepo jadra in pogon na speed 400 mu cisto zadostuje. Za akro ali pylon letenje pa je bolje najti drug, primernejsi model.

A
Uporabniški avatar
Big A

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a grega » 09.10.2004, 09:53

Pa še nekaj z moje strani:

Noben model ni neuničljiv. Vse se da polomit.

Kot začetnik, ki je končno prestopil prvo stopnico bi povedal naslednje. Zelo pametno je, če imaš v prvi fazi zraven kakšnega izkušenega modelarja, ki stvari pozna. Le ta ti bo tudi predlagal nek model. Jaz sem prepričan, da je prava izbira le okreten, stabilen in lahek model (zares lahek), saj so le tako posledice neznanja minimalne.

Dobro je tudi vedeti, česa je model sposoben, za kaj je namenjen ...

V moji modelarski karieri se je obrnilo kar nekaj modelov. Na žalost danes ne morem pokazati niti enega iz zgodovine samostojne "kariere". Pa se je tudi govorilo o neuničljivih avionih. Ne rečem, da nisem iz vsega tega potegnil kaj znanja, moram pa reči da je bilo precej drago.

Strinjam pa se tudi s tem, da če začenjaš samostojno, se splača narediti leteče krilo. To pa je res neuničljivo. Material je skoraj zastonj, lažje se sprostiš in seveda prej osvojiš osnovna znanja.

Kakšni 1500g modeli z motorjem tipa 600 zares niso najbolj primerni za prve samostojne polete. Takšnega so namreč v eni modelarski trgovini predlagali tudi meni, kljub temu da sem omenil da pomočnika nimam, oz. ga ne bom imel. Biznis je biznis!

Kakorkoli, upam da sem komu pomagal, oz. pocenil začetek modelarstva.

Za začetnika vsekakor ni "mini" avionček..Začetnik potrebuje jadralca z vsaj 1,5m razpetine, da lepo leti in počasi, da lahko začetnik točno vse premisli. Fajn je če je trpežen, zaradi padcev, udarcev itd....

S tem pa se bi zelo strinjal!
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a grega » 09.10.2004, 10:13

Mimogrede, kakšen model bi bil primeren za privajanje na zakrilca? Stil Parky, Miss ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a luigidon » 09.10.2004, 10:24

Mislim, da je Parky tako vsestranski, tako da bi ti za privajanje na nagib priporocal kar tega....

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Kostko » 13.10.2004, 19:53

Sm čisti začetnik. Mal imam tezave z izbiro modela. Ker nism pri denarju in tudi za kasneje mislm da nav nič drgač, bi si umislil model super miss ki je na Mantua Model .

Zakaj Super Miss in ne Miss2. Razlaga je ta da nimam preveč denarja in letala sovražim če so brez nagiba. Sj bi začel z Miss2 sam si pol ne bi mogel privoščiti Super Miss ali karkoli z nagibom. Djte povedat kot začetniku če bi se prov odločil???

Pa še Simulator. Večkrat sm zasledil pogovor za simulator. Recmo da mam daljinec FX-18, bi se dalo kupit (kabl, zgoščenko) za PC in kje bi se to dobilo in koliko bi stalo.
Uporabniški avatar
Kostko
Novinec

Kraj: Jesenice / Kranj

OdgovorNapisal/-a luigidon » 13.10.2004, 20:09

Ja super Miss je fajn avion, ampak če boš toliko šparal boš ves denar vrgel stran ali pa boš še dražje plačal svoje šparanje.

Letalo za začetnika naj bi bilo stabilno v zraku, počasno in vodljivo v čimmanj smeri. Torej kot začetniku ti bo nagib delal samo težave. ŽE samo s komando levo-desno in gor-dol boš imel veliko dela.

Zato ti odsvetumem da za začetek kupiš kar takoj super Miss, razen če boš imel učitelja za letenje, ki bo v kritičnih trenutkih prevzel komando. Od letala, ki pa je leseno in se zabije v tla namreč pogoste ne ostane prav veliko, zato boš ob prvem krešu obupal. ČE si začetnik ti bolj priporočam, da si kupiš kakšno dobro jadralno letalo. Če ti je škoda denarja si kupi Telstarja in ga sestavi. To je zelo dobro letalo za začetnike in tudi za tiste bolj zahtevne.

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Telstar

OdgovorNapisal/-a Kostko » 17.10.2004, 17:43

Link in kje bi se dalo dobiti model letala Telstar
Uporabniški avatar
Kostko
Novinec

Kraj: Jesenice / Kranj

OdgovorNapisal/-a Vombat » 17.10.2004, 18:02

Izdelovalec je http://www.panoptikum.si

Tam lahko kupiš sestavljano. Isto se da dobit pri Top modeltehniku
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a mihah » 17.10.2004, 18:46

http://www.rc-kit.com/

Nova stran Panoptikuma.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a grega » 17.10.2004, 19:16

Pa telstar ima nagib? Na njihovi strani tega nisem zasledil.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 17.10.2004, 19:23

grega napisal/-a:Pa telstar ima nagib? Na njihovi strani tega nisem zasledil.

SMER, VISINA, (in PLIN... ce mu vgradis elektromotorni pogon)
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a grega » 17.10.2004, 19:39

Kostko napisal/-a:Zakaj Super Miss in ne Miss2. Razlaga je ta da nimam preveč denarja in letala sovražim če so brez nagiba. Sj bi začel z Miss2 sam si pol ne bi mogel privoščiti Super Miss ali karkoli z nagibom. Djte povedat kot začetniku če bi se prov odločil???
.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 17.10.2004, 21:40

grega napisal/-a:
Kostko napisal/-a:Zakaj Super Miss in ne Miss2. Razlaga je ta da nimam preveč denarja in letala sovražim če so brez nagiba. Sj bi začel z Miss2 sam si pol ne bi mogel privoščiti Super Miss ali karkoli z nagibom. Djte povedat kot začetniku če bi se prov odločil???
.

NE nisi se prav odločil

Ni vsa razlika samo v eleronih ampak tudi in predvsem v lomu krila ki dela modela zelo različna in ta z malim lomom (zakrilca) je neprimeren za prve poskuse letenja sploh pa za človeka ki se podpiše pod izjavo
letala sovražim če so brez nagiba
ki govori o njegovem nepoznavanju letenja :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.10.2004, 21:46

Če se ne motim, potem ima nova verzija Telstara tudi elerone....

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov