MIBO RELAX

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

MIBO RELAX

OdgovorNapisal/-a sopfkreg » 25.10.2004, 12:57

Študiram, da bi čez zimo nabavil MIBO RELAX F3A model. Zanima me mnenje o modelu in kdo leti z njim v Sloveniji?

Lp
sopfkreg

Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a Robi » 25.10.2004, 13:16

Sašo Babič ima Relaxa in ti bo lahko posredoval informacije o njem.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a frcac » 25.10.2004, 14:17

Rade volje - na kup bom potegnil nekaj slikc in napisal par reči. Bi bilo pa dobro vedeti kaj natančno te zanima, da ne bo izzvenelo kot "vsak berač svojo malho hvali" oziroma "moj je najboljši".

Lp, Sašo
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a frcac » 25.10.2004, 14:23

Model žene OSov 15ccm štiritaktnik z eliso APC 12x10W, tank za gorivo je skoraj v težišču. Čeprav imam na modelu stare standardne servote od futaba S-3001 se model obrne zelo na hitro, ne primanjkuje pa jim moči niti na smeri - model v letu na nož lepo penja, v primeru da imaš dovolj hitrosti je mogoč celo krompirjast luping na nož. Sprejemniški paket celic je petceličen.

Letenje je sproščeno, model je izredno nevtralen in ne pozna nikakršnega križanja komand. Dinamično mi ga še ni uspelo prevleči, poleg osnovnih klasičnih figur lepo zna tudi hitre in nasilne, brez nepotrebnega zvračanja ob močnem potegu komand. Blesti v izvajanju akrobacij. Tudi na popolni minimalki so vsa krmila izjemno učinkovita, seveda pa je najlepše izvajanje programa pri tekmovalni hitrosti - štiritaktnik navzgor dobro vleče, navzdol pa lepo bremza.

V modelu imam napravico za gretje svečke, saj Relax v finalu tudi v prostem teku izredno dobro planira - in je tistih nekaj deset nižjih obratov ki jih s tem pridobim dobrodošlih. Druga možnost je programacija zavor na krilcih (krilca na gor), kar poveča naletni kot in hitrost propadanja.

LP, Sašo
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a brane » 25.10.2004, 18:26

Koliko pa tole vaga :?: prav zanimivo semi zdi razmišljati kako bi tole izgledalo na elektriko :roll:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a mihah » 25.10.2004, 18:55

Sašotovega Relaxa sem tudi sam letel (preko rame, nekaj krogov ;) ) in videl leteti. Zadevšna gre točno tako kot je Sašo napisal.

Deluje zelo lahkotno. Motorne moči je ravno prav, ni pa je za neskončne vertikale. Je pa zato motorček res pravi "šparavček".

Pri tem bi se dalo verjetno pomagati z elektrifikacijo. Če bi se dalo dobit nekoliko tanjši odlitek, krila pa bi se naredilo na klasično gradnjo.

Model bi ratal zelo podoben Cesarjevemu Matrixu, ki zelo lepo leti in ima res dobre letalne zmogljivosti.

Nekaj v smislu 5S3P Lipo paketa za krmilnike nižjega ranga, oziroma 8 do 10S1P ali 2P za nižji tok . Zaradi ozkega nosu bi bilo še najbolje uporabiti inrunnerja 2 do 6 polov na planetni prenos. Mogoče pri 6 polnem tudi na direktni prenos. Masa motorja 250 do 300 g. Časi letenja bi bili podobni časom letenja s 4. taktarjem.
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a frcac » 25.10.2004, 20:24

Model je težak malenkost čez tri kile pripravljen na polet. O elektrifikaciji pa je bilo že veliko razmišljanja, Andrej P. si ga je že skoraj omislil ampak... ni šlo skozi. Po najinem razmišljanju bi prišel elektro pod 3,5kg, kar bi bila zmagovalna kombinacija. Vedeti je treba, da Relax paše še pod "stara" F3A pravila, torej ne 2x2m in 5kg, s tem da so tekmovalni modeli tehtali do 4kg. Minimalka je pri njem res minimalka, moči je pa za izvajanje klasičnih akrobacij več kot zadosti. Iz ravnega leta na OS .91 FS Surpass serije I (brez črpalke, brez črnega pokrova glave) potegnem slabih 200m vertikale predno opeša, novejši .91 FS je močnejši.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a sopfkreg » 26.10.2004, 09:32

Kolikšna je cena modela in ali še kdo leti z njim?

Lp, Franc
sopfkreg

Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 26.10.2004, 13:30

Če model pogledaš malo bliže je trup dejansko od saphirja in tudi profil kril je od njega s tem, da nima značilnega loma na koncu kril. Kar se tiče letalskih sposobnosti mislim da ni potrebno zgubljati besed, moti me predsem to da je cena modela previsoka (cca 300 eur), ker bi drugače bil že pri meni.
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a frcac » 26.10.2004, 20:43

Če bi model pogledal od bližje bi videl, da je trup v osnovi podoben saphirju, ampak je precej daljši - naprej in nazaj, ima malenkost povečano smer in predvsem drug profil kril, da tlorisa sploh ne omenjam(ko smo že ravno pri detajlih). Popolnoma na novo so bili izdelani vsi aerodinamični izračuni (pa mi pokažite model ki je poračunan, ne pa narejen "od oka"!) - od strokovnjaka za to področje. Poleg tega si vsi deli modela taki kot se šika, Mibo obvlada kalupiranje in odlivanje, tu ni dvoma.

Cena je res zasoljena, ampak taka pač je. Če pogledaš kaj dobiš za ta denar je mogoče kalkulacija malenkost lažja:

- elsv trup s karbonskim sprednjim delom in anti-vibracijskim sendvičem zadaj
- elsv copatke, podvozje, pokrov podvozja, pokrov motorja
- stiro-abahi krila in višino v enem kosu, oboje zelo lahko in z elastic-flap tehnologijo
- leseno smerno krmilo, prozorno kabino
- vse drobne dele, vključno s tankom, nosilcem motorja in karbonskim pogonom plina in višine
- CNC izrezkane lesene dele za v trup + "servolocke" za v krila

Odločitev za nakup je vsekakor v očeh kupca. Model je brez dvoma "tisto ta pravo" za izvajanje klasičnih akrobacij. Ampak debata v tem "pišuka saj je itak predrago" me kar pogreje - pa se dejte lotit štrikat. Vsak hobi zahteva svoje. Če se pa po moje lotiš ekstremnega kvačkanja pa kmalu pogruntaš, da so profi štanjšce in volna brez dvoma drage kot žafran.

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

OdgovorNapisal/-a SEBASTJAN » 27.10.2004, 08:27

Sicer nisem imel namena da bi to napisal, ampak naj bo.

SAPHIR II 4T -230 EUR FIX FERTIG
ONIX 140 -380 EUR FIX FERTIG
SWALLOW -200 EUR FIX FERTIG

Kje se to kupi ne smem napisat, vendar se lahko cene preverijo na internetu.

Vse modele sem videl leteti na mitingu v Avstriji in letijo fenomenalno, (Relax me ni prepričal mogoče je pilot čuval model) tudi izdelava ter notranjost modelov je izdelana na nivoju. Je že res, da so ti modeli vsi leseni in zato ni potreba po antivibracijskem sendviču.

pa brez zamere
SEBO
Uporabniški avatar
SEBASTJAN
Član

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a frcac » 27.10.2004, 18:35

Popolnoma nobene zamere. Kje se kaj dobi komot napišeš, je pa po moje namen tega niza sporočil povedati več o Relaxu in ne delati tržne raziskave kje se kaj dobi oziroma minirat model zaradi njegove cene.

Nisem rekel da je model boljši ali slabši od naštetega, ampak če kupuješ avto se prodajajo tako daewooji kot maybachi.

V primeravi z drugimi modeli pa tako: Saphir je definitivno star (ampak dober) dizajn in Relax je v tem pogledu boljši. Daljša ročica repa in boljša izdelava sta tu brez dvoma na Relaxovi strani. Če ga primerjamo s Swallowom je to nekje tam-tam. Relax pa po podatkih pihne oba modela za skoraj pol kile kar se tiče končne mase, saj je res lahek. Onyx je pa moderen F3A akrobat klase 2x2m (1.40), tako da potegne za sabo več servotov ki morajo biti močejši in motorizacijo razred višje - torej je model dražji ne samo po ceni ampak tudi po opremi in izpade iz konkurence. Mimogrede bi opozoril še na enega konkurenta in sicer Protechov Nemesis 90 - lep model, sem ga obrnil čisto naokoli. A kaj, ko ima krilo iz vrečke točno kilo!

Pa še povezave:

http://shop.lindinger.at/productdetail.asp?ProductID=12139&NextPage=%2FSearch%2Easp%3Freload%3DX%26name%3DX%26Pcode%3D%26description%3D%26Pbesnrlf%3D%26PPP%3D20%26SP%3D0

http://shop.lindinger.at/productdetail.asp?ProductID=20701&NextPage=%2FSearch%2Easp%3Freload%3DX%26name%3DX%26Pcode%3D%26description%3D%26Pbesnrlf%3D%26PPP%3D20%26SP%3D0

http://www.phillsmodels.com/acatalog/index.html?http%3A//www.phillsmodels.com/acatalog/Online_Catalogue_Protech_194.html&CatalogBody

http://www.rcuniverse.com/forum/m_1225205/anchors_1421539/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#1421539

Če potegnem črto sem z modelom izredno zadovoljen. Kaj si boste pa vi privoščili za svoj denar, je pa čisto vaša izbira... :D

LP, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov