novi mvvs 15ccm

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

novi mvvs 15ccm

OdgovorNapisal/-a leki » 28.10.2004, 21:21

Zdravo, imam čisto novi letalski motor MVVS 15ccm - 15GFS/R.
Pri obračanju osi opazim da se bat proti vrhu kar precej prime in pri tem škriplja (brez svečke), pa tudi ojnica drsa po zadnjem pokrovu.

Ima kdo kake izkušnje in ali je to normalno?
leki

Kraj: Ljutomer

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 28.10.2004, 21:28

Motor bo treba krepko uteči, tako je treba z vsemi MVVS-i.Še prej pa ga razdri na prafaktorje in ga temeljito očisti raznih opilkov.Preglej tudi vse odprtine na cilindru, jaz sem namreč imel na 7.5 ccm motorju kar nekaj težav z slabo obdelavo teh odprtin.Mi je kar krepko odpililo bat.To so pa tudi edine napake na teh motorjih, drugače pa za ta denar in tudi krepko več ne boš dobil bolj zanesljivega motorja.

LP Andrej
Uporabniški avatar
URAN8
Član

Kraj: Radeče

OdgovorNapisal/-a leki » 28.10.2004, 21:51

Ja prav imaš, pogledal sem v notranjost in res je polno opilkov.

Ga bom moral razstaviti.
Sedaj ko sem ga nekaj krat obrnil se vrti že bolje.

Hvala za nasvet.

LP Aleš
leki

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 28.10.2004, 22:00

Ne obračaj ga NA SUHO!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 28.10.2004, 23:17

ultralajt napisal/-a:

Ne obračaj ga NA SUHO!

z obračanjem počaki ko ne bo več opilkov dodaj nekaj kapljic olja pol ga pa vrti to da se bolje vrti je neumnost ki se ti je zdela :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 29.10.2004, 06:29

UH!!!
Ne obračat :!: :!: :!:

Kot so že napisali, motor razmontiraj in očisti.
Potem pa na čvrsto leseno letvico 2x2 ali 3x3 mm nalepi fini vodobrusni papir in iz notranje strani cilindra lepo pod kotom malo zgladi ostre robove. Pa ne preveč :!: :!: Samo toliko, da pobereš iglo.
isto na batu ( samo dva potega, da razigliš!) in delu, kjer je namontiran uplinjač. Nato oprati in spihati s kompresorjem in namazati!
Pa tudi potem ne vrteti motorja na suho.
Znano je kako se uteka ABC motorje :!: :!:
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a IGOR » 29.10.2004, 12:03

:D Osebno nisem nikoli prakticiral da bi odpiral nov motor. Natočiš gorivo in ga udelaš.(rabi mal več časa za utekanje)Načeloma vsi mmvs-i delajo brez problemov.(tudi moji) LP!
Uporabniški avatar
IGOR
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Big A » 29.10.2004, 13:28

Pozdravljen,

O utekanju, razstavljanju in sestavljanju motorjev boš marsikaj zanimivega izvedel na straneh nizozemca Roba Metkemeijerja, ki izdeluje in vzdržuje motorje MB.40 PROFI, ki so trenutno najboljši motoji za kategorijo F3D-pylon. Če se mora motor vrteti s 25000 - 30000 vrtljaji, mora ze biti pravilno utecen, a ne?

http://www.mh-aerotools.de/airfoils/index.htm

Posebno o utekanju ABC motorjev sem v teh tekstih veliko izvedel.

A
Uporabniški avatar
Big A
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Chinks » 29.10.2004, 14:49

Pri MVVS-ih je tko da dela ful dobr al pa te zajebava u ibr. Imel sem 6,5 ccm tega mi je z avijonom prodal Big A in ta je delu fenomenalno imel je tak prosti tek da bi mu lohk štel obrate na uč. Zaribal je po približno 200 do 250 urah delovanja. Zamenjal sem ga z 8 ccm MVVS-om ta je pa poden. Sem ga ulaufu tko kot je treba vse spucal pa zadeva ne dela tko kot bi mogala. Še ena napaka je pri teh motorjih ne glede za kolko raztegneš vzmet na kontra igli se ti bo odvila zaradi vibracij, tko da je fajn če daš čez en konček silikonske cevke. Eno sem že izgubil.
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a eminem » 29.10.2004, 15:10

Moja 15ka dela v "0". Pač na začetku ga je treba dobro utečt. Glede igle, jaz sem fedro tako raztegnil, da se mora igla za zrak nastaviti z izvijačem, druga igla se pa tudi ne odteguje.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

UTEKAVANJE MOTORJA

OdgovorNapisal/-a Samog » 29.10.2004, 21:27

Z letalskimi motorji nimam veliko izkušenj. Utekel pa sem že kar nekaj deset motorjev za čolne.
Praviloma so ti motorji veliko bolj obremenjeni in je utekanje veliko bolj pomembno.
Jaz vsak nov motor najprej razderem in z vodobrusnim papirjem-1200 narahlo-ampak res z občutkom obrusim vse ostre robove na ohišju puši in batu. Ko to končam vse skupaj operem v nitro razrečilu. Tu bo verjetno marsikdo protestiral, vendar jaz imam pozitivne izkušnje. Mislim, da samo tako odplakneš vse opilke. Poizkusite- tudi če motorja nič ne brusiš boste presenečeni kaj vse bo na dnu posode v kateri boste motor oprali.
Po temeljitem pranju vsak del ponovno naoljim in ponovno sestavim. Motorja nikar ne vrtite »na suho». Motor utekavam z 25% olja. Kot pravim, za motorje kateri se na tekmi pol ure vrti s krepko preko 30.000 vrtljaji (za 3,5ccm) je to zelo pomembno.
SAMO

----------------------------------------------------
Če se nehaš izboljševati nisi več dober.........
----------------------------------------------------
Samog

Kraj: Žalec

OdgovorNapisal/-a leki » 31.10.2004, 11:03

Hvala fantje,
vaši nasveti so vredni zlata, ker z opilki ki sem jih dobil iz motorja le ta ne bi dolgo deloval.
Do sedaj sem letel z OS MAX 46LA na trainerju in taki postopki razen utekanja niso bili potrebni. Po dveh letih še vedno deluje brezhibno in je zanesljiv ter enostaven za nastavitev

Med pripravami za utekanje mojega novega MVVS pa sem naletel na novo težavo. MAJNKA MI IGLA! in vzmet za nastavljanje prostega teka. 100 % je ni bilo v škatli :( .
Včeraj sem klical k Schweigiju, da bi rešil zaplet pa se javlja samo odzivnik za naročila. Ima kdo kako drugo telefonsko številko na kateri so " živi " ljudje?
LP Aleš
leki

OdgovorNapisal/-a kiwi » 02.11.2004, 18:29

Hi!

@Ales:

Pri Schweigiju se ti vedno oglasi odzivnik. Moras imeti pa res sreco, da takoj dobis. Jaz je se nisem imel. Malo pocakaj na odzivniku. Prek ko slej bo nekdo dvignil, ce seveda klices med delovnim casom.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a leki » 07.11.2004, 19:00

Zdravo,

moram povedati, da je zaplet z iglo rešen. V torek sem klical k schweigiju, jim razložil situacijo v soboto pa sem jo že prejel po pošti. Brez vsake komplikacije in brezplačno.

Vsaka jim čast!

Sedaj me čaka še par dni šraufanja in leplenja, potem pa utekanje motorja in ...... v zrak :D .

Lep pozdrav

Aleš
leki

OdgovorNapisal/-a tilengustincic » 21.03.2005, 02:18

jaz imam tudi tri mvvs pa mi nobeden ne dela tezave!
nov motor je nov motor! tak kot je takega montiras edin vijake malo probas zategnit! če!!!
drugace ga upalis in dela 100 na uro!
če pa ribne mas pa garancijo valda!
iglo za zrak pa da se ti ne uzamec klesce in navoj malo po vodovodarsko podrsaš! na fali nikoli vec! feder pusti tako kot je!
ce m otorja ne mores nastimat si se premalo matral to pa zato ker tam zraka ne vrtis za cel krog ompak za 0,05 do 0,5 milimetra!
jaz osebno sem porabil kar nekaj casa da sem nastelal mojeha 4,2 ccm ampak zdaj ? zdej pa tako dela da ko je v zraku mislis da je rotax!!!!!!
samo potrudit se je treba ! pa veliko zivcev! bencin pa sprobano 5 % ne pa 1 % !!!!!!!
veselo na delo! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tilengustincic
Novinec

Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a tilengustincic » 21.03.2005, 02:19

jaz imam tudi tri mvvs pa mi nobeden ne dela tezave!
nov motor je nov motor! tak kot je takega montiras edin vijake malo probas zategnit! če!!!
drugace ga upalis in dela 100 na uro!
če pa ribne mas pa garancijo valda!
iglo za zrak pa da se ti ne uzamec klesce in navoj malo po vodovodarsko podrsaš! na fali nikoli vec! feder pusti tako kot je!
ce m otorja ne mores nastimat si se premalo matral to pa zato ker tam zraka ne vrtis za cel krog ompak za 0,05 do 0,5 milimetra!
jaz osebno sem porabil kar nekaj casa da sem nastelal mojeha 4,2 ccm ampak zdaj ? zdej pa tako dela da ko je v zraku mislis da je rotax!!!!!!
samo potrudit se je treba ! pa veliko zivcev! bencin pa sprobano 5 % ne pa 1 % !!!!!!!
veselo na delo! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tilengustincic
Novinec

Kraj: Portorož

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost