KREŠ TEAM SLOVENIJA

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 09.11.2004, 09:07

IN DI END pa HEPY END :cry: :cry: :lol:

Pa VOJAŠKI pozdrav SLAVA MU.......... :lol:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
MR.BINN
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 09.11.2004, 21:01

No pa še ena iz padine...... :shock:

Bila je ena lepa spomladanska sobota in z kolegi smo se odpravili na Strmico.
Seveda sem bil edini z jadrotam,ostali pa so vsi imeli ene čudne naprave ,povite s obilo selotejpa.
Sem si mislil ,to pa so majstri.
nekaj časa sem jih gledal kako se derejo pa zabijajo, pol pa se odpravil na štart.
Veter je bil kar vredu in moj stari jadro je dobro letel.
Pa luping pa kakšna rola pa spet mal nabiranje višine ,pa en brisanac ,pa je bilo full dobr.
Sonček je bil zelo topel.Sem se vsedu na rob in v sede vozil moj avion.Ko sem se pa tega naveličal ,sem pa tak potihom mislu, kaj če bi kakšnega tamalga brenclna sklatu z neba.
Pa sem šel v akcijo.ene par hitrih preletov mem tistih stiroporjov in že so vriskal.So bili vsi panični,pa so vpil.......... :lol:
So mi grozil ,da me bojo napadel,če jih ne pustim pr mer.
Ja, pa ja, sem reku ,da vidmo kolk vas je v hlačah :lol:
In res so se zmenil in vsi za mano.hi ,hi ,sem jim všel in spet mal po zalet pa gasa proti njim.A ni hudič, da se mi je en nastavil in se zaletel v moj aeroplan.Ma vam povem je TAKO počilo, k hudič.
Ta leteči salotejpar ,mi je v luftu prerezal krilo.
Sledil je pristanek zgledalo pa je nekako takole............... :lol:
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 09.11.2004, 21:10

Naša ekipa raste.................. :D

Ampak nas pa zanima še velik stvari ,smo zelo ferbčni..... :lol:

Mende da obstaja en hud pilot tam pr električarjih kako se že imenuje F3J al F3B sej ne vem kaj je prav,ampak je tam menda en ROK vedno bl pr tabolših.
Kaj ko bi nam napisal kako je pa on kej razbil.Pa mende da se ni že tako rodil???????????? :P

Hm hm pa še en nam lohka kej pove.
Nekoč v davnih časih za devetimi pistami se je en modelar učil heli pelat.
Pa bi nas zanimalo kako je izgledal njegov tapru kreš.
No mogoče nam bo pa zaupal to skrivnost.............. :twisted:
No mogoče ga pa kakšen pozna............?????????? :wink:
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a mihah » 09.11.2004, 22:36

Bin! Tole na pobočju je pa najbolj srčen prispevek po dolgem času na forumu! Res lepo napisano, sem se res nasmejal! :lol:

Superca.

Sonček je bil zelo topel. Sem se vsedu na rob in v sede vozil moj avion. Ko sem se pa tega naveličal, sem pa tak potihom mislu, kaj če bi kakšnega tamalga brenclna sklatu z neba.

Izjava za v arhiv!

Edit: V tebi mora biti en modelarski "kombat" hudiček :twisted: ;)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a nitro_alex » 10.11.2004, 00:57

Jst sm se isto nasmeju, čeprou mi je blo najbolj smešno tole:

MR.BINN napisal/-a:Ta leteči salotejpar ,mi je v luftu prerezal krilo....
Uporabniški avatar
nitro_alex
Član

Kraj: Velike Lasce

OdgovorNapisal/-a rock » 10.11.2004, 01:12

Hej, BINN

A veš, da že nekaj dni študiram kako naj napišem vse moje kreše. Pa sem se le usedel in začel pisat.

No, pri meni se je začelo nekako takole.

Moj prvi model. Boste crknal od smeha. Model je bil Mibov LS8 inštruktor pa Aleš Kovač.
Vedno je poletel Kovač jaz sem nadaljeval, nato je spet pristajal Kovač. No, v zraku je model kar težko razbit, tako da mi ga nikakor ni uspelo.
Mi je bil dolg cajt in še poletet sem se moral naučit, ter pristat. Tako da sem model nepoškodovan prodal.
Nato so mi predlagal kaj si naj naredim. Bilo je neko veliko sranje iz reberc in folije. Naredil sem ga močnega in posledično težkega. Na padini je letek ko hudič, drugače kot kamen. No spet mi je uspelo imeti model, ki ga nikakor nisem uspel uničit. Je bil tudi trd ko kamen. Sem edini pristajal v piko na Kalu. Pač iz kovita do podna. Model se pa kljub temu ni dal. No, sam še vedno nisem znal pristat. Zato je bilo potrebno narediti nov model. Ta prejšni je vedno pristal pa če tudi jaz nisem hotel.
Tako sem našel na netu Terminatorja. Sem prebral čalanek in videl kako simpl je in se kar zanj odločil. Je nastal v parih dneh in sem že letel. Sem bil tako navduše, da me je dobesedno potegnalo v jadralno modelarstvo. Ja, odkrito povedano šele s tem modelom se je začelo. In spet sem naredil eno veliko napako. Zdaj sem imel pre lahek model, da bi ga uničil. Naučil sem se poletet, jadrat (sicer sem to že znal) in pristat. Model mi je omogočal letet dobesedno kjer koli. Sem takrat imel punco iz Maribora, Jurij. Sami vinogradi. Tudo ona ga je imela. Tam sem letel in se učil poletat med trsi. Ravno tako pristajat. No ta trenig se je iskazal za odličnega v moji nadaljni jadralni rc modelarki karieri. Model sem po neskočnem številu pristakih po drevesih, trsih in še v kakem hudiču končno uspel zlomit. Zanimivo. V zraku. Sem spidiral in potegnil ko satan in je končno crknil. Z zloženimi krili je padel na tla in pospravil sem ga v kot.
Zdaj je napočil čaš, da si naredim nekaj resnega. Me je nek video navdušil za SAL, F3K. Takrat še sploh nisem vedel, da se to pri nas leti. Tehniko sem naštudiral z neta in poskusil. Model je nastal in bil dober ko hudič. Vsaj ko je bil narej sem tako mislil. No, prvi let sem šel delat na letališče. Seveda je bil Kovač zraven. Prvih nekaj štartov in navdušenje je bilo neizmerno. Met tako drugačen, da sem samo skakal od veselja. Višine so bile velike (kake so pa bile asov sploh nisem vedel). Vseeno sva še isti dan morala poskusit na vso moč. Kovač vzame zalet in zasuk model odleti in kreš. Trup je šel na pol. model je še kar letel. Sicer je prednji del trupa dobesedno bingljal navzdol. Ne boste verjeli, Model je še vedno letel in vse komande so delale. Od takrat naprej se na mojih modelih ne vidi drugih povezav od serva do krilca narejenih drugače kot iz vrvic. Ne glede na lom trupa komande še vedno delajo. Model je imel zlomljen trup drugih poškodb pa ne. Trup sem popravil in se ga nikoli več ni dalo zlomit.
Ta F3K sem nato letel. Nato sva s Samo šla pogledat na nekaj F3K tekem. tam sem spoznal Čača, Fidlerja, Rižnerja in ostalo super družbo. Videl en čisto nov svet in padel not.
No, lisjak Rižner je nato čez čas prišel letet z F3J mašino na naše letališe v Celju. Besede sem ter tja ogled modela in neizmerno navdušenje. Model je bil ves plastičen. Veliko trši in večji kot moj F3K. Skoraj se ga nisem upal dotaknit. Postaviva vitlo in gasa. Uffffffffffffff se gledal. Dobesedno v hudiča. Kako je šlo to gor. Nikoli ne bom pozabil. Jaz sem poleg metal tisti kurčev SAL pa mikakor pojadral tako kot on. Zato sem model dal raje na stran in samo še stal in gledal kao je to počel Rižner. No lisjak ne bi bil lisjak, če mi nebi dal za probat. V tistem trenutku me je oblil mrzel pot. S strahom sem vzel komando in poskusil. Mama mija....... Kako to leti. Navdušenje me je skoraj pokopalo. To je to. Samo to sem iskal. Dokler ne pozkusiš res ne veš. Nekaj dni nisem mogel spati. Pogledal sem na račun in med oglase. Kmalu našel rabljen F3J model Termik Excel od Valente. Za njega odštel 80000Sit in ves srečen prišel domov. Ponoči vse priklopil in naštelal, drugi dan pa že visel pri Rižnerju. Samo zmrdoval se je in kimal, pa vseeno rekel poskusimo. VAO. Moj prvi štart na vitlo in še prvi štat s tem modelom. Šlo je brez problemo. Kmalu smo ugotovili, da je model pravzaprav čisto dober in bilo je potrebno iti na tekmo.
No zdaj se je pa začela moja zlata era krešov. Kar dolg uvod do pravi krešov a ne.
Moja prva F3J tekma. Bilo je v Ajdovščini in seveda je pihala burja. Pa tako kot ona zna v tistih koncih.
So mi vse povedali koko moram zvozit štat, da ne bo šlo kaj narobe. Vdar jaz nebi bil jaz če nebi že kar v porvo šel na vse ali nič. Na prvi tekmi sem bil v prvem turnusi in v prvi skupini. Laks se je napel, dal sem znak in ffffjjjuuuu je naredil. Model v vertikalo in proti vesolju. Krila so se zvila v čisto pravi U. Bližal se je čas za pračko in kar naekrat flaterrrrrrrr na V repu. V delčku sekunde je odletela polovica repa. Samo nemočno sem gledal kako leti model iz 160m v vetikali proti zemlji. Samo usekal je kakih 30m od mene. Model je bil ves mehek in prelomljen na nešteto mestih. Zakopan pa tako gliboko, da je bila potrebna lopata. No, čisto prva f3J mašina in čisto prva tekma in že sem pokopal en model. Tu sem se tudi naučil, da za pravi kreš s pravim zvokom potebujem plastiko in kile. Kot da sem samo to želel. Kmalu sem nabavil novega Termik Excela. Je imel srečo in sem ga nepoškodovanega prodal, ko sem si omislil novo čisto pravo rekato za F3J Pike Superior. No sledila je podobna zgodba. Kot, da si želim samo razbijanja. Niti tekem še ni bilo, ko sem že uspel zdrobiti eno uško in trup prelomit na tri dele. Si cer nisem bil sam veliko kriv. Crknil je konektor od akujev na komadi. Ugasnala je ravno ko sem bil na laksu, tako da je model z vso močjo letel najprej nekontrolirani gor nato pa še dol. Kmalu so prišli novi deli in spet sem letel. Sledilo je kar nekaj trkov z ostalimi tekmovalci po tekmah. Saj veste. Več nas kroži potem pa poka. No enkrat mi je na treningu uspelo tresknat z Riznerjem. Kar rep mi je odbil. OVAAA. Bilo je na enih 300 metrih. Daleč od letališča v smeri proti Žalcu. Model je nekontrolirano padal proti tlem. Zaradi kraja Levec mesta padca nisem videl zapomnil sem si samo smer. Od modela sem se sicer poslovil. Samo sprejemnik in servi so pa malo bogastvo tako da sem šel izkat. Kljub vsem krešom sem le postal srečko. Ko sem model našel je bil na žičnici od hmelja. Prav nič se ni dotaknil tal. Karbonska krila in nosilec sta pa prenesla vse obremenitve. Model je imel samo polomljen rep in dve zaredi v predni rob krila. Čez nekaj dni sem že spet letel.
Čez tri tedne po tem krešu smo se odpravili na evropsko v Romunijo - Deva. Bilo je mega. In tudi kreš svojega dosedanjega življenja sem doživel.
Bilo je mislim, da v 6 turnusu. Štartno pozicoji sem imel na enem 4 mestu. Točke so bile kar skupaj. Sledilo je odševanje glavnega sodnika. 3, 2, 1, zdaj. Vse je bilo našpanano do nezavesti. Sam sem bil natreniran štarta tako da sem ga izvajal dobesedni meže. V glavi sem samo štel 2, 3, 4, pračka. V tem trenutku sem z delčkom očesa opazil da je tekmovalca levo od mene ondeslo na mojo pot. V tistem trenutku je trening opravil svoje. Model sem izstrelil z laksa z največ energije. Tisti drug model mi je prekrižal pot. On je bil v horizontalni jaz v vertikali. Doživel sem prav filmski kreš. Z zvokom, ki je dobesedno trgal zrak in vizualnimi efekti ki so presegli znaje Spilberga. Moj model je šel dobesedno skozi model sotekmovalca. Prebil sem ga skozi centroplan. Uške so bile iz reberc. Vse se je razcefralo. Iztrgalo jih je iz centroplana z nosilcem vred. Prednji in zadnji del trup sta se prelomila. Proti zemlji so padali samo še kosi in koščki modela. A moj hudič je še kar vstrajal v vertikali. Kot da hoče na luno. Pri prehodu skozi model je izgubil rep. Po takem krešu sem se od njega že v zraku poslovil. Model ni bil vodljiv in je iz kakih 180m padal proti zemlji. Samo še flape sem potegnil. In. Spet sem bil srečko. Zaradi flapov se je model iz vertikalnega padanja začel pomikati v tak čuden hrbtni let. Hudič je znal sam letet in je prav lepo na hrbtu poglihal. Imal sem razbit rep in narthan en flap. Skoraj nisem verjel svojim očem. Model je nasledno sezono z novimi deli spet letel.

Od tega kreša naprej ne vem kaj se je zgodilo. Nič nisem več razbil. Tako, da smo čakam kgaj bo slefila novo obdobje ko bom razbijal in limal.

A ja slike. Bom povpraš na okoli. Nekaj bi jih lahko obstajal

Pa še enega sem se spomnil. Vsi ste videli tisti video ko Kovač leti LS v tistem močnem vetru. Jaz sem takrat letel SAL-a. Kljub orkanu je letel ko satan. Tudi proti vetru. Samo sem pozabil, da sem mu dodal nekaj ploščic svinca in je bil enkrat težji. Tega pa krilo brez nosilca ni preneslo in sem ga zložil v zraku. Je bilo še samo za v smeti. Mogoče ima Mitja kaj posneto?

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 10.11.2004, 08:54

Pa še enega sem se spomnil. .......Tega pa krilo brez nosilca ni preneslo in sem ga zložil v zraku. Je bilo še samo za v smeti. Mogoče ima Mitja kaj posneto?

Imam posneto na videu kako si se prebijal v mocan veter, kako si delal tono, zlaganje kril ni posneto, imam pa bliznje kadre ko si gledal razcefrano krilo....takrat sem prvic slisal za "abrajzgevebe".
Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a marko fujan » 10.11.2004, 18:10

Glej ga zlomka še eden.

Pa poglejmo od začetka.

Ko sem kupil prvi model seveda v kompletu Java, ga prav lepo sestavim ter jokam da je joj kot da bi čebulo rezal, pa le ugotovim da je sekundar.
Že v trgovini so me opozorili da ko bo sestavljen naj prinesem izdelek pokazat da vidmo če je vse OK, glede na to da se je vse zelo mudilo zadeveo preizkusit pa pajmo na najbljžji travnik.
Priklopom komando pa baterije in je že v zraku do tu vse lepo in prav, sadaj pa ovinek o kako lepo vendar nevem kdaj in od kod je zrastlo tako veliko drevo, pa še stare mamce jamrajo a ga ni škoda, ah ga že nekako sklatim dol pa ponovi vajo, bomo šli malo višje, leti sedaj gremo pa gor uuuuuuuu boli pada z vso hitrostjo v ledena tla(malo pred božičem), razbito za zjokat in le ugotovim da sem imel narobe komande. Grem domov zlepit (sčasoma sem postal delničar znane tovarne katera izdeluje lepilo).
Izberem drugi teren pa je zopet tu neko drevo, ni hudo vendar zopet lepilo in gremo.

Sedaj si izberem barje saj tam kot vsi vemo ni dosti dreves baje, kot še vedno bolj zelenec naredim nekaj obratov višina mi tudi ne dela težav ma kaj ko je zopet zrastlo drevo kot da imajo neke magnete da vedno gor pristanem. Pa zopet lepilo sedaj sem že dobil obveznice od druge firme.

Iščem še boljši prostor ma kaj ko spet pristanem na visoki bukvi tako da sem si mislil da bom moral poleg letala še motorko sabo vlačit ker tko pač le negre več. Vidim ga vendar je le previsoko. Pokličem plezalca kateri je bil tudi včasih modelar in takoj priskoči na pomoč, vsa operecija je trajala debelo uro da je priplezal gor in dol prinesel pa same trske celo je servo sprejemnik regulator.

Po daljšem času se odločim za malo inštrukcij a kaj ko kljub pomoči zraste malo a dosti veliko drevesce, ni hudi malo obveznic pa že leti.

Minilo je kar nekaj časa brez hudih posledic in že z nekaj ur letenja pač napaka pilota se nekaj hecam, hočem pristat uuuuuuuuu zopet zraste drevo pa kje lih mene to doleti, je dovolj nizko da splezam in ugotovim da je 99% cel bravo jest kako pa to zdej dol spravt, izpraznim drobovje (baterije) in ga nalahko spustim po vejah proti materi zemlji a kaj ko je že Galilejo vse te stvri odkril ni treba še meni normalno da se je poškodoval mal več kot 10% pa zopet delnice od lepila in smo spet letel.

Pa bi bilo za danes dovolj, ko se še kaj spomnim pa zopet napišem, slik pa v digitalni obliki ni samo kakšna navadna bi se našla.

LP Marko
MODELARSTVO HOBI ZA DUŠO
Uporabniški avatar
marko fujan
Član

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 10.11.2004, 18:53

Bravo Rok lepo opisana zgodovina.
Si mogu pa dolg cajta tipkat tole poročilo. :wink:
Zdej pa čim manj krešov ,pa čim več pokalov.......... :lol:

Marko ne obupat,kar bodi trmast,pa treniraj naprej.
Enkrat bo že boljš.... :lol:

Ja kje hudiča je pa naš zgubljeni pilot.
a ga je mogoče kakšen vidu????????
Narod čaka na njegovo izjavo, njega pa nikjer.
Alo,alo R O B i kam si se pa skrillllll :twisted:

Še vedno vsi nestrpni čakamo tvojo zgodbo,no..................???????? :D
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a Robi » 10.11.2004, 20:52

Pred davnim, davnim časom se je rodil Robi Modelar ...

:lol:
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a luigidon » 10.11.2004, 23:53

Joj kje je bla tale tema, ko sem se jest začel ukvarjat z letali?

No v glavnem. Jaz sem se pa pač enega zimskega dne, ko sem bil ravno bolan doma v postelji spomnil, da mene ta hobi zelo zanima. V glavnem bilo mi je zares orenk dolgčas in ko sem bil dovolj pri močeh, sem šel za računalnik. Malo brskam po spletu in najdem nekaj strani o modelarjih. Pogledam malo po bolhi, če bi kdo kaj takega prodajal in kot neuk kličem: A vi pridajate letalo? Aha, super, kolk časa pa leti? Aha, a pa to dobim vse zraven? A da ne? to je samo letalo? Ja kaj pa pol sploh rabim? itd....
Po nekaj klicih, sem si v glavi ustvari približno sliko kaj porebujem. Seštejem vse skupaj in uuuu boli glava.....Čaki mal, kr tko pa nebi dal 100 jurjev. In potem po naključju odkrijem trgovino na internetu. Pogledam letala in kr ne morm verjet. Tam jih je bilo nekaj za manj kot 30k SIT. Stari, to pa morm met. Kličem v trgovino, mi povedo kter je za začetnike, mi razloži da je že vse notri in valda to morm met. Naročim, naslednji dan dobim domov. Še ves bolan odpiram paket in gledam kot bi vidu Boga. Stari, tole je pa super. Hitro sestavim, kar je blo sploh treba sestavit in ga gledam. Vzamem termometer. Sranje še zmer mam 39 vročine. Pogledam skozi okno, sneg. Jao, kdaj bom šel lohk letet. Ga prov s težavo gledam en teden doma, nakar se odločim za prvi poskusni let.

Zdej pride ta pravi del:

Preberem malo navodila za letalo in mislim, da sem car, pa sej to je easy. V glavnem grem v Radomlje, kjer vem, da so včasih leteli z modeli. Se postavim na pisto, prižgem motor, vržem in avion je kr zavil proti tlom. Gledam, šit kaj bo zdej. Pristane trdo. Sem mislim pa je konec veselja. Pridem zraven, vidim da je vse v redu, malo je blaten, ker je bilo vse mokro. Ok super. Prižgem motor, vržem in model leti malo na desno. hočem zavit levo, pa noče. Zmrznem, ker se je vse odvijalo tako hitro in model je šel v desno, sicer dokaj naravnost, točno v drevesa. Predem pomislim kam moram ročko potegnit je že blo slišat eno mletje listov in zagledam to majhno letalce na vrhu največjega drevesa. O sranje. Hočem splezat gor, pridem do pol drevesa, ko je drevo že tako tanko, da se ne upam naprej. Kaj zdej. Probam vse mogoče, mečem gor kamen privezan na vrv, hočem nekak prid do njega, pa ne gre in ne gre. Pol mam dost, mi je že vseeno, sam da bi ga dobil dol. Mečem gor kamne. Še vrgel ga nisem tako visoko, kot je bil avion. O sranje, kaj zdej. Kolnem samega sebe, ker sem tako nestrpen, da ne morem počakat, da bi me kdo nauču. Grem domov, dobrih 5 minut vožnje, naberem vse najdaljše prekle, vržem v avto kladivo in žeblje, pa cel kup ene žice ki mi je ranvo prišla pod roke in gremo. Pridem tja. Zvežem in zbijem dve prekli, pa tri, pa štiri. Ok mogoče je že dost. Hočem prekle postavit pokonci. glej ga vraga, tako je dolgo, da je že vzvod premajhen, da sploh dvignit ne morem. Ok. Druga taktika. POskušam nekako dobiti vzvod na eni od vej in končno mi uspe postavit tisto dolgo preklo pokonci. Jo potiskam proti gor, maje se enkrat na eno stran ,drugič na drugo in se naposled zlomi. Komaj uidem padajočim kosom. O sranje. Ni še konec. Kaj zdej. Porabil sem vso žico, porabil sem vse žeblje. Čisto se je že zmračilo. Ok, danes ga ne bom dobil dol. Bom jutri probal. S povešeno glavo odidem domov. fotr vpraša: kje maš avijon? -Tam gor na drevesu je. - Ja kdaj ga boš pa dol dobil? -Ne vem...
Fotr reče, ga bova pa skupi. Najdeva doma ene lesene tramove, kosem mu povedal, da so vse ta dolge prekle že šle:)Vzameva še mal orodja, najdaljšo lojtro in greva. Grme še h kolegu, ki ima eno zelo močno ročno svetilko. Prideva tja, svetim z lučjo gor, svetloba komaj pride zraven. Druga taktika. Usmeriva avto proti drevesom iz zelo dolge razdalje, prižgem dolge luči in glej ga zlomka. Lepo se vidi. Končno. En problem rešen. Potem pa se lotiva dela. Najprje z lojtro, pa ne prideva niti do polovice. POtem pa druga zmagovalna taktika. Vzameva en tram, da nasloniva na vejo in dvigava, potem dava spodaj drugi tram in prvega porivava s pomočjo drugega itd. do ene petih tramov. Ne vme po kakšnem naključju nama uspe zadeti avion, da je padel nekaj metro nižje. Ko je pdel nižje se je spet ujel na veje. Ampak tam je bilo pa že nižje. Vzameva SAMO 3!!!! tramove in ponoviva vajo. Zadaneva avion, ki je lepo poletel proti tlom. Preživel je, ker se ga nekako ujel v roke:))Jupi...Prvi modelarski dan je za mano. S precej praskami na rokah, z uničenim brezrokavnikom, s precej polomljenimi preklami itd..Ampak preživel sem ga:)Jupi...

Naslednji dan gremo spet. torak ne na isto mesto. Ampak nekam na eno polje, kjer ni v bližini nikjer niobene stvari, nobenga drevesa itd...

In izberem Mengeško polje. Se postavim, vržem, tokrat v teoriji vem vse kam bo model letel če premaknem ročko itd. Skratka vržem in model leti lepo, naredim par krogov in kar naenkrat v kovit in bumf proti tlom. Gledam ko tele v nova vrata, da ima letalo motor sem itak pozabil, tako da je s polnim gasom priletel. O sranje. Pridem zraven, ga skopljem ven, pa se čudim. Sej sploh ni tako hudo. Ampak jebiga, propeler je šel. Konec za danes. Hitro domov, naročim nov propeler, naslednji dan ga dobim dovmo. Jovo na novo. Spet leteti. Vržem in po parih sekundah v kovit pa na tla. Spet propeler. Pop....im in grem domov. Naročim dva propelerja. Naslednji dan sem se odločil da grem poiskat nov prostor. Tam na mengeškem polju je preveč avto blizu. Nič čudnega, če pelje 100 metrov od tam kjer sem letel glavna cesta. Jao. POtem najdem eno zelo dober prostor, odprt na vse strani, zraven gre makadamska pot, kjer se na dan pripelje par avtomobilov. Kot nalašč. In potem, potem mi je kar nekako uspevalo. Sem letel s tistim letalom, kot bi se mu kovcalo, ampak letel pa sem. In od takrat ni šel noben proler za tisto letalo. Tako, da imam še vedno enga celga doma:)

No, to moram še povedat, da po prvem podvigi, prvega dne na forumu najdem McGyverja. Se zmeniva, da bo enkrat probal letet, da mi bo mal pokazal itd. Pridem v trgovino mi najprej Nebec vse razloži kje sme ga polomil, mi lepo nastavi bovdne, da se je krmilo lepo odklanjalo levo in desno, skratka poštimava letalo, da je pripravljeno za let. Hočmo it, pokažem komande in oba zakolneta. U jao, u p.....m...., pa glih višina more bit na levi strani. midva oba letiva na desni strani. Zagledata mojo razočarano faco: a pol ne bo nič? In se me Mcgayver usmili. Gremo tja do travnika pogledat kako stvar leti. Vržem, Mygayver leti, se šejka kot bi peljal avion za 10.000 evrov, naredim nekaj lepih krogov, ugasne motor, naredi še nekaj krogov in pristane dokja daleč stran do tam. Mi da komando nazaj, reče: Leti že...Še vedno vidim kako se šejka:)))V glavnem pokazal mi je da zna avion tud v zraku ostat več kot 5 sekund, kar mi je uspelo do takrat.

In tako se je začela moja zgodba. Kmalu mi to letalo ni bilo več dovlj, zato hitro kupim Telstarja, ki mi ga priporoča Mygayver, mi ga da tudi enkrat za peljat, in jest sm bil čist očaran:)
Se mi ponudi priložnost, kupim misico, za takrat ko bom znal letet in to je to. Potem pa hitro postanem pogumen in začnem leteti z misico. Ker sem imel takrat še veliko poguma, sem se je hitro navadil, naredim luping, negativni luping itd..Se igram po zraku in kar naenkrat ne leti več naravnost, ampak navzdol. Dobro pogledam. Sranje pa sej so krila nekam čudna. In misica je treščila v tla kolikor se je dalo. Kaj je od nje ostalo, se pa že videli na eni od slikc:)

to bi bilo vse o mojih začetkih:) Ampak vesel sem, da sem dal to obdobje skozi. Če bi imel pa že prej tole temo odprto in bi jo prebral bi mi bilo pa veliko lažje:)

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 11.11.2004, 00:31

Luigidon dober si napisov,si se res potrudu.

Upam da bodo vsi tisti začetniki, ki berejo tele naše zgodbice,vsaj mal poguma dobil in ne prekmal obupal.
Kar nekaj je takih ,ki poizkusijo, pol pa hitro obupajo.
Upam da tole ne bo nikomur škodilo,saj se iz napak največ naučimo.

ROBI....ROBI,,,,,,,,ROBI...... :cry:
Sem mislu ,da boš kej več napisal,kako je bilo takrat ,ko si se učil heli pelat.
Še zdej ne morem verjet ,da je to tko simpl.
Sem pol jaz res tolk štorast, da sem ga tokrat zabil :?
Res škoda da je človek tako redkobeseden.
Ah mogoče je pa pozabil.
Pa nej mu bo sej veste leta, pa skrbi, pa F3J,pa.............

Ah, to je pa le povedal, da ga ni ŠTORKLJA prnesla :lol:
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 11.11.2004, 00:47

Pa naša nova zgodbica.............. :lol:

Nekega dne se je gospodič .............. odpravil v modelarsko trgovino.
Pa si ogleduje vse po vrsti in se njegov pogled ustavi na ..........????
Helikopter na dalinsko TO BI PA JAZ MEL :lol: si je rekel.
Pa začne spraševati trgovca kako in kaj in ves zagret za nakup komaj čaka da ga kupi.
Vrli trgovec se začne zgovarjat da pač nima vsega na zalogi in da bo treba nekaj časa počakati z dobavo,
Gospodič .........pa ves slabe :cry: volje odide domov.

Ker je bil še vedno v elementu da bi kaj počel se odpravi v drugo trgovino.Pride tja in ves vesel upraša če imajo kakšen heli. :lol:
Pa ga trgovec upraša zakaj ga bo rabil???????? :shock:
Hm, hm,pa gospodič mal premisli,pa reče trgovcu.
Sej res ne vvem,ampak bi vseeno neki kupu :)
Potem ga pa trgovec po težkih mukah le prepriča da bo zanj najbolje da si za začetek kupi en začetniški model.
In glej ga zlomka, gospodič kaufne to reč in potem je bil ves vesel :lol:

No kako pa se je odvijala njegova letalna zgodba naprej ,pa bo povedal sam.Mogoče ga je kdo kdaj že kje videl ampak takoj ko pokadi tale cigaret pa se zgodba začne...........

Dame in gospodje to je naš MR. K R O K O..............
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a Kroko » 11.11.2004, 01:25

Bravo Binn, dobro si si zapomnil.

10 let nazaj sem si kupil prvi avijon. To je bil trainer z 5cc motorjem. Kolega mi je vse skupaj nastavil in mi pokazal, kako ze vzleti, leti in pristane. Posodil mi je tudi svojo staro komando in servote. Prvič, ko sem probal sam, sem domov prinesel razbitino in jo vrgel v klet.

5 let kasneje sem dobil idejo, da bi imel helikopter. Ko sem to omenil v trgovini Mantua, kjer dela McGajver (takrat se še nisva poznala) me je prepričal, da je to neumnost. Iz kleti sem potegnil razbitine in popravil moj prvi avijon. Zmenil sem se tudi za učenje.

Nekaj ur sem odletel "na popkovini" potem pa začel samostojno leteti. Nato sem dobil idejo, da sam naredim avijon po mojem lastnem načrtu. Kaj je to profil sploh vedel nisem. V trgovini me je Milan (McGajver) debelo gledal, ko sem kupoval material. Posodil mi je knjigo o RC aerodinamiki, ki sem jo prebral vsaj ene 10x.

Avijonček (parkflyer) sem uspešno skonstruiral in je zelo dobro letel.

Potem sem se lotil gradnje Slow Poke http://www.greatplanes.com/airplanes/gpma0492.html
brez načta - samo na podlagi navodil, ki se jih dobi na internetu.
Avijon leti fenomenalno in je še danes zelo lep.

Potem sem si zamislil 3D avijon za 6.5cc, ka uspešno skonstruiral in le prav tako izvrstno letel.

Nato sem skonstruiral hotlinerja za 400 motor, ki pa se ni obnesel.

Pobočje sem spoznaval z zagijem, ki sem si ga prav tako odrezal sam.
Naslednji avijon je bila Kanja. Pobočja so me zastrupila in nehal sem leteti motornjake.

Za letenje "za hišo" sem si iz deprona naredil fun-fly leteče krilo na 400 motor. To je bila divja, živčna pošast in letanje z njim je bilo vedno polno adrenalina. Letel pa sem ga zelo veliko, saj sem ga vedno imel v avtu.

Nato pa sem si kupil LS8 in zmetal za njega ogromno denarja. Nekajkrat sem letel na Strmci, vendar sem bil vsakokrat preveč živčen. Ko sem ga enkrat komaj rešil iz doline sem obupal, modelarstvo pustil za eno leto in začel plezati.

Letos pa se začela F5J mrzlica. Naredil sem si F5J in nekaj časa letel. Nato pa nafilal baterije v LS8, kupil Elipso in spet sanjam o JZ vetru na Strmci. Kanjo sem popravil, v Twixa samo še servote vgradim...

Ko sem še enkrat prebral, kaj sem napisal sem se spomnil še kar nekaj stvari vendar je bistvo napisano.
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a luigidon » 11.11.2004, 09:54

@Kroko

Hm...Ampak očitno ti mora it modelarstvo zelo dobro od rok:) Kakor sem bral si razbil samo svoj prvi model. Kaj pa ostalo?

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Robi » 11.11.2004, 10:01

MR.BINN napisal/-a:ROBI....ROBI,,,,,,,,ROBI...... :cry:

Mr. Binn, se globoko opravičujem za mojo navidezno redkobesedenost. Trenutno imam v programu izdelat 3 F5J krila (danes bom vakumurial No. 2), zraven pa še skačem naokrog in nabiram material za dg 300. V večernih urah, ko sem ponavadi pred računalnikom v modelarske namene pa se posvečam hčerki, ki leži v postelji s hudo angino in še hujšo vročino. Za forum si vzamem samo toliko časa, da preverim, če gdo širi kakšne modelarske neresnice in mu na brzino vržem kakšno poleno pod noge :lol:
Bom napisal tudi jaz kakšno besedo o mojih modelarskih začetkih, samo da se stvari malo umirijo.

LP, Robi
Zadnjič spremenil Robi, dne 11.11.2004, 13:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Kroko » 11.11.2004, 10:51

Do takrat, ko sem napisal to zgodbo sem resno razbil samo tistega "ta prvega" in pa "hotlinerja za 400". Ostali so doživljali samo manjše poškodbe kot so polomljeni propelerji, podvozja, luknje v foliji, odpadli nosilec motorja...

Sem pa pred kratkim razbil "ta črnega" (je že popravljen - rok ga je letel, junior pa ima še obljubljeno). Na prvem preizkusnem letu je takoj, ko sem ugasnil motor padel dol kot kamen naravnost na sredo asvaltne ceste. Celo je ostalo samo krilo vse kar je pa bilo v trupu vključno z trupom pa se je zdrobilo. Čeprav sem bil pripravljen na foto dokumentacijo sem ob šoka pozabil slikati.
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a junior » 11.11.2004, 13:34

:arrow:
Primož Peternel: Moje poste jemlji ''z rezervo''!
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 11.11.2004, 14:30

THENKS KROKO dobr si napisal.
No a ne, da ni bilo težko :roll:

ROBI........

Sej te nobeden ne sili v to.Pač sem odpru tako temo, da bo lahko vsak neki povedal.Mislim, da to ni taka stvar, da je ne bi lahko povedal eden ,drugim.
Vsak po svoje smo začel s tem hobijem ,pa siguren je vsak izmed nas tut kej razbil v svoji karieri.Včasih se na svojih napakah tudi veliko naučimo.
Sam imam že celo košaro raznih dogodivščin in če bo kdaj administracija na tem forumu odprla še helikopterski oddelek bom rade volje pomagal kar je v moji moči.
Včasih k smo mi začel ni bilo forumov in nisi mogel nobenga nič uprašat.
Vse se je vrtilo v zaprtih krogih in mi začetniki nismo bili preveč zaželjeni.
Upam da med 1000 uporabniki je sigurno kakšen tak da bi se odločil heli ampak kako naj pa vpraša če nikol nobeden nič od tega ne napiše.
mogoče bo pa kdaj drugač pa nej bo do takrat le tole.
Mislim da imaš dost izkušenj ,pa da boš tudi ti lahko pomagal tem ljudem.
No k boš imel cajt pa le kej natipkej.
Prvi koraki v svet helikopterjev,mogoče bo pa koga zanimalo :wink:

do takrat pa le pridno čajčke kuhaj za tvojo hčerko, pa da se čim prej pozdravi....... :roll: :wink:
MR.BINN

OdgovorNapisal/-a MR.BINN » 11.11.2004, 14:40

Pa poglejmo kdo bo naslednji.............

Hm..............hm..................hm..............

Ekola.
Pa da malo pomešamo temo bomo upam prklical enga novga člana. :lol:

Zagnan modelar, ki se sem pa tja pojavlja tudi na mitingih.
Včasih leti jadralna letala,pa tudi šlep mu ni tuj.

Zadnje čase pa se je usmeril v jet modele.
Kar veliko ur je bilo porabljenih za njegov model saj ga je izdelal zares lepo in natančno.
V prostem času pa se ukvarja z jadranjem na pravih velikih jadralnih letalih.
Seveda je to naš državni prvak v akrobatskem letenju z jadralnim letalom mr................. :?:
Njegova služba pa je prav tako povezana z letalstvom.
Njegovo službeno letalo pa je PILATUS PC in polek tega še vedno opravlja šolanje na tem področju.

Pa njegov model on d start
MR.BINN

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov