Model jadralnega letala za pobočje 2000mm

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Model jadralnega letala za pobočje 2000mm

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 14.11.2004, 22:12

Zanimam se za nakup jadralnega letal za letenje na pobočju oz. model ki ga lahko nesem na kako planino-goro in ga tam spuščam!!!

Gledal sem model od great planes Spirit Elite ARF vendar sem opazil da se ga malo skritizirali!

Če mi lahko kdo priporoča kak model:
-okoli 2000mm če krila
-funkcije: nagib, višina, smer, zavore,
-Brez elektro motorja

Ne iščem začetniškega letala ampak akrobata, malo bolj zahtevnega

PS: Kaj pomeni GFK model??
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

Kraj: Vrhnika

Re: Model jadralnega letala za pobočje 2000mm

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.11.2004, 22:19

PS: Kaj pomeni GFK model??

Glass Fasser Kunsstof

To pomeni da je s stekleno tkanino ojacana plasticna masa...skratka po domace je to iz steklenih vlaken in epoksidne smole v kalupu zalaminiran trup.

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 14.11.2004, 22:23

thanx! Seprav trup je iz steklenih vlaken kaj pa krila?? Ali so potem iz stiroprja in prekrita z balzo oz furnirjem!! Ali je za krila kaka druga kratica?? :)
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 14.11.2004, 22:30

No, GFK je lahko karkoli...krilo trup, rep.... a najpogosteje so le trupi gfk, krila pa sendvic stiro balza..

Kompletni GFK (ali celo CFK=karbonski laminat) so cenovno zelo visoko napram modelom iste velikosti iz "slabsih" materialov.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 14.11.2004, 22:32

Platinum,

tole je eden od linkov do prodajalcev, kjer je model predstavljen s sliko in tekstom.

Samo ime modela sem vtipkal v Yahoo iskalnik in prvi zadetek je ta link.

http://www.greatplanes.com/airplanes/gpma0535.html

Modela ne poznam. Enkrat sem mislim da ravno za ta model res nekaj kritičnih napisal. Ampak je bilo samo na vsebino kako je predstavljen na straneh v eni od naših trgovin. Ni bilo nič resnega samo, kot veliko zavajanje manj izkušenih modelarjev izpade.

Če ti cena in izgled modela ustreza poskusi. Kak velik kiks vsekakor ne more biti.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a mihah » 14.11.2004, 22:37

Zanimivi novi modeli pri bibodebeli v galeriji...
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a rock » 14.11.2004, 23:00

saj me je skoraj kap :shock:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

no še malo pa bom lahko pozabil na tujino, le tako naprej
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Tomba » 15.11.2004, 06:23

mihah napisal/-a:Zanimivi novi modeli pri bibodebeli v galeriji...

So se res potrudli, svaka čast 8)
GRAVITY SUCKS
Uporabniški avatar
Tomba

OdgovorNapisal/-a Goldi » 15.11.2004, 08:31

Jaz ti priporočam nekaj rabljenega ca. 2,5m gfk trup in stiro abahi ali balza krila (ziher pa ne reberc). Model naj ima nagib z možnostjo zavor, smer in V-rep. Potem pa ko boš že stvar obvladal potem pa eno polmaketo (npr. LS-8...)

Prvo moje pobočno letenje je bilo prav smešno, sploh zato ker ga je prvič nažigalo kot noro in model je vzdržal vse do pristanka :cry: potem pa me je malo minilo do pobočja. Letel sem Mibov Pilatus B-4.
Goldi

OdgovorNapisal/-a cavka » 15.11.2004, 20:11

Če iščeš model ki lepo zgleda vzemi LS-8....lepo leti pa tudi zavrtet se da :wink: ..sam imam 2m Pilatusa pa 2,11 Swifta pa Ls-8 2,5m....LS je gušt letet...
cavka

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 15.11.2004, 21:44

Pozdravljeni!

Trenutno sem se bolj ukvarjal z motornimi letali ( Piper J3 Cub in Super Sportster ) zdaj pa me je mal zamikalo za te jadralne!!

Kupil bi novega in ne rabljenga!

V načrtu imam Swift-a S1 2500mm od Mibo modelov in ASW-28 3000 od ene ??? firme ( videl sem ga v katalogu od Schweighofra )!!!

Ampak pred tem bi raje enega mao cenejšega da bi se naučil osnov termike itd ..., da ne bi izgubil ali pa strmoglavil dražjega modela zaradi zmanjkanja višine itd :cry:

Zanimal sem se za tega Spirit Elite ARF ali pa Spiderja od Mibo modelov

Doma imal enega razbitega jadralca od panoptikum-a 1500mm čez krila krmiljen z višino in smerjo pa elektro motor, ki sem ga odstranil zaradi prevelike teže! Model ni ravno dobro vodljiv!!
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

OdgovorNapisal/-a Intruder » 15.11.2004, 21:58

Osebno menje je, da če si nor na izgled in se ti dopadejo makete, bi se pridružil mnenju dečkov, čeprav bi raje imel maketo z večjo globino kril kot pa LSa, ker je primeren za pobočja, kjer dobro drži. Predlagal bi ti nekaj v smislu HLGja na elerone z možnostjo obtežitve. Iz lastnih izkušenj in potreb!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 15.11.2004, 22:01

Drugače sem modelar že okol 6 let!! Zdej sem star 16let

Doma mam floto 8 letal za jadralce sem se začel zanimat šele pred parimi mesci tak da o njih nimam velik pojma!!
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 15.11.2004, 22:10

Aja pa tist ASW-28 čez krila 3000mm je od firme HF Models!!

Trup ima GFK, krila Styro Abachi ima pa funkcije smer, višina, nagib, kolo, zavore (dodal bi še za aerovleko)

Stane pa 300 euro

Model se mi zdi zanimiv.. Kaj mente vi??

Morda bi kar tega kupil enkrat pa potem Swifta S1 in sploh ne kakega Spirita ali pa Spider-ja!! Ali ne???
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

OdgovorNapisal/-a Intruder » 15.11.2004, 22:37

Pozdravljen. Kakor želiš...vendar če te postavim na realna tla. Modeli se na pobočjih sklumpajo, pa če si še nevem kako natančen in previden. Pristanki niso kot na ravnini. F3F (padinski rejs modeli) so namensko narejeni tako, da so čim manj občutljivi - so robustni, imajo V rep, ki je najmanj občutljiv in so obenem prav za to namenjeni.

Za denar, ki bi ga dal za tega ASWja, dobiš odliiičen model z dobro opremo (servoti in podobno), ki je namenjn na to. Pa verjami... Videl sem leteti model Dragon od valetna-models.cz in je letel, ko je pihalo kot 100 norcev, letel pa je tudi takrat, ko so komaj leteli HLGji....in mislim, da je to model, ki bi si ga vsak modelar želel. Je sicer malo starejši dezajn, vendar služi svojemu nameno.

Model ni tako drag, in za njega dobiš vse rezervne dele. Lahko pa ti zrihtam tudi naslov gospoda, ki ugodneje to rihta in je iz SG.

Lep pozdrav!

Jan

P.S.

V nič te ne prepričujem!
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 15.11.2004, 23:08

Platium,

Tole so modeli od Valente o katerih ti govori Jan.

http://www.valentamodel.cz/index-aj.htm

Sam sem letel Termik Excela in sem bil neverjetno navdušen. Prav vsakega tolarja je bil vreden pa še malo tolarjev je bilo. Ti pa Excela ne predlagam za na padino.
Tudi o Fragon Fly-ju so same pohvalne besede za slišat.

Malo si še oglej model Swallow. Jaz bi ti tega predlagal. Na vseh naših padinah boš lahko letel in še užival boš.

Če bi želel nekaj večjega pa ti predlagam model Dogan. Gre ga starejši F3F model, ki je po svetu še vedno zelo zaželjen in tudi po tekmah se ga še vidi. Vsaj ko pregledam rezultate angleškega F3F prvenstva.

Vsi modeli, ki sem ti jih naštel so nekje v mejah 300 evrov. Kakšen je mogoče malo več.

Tudi pri sloveskuh prodajalcih ne boš kiksnil. Samo poglej galerijo Bibotov. Nekaj jih je tudi v teh cenovnih okvirih.

Je pa vse tako kot je povedal Jan. Zelo malo zabave boš imel od maket proti tem za nekatere "spačkom". Vsaj za zdaj, ko se še spoznavaš z jadralnim letenjem.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Intruder » 15.11.2004, 23:14

Osebno sem si naročil od Mibota Sixtyja, ker za dragona res nimam Spiderja nisem dovol premožen. Verjaem, da mi bo model več kot ne služil. Sem imel model Destiny (valenta) in je bil ODLIČEN.... vendar sem ga dal v prak. Čudežno cel je ostal, glede na to, kako sem ga vsadil (Hrbtni prelet, pa polen odklon dol, namesto gor :roll: ). Sedaj grem na 1,5m.

Letel sem Dragona. Bil sem zeeeeeloooo navdušen, vendar je za mene malce predrag. Leti kot najlažje trenažno letalo. Ne moti ga noben vetr, je prodoren in zelo okreten. Jadra pa kot HLG!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 15.11.2004, 23:16

Kaj je sploh pri teh HLG in F3F modelih drugače!! Če mi lahko kdo mal razloži te kategorije?? Pa kaj je značilno za te??

Saj pravim med jadralci sem čisto na novo pečen maček..
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

OdgovorNapisal/-a Intruder » 15.11.2004, 23:24

Uh.....razlika je OČITNA!

HLG:

Ultralahki modeli z razpetino 1,5m namenjeni nadranju na ravnini - na termiko (teža modela cca 260g)

F3F

Tekmovalni modeli velikosti od 1,8m do cca 2,8m večje teže in močne konstrukcije namenjeni za tekmovanje na pobočju (od ene točke do druge). Torej...model primerne samo za pobočje, pogojno tudi za elektro motor.

Torej....ko sem omenil da leti tale dragon (F3F) kot HLG sem hotel povedati, da jadra tudi na najmanjši sapici, klub robustnosti in teži. Ne delam nobeni firmi reklame, vendar priporočal bi ga VSAKEMU MODELARJU. En se pravkar popravlja pri dečku, ki te bo kontaktiral, če to bere, oz. mu piši, če si zainteresiran. Naslov dobiš pri meni. Cena ni tako zasoljena, je pa res da je popravljen. kolikor vem, bo v nulo. Torej...poceni način, kako dobiti ODLIČEN vrhunski model.

Res....z maeto se ti bo pobočje zasralo, ker enostavno ne letijo tako dobro, kot lepo izgledajo!

jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ZigaM » 15.11.2004, 23:28

Kaj pa tale model LAST DOWN XL od SCO modelov??

Piše da je robusten in dober za termično jadranje pa še poceni je v primerjavi z drugimi!!
Uporabniški avatar
ZigaM
Novinec

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov