DELAVNICA

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a dady » 04.11.2004, 19:10

Parky napisal/-a:Dady zanima me kako kej leti tist reaktivec (moder)
pa kva ma kej notr , zahtevnost, pa iz česa je ?????
Rdoveden pač... :) :) :) :) :) :) :)

-Hunterja na žalost še nisem probal letet, bom pa jutri če bo vreme. :wink: Sej vas bom obvestil ko ga bom :wink: .

lp davor
Slika
Uporabniški avatar
dady
Naš človek :)

Kraj: Novo mesto - Otočec

OdgovorNapisal/-a dady » 05.11.2004, 12:17

Parky napisal/-a:Dady zanima me kako kej leti tist reaktivec (moder)
pa kva ma kej notr , zahtevnost, pa iz česa je ?????
Rdoveden pač... :) :) :) :) :) :) :)

-Je iz stiroporja.Notri sta dva mikro servota in speed 400. :wink:
še tole:
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=4899

lp davor
Slika
Uporabniški avatar
dady

Kraj: Novo mesto - Otočec

OdgovorNapisal/-a eminem » 07.11.2004, 17:06

Evo še moja katana ki je v izdelavi

L.P.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a eminem » 07.11.2004, 17:08

Še taco
Slike so bolj slabe ker so iz mobitela.
smile
Uporabniški avatar
eminem

OdgovorNapisal/-a frcac » 07.11.2004, 21:25

eminem napisal/-a:Evo še moja katana ki je v izdelavi

Misliš v sestavljanju? :) Je glih mal razlike med (po angleško) scratch building, kit building in ARFing kot pravijo...

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a brane » 08.11.2004, 00:22

Jah :roll: takle model se splača izdelati samo, če hodiš nekam delat in popoldan šiht odklopiš in modelariš, povrhu je pa treba imeti še prav posebno željo, da boš model naredil iz nule in veliko manj želje da boš letel, pa še precej več denarja je treba odšteti, da lahko potem model delaš par mesecev.
Da se pa seveda precej denarja prihraniti, si kupiti takle cenovno ugoden in lepo in kvlitetno izdelan model, potem ga pa v kakšnem tednu, vsak dan po kake dve tri urice na dan, sestaviti :D
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a frcac » 08.11.2004, 00:23

Brane je zadel žebljico na glavico :D

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 08.11.2004, 09:05

Halo!
Jest tuki :wink:

Včeraj sem zakurblal mojo Katano z ZDZ 40. Pred časom sem tarnal, da nikamor ne gre, zdaj pa sem namontiral nov home made izpuh...in...
:twisted: :twisted: zadeva TRGA :!: :!: :twisted: .
Z Menz'S 20x8 zavrti na 7500 1/min in potegne na vagi med 9,5 in 10 kg (odvisno od temperature zraka in drugih okoliščin) :lol:
Katano dobesedno izstreli iz nule v vertikalo :twisted: :twisted:
Dere se pa ne niti preveč. Čisto sprejemljivo :roll:
Ko dam gor še havbo in špiner, bo šlo (upam) še bolje...
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 08.11.2004, 12:58

Chinks napisal/-a:me pa malo skrbi delovanje,saj morata biti oba motorja sinhronizirana. :?:

Ali si poizkušal motorja pognati? Jaz sem to počel na deski, kjer sem se mučil toliko časa, dokler nista oba motorja delovala enako (16.000 rpm +-100). Tudi to sta bila Mvvs-a. Pa je bilo treba kar nekaj energije, da sem ju speglal.

Če boš izpuha obrnil v nasprotni smeri (eden levo, drugi desno) je velika možnost, da bo tisti, ki ima izpuh na levi slabše deloval. Poizkusi predno boš dokončal model in bodo spremembe zahtevale večje posege (že samo obračanje izpuha - cilindra načeloma zahteva menjavo bata in srajce - previdno in premišljeno!)
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a brane » 08.11.2004, 13:07

Ejga, a nebi ti en mal večji propeler tvojmu ZDZ ju prvošu. Recimo Mejzlika 20x6 mam jest na MVVS u 26, z resonanco mi ga zasuče na 8000 obratov enakega Menza S pa na 7400. MVVS 35 dela pa s smetišnico na 21x8 (7000 obratov) ali 22x8 (ne vem točno koliko se suče a vleče odlično), da bi ga probal na 20 colski propeler si kar ne znam predstavljat :roll:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 08.11.2004, 13:41

Ejga!

Sem poskusil z 20x10, pa se je sukalo na 6.600 1/min, vleklo pa je 9 kil.
Torej eno kilo slabše.
Z večjim propelerjem ne bom poskušal, ker bi moral namontirati novo, višje podvozje..pa se mi glih ne lušta.. :?
S kakim 21x8 bi trgalo še bolj, vendar gre že zdaj uibr :twisted:
Mašinki pa tudi najbrž ne škodijo teli obrati :roll:

V glavnem, vleka je več kot dovolj, hiter je tudi...torej ...samo tiščat :twisted: :twisted:
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a eminem » 08.11.2004, 17:01

frcac napisal/-a:
eminem napisal/-a:Evo še moja katana ki je v izdelavi

Misliš v sestavljanju? :) Je glih mal razlike med (po angleško) scratch building, kit building in ARFing kot pravijo...

Lp, Sašo

...jap v sestavljanu :oops:

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

OdgovorNapisal/-a Chinks » 08.11.2004, 22:30

Dragonfly napisal/-a:
Chinks napisal/-a:me pa malo skrbi delovanje,saj morata biti oba motorja sinhronizirana. :?:

Ali si poizkušal motorja pognati? Jaz sem to počel na deski, kjer sem se mučil toliko časa, dokler nista oba motorja delovala enako (16.000 rpm +-100). Tudi to sta bila Mvvs-a. Pa je bilo treba kar nekaj energije, da sem ju speglal.

Če boš izpuha obrnil v nasprotni smeri (eden levo, drugi desno) je velika možnost, da bo tisti, ki ima izpuh na levi slabše deloval. Poizkusi predno boš dokončal model in bodo spremembe zahtevale večje posege (že samo obračanje izpuha - cilindra načeloma zahteva menjavo bata in srajce - previdno in premišljeno!)

Vse lepo in prav, vendar gre to do 4.5ccm normalno, včasih tudi še 6,5ccm, kar je pa več se pa takoj pozna "vsak obrat". Pri manjših modelih z manjšo kubaturo ni noben problem, malo povečaš smerni stabilizator, motorja sta lahko v nulo in tri stopinje navzdol ( tako delajo Američanii tudi pri večjih modelih in pravih letalih, razen da se smerno krmilo poveča za 20 do 25%). V Evropi pa je razmerje tako, 1 stopinja v levo in 3 v desno, ali pa 2 stopinje v levo in 4 v desno in normalno 3 navzdol, smerno krmilo se poveča za 20 do 25%. Pri modelih z kobaturo nad 6,5 ccm normalno ne gre brez elektronike "master slave".
Pri MVVSjih se da obrnit celindre tako da bosta oba celindra obrnjena navzven izpušne cevi pa navzdol prav zato sem se odločil za ta motorja.
Navzven so prvič obrnili motorje Nemci pri tromotornem junkersu Ju-52 "delovni konj Goringove lufftwafe" in to letalo je brez problemov letelo z samo enim od treh motorjev.
Sicer nimam nobenih letalnih izkušen z dvomotornimi modeli sem pa kar dosti informacij dobil od drugih modelarjev, za potrdilo le teh sem pa dobil, ko sem videl kako se je zrušil model nekega Američana, namreč imel je oba motorja v nulo in tri navzdol. Ko mu je ogasnil eden od motorjev v dokaj niskem preletu, je model rahlo vzdignilo nato premet čez krilo in v tla :cry:
Še kej bi lohk napisu, pa sem že zdej tolk naložu da novte mogl peljat :wink:
Motorja še nisem zalavfav so mi pa rekli da je zelo pomembno da jih ulavfaš hkrati pod istimi pogoji isto gorivo, temperatura,obrati,....
Dragonfly drugače pa vseno hvala :!:
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

Virus Twin je nevaren, kajne?

OdgovorNapisal/-a Dragonfly » 09.11.2004, 09:48

Virus Twin je nevaren, kajne? Z njim sem se okužil v jeseni leta 2000 na svetovnem prvenstvu v zračnih bojih in posledic še nisem ozdravil. Cepivo obstaja: izdelati dvomotorni model. Vendar je velika možnost, da postaneš od cepiva odvisen.

Načel si drugo temo: Koti motorjev pri večmotornih modelih.
Pa pojdimo po vrsti. Pri dvomotornih modelih nastopata dva osnovna dodatna problemov, ki ju pri enomotornih ni:
1. usklajeno delovanje obeh motorjev
2. koti motorjev:
a) za primer delovanja obeh motorjev
b) za primer izpada enega od obeh motorjev

AD1) Najprej je potrebno rešiti prvi izziv. Oba motorja morata v izhodišču delovati usklajeno (pri večjih in manjših modelih; manjši so na to še bolj občutljivi - Zakaj misliš, da je pri manjših ta problem manjši??). To je naloga za "delo na tleh". Odpraviti jo je potrebno pred vgradnjo v model. V primeru, ko se en izpuh obrnil na levo stran motorja lahko pričakuješ "podhranjenost" tega motorja. Motorna gred se vrti še vedno v isto smer (v smeri urnega kazalca. če motor pogledamo od zadaj v karter) kar pomeni, da pomaga pri polnjenju pretočnega kanala kadar je ta na levi (izpuh na desni). Istočasno pa ovira polnjenje, kadar je izpuh na levi in pretočni kanal na desni. Še enkrat: PREIZKUSI MOTORJA NA TLEH, da ne bo presenečenj.

AD2) Če smo prvi problem rešili (npr.: elektro pogon), potem je reševanje drugega enostavno: koti so lahko blizu tistih na enomotorcih. Drugače pa je, če upravičeno lahko pričakujemo slabše delovanje enega od motorjev ali celo njegov izpad. V tem primeru poizkušamo kompenzirati moment vlečne sile delujočega motorja okoli vertikalne osi modela z zamikom motorja "navzven". Taka kompenzacija je relativno majhna in normalno zadošča zato, da utegnemo odvzeti plin na preživelem motorju in najti primeren zavoj za zasilni pristanek.

Sam sem na Tigercatu (avatar) postavil motorja tako: levi 1° v levo, desni 3° v desno. Poigraval sem se z ugašanjem motorja v zraku: pri polnem plinu tudi z nagibom nisem mogel preprečiti premeta čez krilo. Z minimalnim plinom se model lahko še privleče na začetek šolskega kroga, užitki pa so podobni tistim pri Bungee-jumpingu.
Uporabniški avatar
Dragonfly
Član

Kraj: Nova Gorica

delavnica

OdgovorNapisal/-a pjer » 22.11.2004, 11:50

Končno sem tudi jaz prišel do digitalca in lahko pokažem kam se umaknem pred "sitno boljšo polovico" in ostalimi člani družine(dva nadobudna modelarja, ki zaenkrat še samo uničujeta materijal).

L.P.Pjer
Uporabniški avatar
pjer

Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a habas » 22.11.2004, 23:00

mTE PA SAM E HUDE MODELE
habas
Novinec

OdgovorNapisal/-a habas » 22.11.2004, 23:06

TUJE TUDI MOJ MODEL
habas
Novinec

OdgovorNapisal/-a peugeot1 » 23.11.2004, 19:33

LP.
Ko smo že enkrat pri tem, pa me zanima kako pa ste zadovoljni z mvvs 26 in 35 metanol. Ali sploh ima to verzijo motorja, ker do sedaj še nisem zasledil da bi kakšen imel to doma in povedal kako je zadovoljen??? :?:

Lp,Klemen
Uporabniški avatar
peugeot1
Član

Kraj: Selca

OdgovorNapisal/-a spaca157 » 23.11.2004, 19:56

Habas:
Kaj more kej tvoj model uret k ma kr dva motorja brez (auspuha) dušilca zvoka.
He He malo si falil temo, zgoraj izrecno piše (NE ELEKTRO) drgač je pa vsak začetek dober in težak.
Kdor nizko leta k¨mal razbije
Uporabniški avatar
spaca157

Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a habas » 23.11.2004, 20:31

haha
habas
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani