Polnjenje akumulatorjev

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Intruder » 26.11.2004, 13:41

McGayver...to je pa bila zdaj ena tak... :?

Celice ob merjenju brez obremenitve čist lepo povejo, koliko so polne. Brez obremenitve imajo polne sprejemniške celice cca 5,3 - 5,3V, prazne pa pod 5V in tako veš. Za oodajniške pa....Jaz osebno ne bi priklapljal na AA celico, ki zdrži manjše tokove in na tisti mali konektor, ki je narejen za 1,5A avto žarnico. Ta pri 8 členih pije 5A..... To se mi osebno zdi čisto mimo!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26.11.2004, 13:56

Celice je treba meriti obremenjene. Obremenjena celica se posede. Avtomobilska žarnica je res overkill. Najbolje je, da jih izmeriš kar z v komado vgrajenim inštrumentom.
Uporabniški avatar
Kroko
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.11.2004, 14:37

Jaz sem si za sprejemniske akuje kupil indikator. Tehta cca 1 gr, zato ga bom vgradil v moj "dragoceni" HLG za sezono 2005.
Dokler je v sprejemniskih akumulatorjih se dovolj energije, potem dioda na indikatorju utripa. Ko neha utripati, (pri 4,4V) je treba pristati.
Spannungs-kontrollblitz VC (4,8V)
Vklopi se enostavno na prosti kanal na sprejemniku...

Nisem se preizkusil na modelu..na delovni mizi pa deluje v redu...

LP Mitja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 26.11.2004, 14:55

Hmmm...to je malce noro...glede na to, da imamo v HLgju majhne celice z malo kapšacitete, se bi mi zdelo škoda le te zato, da bo ledika otripala. Bolje bi bilo, da ko je baterija cool, ne sveti, ko pa napetost pade pod določeno, pa bi začela otripati oz. svetiti.... Ampak vekakor dobra stvarca. Kje si to kupil in koliko kaj stane!?

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a redbaron » 26.11.2004, 15:01

Tele ledic ne kapiram najbolj: kam jo montiraš?? Na avion :?: :?: :oops:
....kdor jezika spara, kruha str.........
Uporabniški avatar
redbaron
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.11.2004, 15:06

:D ja moj nasvet je zelo radikalen ampak je tak na podlagi žal slabih izkušenj :evil: ko razbiješ v nulo "dovolj " modelov :evil: ti je delo z baterijami vedno radikalno :!:

Naj bolj zdravo pa je vedno it z sveže napolnjenimi celicami letet in fino je če poznamo okvirno porabo modela pod naj obremenitvami tako si v glavi z lahkoto postavimo mejo do katere še nič ne reskiramo :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a grega » 26.11.2004, 15:13

Intruder napisal/-a:Hmmm...to je malce noro...glede na to, da imamo v HLgju majhne celice z malo kapšacitete, se bi mi zdelo škoda le te zato, da bo ledika otripala. Bolje bi bilo, da ko je baterija cool, ne sveti, ko pa napetost pade pod določeno, pa bi začela otripati oz. svetiti.... Ampak vekakor dobra stvarca. Kje si to kupil in koliko kaj stane!?

Jan

Kako bi pa vedel, da tale ledica ni fuč?
To je verjetno narejeno tako čisto iz varnostnih potreb.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.11.2004, 16:39

Indikator pobere 9,7mA.

Na HLG tekmi se leti kar dolgo (preko celega dne...), in ne ves koliko si porabil energije. Glede na to da poleti razen izjemnih primerov niso zelo dolgi, je montirana ledica pod prozornim pokrovom kabine. Vsakic ko primem model v roko lahko od blizu vidim kaj mi kaze indikator. V kolikor opazim da je ledica nehala utripati, za naslednji polet vzamem iz zepa sveze nove akumulatorje in jih zamenjam.

Na prvi sliki se na papirju vidi kdo je proizvajalec te elektronske priprave, cena pa je zanemarljivo mala.

LP Mitja

P.S. To sem pokazal samo zato da vidite kako se bom opremil za drugo leto, ne bi pa rad sedaj povzrocal zgoce debate o tem ali je to vredu ali ne...bom sam najbolj videl ko bom to uporabljal.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a redbaron » 26.11.2004, 21:06

Ravno to me je zanimalo kar je napisal Rado; koliko se dejansko vidi led dioda :?: :?:
....kdor jezika spara, kruha str.........
Uporabniški avatar
redbaron
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 26.11.2004, 22:46

Na modelu HLG ki ga meces na ravnem travniku med tekmovanjem ga vzames v roke vsake par minit in takrat OD BLIZU VIDIM DIODO...porkaflik!!!! Vse hocete nekako obrniti po svoje ..seveda narobe..potem pa komentirati kako to ni v redu.. JAZ IMAM TAKO VI PA SE ......!
grrr!
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

Prejšnja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov