Napisal/-a frcac » 28.11.2004, 15:16
Vzletna masa 4kg je za model razpetine 1,5 m ODLOČNO preveč. Model bo hiter kot raketa, 4T motorji pa se s svojim navorom odlično izkažejo predvsem na lahkih modelih.
Na mojem Relaxu ki ima 3,2kg lahko sicer brez posebnih težav odpeljem celoten akrobatski program, ampak model nima neomejene vertikale. Magnum bo tega suhca peljal, ne pričakuj pa kakšnih ultraperformans.
Na moji Extri razpetine 1,5m sem imel 4T motor ASP 13 ccm. Z vzletno maso 2,2 kg ima model res dobre letalne lastnosti in neomejeno vertikalo. Extro se da celo obesiti na propeler in ga tam umiriti, to je pa tudi vse. Ker je model lahek motor navzgor odlično vleče, navzdol pa opazno zavira.
Kar se goriva tiče lahko načeloma uprabljaš navadno letalsko gorivo z vsaj 10% nitrometana, s tem da je zaželjeno da je večina olja v njem sintetičnega. "Moja" izbira je Graupnerjev Aerosynth Competiton II 10%, ki se mi obnese odlično. Gretje svečke je sicer bolj udobje kot potreba, je pa res da rahlo zniža prosti tek motorja in olajša vžiganje, saj tako ne iščeš baterij in klem za svečko po kišti - enostavno "zazaugaš" in vžgeš.
Lp, Sašo