Napisal/-a Chinks » 04.12.2004, 10:42
IZBIRA MODELA:
Tu na forumu smo že večkrat odgovarjali na vprašanje: "Kakšen model si naj izberem za začetek?" Nekateri so pristaši "opojnih vonjav" zakurjenega ricinusovega olja in zvoka piščalk, ki jim pravimo resonančni izpuhi in se jim zlepa ne bodo odrekli. Drugi pa prisegajo na zvok elise in žvižg modela, ko ga z večjo hitrostjo pripelješ mimo sebe.
Sam sem bil na začetku svoje modelarske karijere med tistimi prvimi. Samo, da se je kadilo in, da je ropotalo. Res pa je tudi, da so bili modeli na električni pogon redki in da je bila elektrika še par let nazaj drag špas. Še pred enim letom nebi nikoli zamenjal "benciskega" motorja z elekrtičnim, to je bil zame skoraj greh. Danes ko pa sem sprobal po naklučju dva modela na elektriko so se zdeve v moji glavi bistveno spremenile.
Moj namen je olajšati zadevo tistim, ki ste se odločili preiti iz varnih dveh dimenzij na tri demenzije in bom povste pisal na svojih izkušnjah in pogovorih z drugimi modelarji.
Kaj potrebujemo?
ELEKTRIKA:
Jadralni model (TELSTAR) 7.000,00sit
Folija za prekrivanje (Oracover) 5.000,00sit
Motor speed 400 z rondo reglarjem 6.500,00sit
Zložljivi plopeler z spinerjem 2.500,00sit
Dva servomehanizma Hitec HS-55 9.000,00 sit
Sprejemnik 14.000,00 sit
Potrošni materijal od 1.500,00 do 2.000,00 sit
Baterije osem celic kan 650 NiMH 5.000,00sit
Polnilec Intelli Control V3 32.000,00sit
MOTORNI MODEL:
Visokokrilni model premer kril 1500mm do 1600mm cena: od 18.000,00sit do 33.000,00sit
Motor MVVS 6,5 ccm 23.000,00 sit
Štiri servomehanizmi približno 12.000sit odvisno od kvalitete
Rezervoar 1.500,00sit
Baterije štiri celice 1050mA 2.500,00sit
Elisa 10/6 + spiner 2.500,00sit
Potrošni materija od 3.000,00 do 5.000,00 sit
Če se odločimo za motorni model je potrebno imet še "power box" v katerem imamo štarter za zagon motorja, power panel, manjši svinčen akumolator 12V/7A, kantico 3l in pumpo za gorivo (pumpe so ročne in električne), rezervne svečke, dodatne elise,itd,..... Cena: 40.000,00 do 60.000,00 sit
Zgoraj sem vam napisal približne cene, tolko, da se malo primerja koliko košta ena ali druga zadeva.
Z KAKŠNIM LETALOM PRVIČ V ZRAK?
Jaz bi vsakemu začetniku predlagal jadralni model z pomožnim elektro motorjem. Zame osebno je za začetek najboljši TELSTAR. Leti več kot odlično, ob uporabi motorja pa postane prava igrača z katero se lahko izvede kar nekaj osnovnih akrobacij. Z tem modelom pa se lahko preizkusite tudi v F5J tekmovanju.
Najpomembnejše je to, da z takim modelom bistveno skrajšamo čas učenja ( približno dve efektivni uri letenja), tako, da neboste dolgo vezani na nekoga, ki vas bo učil.
Z motornim modelom pa je ta čas bistveno daljši, od sedem do deset ur, in če razbijemo model je škoda bistveno večja! Zakomplicira pa se ponavadi tudi pri nastavitvah motorja, da je delovanje brezhibno. Sam sem začel z motornimi modeli. Razbil sem jih pet preden sem dobro obvladal tretjo dimenzijo in ponavadi je bilo razbito vse v "nulo".
ALI POTREBUJEM UČITELJA?
Vsekakor!!!! Vsak na začetku misli, da je letenje povsem enostavno in si misli: "Ah sej bo že šlo!" Zadeva pa ni tako enostavna, zatakne se že pri mehanski nastavitvi krmil, ko ni vse tako nastavljeno, kot bi bilo potrebno. Vsako letalo je potrebno strimat še v zraku tako, da leti naravnost in za vse to potrebujete "starega modelarskega mačka".
Ko je model v varnih višinah prevzamete zadevo ob napakah bo učitelj prevzel oblast nad modelom in popravil napako, tako, da bo vse celo, vse lepo. Potem sledi učenje vzleta in nakoncu še pristanka!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil
Chinks, dne 05.12.2004, 23:21, skupaj popravljeno 5 krat.
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks