Vprašanja in odgovori za ZAČETNIKE

Vprašanja in odgovori za začetnike ......

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06.12.2004, 15:54

Jaz si ne bi upal uporabiti majhne cevke v veliki brez žice. V takem sistemu je ponavadi 0.6 ali 0.8mm žica. Prilepljena je samo debela cevka. Na horne je pritrjena samo žica. Tanka cevka je prosta. V njej se premika žica, pa tudi sama cevka se premika znotraj velike cevke.

Ko cevko prerežeš se naredi rob, ki bremza. Jaz konce cevke še obdelam s skalpelom. Potem lepo teče.
Uporabniški avatar
Kroko
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a trully1 » 06.12.2004, 16:00

Verjetno sem bil premalo razumljiv z vprašanjem.
To vem da se z različno pozicijo baterij določi pravo težišče. Mene zanima kako vpnemo letalo da se lahko lotimo določanja tešišča. Ali je dovolj trup samo podpreti pod točko tešišča ali ga moramo vpeti točno v predvideno težišče?
LP
trully1
Novinec

Kraj: Železniki

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 06.12.2004, 16:03

Kako bi lahko potem zrihtal, da bi mi bovdni tekli bolj gladko.
Ne bi rad dodajal še žice, to bo samo še večja masa, če bi jo pa moral, bi pa moral čakati še en teden, komaj takrat lahko grem spet v Brežice. :(

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a rok-y » 06.12.2004, 16:12

no zdaj delam krilo pa je spet prišlo do težav
ali je tisto ojačitev za krilo ali šablona
ali je to tista trikotna letvica ki jo daš na začetku. ali se jo odreže na pol
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
----------------------------
Uporabniški avatar
rok-y

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 06.12.2004, 16:27

Dovolj je če samo podpreš model na 1/3 krila oziroma kjer je težišče.

lp

miha
Sharkpade
Uporabniški avatar
sharkpade

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06.12.2004, 17:05

@tehnic - 0.6mm žico bi jaz obvezno dodal. Plastična cevka ti bo počila in ostal boš brez avijona :(
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a Chinks » 06.12.2004, 17:07

trully1 napisal/-a:Verjetno sem bil premalo razumljiv z vprašanjem.
To vem da se z različno pozicijo baterij določi pravo težišče. Mene zanima kako vpnemo letalo da se lahko lotimo določanja tešišča. Ali je dovolj trup samo podpreti pod točko tešišča ali ga moramo vpeti točno v predvideno težišče?
LP

Model postavi na takole vagico kot sem ti jo narisal točno na težiče potem pa vagaj dokler ne bo model v vodoravni legi. Lako pa model obrneš proti sebi krilo enostavno podpreš z palcema obeh rok v težišču in baterije prestavljaš dokler model ni izravnan. Zraven risbe ti prilagam še sliko vage !
Ne verjemi vsem kar piše!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

Kraj: Poljane nad Šk. Loko

OdgovorNapisal/-a Chinks » 06.12.2004, 17:25

rok-y napisal/-a:no zdaj delam krilo pa je spet prišlo do težav
ali je tisto ojačitev za krilo ali šablona
ali je to tista trikotna letvica ki jo daš na začetku. ali se jo odreže na pol

Rok-y pleg načrta si dobil še list na katerm je napisan seznam materijala in je tudi vse skicirano. Prdlagal bi ti, da najprej razvstiš ves materijal, ki si ga dobil po tem seznamu, pa boš videl, da ne boš imel nobenih problemov :wink: Pomagaj si tako, da vsako stvar, ki je ne poznaš premeri in poišči na načrtu :wink:
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

OdgovorNapisal/-a Chinks » 06.12.2004, 17:56

TECHNiC napisal/-a:Kako bi lahko potem zrihtal, da bi mi bovdni tekli bolj gladko.
Ne bi rad dodajal še žice, to bo samo še večja masa, če bi jo pa moral, bi pa moral čakati še en teden, komaj takrat lahko grem spet v Brežice. :(

LP!

Na določenih stvareh enostavno ne smeš šparat sploh pa ne na bodnih :!:
Mislim, da bi moral upoštevat nasvet Krokota :!: Predlagal bi ti da enostavno počakaš kupi prave stvari in zadevo izpelji, tako kot je potrebno!!!!!!!
Z tem boš samo podalšal življensko dobo svojega modela!!!!!! Jaz pri takih modelih uporabim 0,8mm jekleno žičko in jo ustavim v primerno plastično cevko. Plastično cevko fiksiram (prilepim), žička pa drše in to je to :wink:
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

OdgovorNapisal/-a rok-y » 06.12.2004, 18:07

na zadnji kjer so skicirani deli ni prikazana. verjetno jo je treba dat na pol ker v načrtu je prikazan samo trikotna letev ojačana z letvico 3*3 . tista dva trikotnika pa nista napisana za kaj sta uporabna bla sta pa zraven nekih štirih palčk z zarezami ki jih postaviš na začetku
----------------------------
Uporabniški avatar
rok-y

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 06.12.2004, 22:00

Hvala, bom potem dokupil še žico, ki mora biti pri meni 0,6, ker se mi zdi, da 0,8 ne bi šla v manjšo cevko.

A potem bi bila potrebna še kakšna opora med prilepljenim začetkom in koncem(je kvalitetno lepljeno-2 komponentno lepilo(super epoks)), če je ža velika cevka, mala cevka in žica 0,6?

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

OdgovorNapisal/-a Chinks » 06.12.2004, 22:28

Technic pomoje da ne lahko pa na sredini še enkratzalepiš med dve letvici kateri nalepiš na oplate trupa :wink: Pa malo jih zapili tam kjer pride boden da se letvici potem skupaj zlepita :wink:
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 06.12.2004, 22:31

V mislih sem imel podobno, le, da bi letvico(oporo) nalepil na balzo 5*5, ki ojačuje trup na robovih(tako kot na tvoji sliki, le, da bi bilo vse skupaj bolj dol)Hvala Chinks in Kroko! :D

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

OdgovorNapisal/-a Mr.CDrom » 07.12.2004, 00:11

Halo!

Težišče pri Telstaru je na nosilcu krila (cca 1/3 globine krila) in ne toliko nazaj,kakor je narisano v načrtu.Preverjeno! Če ne, ti bo model "pumpal"v zraku.

LP Jože
Mr.CDrom

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 07.12.2004, 07:52

Še zadnje vprašanje:

Mislite, da bi zdaj veliko cevko(3mm)dal ven iz modela, pa bi jo pustil samo tam, kjer je lepljena. Tako da bi bila samo majhna cevka prilepljena, žica pa bi bila pritrjena na servotih.

Kaj mislite?

LP!
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC

OdgovorNapisal/-a Chinks » 07.12.2004, 10:04

Technic tko nared, pusti pa pri rebru 1cm cevke "ta stare", na vsako stran pol centimetra in novo z sekundnim lepilom prilepi v te kočke. Pazi da bo boden kar se le da raven.
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

OdgovorNapisal/-a dejanmes » 07.12.2004, 10:20

mogoče ne bi bilo slabo če bi kdo prilepil kakšno fotko, ki jo je posnel med sestavljanjem, ena fotka pove več kot 1000 besed.

LP, Dejan
Kdor visoko leta ma dobr odriv...
Uporabniški avatar
dejanmes

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 07.12.2004, 11:38

Okoli plastičnih cevk, ki jih uporabljamo za bovdne ni pametno uporabljat sekundno lepilo, kajti kot "topilo" je v CA lepilih aceton, ki je do plastike nekaj agresiven in pa pri strjevanju se segreje kar spreminja strukturo plastike in navadno na spojih, ki so lepljeni, rada poči :evil:

Bisveno bolj pametno je uporabljati epoksidna lepila
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Chinks » 07.12.2004, 12:43

MC GAYVER napisal/-a:Okoli plastičnih cevk, ki jih uporabljamo za bovdne ni pametno uporabljat sekundno lepilo, kajti kot "topilo" je v CA lepilih aceton, ki je do plastike nekaj agresiven in pa pri strjevanju se segreje kar spreminja strukturo plastike in navadno na spojih, ki so lepljeni, rada poči :evil:

Bisveno bolj pametno je uporabljati epoksidna lepila

Megajver vedno ko sem lepil bodne sem uporabljal sekundna lepila in nokoli ni nobeno cevko deformiralo ali celo to da bi mi kasneje tam počila :!: Tvojo razlago sem takoj preprobal z tremi vrstami sekundnega lepila, dvema vrstama pospeševalca in še z doma narejenim acetonskim lepilom, na dveh različnih vrstah cevk. Nobeno od teh lepil ni topilo kaj šele da bi deformeralo katero od teh dveh cevk :!:
Verjamem pa, da bi acetonsko lepilo topilo cevko če bi jo namočil za nekaj časa vanj, lahko probamo!!!
Chinks
Uporabniški avatar
Chinks

OdgovorNapisal/-a peugeot1 » 07.12.2004, 12:50

Chinks ali si dobil PM.

Lp,Klemen
Uporabniški avatar
peugeot1
Član