HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Domen Žvegler » 16.02.2005, 00:55

Jan jaz sem zraven !

Da neboš letos tudi šinfal da me ni blo ! :lol:
Unlimited-RC Team
Uporabniški avatar
Domen Žvegler
Naš človek :)

Kraj: Maribor - Ruše

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.02.2005, 09:42

Jaz sem tudi definitivno zraven:) Sem v lanskem letu, sicer po tekmi kupil od Goldija HLGja in sem z njim zelo zadovoljen:) Sva skupaj naletela že kar nekaj uric...Samo sedajl v mzrlih zimskih dneh malo počiva:) Mal bo rabil še rahlih lepotnih popravkov, pol pa hop na tekmo. Tko da...Za kaj novega pa verjetno ne bo niti časa....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 19.02.2005, 10:12

Slučajno sem naletel spet na video, ki ga je posnel EBOLA na lanski HLG tekmi.

http://www.unlimited-rc.com/video/hlg%20clasic%20leskovecbest.wmv

sem že zravn ..... :mrgreen:
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Intruder » 21.02.2005, 23:33

Dečki, dogaja se...dogajaaaa! Tu je moja spešl izvedba HLG trupeka za letošnjo sezono! Dobro si zapomnite to barvno kombinacijo! Ta vas bo to leto nažgala :D (No, če ne moja pa Čačeva - je ista :D)

Skratka....Krila bodo spet takšna kot so bila lani, le z manj loma. Pa model bi naj bil tudi nekoliko lažji....tisti lanski je bil leteči hlod! :D

Lep pozdrav!

Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.02.2005, 08:40

He, he!

Dokler ne boš objavil slike, kako tole zadevo mečeš v zrak na travniku, se ni kaj za bati :wink:
Tale trup mi izgleda kot en "poHLGjan DG 300" :D
Koliko tehta tole kar je pokazano na sliki? 24gr? :?

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 22.02.2005, 09:02

Ja, se da stvar narediti na 24g, ampak potem bo takšen, da ga primit ne boš upal. Ne, dejansko ima trup 42g (si se morda zatipkal? :roll: ) in spada med ene talažjih. Je pa ob enem dovol močan, da bo marsikaj pretrpel. Razlika med karbonskim in mojim kevlarskim je mikakava. Zato ni model nič lažji, nič težji in ni nič trši ali mehkejši. Gre le za "šminko" ker mi je karbon že prek glave. Če bi obstajal UD kevlar bi še palčko imel rumeno :D

Hla....mitja...res se (še) nimaš kaj za bat! Me prav zanima, če bom imel spet vse razpolelo, ko prvem dnevu metanja!

Ne pozabite si pred metenjem roko malce ogret, ker vas lahko pokopa in več nikoli ne boste metali HLGja.

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.02.2005, 12:42

Ne, ne! S 24 grami v prejšnjem postu se nisem "zatipkal". Sem pač mislil da je verjetno nekaj težji od mojega trupa.

Tale moj na spodnjih dveh slikah namreč tehta 22 gramov.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a fantasy » 22.02.2005, 14:32

Če bi obstajal UD kevlar bi še palčko imel rumeno

Kevlar se lahko dobi, če razdreš kak optični kabel. Notri ga je v takem kablu kar precej, kjer služi za povečanje natezne trdnosti kabla.
Polagalci optičnih kablov, ostanke na veliko stran mečejo!
LP F.C.
Uporabniški avatar
fantasy
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 22.02.2005, 14:45

Mitja, 22g? :shock: :shock: :shock: To pa je res ful malo! ampak vprašanje: Ali je res dovolj močan? :? Ali ga je pa toliko manj! Ker bolj šparat se ne da, kot je boštjan šparal na teh trupih! Vse kar bi iblo manj bi ogorzilo trdnost modela!

Očitno boš imel zares lahkega HLGja :D Tako glej da ga boš mel možnost obtežit; sploh ko bo pihalo!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.02.2005, 15:04

Ravnokar sem na nosilec RC komponent (bela ploščica na zgornjih slikah) naložil dva servomotorja Protech B1054, sprejemnik Webra Pico (GRRR), 4 akumulatorje KAN 350 mAh, indikator napetosti sprejemniške baterije..., zlepil s selotejpom vse skupaj, da je izgledalo kakor gotov trup.

Vrgel sem na tehtnico in pokazalo je 74 gr !!!

No, naj povem da bo moj model po velikosti nekje vmes med lanskoletnim Boštijevem in "normalno velikim" HLG-jem, torej okrog 135cm razpona

Torej če računam (optimistično) naprej, moram dodati še težo:
- krilo (100 gr)
- smerni rep (4 gr)
- višinski rep (8 gr)
- pul-pull sistem za pogon repa (2 gr)
- pritrdilna mesta na trupu za krilo (10 gr)
- kljukico za visoki štart (2 gr)
- oporo za prste za klasični met modela (4 gr)
- epoksi in karbonski rowing v trupu (5 gr)
- vijak za pritrditev DODATNE OBTEŽBE :shock: (1 gr)

SKUPAJ=210 gr!

Mislim, da bom naredil zelo zelo lahek model :D

LP Mitja (Ultralahki :wink: )
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.02.2005, 15:30

:D
@ mitja

pred parimi minutami sem dokončal Hlg krilo in vaga pokaže samo 78g :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Intruder » 22.02.2005, 21:02

Zelo zanimiv sistem gradnje kril Milan! A to pomeni, da boš prišel na tekmo malce pogledat?

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.02.2005, 21:25

:D Ja ta sistem mi je bil zanimiv ko sem ga videl in ker sem rabil Hlg krilo sem stestiral tehniko gradnje in moram priznat da je zelo zanimiva par ur pa je krilo gotovo :D :shock:

Kar se pa tekme tiče nikoli ne rečem nikoli :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Anzo » 22.02.2005, 21:52

ultralajt napisal/-a:Ravnokar sem na nosilec RC komponent (bela ploščica na zgornjih slikah) naložil dva servomotorja Protech B1054, sprejemnik Webra Pico (GRRR), 4 akumulatorje KAN 350 mAh, indikator napetosti sprejemniške baterije..., zlepil s selotejpom vse skupaj, da je izgledalo kakor gotov trup.

Vrgel sem na tehtnico in pokazalo je 74 gr !!!

No, naj povem da bo moj model po velikosti nekje vmes med lanskoletnim Boštijevem in "normalno velikim" HLG-jem, torej okrog 135cm razpona

Torej če računam (optimistično) naprej, moram dodati še težo:
- krilo (100 gr)
- smerni rep (4 gr)
- višinski rep (8 gr)
- pul-pull sistem za pogon repa (2 gr)
- pritrdilna mesta na trupu za krilo (10 gr)
- kljukico za visoki štart (2 gr)
- oporo za prste za klasični met modela (4 gr)
- epoksi in karbonski rowing v trupu (5 gr)
- vijak za pritrditev DODATNE OBTEŽBE :shock: (1 gr)

SKUPAJ=210 gr!

Mislim, da bom naredil zelo zelo lahek model :D

LP Mitja (Ultralahki :wink: )

Zelo pohvalno da si izdalal tak vion!!!!!
Drugace pa kuker jaz ven ker sem prej prebral mora biti model tezak vsaj 260 g.Sicer vem da ga bos obtezil samo a se vam poten sploh splaca nazediti lahek trup??? Pomoje ne.Imam hlgja ki tehta 430g pa se morda kdaj vidimo!
::::::Leti vse!!!!Tud navadana deska, ce jo vrzes!!!::::::::

LP Anze
Anzo
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana - Škofljica

OdgovorNapisal/-a Intruder » 22.02.2005, 22:28

Anzo, ko poleti ni niti sapice vetra in ko se zrak ne premika je še kako pomembno imeti zelo lahek model, saj le ta bo ostal dovolj dolgo v zraku. Do gvihtat ni nikoli težko! Tam, nekje z 260g pa dobiš tisti izhodiščno težo, kjer model res leti v pravem razmerju krilne obremenitve!

Mitja, tako glej da si boš rikverc inštaliral, ker ti bo ob vetru šel bolje nazaj kot naprej z 210g :D

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 22.02.2005, 23:27

Kako naj vam dopovem, da ima večjo vlogo od skupne mase modela PLOSKOVNA OBREMENITEV KRILA! Moje krilo bo sorazmerno majhno, zato bo na njem zadosti velika obremenitev, ki ga bo "gnala naprej".

@Gajver!
Dobro!
Si naredil tako kot je na japončevi domači strani? http://kanoh.web.infoseek.co.jp/index.html
http://kanoh.web.infoseek.co.jp/structure5.html
Polna balza spredaj?

na: http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.ph ... ht=handcad
sem dal eno sliko in risbo podobnega modela, ker se mi je zdel tudi zelo zanimiv, prav zaradi takega načina izdelave krila...

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 23.02.2005, 12:47

Tale japonček ima zanimiv pristop da bi ugotovil ali je tudi dober sem probal lizdelat krilo po njegovem načinu

Z načinom gradnje sem zadovoljen (mi je všeč)

kako pa krilo leti bom videl pa šele v sobot :evil:

Ko smo že pri obremenitvi krila
katera krilna obremenitev je še nekako za letet

Kako tanek profil je še sprejemljiv

Japonček ima vsa krila pod 6% :shock:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Intruder » 23.02.2005, 13:25

Jah, če se prav spomnim je mitja imel iz 8 na 5% Seliga! Je tako mitja? Vsi smo se čudli taki klingici...zdaj nam lahko malo več poveš, ko ga imaš v malem prstu...kako leti, kako najbolje pobira...hitro ali počasi...

Profil v sredini S4083 (8%)
Profil na koncu (slika spodaj) S4083 stanjšan na 5%
LP Mitja

Skratka....danes sem se malce poigral z ladjico in vstavil v njo servote, in naredil luknjo za sprejemnik in celice! Teža vsega skupaj kaj je na sliki je 54g (sprejemnik je za enkrat še R700 ampak bo ga nadomestil Shulze 440 (ta je pol toliko težki kot R700 - 9g))

Kaj pravite na celice KAN150....to sem namreč kupil za mojega HLGja...če težišče ne bo štimalo bom šel na 250mAh (mislim da od GP). Raje dam kapaciteto kot pa gviht! Bo uporabljal kdo te Kanke? Jaz sem jih večrat že scikliral (da ne bi umrle) in gre dejansko toliko ven kot je napisano! Polnenje: 0,2A - 165mAh Praznenje 0,2A - 148mAh

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 23.02.2005, 14:35

Ko smo že ravno pri HLGjih. Zanima me kakšna elastike so najbolj uporabne za štart? Dobil sem namreč vzorce metražnih elastik. To so takšne kot jih lohk kpte na bencinski za kakšno stvar pripet itd....So pa od premera 1mm do 10mm ali še celo več. Meni najbolj tko fejst deluje ena, ki ima približno 2mm, saj se precej raztegne in tudi dovlj močna je, da ima močan sunek.

Aja cena je pa cca 25SIT/m, pa bom v tem tednu ali pa v naslednjem naročal, tako, da se mi lahko kdo pridruži pri nakupu če želi....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.02.2005, 14:54

Matjaž, 2 mm bo premalo. Jaz imam skupaj prepletene tri po ~2mm.

Sedaj pa še o mojem lanskem HLGju:
Moj HLG iz lanskega leta, je bil na tekmi kar težek, saj sem moral v nos vstaviti nekaj svinca, da sem balansiral pretežki rep. Model je takrat imel skoraj 350 gramov!
Potem sem pa v repu izrezal veliko trikotnih lukenj, ter vzel skoraj ves svinec ven iz nosa. Sedaj model tehta samo še 330 garmov.
Notri imam 4 alumulatorje Lady velikosti, sprejemnik R700 in dva serva Multiplex MS X2. Kar precej okorno in težko.
Sedaj pa k letenju:
Model ima površino 22,5 dm2
Profil v korenu 8%, na koncu 5%, brez zvitja, enojni "V" lom
Ploskovna obremenitev znaša : 14,67gr/dm2
Z letenjem modela sem zadovoljen, saj ima zelo velik razpon hitrosti. (Nekateri ste videli v kakem močnem vetru sem z njim letel na Kalu)
Gajver pa ga je probal v Zagorju, samo tam je bil že malo razmajan in potreben popravila.
Sedaj sem na napravi nastavil DualRate in med letom po potrebi preklapljam, odvisno od tega kake so razmere in kako hočem leteti, bolj umirjeno ali bolj "šarf".
Kar se tiče pobiranja malih sapic in termičnih balnčkov sem tudi zelo zadovoljen, a vem da se bo dalo z mojim novim modelom leteti še bolje.
Model vsekakor ni za na odpad, zato ga bom še vedno imel s sabo na tekmi, kot zlato rezervo, ali pa če bodo vremenske razmere pogojevale tak tip modela.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov