HLG Classic

Tekmovanja, srečanja, ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 23.02.2005, 16:42

Švajgi ima super-duper gumo za HLGje, za celih bogatih 15€ . V kompletu je padalo , 100m laksa in 30m gume (če se ne motim). Zadeva je lani na naši hlg tekmi funkcionirala super (seveda narezano na več manjših kosov).
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Intruder » 23.02.2005, 19:41

Ta guma iz Šwajghoferja je kar v redu.....problem je le to, da vleče le na začetku, potem pa je še samo za gviht. Nima neke konstantne nateznosti oz. konstantnga vleka (nekako tako). Istreli kot projektil, pol pa tema....ampak vseeno prideš na dobrih 50 - 60m višine! Če vam ni škoda denarja se splača malo pozanimati in kupiti morda kaj boljšega.....je pa vsekakor dobra guma za svoj denar!

Jan
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Bošti » 23.02.2005, 20:17

Gumo različnih presekov na metre izdeluje
POLIPLET, izdelava trakov in vrvi Šoštarič Ivo, s.p.
Trubarjeva ulica 1
2310 SLOVENSKA BISTRICA
Phone: +386 2 843 11 06
Phone: +386 2 843 11 07

Imam fi 6 mm, ki mi Mosquitota izstreli na +50m. Za HLG bi pa bila boljša 4mm ali 5mm.
lp, boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a Intruder » 24.02.2005, 13:22

Gremo dalje.....z nekoliko truda in želje po natančnosti sem danes bo kar nekaj časa prišel do repka za svojega HLGja. Njegova teža je 12g, prekrit je z oralite modro foljo, delan pa je iz 3mm balse (letvice). Pri spoju je ojačan zgoraj in odspodaj z 25g tkaninco in epoksijem!

Slikice:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Geronsky » 28.02.2005, 10:40

Pozdravljeni!
Naj vam se jaz pokazem mojega HLG-ja v delu.
Termin tekme se hitro priblizuje, zato bo treba pohitet.
Trup bo kmalu gotov, krila pa je treba samo se na kote pobrusit, skupaj zalepit in prekrit.
Upam, da nas bo na tekmi cimvec.
L.P. Damir
Ja ka pa te ka nebi!
Uporabniški avatar
Geronsky
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 28.02.2005, 15:22

Lepo, da se zagrevate za HLG!
To pomeni, da se bomo spet imeli fajn!

Mimogrede pa ne morem kaj, da bi ne komentiral gradnjo modelov z malo skico, ki prikazuje kako je bolje da se lotimo izdelave kotnih ojačitev pri gradnji iz balze. Če balzov trikotnik orientiramo tako, da potekajo vlakna kakor je narisano v modri barvi na spodnji sliki, je veliko močneje, kot pa če je postavljeno kot je narisano v rdeči barvi.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 28.02.2005, 15:29

Aha....super.....logična stvar, vendar marsikateri radi na to pozabimo. Aja, mitja...drugače je pa tukaj ena napaka, če ne dve!? Prva je, da stranske letvice ne gredo do konca, druga pa je, da so letnice spodnje letvice vzporedne. A ne bi mogle biti navpične, saj se tako rep lažje odlomi? Je pa res, da je težko narediti da so navpične, če je balsa le 100mm široka :S

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Geronsky » 28.02.2005, 22:42

Pozdravljeni!
Mitja hvala za nasvet, eni smo pac zacetniki, ki se se ucimo.
Sicer pa sem se v dvomih kaksen rep bi uporabil. V rep sem naredil zato, ker sem na prejsnjem modelu imel enakega. Prednost V repa naj bi bila v tem, da se ga da narediti lahkega. So pa se druge variante, zato me zanima kaksne repe boste uporabili ostali.
L.P. Damir
Ja ka pa te ka nebi!
Uporabniški avatar
Geronsky
Član

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 28.02.2005, 22:59

Intruder napisal/-a:Aha....super.....logična stvar, vendar marsikateri radi na to pozabimo. Aja, mitja...drugače je pa tukaj ena napaka, če ne dve!? Prva je, da stranske letvice ne gredo do konca, druga pa je, da so letnice spodnje letvice vzporedne. A ne bi mogle biti navpične, saj se tako rep lažje odlomi? Je pa res, da je težko narediti da so navpične, če je balsa le 100mm široka :S

Jan

Jan, osredotočil sem se zgolj na lego letnic v trikotniku, in nisem posnemal gradnjo repnih površin. Si pa dobro opazil, da če bi bil to rep, tako postavljeno rebro ni vredu !
Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 28.02.2005, 23:18

Mitja, nisem hotel pljuvati tovjega dela. Le opozorit sem želel ostale, da to napakico spregledajo, ker je klučnega pomena.....Si pap ovedal kar si mislil in si povedal prav. Tale informacija je koristna tudi za mene....bi mogel pogledati, če sem jaz tako naredil :D

No....Moj HLG je že skoraj končan. Od prvega poleta me ločijo le še 0,6mm bovdni. In to kar 2! :D Še malo....pa bom že na (zasneženem) travniku motal termiko :?: :D Zdaj bom vsaj lahko pogledal, kolko model dela v minimalki! :D

Slikica:
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a denar » 01.03.2005, 00:12

o lep hlg jan ni kaj :P koliko pa meri cez krila :?:
SO MI REKLI VSI DA JE FG ZAKON PA ŠE RES JE

MOJ NIK JE DENAR ZATO KER JE SVETA VLADAR

1:6 FG MARDER & 1:5 FG COMPETITION EVO 2
Uporabniški avatar
denar
----------------------------
----------------------------

Kraj: Selnica ob Dravi

OdgovorNapisal/-a Intruder » 01.03.2005, 09:08

Hvala Aleš.... HLG meri čez krila 1490mm, več pa niti ne sme, saj je 1500mm zgorni limit!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a steem » 01.03.2005, 21:40

Jan pohvale nad modelom :) Si ga končno naredil tako, kot je bil tvoj prvi :)

Veliko sreče in zabave ob letenju ;)

LP Jernej
steem
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Intruder » 01.03.2005, 21:50

Hvala Jernej. Mogoče bi lahko šla kako skupaj vrečt, ko sneg skopni. Jaz bom sicer že zdaj pridno treniral!

Te lahko pričakujemo na tekmi?

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 02.03.2005, 20:41

Ker je bilo danes vreme dokaj obetavno in prijazno, sem stopil malce iz toplega zavetja delavnice v zimo, ter na lepem, sončnem, dokaj toplem dnevu naredil par metov HLGja. Je že kdo od vas kaj poskušal, zdaj ko je toliko snega? Pogoji so sicer nikakvi, ampak v nultih pogojih in v malce severnem vetru mi model dela cca 30 - 40 sec. Bomo vidli, kako bo, ko bo poskočila termika! Če ne drugega sem se vsaj malo premigal in ugotovil, da bo treba malse pobrusiti luknjo za met...me je malce zažulila! :D

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 03.03.2005, 07:45

Jan, ti si na "zeleni veji" ker že lahko treniraš, jaz pa sem šele pri risalni deski.....
Trup je Boštjanov, rep je podoben njegovemu lanskoletnemu, le z razliko da višinc ni "pendel", krila so tlorisno skoraj 98% kopija njegovega, le profili so drugi in krilo ni lomljeno, marveč ukrivljeno.

Razpon krila je 133,5 cm, dolžina modela 102 cm. Tako, da je po velikosti nekaj vmes med "normalno" velikimi HLGji in lanskoletnim Boštjanovim modelom.

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.03.2005, 09:15

Zelo lep HLG Mitja. Jaz osebno imam ful rad standardne stvari pomanjšane (recimo tvoj in Boštjanov HLG), ampak, ker se 1500mm na tekmah včasih odneslo kot najbolje se držim te tehnike! Povej nam več, kako boš dobil tole naravno zvitje kril? Boš imel krila plankana (stiro balsa) ali reberca?

Jah, jaz že lahko treniram ja... vsaj trudim se, ampak nima nekega blaznega efekta, ker ni pogojev. Imamo cca 20cm snega in se nima nikjer termika formirat! Vadim pa met......Vsega svašta sem že sprobal. Od takšnega načina, da sem skoraj zlomil model in do drugačnega, ko sploh ni iz roke vzletel! :roll: :oops:

Skrazka...mejte se ljudje! hitro naredite HLGje in pojdite malce potrenirat na travnik (seveda ko snega več ne bo)!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 03.03.2005, 13:05

Jah, jaz že lahko treniram ja... vsaj trudim se, ampak nima nekega blaznega efekta, ker ni pogojev. Imamo cca 20cm snega in se nima nikjer termika formirat!

Saj veš iz teorije, da se termika ustvari tam, kjer se ima zrak priliko segreti, najraje pa se naredi na meji med dvema zelo kontrastnima površinama.
Pljuni v roke, vzemi lopato in si na travniku odkidaj sneg v premeru 10m !! :D :D :D
Naredil boš ravno to, kar potrebuješ, pa še iskati ti ne bo treba termike, saj boš vedel, da če kje bo, potem zagotovo na tvoji odkidani parceli. Sploh te dni, ko sonce že kar dobro sije!
Sicer se tole malo hecam, ampak čedalje bolj se mi zdi, da bi tudi v praksi moralo delovati..... A gremo kidat??? 8)
Krilo bo stiro/balza, eno z večjo površino bom pa imel lomljeno in v klasiki rebrca in folija.
ker se 1500mm na tekmah včasih odneslo kot najbolje se držim te tehnike
Lani je bil Boštjan s svojo "minico" tretji na tekmi!
LP Mitja

EDIT:
Da preverim mojo teorijo, sem hitro odkidal 3 m2 na travniku pred hišo in izmeril temperaturo tik nad tlemi in sicer na sredini odkidane zaplate, ter na snegu zraven nje. Rezultat je zanimiv!
Pihal je veter veter cca 5km/h (če bi bilo mirno bi bili rezulatti verjetno še boljši)
Temperatura na travi 10,5°C
Temperatura na snegu 5,6°C
razlika 4,9°C.....mislim da je to dovolj za nastanek termike
8) 8) 8) 8) 8) 8)
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 03.03.2005, 13:30

Wow.....ful hudi test Mitja! Verejtno je prav tako dobra tudi kopna asfaltna cesta, kjer se zrak še toliko bolj segreje. Samo se tale topel zrak tudi toliko hitro ohladi, saj je v okolici cca -8°C Vsekakor se kažejo kakšne dobre in kakšne slabe nulce! Skratka...danes sem delal po 40 sekund v povprečju!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 03.03.2005, 14:03

No, sem šel izmeriti še temperaturo zraka na 30 cm od tal. Razlike ni bilo nobene med travo in snegom. To pa zato, ker je vseskozi počasi pihal veter. Ampak čim bi se vsaj malo umirilo, vem da bi potegnilo gor na "moji zaplati".
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prireditve..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost