resonanca

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

resonanca

OdgovorNapisal/-a Truplo » 21.03.2005, 16:32

žiujo vsem....a mi loh svetujete oziroma pomagate glede resonance :?:
a se z resonanco...ki je narejena doma ali pa tovarnisko zelo pozna na moči motorja :?: sam mam ops-a 6.5 pa me zanima glede resonance ce se splaca kupit al pa narest doma :roll:

hvala za odgovor :!: :D
nejc
Uporabniški avatar
Truplo
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tilengustincic » 22.03.2005, 00:04

resonanca je resonanca!
mor ti bo delal boljse, mocnejse, kar pomeni da bi lahko dal teoreticno mocnejsi propeler gor kar pa ni glih dobro!
pri resonanci ti motor pride lazje in zelo hitreje na obrate in ko preletavas ko das gas ti motor v trenutku dobil obrate! za akrobacije in neumnosti delat je zakon!
nikoli pa ne delaj doma auspuha ker to ni niti priblizno to kar je original!
tam so se ljudje martrali da so razvili avspuhe ki so optimalni za za dolocene motorje kar pa ti doma ne bos nikoli naredil!
sicer pa se ti ga za 3000 preserne ne splaca delat!
se kej? :D :D :D :D :D :D :D
tilengustincic
Novinec

Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a peroo » 22.03.2005, 00:25

jaz sem si pa resonanco naredil doma, čisto po občutku. in sem z njo dobil na 4.5ccm motorju 1000 vrtljajev več, kot s standardnim avspuhom. je pa res, da sem se nekaj časa (1 ura) igral z uglaševanjem. zdaj mi motor vrti za eno colo večji propeler pri istih vrtljajih kot prej. pa še zanesljivost se je zelo povečala. pa tudi obrate lepše drži, in prehodi so boljši....

RESONANCA JE ZAKON!!!!!!!

slikca resonance je pa na avijonu na avatarju

LP Peter
Uporabniški avatar
peroo
Naš človek :)

OdgovorNapisal/-a Truplo » 22.03.2005, 15:12

:D evo supr ...neki sm novga zvedu 8) ne sej resonance nism mislu delat doma ...sam uprasu sem ker sem zasledil da se da tut doma narest to zadevo.

kaj pa propeler zdej imam 10x6 na navadnemu izpuhu kaj pa potem? kaj priporocate? pa nizki obrati ...vrjetno brez tezav? :?: :D :D :) :)
Uporabniški avatar
Truplo
Član

OdgovorNapisal/-a markec » 22.03.2005, 18:22

Če misliš imeti motor za fun flyerja, daj na njega eliso 12×4 od graupnerja, ki jo dobiš v mibotu.
Jaz sem poizkusil kar z nekaj elisami, APC10×6 je za bolj hitre akrobate, APC 11×4, je zelo švoh, potem sem še preizkusil nekega PRO-W 12×4 tudi ni dal nič od sebe, APC12.25×3.75 je kar dober, vendar se je najbolje izkazal tale zgoraj omenjeni graupner 12×4. Lahko bi uporabil tudi 12×5.
MARKEC
Uporabniški avatar
markec
Član

Kraj: Ponikva

OdgovorNapisal/-a Jaro » 23.03.2005, 09:17

Morda še nekaj o resonancah:

Najprej tole: resonančni izpuh praktično izboljša izkoristek dvotaktnega motorja, ker preprečuje, da bi šel del goriva direktno v izpuh, kar je največji problem dvotaktnega motorja. Na žalost pa je ta efekt možno učinkovito doseči le v relativno ozkem območju vrtljajev, na katere je resonančni izpuh uglašen. Od tod tudi naziv resonančni izpuh. Večji kot je učinek resonančnega izpuha, ožje je območje uporabnih vrtljajev.

Obstaja kar precej literature o izračunih in izdelavi resonanc.
Jaz sem se v mladih letih lotil izdelave resonance za moped. Nekdo je prodajal skripto z izračuni in napotki za izdelavo.

Odločil sem se za radikalni koncept in si preračunal resonanco, ki naj bi dala največje povečanje moči, čeprav na račun zelo ozkega območja uporabnih vrtljajev.

In rezultat: Točno tako, kot je pokazal izračun, občutek pa še hujši. Vrtljaji so narasli tako, da se je vse treslo (imel sem občutek, da bo ubogega Tomosakija razneslo). Ko je resonanca prijela, se je APN-u dobesedno strgalo. Ko pa so obrati padli samo za malenkost pod spodnjo mejo pa je bilo tako, kot bi ga ugasnil. NIČ. Zato je bil problem pripeljati motor v višje prestave, saj so bili skoki v prestavnih razmerjih enostavno preveliki. (Ni čudno, da so imeli 50ccm dirkalniki iz 60-tih let tudi po 9 in več prestav)

Ker se mi je moped smilil, sem resonanco po enem tednu snel in jo prav dobro prodal.

Sklep: Izdelava dobre resonance je mogoča tudi doma, je pa res, da so cene resonančnih izpuhov relativno nizke, glede na komplikacije in stroške samogradnje.
Lep pozdrav,

Jaro
Uporabniški avatar
Jaro
Naš človek :)

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Truplo » 23.03.2005, 14:05

ja sej tale domača izdelava se po moje res ne splača ...sem mal pogledal cene resonanc in se vrtijo okol 2-8tisočakov tko da pomoje se velik dela da prihrant s tem da jo kr kupš tovarniško izdelano ne 8) :D
Uporabniški avatar
Truplo
Član

OdgovorNapisal/-a Živnorc » 24.03.2005, 10:45

Helou!

Še moje mnenje:

Velikokrat sem že pisal o smiselnosti resonance.
Če že imaš motor, pa da je prešvoh...o.k., jo pač daš gor. Če pa misliš kupiti motor in resonanco, pa se mi zdi nesmisel. Oziroma je spet odvisno od namena in načina letenja. Resonance so po mojem primerne oz. nujne samo za pylone, za helije in čolne..
Če že imaš namen kupiti motor za recimo akrobatsko letalo, raje dodaj tistih deset čukov za močnejši motor, kot pa da bi jih moral dati za resonanco. Z navadnim izpuhom imaš krivuljo navora in moči bolj položno, kot pri resonanci, ki so ozke in špičaste.
Naj popravim prejšnje komentarje Tornada glede moči pri velikih in majhnih vrtljajih:
Če resonanco krajšaš, pridobivaš na obratih in tudi na moči. Zgubljaš pa navor. Motor ni več sposoben vrteti velikih propelerjev, ker bi rabil še precej večjo moč. zato je treba dati manjši propeler, da ga zavrti...
Obratno je pri daljšanju resonance, ko zgubljaš obrate, s tem posledično tudi moč, povečaš pa navor, tako da lahko obesiš večji propeler in ti ga zaradi na primer 15% povečane moči (pač zaradi resonance) vrti na istih obratih..

...matr sem to čudn napisal :?

še enkrat:
Recimo, da si namontiral resonanco, moč se je povečala za cca 15%, si pač ujel dolžino, s katero nisi šel na špico moči ampak si povečal navor, ti bo seveda vrtelo večji propeler recimo na istih obratih, če pa bi resonanco skrajšal, bi navor zmanjšal, zato bi motor zamorilo in bi moral natakniti manjši propeler..in obratno.
Je pa tako. Na tleh ni nikoli isto kot v zraku.
Za akrobate je treba resonanco nastaviti na max obrate na tleh, ker se model dostikrat "ustavi" v zraku in je treba potegniti iz nule, za pylone pa mora biti resonanca uglašena tako, da ga na tleh mori in "prime" šele, ko je pod ful gasom pri ful brzini..
Sam ne vem, a kdo spoh še dela take modele...
Lep dan,
Živnorc
Uporabniški avatar
Živnorc
Član

Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a kruh » 24.06.2005, 09:09

jAZ SEM NAREDU DVE ZA OS 25-ko PA ŠPILA BOLJ KOT ORIGINAL, KER JO LAHKO NASTAVIM, NOTRI JE PREKAT KATEREGA PREMIKAŠ PO VLAKNENKI ZA 140 MM IN KO ZAPOJE PRIVIJEŠ VIJAK POL PA GAS PA V VERTIKALO :P :P :P :lol:
POLN GAS
kruh

Kraj: Novo mesto

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov