Motorke...

Vse o modelih letal z notranjim izgorevanjem ...

Moderator: blisk

Motorke...

OdgovorNapisal/-a MPir » 12.10.2003, 18:09

Caw folk!!

Zanima me, ce je kdo od vas ze predelal motor motorke in ga vgradil
v letalo!!?? Pojavila se je prilika, da dobim tak motor, pa me zanima,
na kaj moram biti pri tem pozoren! Vem, da imajo ti motorji razlicne
nacine vziganja, nekateri imajo rezervoar ze zraven... kako pa je s predelavo v 4 takterja...
Kdor se kaj spozna na to, ali je imel ze opraviti s tem, naj ne varcuje s podatki!!

LP
MPir

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 13.10.2003, 11:05

10 ali 15 let nazaj so kar nekaj " štilarc" predelali v modelarske motorje potrebno je bilo le požagat nosilce odstružt pol zadnjega nosilca ter požagat stran vsako malenkost ki je v avionu ne rabiš da je bil motor čim lažji

Če imaš motor brez magneta torej z elektronskim vžigom se ti ga še mogoče splača predelovati pa dvomim

Predelava v 4 takterja ??? kaj si predstavljaš pod tem ?
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tornado » 13.10.2003, 11:24

Tako kot je že napisal predhodnik. Iz motorja moraš odstanit vso nepotrebno navlako. Ostati mora samo najnujnejše, kar je potrebno za delovanje. Pri vsem skupaj se postavlja vprašanje ekonomike. Če znaš te reči napraviti sam je OK.
Predhodniki modelarskih bencinskih motorjev so tako ali tako predelani motorji kosilnic in žag.
Na tej strani,ki jo prilagam imaš precej teorije o bencinskih motorjih. Mogoče ti bo kaj od tega koristilo.
http://www.shark-racing.com/Ingles/Tecn ... icaing.htm
Lp Rado
tornado
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MPir » 14.10.2003, 23:28

Moja dilema je nakako taksna: predstavljajte si, da pred vas postavijo petdeset razlicnih motork! Kako se odlocit, katero predelati in vgraditi v bodoce letalo?!
Verjetno je na prvem mestu razmerje med tezo in mocjo motorja, kaj pa je se pomembno? Kaj bi prevesilo tehnico v prid neke odlocitve?
Strinjam se, da modelarstvo ne trpi slamparije, vendar tudi danes taki motorji niso taka redkost v modelih! Ste ze videli Mencingerjevega Pawnee-ja?
4 takter... ja tu sem ga malo polomil... v mislih sem imel predelavo na navaden bencin - super95. Bral sem, da imajo tako predelani motorji manj moci! O koliko manj moci se pogovarjamo tukaj? 10%, 20%, 30% manj? Je taka predelava potem sploh se smiselna?

LP
matija
MPir

OdgovorNapisal/-a tornado » 15.10.2003, 08:03

http://www.top-modeltehnik.si/
V ponudbi motorjev imaš za primerjavo dva motorja 26 ccm in 35 ccm. Enkrat v nitro, drugič v bencin izvedbi.
Kot sem že napisal je vprašanje ekonomike o takšni predelavi, drugo je če imaš žilico za izvedbo takšnega projekta predelave.
Na aviomitingu v Moškajncih se videl JET turbino in zvezda motorje izdelane v domači delavnici slovenskih modelarjev in to v funciji. Več od zadovljstva po izdelavi takšnega motorja verjetno ni, saj se zopet postavi vprašanje cene takšnega izdelka.
Vredno razmisleka.
Lp Rado
tornado

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 15.10.2003, 09:13

Ja kot je rekel predhodnik samoizdelava motorja je stvar samovšečnosti
vsem lahko v opravičilo da ni taprave moči in da ne dela lih tko k bi mogu poveš da je to zato ker je iz domače delavnice in ti nekateri celo ploskajo

Metanolca predelat v bencinarja je pa cca 50% izgube na moči kajti izgubiš kar nekaj obratov ki metanolcu dajejo "moč" navora pa ne pridobiš kaj dosti

približno: predelaš 20ccm metanolca pa ti vleče manj kot 10ccm nepredelan pa še težo si navlečeš tko da vse rata ??????
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MPir » 17.10.2003, 13:04

Se pravi je predelava v bencinarja nesmiselna?! Zakaj pa je potem zadnje case tolk folka zagretga za take motorje? Vsi grejo na bencin!! Mi ni logicno...
Rado, poudarjas, da je po tvoje taka predelava vprasljiva predvsem iz vidika ekonomike. Zakaj? Kaj je tisto, ker me bo najvec stalo! Ker 20 ccm Webra stane nekje 45 jurjev, 40 oz. 50 ccm motor pa najbrs se toliko vec. Motor iz motorke pa bi dobil gratis oz. po simbolni ceni. Namrec poznam tipa, ki ima servis motork in v njegovih rokah konca veliko motork, ki imajo brezhibne motorje, so pa kako drugace polomljene. Tko da, fanta, pa tud kdo drug, ce imate konkretne izkusnje s predelavami takih motorjev... kar z besedo na dan! :)

LP
matija
MPir

OdgovorNapisal/-a tornado » 17.10.2003, 15:34

Če dobiš motor zastonj je pa to druga pesem. Nakup in pozneje predelava takšnega motorja se ne bi bila izplačala.
Kot si sam opazil, je v zadnjem času res trend bencin motorjev. Po moje je razlog v nizki ceni goriva, vzdržljivosti teh motorjev in ponudbi kvalitetnih motorjev.
Lp Rado
tornado

OdgovorNapisal/-a tornado » 19.10.2003, 00:37

Kot prvi nasvet ti sporočam, da išči motor, ki je cel aluminjast (zaradi teže)
Lp Rado
tornado

Re: Motorke...

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 02.09.2008, 00:40

No je že precej stara tema, vendar podobna v moji glavi kar nekaj časa. Sedaj se da dobiti precej lažje motorke(veliko plastike) in so na tak način tudi lahke. Sicer se mi zdijo ti motorji še zmeraj malo pretežki za v avione no odvisno od veličine, pa me vseeno mika da bi pa poskusil tako predelavo izvesti na 1:8 modelu avta in MPir če veš kje bi se dalo dobiti te tvoje polomljene motorke za simbolično ceno bi bil zelo vesel če mi to sporočiš, če drugam ne na ZS. Hvala.
Uporabniški avatar
shqwarch
Novinec

OdgovorNapisal/-a MPir » 26.09.2008, 09:15

Si z Gorenje Trebuse? :) No jst sem potem dobil motorko, ki je imela popolnoma cel motor le nekaj pri rocaju je bilo poknjeno pri unmu na Mostu, ki prodaja in servisira Stihl-arce. Mislim, da celo nic denarja ni hotel zanjo. Najbrz je pomagalo, da se fotr dobro pozna z njim. ;)
MPir

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 28.09.2008, 12:51

Se mi je zdelo da sem verjetno ravno tega mislil. Ja no svaka ti čast če imaš dobre veze. In letalo leti dobro? Sam kakšno motorko si staknil sedaj so te novejše že dosti v plastiki tako da teža ni problem pa še ko jo oskubiš. Sam sem hotel imeti eno za na 1:8 model(bi se jo že dalo nakako strpati gor na to velikost).
Uporabniški avatar
shqwarch
Novinec

OdgovorNapisal/-a MPir » 22.10.2008, 19:02

No, jst modela pravzaprav zaradi različnih drugih obveznosti nikoli niti končal nisem. :( Motor sem pa podaril kolegu, ki je naredil cca 2,5m čez krila šlep zadevo. Visokokrilec podoben nekdanji Bovški muli (maule). Stvar je odlično letela in mislim da še vedno, če jo še ni stolkel. ;)
MPir

Vrni se na Eksplozijski..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost