Bom poizkusil zelo na kratko s tem, da se vse nanaša na
http://www.ebay.de.
Ebay je velika internetna tržnica in povsem varna. Prijaviti se je potrebno s številko kartice in nekaj podatki. To preverijo in smatrajo, da si resen. Ebay vam ne bo nikoli nič poslal na mail in zahteval, da vnesete svoje podatke. To vam lahko storijo kaki nepridipravi. Take maile sem že dobil a je hitro videti, da niso pravi. Sicer je pa lepo videti kdaj ste na zaščitenem področju ebaya, ker se običajni naslov http:// spremeni v
https://. Tja greste samo ob logiranju in licitiranju, ko vpišete svoj znesek.
Gre nekako tako. Prodajalec, da zadevo naprodaj. Lahko se začne od 1 E ali od kje drugje. Če damo 60 E in ni drugega ponudnika je naše za 2 E. Če nekdo da 40 E je še vedno naše za 41 E. Če kdo da 61 E je njegovo. Torej sistem skrbi, da gredo stave gor po 1 E. Večina dvigovanja cen se zgodi zadnjo minuto pred iztekom avkcije. Kdaj staviti, ali zadnjo minuto ali dva dni prej je vprašljivo. Po mojih izkušnjah najbolje takrat, ko se podobni artikli končajo v podobnem času, ki ni čas, ko je največ ljudi za PC. Dobre kupčije sem sklenil ravno v teh primerih. Razlogi je v manjšem povpraševanju od ponudbe. Vztrajanje se tudi splača. Ko sem kupoval regler, sem zgubil 15 avkcij, ker sem trmasto vztrajal na svoji max ceni in enkat le dobil. Ko dobite, vam sistem javi naslov prodajalca in njegov mail. Dogovarjate se direktno ali preko Ebaya. Uporabil sem že oboje. Zahtevati morate: IBAN (International Bank Account Nr - račun prodajalca), naslov banke, naslov prodajalca. To rabijo na naši banki, da lahko plačate. Vedno sem plačeval preko banke, ker tako obstaja dokaz. Ebay namreč vrne do 200 E, če robe ne dobite. V kakih 14 dneh po plačilu je roba doma. Potem pripopate oceno prodajalcu in on vam.
VAŽNO: Predno stavite preverite boniteto prodajalca. Jaz sem vedno stavil na tiste, ki so imeli 100% sigurnost. Dve negativni oceni in Ebay vas izključi dokončno. Kupoval sem tudi nove stvari v eni od Ebay trgovin. Poštnina je cca 15 E, naša banka pobere 1500 SIT. Mogoče sedaj, ko so dvignili cene kaj več.
Prodajal še nisem gre pa nekako tako, da se Ebayu plača % od dosežene cene. Če ni prodano pa nič.
PASTI: Prodajalec ima lahko še en račun ali pa pomagača, ki dviguje ceno. Ostanite pri svojem max in naj gre čez. Zgodilo se mi je, da mi je prodajalec potem javil, da kupec ni kupil in sem jaz drugi ter, da ponuja meni. To sem prijavil Ebay in so me opozorili, da potem ne garantirajo več tistih 200 E. Tudi sicer odgovorijo na vaša vprašanja v enem ali dveh dneh. Obvladajo!
MOJ NAJTEŽJI NAKUP: Dva meseca star digitalec sem zlicitiral za pol cene in plačal. Prodajalec je malo mutil. Korespondenco z njim sem postavil na status, da Ebay on-line spremlja vse poste. Po 14 dneh je le poslal, ko sem mu zagrozil, da bo negativna ocena in da bom od Ebaya zahteval denar. Ebay bi pa verjetno njemu odbil?
MOJ NAJVEČJI NAKUP: Bilo je mnogo preko garancije 200 E in smo robo ter denar izmenjali v živo. Ziher je ziher.
Toliko res na kratko. Brez strahu.
Lp
Igor