Izdelava trupa HLG

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 06.08.2004, 23:53

Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega » 07.08.2004, 08:18

Malo smo sicer zašli s teme, ampak ok, se navezuje na to.

Lahko kdo odgovori na zadnja vprašanja, postavnljena v zvezi z izdelavo HLGja?

Andrej:

Nekaj je bilo govora tudi o demo tekmah in učenju začetnikov. Jaz mislim, da boste le tako privabili nove firbce, ki še o takšnem letenju ne vedo dosti.

A se lahko dogovorimo za kak termin, ko boste seveda "stare sablje" letele, da bi prišli malo opazovat in po kakšne napotke, ker roko na srce, jaz sem preletel tista navodila za HLG Classic in mi več stvari ni jasnih.

Za to bi bil zelo hvaležen ...

:roll:
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a grega » 09.08.2004, 18:04

Zadnja slika je prikazovala malo modificiranega HLGja, malo spominja na Pylona.

Tako nekako bi naj izgledalo in izgleda sedaj.

Vprašanja:

1. Kako je najlaže zbrusiti konce delov kril pod pravim kotom. To naj bi namreč bilo V krilo, da bi se le ti čimbolj prilegali en drugemu in bi bili pod pravim kotom?

2. Kako zadevo prekriti z oracover folijo? Vsak del posebej ali celoto skupaj?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a Lupek » 10.08.2004, 10:32

Jaz bi konce kril zbrusil takole kot prikazuje slika. Krilo bi položil na ostanek stiroporja od rezanja, vse skupaj pa bi postavil naravnost na desko, na katero bi pritrdil lesene palčke kot kaže slika. Nato bi na ravno desko prilepil brusni papir in drgnil po robovih ki sta na sliki označena z rdečo.

Lp: Luka
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a grega » 10.08.2004, 12:23

Luka, hvala za odgovor.

Jaz sem tudi razmišljal podobno, ampak bi bila moja varianta slabša.

Kako pa naj prekrijem krilo? Vsak del posebej, in na koncu vse dele zlepim skupaj z lepilnim trakom, ali zlepim krilo skupaj in prekrijem vse v enem kosu?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Izdelava trupa HLG

OdgovorNapisal/-a Bošti » 10.08.2004, 22:18

Vse dele krila (centroplan, uške in zaključki) zlepiš skupaj - PAZIŠ NA KOTE!!!
Lepiš s sekundnim lepilom za stiropor ali 5 min. epoxi. Balzo na spojih prelakiraš z nitrolakom, da ne vpije preveč smole. Ko se posuši oz. strdi spoje ojačiš z 2 cm trakcem steklenke 25g/m2, prepojene z epoxi smolo. Ko je suho (24 ur), narahlo pobrusiš. Sledi prekrivanje s folijo (najbolje Oralight) vsakega segmenta posebej. Za začetek je bolje, prekriti spodnjo in zgornjo površino posebej. Likalnik naj ne bo prevroč. Najprej zalikaj robove, šele nato napni oz. zlikaj gube. Prekrivaj po en segment na enkrat, da ti krila ne bo zvijalo. Robove krila - nosno letvico in zadnji rob, lahko pred prekrivanjem "prelakiraš" z mešanico neostika in nitrorazredčila v razmerju 1:1. S tem preprečiš, da bi folija odstopala - "cvetela".
Kar korajžno, ne ga žalit :D !

lp, boštjan
Zadnjič spremenil Bošti, dne 10.08.2004, 22:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a grega » 10.08.2004, 22:59

Zadeva je zelo dobro uspela.

Teža praznega aviona je 180g, polnega (vsa RV oprema) 240g. Pa še bi se dalo kar nekaj prišparat, ampak za prvič je dobro.

Drugače v navodilih piše, da bi naj avion tehtal od 300-330g!!!

Boštjan, hvala za tisto informacijo o neostiku in nitru. Prekrivanja se bom lotil prvič, malo me je strah, ampak po naravi nisem nek pocar, tako da upam na najboljše.

Šel bom pa po tvojih navodilih. Nabaviti moram še likalnik. Folijo imam oracover.

Ali je res nujno, da spoje na krilu ojačam z steklenko? Že zdaj se mi zdi trdnost zadovoljiva.

Vidim da bom imel malo probleme z težiščem, zaradi lahkih servov in polnega repa. Le to bo pomaknjeno malenkost nazaj. To bom poskušal rešiti z nekaj balasta, čimbolj blizu konice aviona.

Pa še slikca:

dobrodošle prav vse kritike ...
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a kiwi » 10.08.2004, 23:09

Pozdraljen Grega!

Zadeva je videti zelo obetavno! Ta teza, ki pa jo navajas pa je verjetno se brez folije, tako da bo na koncu malenkost vecja ali ne ?!

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a grega » 10.08.2004, 23:32

Zdravo Boštjan

Tako ja.

Pod 300 pa še vseeno verjetno bo. :lol:

Zaenkrat vsem skupaj hvala za vse odgovore. Bom na koncu pokazal končni izdelek.

:wink:
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a bwild » 11.08.2004, 07:50

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a Bošti » 11.08.2004, 08:02

Pozdravljen, Grega!
Ojačitev spojev s steklenko se ti bo bogato obrestovala, ko boš model startal na gumo- drugače ga boš predelal na specijalko za pobočje, še posebej v vetru :D . Tudi marsikateri "ringelšpil" bo model preživel.

Kar se težišča tiče, ga lahko " rešiš" z uporabo lažje 3mm balze za rep (C-rez cca 70 kg/m3). Balzo dobiš pri Matjažu Praprotniku na Ptuju. Rep nato samo prelakiraš z nitričem.

Uporabiš lahko tudi lažjo karbonsko cevko za trup. Predvidevam, da imaš sedaj 6mm od Trivala (za puščice), ki je poleg večje mase, tudi torzijsko manj toga.
Za HLG je najbolje Oralight, Oracover prihrani za kaj večjega.

Upam, da sem kaj pomagal, Boštjan
Zadnjič spremenil Bošti, dne 09.01.2005, 17:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a grega » 11.08.2004, 08:24

Aha, bom pa jih ojačal z steklenko. To nebo dosti doprineslo na teži. Hvala za opozorilo.

Rep je iz lahke 3mm balse. Praprotnik mi jo je dal prav za rep HLGja. Tako da je to vredu.

Sicer za tisto drugo varianto prekrivanja slišim prvič, ampak jaz se bom osredotočil kar na prvo. Prekrival bom s folijo.

Kako pa pripenjate krilo na trup. Z elastikami? Kako to naredite?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a rock » 11.08.2004, 09:37

Grega, super....... masikomu si lahko za vzgled.

Samo izgleda te moram spet spomnit. Glede pritrditve krila, poglej navodila. Tam je vse pritrjeno z vijaki.

Si mislim, da ti je nekdo svetoval gumice, ker si začetnik. Prosim pozabi. Zaradi gumic boš izgubil voljo do letenja, čeprav imajo res veliko prednosti. Samo te prednosti iz človeka delajo lenuha in podobno.

Prvič ko boš vregel model se že moraš začeti trudi, da bo popolno. Ko se boš začel učiti z najbolj krhko stvarjo in ti bo upelo, da bo ostala cela, bos prvič lahko rekel, da resnično znaš leteti.

Bolj ko boš lumil bolj se boš trudil in bolje boš letet. Preveč modelarjav poznam, ki so se trudi delati močen (premočne) modele in se posledično nikoli niso naučili dobro letet. Vedno jih spremljajo eno in iste napake. Napake, ki jih je njihov prvi model dopuščal.

Iz tega, kar sem ti zdaj napisal, poskužaj razbrati zakaj so vsi "kao" tržno označeni začetniški modeli zelo slabi.

Od kar sem na tem forumu si prvi začetnik, ki se je poslužil pravilne poti, kako uspeti kot začetnik rc jadralnega modelastva.
Vsekakor si si zaslužil, da ti pomagamo še naprej.
Javi, kdaj boš delal prvi štar, če želiš se osebno oglasim v Ptuj in ti pomagam.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a grega » 11.08.2004, 12:42

Rok, najlepša hvala za vse vzpodbudne besede. Vem o čem govoriš. In kljub temu da me vleče malo v drugo stran (glede elastik), se bom držal tvojih navodil, ker so bila zaenkrat le ta edina pravilna.

Glede prvega štarta, se bom že jaz potrudil, pa prišel bliže k tebi. Lahko sem ti edino hvaležen, ker si pripravljen pomagati začetniku, kot sem jaz.

Počasi začenjam verjeti, da obstaja možnost da se naučim leteti. Verjetno so to tudi prvi koraki. Ker verjemi da me ob pogledu na več kupljenih razbitih modelov že mineva potrpljenje, letečega krila pa tudi ne mislim nateravati do konc življenja. :lol:
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 11.08.2004, 12:48

Rok ni lepo da na javnem forumu širiš krivo vero :!:
Ta sistem učenja je verjetno tebi pri srcu, ni pa rečeno da je najboljši :shock: (večni problem modelarstva moja ideja je edina pravilna) v zadnjih 7-8 letih sem uspel naučiti kar nekaj deset ljudi, ki veselo in solidno letijo nekaj jih je celo odličnih pilotov, pa uporabljam povsem druge metode in pristope.

Da ne bo narobe razumljeno, Grega lep izdelek pot, ki si si jo zastavil je za samoučenje kar primerna, torej polakiraj lesene dele Pritrdi krilo in letet, če si najdeš koga, ki ti bo na začetku stal ob strani in ti dajal dobre nasvete si pa zmagal.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rock » 11.08.2004, 13:39

MC GAYVER napisal/-a:Rok ni lepo da na javnem forumu širiš krivo vero :!:

Da slučajno ne bo pomote, kaj sem želel povedat. Res je javni forum in nobenega ne želim zavajat.

V svojem postu sem omenil, kako uspeti kot začetnik rc jadralnega modelarstva. Za druge panoge pristopa ne poznam, ker se sam z njimi ne ukvarjam.

Primer "Grega", po korakih.

1. Letel je že z letečim krilo in zaželel si je napredovati
2. "Ker ni več" modelarskih klubov se je obrnil na forum
3. Malo se je pozanimal....ni spraševal po temah ampak mi je pisal na PM kaj predlagam. Izrazil je željo, da si model izdela sam
4. Predlagal sem mu Terminatorja. Vsi načrti in navodila so na internetu.
5. Vsi lahko spremljate kako napreduje.
6. Če mene kdo vpraša, ODLIČNO. Vse sodelovanje poteka po internetu..
7.
8.
9.
.
.
.

Zakaj Teminator.

Vem, da obstaja veliko dobrih modelov. Vendar je Terminator edini model z zelo dodelanim navodili in pristop k izdelavi je mnogo naprednejši.

Kolikor je naprednejši po izdelavi se mu bo obrestovalo v prihodnosti.

Model je izdelal sam. Od tega modela naprej bo sigurno znal narediti vsakega drugega.
Zaradi hitre in izredno enostavne izdelave, ga lahko polomi kolikokrat hoče. Če bodo poškodbe prehude si bo izdelal novega in se izpopolnil v izdelavi modela. Kolikor bodo poškodbe popravljive se bo naučil popravljati model.

Izdelal si je izredno lahek model. Ta podatek si naj vsak, ki želi biti jadralni modelar za vedno vtisne v možgane.
Z lahkim modelom se bo izredno hitro naučil jadrati. Ne bo potreboval dviganj, "dviganja" nas ne učijo kako se jadra. Naučil se bo koristiti nulce, ki so v višini marjetic. Dobesedno okoli svoje glave bo lahko letel in opazoval model. Letel bo v višini streh. Koristil toploto, ki jo oddajajo. Naredil dva zavoja in se naučil da je pridol 5-10sekund. Enako tehniko bo uporablajal nad krošnjami dreves, grmov, kakršnih koli ovirah termičnemu vetru.
Poleg tega, da je lahek model dober za jadranje ima se eno zelo dobro lastnost. Lahek model s 300grami in v tej tehniki izdelave se skorajda ne da poškodovat tako, da bi bil za v smeti. Glede na to, da je že letel z letečim krilom se mi zdi, da ga z normalnim letenjem brez tehničnih okvar ne bo mogel polomit.

Vsak, ki si želi postati RC jadralni modelar naj nikoli ne poseže po začetniškem modelu jadralcu z motorjem.
Motor ima res precej prednosti, vendar ravno te prednosi modelarju nehote onemogočajo, da se nauči jadrati. Naučil se bo letet, nikoli pa jadrat.
Če želi postati jadralni modelar mora najprej prisluhnat samemu sebi. A sem potrpežljiv, marljiv, pripravljen opazovat okolico, pripravlejn skakt po travniku.......nešteto stvari, ki jih z oporabo motorja nažalost nikoli ne osvojiš.

Proces odraščanja je dolg. Ravno tako je proces razvijanja v jadralnem modelarstvu izredno dolg.

Ker že govorimo o RC jadralnem modelarstvu. Razmišlajte zakaj so HLG zares dobri. Kmalu boste videli................

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a grega » 12.08.2004, 21:09

Eno vprašanje za tebe Rok in tudi za druge modelarje. Torej kot vidite, se zanimam le za jadralna letala. Zanima pa me, kaj naj bo moj drugi korak, za terminatorjem.

Je možno, da bi se z terminatorjem naučil leteti do te mere, da bi lahko mirno kupil kakega boljšega motornega hlgja in tudi z njim znal leteti?

Zelo so mi všeč tisti hotlinerji, z brezkrtačniki, zakrilci in bremzami. Nekaj stvari sem našel, recimo Fly Q in podobno... Je to še prezahtevno?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a rock » 12.08.2004, 21:25

Grega,

Vidim, da ti ročne spretnosti gredo z odliko, zato ti predlagam naslednji korak izdelavo SAL (F3K) modela.
Ti obljubim, da boš dobil vso potrebno pomoč. Ko ga boš pa prvič vrgel, bi pa res rad videl tvoj izraz na obrazu...... :D :lol: :D :lol:

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 12.08.2004, 23:04

bi lahko mirno kupil kakega boljšega motornega hlgja

kaj je motorni hlg
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana