MC GAYVER napisal/-a:Rok ni lepo da na javnem forumu širiš
krivo vero
Da slučajno ne bo pomote,
kaj sem želel povedat. Res je javni forum in nobenega ne želim zavajat.
V svojem postu sem omenil, kako uspeti kot začetnik rc jadralnega modelarstva. Za druge panoge pristopa ne poznam, ker se sam z njimi ne ukvarjam.
Primer "Grega", po korakih.
1. Letel je že z letečim krilo in zaželel si je napredovati
2. "Ker ni več" modelarskih klubov se je obrnil na forum
3. Malo se je pozanimal....ni spraševal po temah ampak mi je pisal na PM kaj predlagam. Izrazil je željo, da si model izdela sam
4. Predlagal sem mu Terminatorja. Vsi načrti in navodila so na internetu.
5. Vsi lahko spremljate kako napreduje.
6. Če mene kdo vpraša, ODLIČNO. Vse sodelovanje poteka po internetu..
7.
8.
9.
.
.
.
Zakaj Teminator.
Vem, da obstaja veliko dobrih modelov. Vendar je Terminator edini model z zelo dodelanim navodili in pristop k izdelavi je mnogo naprednejši.
Kolikor je naprednejši po izdelavi se mu bo obrestovalo v prihodnosti.
Model je izdelal sam. Od tega modela naprej bo sigurno znal narediti vsakega drugega.
Zaradi hitre in izredno enostavne izdelave, ga lahko polomi kolikokrat hoče. Če bodo poškodbe prehude si bo izdelal novega in se izpopolnil v izdelavi modela. Kolikor bodo poškodbe popravljive se bo naučil popravljati model.
Izdelal si je izredno lahek model. Ta podatek si naj vsak, ki želi biti jadralni modelar za vedno vtisne v možgane.
Z lahkim modelom se bo izredno hitro naučil jadrati. Ne bo potreboval dviganj, "dviganja" nas ne učijo kako se jadra. Naučil se bo koristiti nulce, ki so v višini marjetic. Dobesedno okoli svoje glave bo lahko letel in opazoval model. Letel bo v višini streh. Koristil toploto, ki jo oddajajo. Naredil dva zavoja in se naučil da je pridol 5-10sekund. Enako tehniko bo uporablajal nad krošnjami dreves, grmov, kakršnih koli ovirah termičnemu vetru.
Poleg tega, da je lahek model dober za jadranje ima se eno zelo dobro lastnost. Lahek model s 300grami in v tej tehniki izdelave se skorajda ne da poškodovat tako, da bi bil za v smeti. Glede na to, da je že letel z letečim krilom se mi zdi, da ga z normalnim letenjem brez tehničnih okvar ne bo mogel polomit.
Vsak, ki si želi postati
RC jadralni modelar naj nikoli ne poseže po začetniškem modelu jadralcu z motorjem.
Motor ima res precej prednosti, vendar ravno te prednosi modelarju nehote onemogočajo, da se nauči jadrati. Naučil se bo letet, nikoli pa jadrat.
Če želi postati jadralni modelar mora najprej prisluhnat samemu sebi. A sem potrpežljiv, marljiv, pripravljen opazovat okolico, pripravlejn skakt po travniku.......nešteto stvari, ki jih z oporabo motorja nažalost nikoli ne osvojiš.
Proces odraščanja je dolg. Ravno tako je proces razvijanja v jadralnem modelarstvu izredno dolg.
Ker že govorimo o RC jadralnem modelarstvu. Razmišlajte zakaj so HLG zares dobri. Kmalu boste videli................
lp, rok