Panoptikum Spitfire

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

spitfire

OdgovorNapisal/-a mojdedi » 07.09.2004, 20:37

ja jst sm direktno vse vprašol na panoptikum po mailu, pa niso niti mal omenil speed 400.

Sicer pa sami si poglejte kaj so mi napisal:

- za upravljanje potrebuješ tri kanale: nagib, višino in vrtljaji motorja
- razpetina je 760 mm (medel je v merilu 1:15)
- konstukcuja je klasicna, kilo je iz reber in celo preplankano z balso
- profil krila je Clark Z
- teza je odvisna od celic (od 550g do 700g)
- najboljši glede na zmogljivosti in ceno je 480, boljši je 480 z reduktorjem 1:4, najboljši pa je Hacher B20L in 3 LiPo celice,
drugace pa se uporablje 8x 500mAh celic ali 8x 1000mAh NiCd.
I know, it's only rock 'n' roll, but I like it! Yes I do!!!
Uporabniški avatar
mojdedi
Novinec

Kraj: Vrhnika - Šedrsca

OdgovorNapisal/-a alien » 07.09.2004, 21:06

Mam doma tudi 480 Pro pa bom z obema probal ko bom tako dalec :)

Kaj bi bila pa dobra elisa za 480 Pro z 1:4?
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mihah » 07.09.2004, 21:08

Kot prvo:
Roman, brez zamere, če tole slučajno bereš. Je samo za informacijo

Že vsaj 2 leti so dosti cenejše BK variante kot Hacker?

Poleg tega kateri model točno pri B20L in LiPo s kolikšno kapaciteto (vsaj masa)?

Modelu bi se zelo lepo podal doma narejen BK "doppelwhooper", torej iz dveh statorjev CD ROM. Za podobne zmogljivosti s komercialnim motorjem pa Kontronikov Plesalec ali pa AXI 2208 oz 2212.

V prvem primeru je motor s stroški predelave in krmilnikom cenejši kot samo Hacker oz lahko za to ceno dobite še Konionke, v drugem primeru je pa je Plesalec skupaj s Swingom še vedno manj kot samo Hackerjev motorček oz dobite še kakšno Konionko zraven. ;)

Da ne omenjam 2.3 mm osovine na Hackerju, ki je zelo občutljiva pri trdih pristankih/padcih. Je sicer delna rešitev uporaba zložljive elise.

Vseeno je Hacker out. Je pa v primerjavi z omenjenima 480 vsekakor superioren.

Pri celicah se lahko tudi malo bolj pove začetnikom kateri modeli oz velikosti. :)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a mihah » 07.09.2004, 21:20

Ker so me tile zunanjevrteči motorji kar malo preveč "zastrupili" sem pozabil omeniti še nekaj, ki bo mogoče zvenelo kot reklama in se zato naprej opravičujem.

Mladi tehnik ima že nekaj časa zelo dobre popuste na motorje MEGA in tudi MP JET.

Konkretno bi se modelu za doseganje malo višjih hitrostih podal motor 16/7/6 (slabih 50 g) oz. 16/15/3 (masa enaka kot Speed 400) in elisa 5x5 na 2 Konionki, ali na 3 Konionke 16/7/7 ali 16/15/5 z eliso 4.7 x 4.7. Za blj zmerno letenje pa omenjena motorja na 2S.

Bi moral še malo poračunati točno glede elis, ker sem tole napisal iz glave ;)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Intruder » 07.09.2004, 21:32

mojdedi, imaš prav....ampak pristanek je res zgledal popolen, vendar kako se je model dotaknil tal, tako je stal na mestu! ni se premaknil niti CM več dalje! :D

Zdaj gre pa za res! Dobil sem koniončke, mini AC z Maxon prenosi 4:1 je že pripravljen, gor bom pa dal krake 11x8 (Aeronaut). Upam, da tok ne bo presegal cca 12A.

Bojim se, da bo težišče povsem mimo, kar bo za posledico imelo olupan rep, ter na novo zgrajen nov, povsem lažji in "lepši".

Odločil sem se, da ne bom delal novega, vendar bom začel iz "nule" graditi model nizkokrilnega Parkyflayer speedy modela z imenom Turby!

Eto vam sliko! Mnenja so vsekakor dobrodošla!

Lep pozdrav!

Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Slope soaring is the way of life! (J.P.)
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a belovic » 08.09.2004, 00:43

Grega, ja verjetno pripomore nizka masa 410 gr. in tudi profil je zelo pomemben MH30... aja pa se to: pri gradnji sem malo sfalil in sem globino krila zamanjsal v korenu za cca. 1cm in s tem nehote povecal vitkost krila!!

sam se na modelu uporabil navadno Oracover folijo (rumeno in modro...)

lp,ivica
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a Intruder » 09.09.2004, 23:36

No, pa mi je uspelo skupaj narediti Spitfireja na BK pogon in LiIon power! Kot vidite sem mogel celice pomakniti močno naprej, pod motor, kajti imam probleme z težiščem. Model je pretežko grajen, in prekrit z foljo oracover, ki spada med tatežke. Sedaj so celice čisto pod motorjem, in težišče je 1mm za letvico krila (po načrtu). Na srečo nisem rabil nič dodatno obtežiti, kot sem mogel prej, ko sem uporabljal KAN 650 in pa S400, vendar sem mogel poseči v model z mini vrtalnikom, da sem spilil levo in desno stran drugega rebra, da sem lahko celice potisnil čisto naprej. Toplo priporočam vsem, ki boste model gradili, da to storite, dokler je še dostopno, ker vam bo verjetno še zelo prav prišla malo večja odprtina (nič se bat, rebro je več kot dovol debelo, da se ne bo zlomilo).

Jutri bom sprobal, kako to čudo sedaj leti, ampak sem prepričan, da bo bolje, glede na to, da je za kar nekaj gramov lažji, zraven pa ima še dosti močnejši pogon! Verjetno se bo izboljšal tudi čas, tako da ga bom na koncu morda še vzljubil :D

In še vprašanje:

Ali mogoče kdo ve, kakšen je profil modela? Zdi se mi zelo sličen profilu Panoptikumovega piperja - Clark Z.

Lep pozdrav!

Jan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a alien » 10.09.2004, 09:38

Profil je ClarkZ je zgoraj mojdedi napisal!
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a Intruder » 12.09.2004, 12:50

Model je poletel!

Nazaj bi vzel vse grde besede, ki sem jih spregovoril za ta model! Še vedno trdim, da bi lahko nov - natančneje grajen, letel bolje, vendar leti super! Sedaj penja pod kotom cca. 45°- 60° odvisno od pogojev in tega, kolikor je pač oko natančno. Probleme mi povzroča edino kot motorja, kjer se dogaja, da mi model neprestano sili navgor. Če se ne motim, kota sploh nimam, tako da to ni nič nenormalnega. Če bi sam izdeloval model, bi probal še pomanjšat kot krila, ker se mi ob zavoju vedno dvigne v klunu in naredi deloma prevlečen ovinek, kar je tipično za prevelik kot krila. Model ni tako hiter, kot so vsi pričakovali. Ko motor izklopim sicer pada rapidno, vendar je okreten in se ga da manevrirati, vendar priporočam, da ga ne vlečete preveč po višini, ker ko pa zgubi hitrost pa omahne, kot da bi rekel "keks" :D Več ali manj letim na polnem plinu, vendar leti brez problemov tudi z pol ali pa še manj plina. V glavnem, zadovoljen sem, vendar se mi zdi, da bi mu zelo prav prišla še smer, ki bi jo kar "zmiksal" k eleronom in dal ne eno stikalo, da bi ga vklaplal po potrebi. Če pogledaš model, ugotoviš, da to sploh ne bi bilo problem narediti. Tisto fiksno smerno "plato" balze bi odrezal na enem delu in že bi imel še smerno krmilo. Mogoče bi pa kdaj poskusil. Vsekakor bi pa predlagal vsem, ki se boste model spravili graditi, da če imate možnost, da krilo, v okolici, kjer se stika z trupom, ojačate z vsaj eno ali dvema slojema 25g tkanine, ker je plank tako občutljiv, da mi je že na večih mestih počil, in ga drži skupaj le še folja!

Probleme mi je (in še deloma mi) povzročal Kontronikov regulator hitrosti, ker sem očitno imel predolge kable in se je dogajalo, kot da "zamuštra" timing. Motor je zabolil in se ustavil Včasih se je ponovno vklopil, včasih pa se ni več hotel, in verjamite, da je zelo neprijetno, ko se to zgodi točno takrat, ko greš v looping, kjer se to najraje dogaja! Poklical sem Moho Holca, ki mi je predlagal, da kable skrajšam, kar se da, ter po potrebi dodam med + in - še kondenzator (Najlepša hvala za informacijo Miha). Kondenzatorja še nisem dodal, vendar sem kable skrašal na minimum, zdaj bomo pa videli.

Letet bom šel verjetno zvečer, ker je danes močan JZ napovedan, in je model v vetru preveč živčen. Po moji oceni model leti super, vendar ni fajn v vetru. Njegova velikost vsekakor ne konkurira sunkom vetra ter rotorjem, ki so pogosti od tleh.

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a alien » 12.09.2004, 19:06

Intruder@

Pokrov trupa vidim da tudi ti nimas na sprednji strani izveden z "trikotnimi" lajsnami ampak kar direkt rebro na rebro ne?

Lahko mogoce kaksno slikco naredis pokrova pa kako je cockpit na trup gor pritrjen...

Si ze kaj razmisljal o kolesih?
Uporabniški avatar
alien

spitfire

OdgovorNapisal/-a mojdedi » 12.09.2004, 19:27

sj ma uporablene trikotne letvice :roll:
I know, it's only rock 'n' roll, but I like it! Yes I do!!!
Uporabniški avatar
mojdedi
Novinec

Kraj: Vrhnika - Šedrsca

OdgovorNapisal/-a Intruder » 12.09.2004, 20:48

Pozdravljeni!

Danes mi na žalost ni uspeli spraviti model v zrak, ker sem celi sveti dan čakal, da se bo umirilo, ko se pa končno je, pa se je tako sočno "fcalo" da sem vse skupaj odnesel iz avta ter v jok in na luster :D

Alien@

O podvozju nisem kaj preveč razmišljal, ker dokler v MB ne bomo imeli dobro urejene piste ne mislim tega storiti. Kolesa na tako malem modelu bi zahtevale dobro povaljano ter nizko pokošeno pisto, če bi pa pristajal v višjo travo bi pa podvozje verjetno polomilo model, kjer bi le to bilo privito! Druga stvar pa je to, da je edina možnost pritrditve podvozja, na krilo, ki bi ga pa mogel predhodno ojačati, da bi bilo vse skupaj dovol močno. Če bi sedaj šel delat model, bi naredil vse mogoče, da bi model prišel pod 500g, ker le takrat bi v resnici dobil prave letalske sposobnosti glede na velikost!

Slike ti bom pa pripel jutri, če bo še celi :D, ker je že pozno, in bolj ali manj vidim le še posteljo :?

Lahko noč!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Intruder » 13.09.2004, 21:38

Pozdravljeni!

Model me kar naprej in naprej razveseljuje ter razočara! Glede modela več nimam nobenih kritik, vendar kombinacija LiIon (2s1p Konion), Kontronik Swing 1000 LiPo ( :evil: :evil: :evil: Grrrrrrr :evil: :evil: :evil: ) in Mini AC enostavno ne klapa! Model kar naprej izgublja timing, ali kar koli že počne! Ne vem kako se naj izrazim... model dela lepo, kar na enkrat "zašrota" ter se v trenutko ustavi....potem skuša ponovno zagnati motor, kar mu včasih uspe, včasih ne in vse skupaj bo privedlo do tega, da bo mojega Spitija res držala skupaj le še folja!!!!!! :(

Kable sem iz obeh strani skrajšal na minimum, probal dati regulator stran ali blizu motorja, probal z ali brez zavore, in enostavno nič ne pomaga! To se več ali manj dogaja, ko pride do spremembe sile na propeler (razbremenitev - obremenitev), najpogosteje oz. vedno pa takrat, ko model penja oz. gre v looping!
Zadnja možnost mi še je to, da dam na vhod (kjer se priklopijo akumulatorji) kondenzator reda cca. 400yF. Če setup še vedno ne bo štekal, bom pa žal mogel obupati, tako da se interesenti kar pripravite! Ali bo šel mini AC, ali pa Swing!

Bog mi daj moč!

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 13.09.2004, 21:42

Upam, da bo kondenzator zalegel. Če ne, sem kandidat za Swinga :)

Model tu pa ni nič kriv ;)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Intruder » 13.09.2004, 21:45

Hmmmm..... po duši sem mooooočen optimist, vendar na to situacijo gledam zelo pesimistično, ker se bojim, da enostavno se motor in regulator ne klapata! Govorita en mimo drugega!

Miha....get your self ready! :(
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 13.09.2004, 21:47

Razlago sem ti poslal na PM.

Nič posebnega :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 13.09.2004, 22:03

Po moje je res potreben kondenzator. Enkrat sem imel podobne tezave,ko nisem imel kondenzatorja...pri polnem gasu je sel motor vredu, ko pa sem se zraven premikal alerone gor in dol, pa se je motor vgasal in vzigal... Nevem,poskusi nabavit, pa ga potem sprobaj!

lep pozdrav
Uporabniški avatar
BUCIbuc

OdgovorNapisal/-a Intruder » 13.09.2004, 22:07

Te še lahko vprašam, koliko si imel kapaciteto kondenzatorja, in koliko je bila poraba!?

Ali bo kondenzator 470yF, 16V 105° oz. 220yF, 16V 105°dovol dober? Kirega od teh naj izberem? Verjetno bom kar tavelikega! Več nima kaj za škoditi!

Lep pozdrav!

Jan
Uporabniški avatar
Intruder
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 13.09.2004, 22:21

Če imaš možnost, raje dva po 220 uF
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a BUCIbuc » 13.09.2004, 23:15

Kaj veliko nevem o tem,ampak kar so mi majstori rekli na forumu, to sem nabavil! :) Imam kondenzator 470 nf ( na speed 400 7,2 v), in to samo enga, da se se neka dioda zraven,ampak tak dalec se nisem! stane pa ta kondenzator...hm..ce nimas drobiza ti ga da zastonj! :)
Uporabniški avatar
BUCIbuc

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov