Napisal/-a darksider » 19.11.2004, 00:51
Ko že govorimo o aerodinamiki in wingletih, bom pa še jaz nekej napisal glede wingletov in induciranega upora. Mogoče ste precej že predebatirali, vendar me je matralo napisat, ker sem to temo ravnokar predelal in odpisal za kolokvij in mislm da vam lohk mal pomagam.
Ko je letalo se na tleh, ko pospešuje po stezi je induciran upor zelo majhen, ker se vrtinci , ki se ustvarjajo na konceh kril (ker je krilo koncno, sili nadtlak iz spodnje polovice krila na zgornjo-seveda govorimo o obtoku krila z relativnim tokom zraka)(če gledam letalo od zadaj je na levem krilu vrinec sourni, na desnem pa protiurni) zaletavajo v tla. Ko se odlepi sprednje kolo letala se induciran upor zelo poveča. Vemo pa, da je skupni upor letala sestavljen iz inducirancega in parazitnega(nezaželjenega) upora(upor trupa,upor striženja,upor spojev aerodinamičnih površin s trupom). Induciran upor se izračuna po enačbi:
Cdi=Cl kvadrirano / pi*e*vitkost krila.(Cl=koeficinet vzgona, e je Osvaldov faktor učinkovitosti- ta faktor dobimo v tabelah, vitkost pa izračunamo po enačbi: razpetina krila/SAT(srednja aerodinamična tetiva).Vidimo da se induciran upor pojavlja takrat, ko letalo(krilo) proizvaja vzgon(večji kot je vzgon,večji je inducirani upor; manjša kot je hitrost,večji je induc.upor)- se pravi največje vrtince ustvarja veliko,počasno letalo z uvlečenimi zakrilci in podvozjem.
Je pa tale aerodinamika krila zelo zahtevna in zahteva nekaj znanja matematike in mehanike, saj je prosotnih kar nekaj enačb, ki pa jih tukaj nebi navajal, ker potem res noben nebi razumel:) Moram pa še povedati, da sta se s problemom induciranega upora največ ukvarjala Prandtl in Reynolds.
Da pa zmanjšamo ta inducirani upor, pa uporablamo tako imenovane winglete ali krilne zavihke, ki so lahko različnih oblik, in nikakor niso modni ali olepševalni dodatek na letalu. Je pa tudi res, da letalo leti veliko lepše v zavojih; še posebej se to pozna pri jadralnih letalih.
Prilagam še nekej slikc da bo bolj jasno (so pa iz Jeppesen-ove knjige o teoriji letenja,ki jo uporablajmo na fakulteti za strojništvo-smer letalstvo-ATPL predavanja).
Upam da sem vam mal razložil stvari,upam da ni prezahtevno za razumet:)
Če ma pa kdo se kakšna v prašanja, oziroma komu to še ni jasno, naj pa piše na PM ali tukej na forum, pa bomo skupej razrešil problemček:)
LP Luka
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.