Je kdo morda razmišljal, da bi se na tekmi prikazal z letečim krilom, ki bi bil sposoben konkurirati?
Jaz imam sedaj že od tekme v Mariboru pripravljeno krilo za F5J, ki mu manjka le še trup(ček) in sem ga takrat hitel delati za tekmo ki je bila napovedana za v Kamniku. A že po tekmi v Mariboru se mi je začelo kristalizirati, da leteče krilo niti ni najbolj primerno za F5J zato sem opustil idejo, ter se odločil da bo ta model zgolj za rekreacijsko letenje na domačem hribu.
Kaj šteje v prid letečemu krilu:
- majnj struktiralnih elementov pomeni manj vgrajene mase
- manj elementov pomeni manj delov ki bi delali škodljivi upor
- trup je minimalen in služi le za nošenje motorja, baterije in ostale RC opreme, ter ni obremenjen z obremenitvami repnih površin, ker teh ni.
- mala masa modela pomeni da se bo lahko model vzpenjal zelo hitro in pod strmim kotom
- z malo maso lahko dosežemo bolj ugodno minimalno hitrost ter zelo majhno padalno hitrost.
- z uporabo tankega profila, lahko še vedno dosežemo precejšnjo prodornost, kajti tukaj nam upor povzročata le krilo in pa tisto malo trupa.
- Privoščimo si lahko malce manjšo vitkost krila v primarjavi s klasičnim modelom (za približno enako končno fineso modela)
- Krilo ni treba da je tako močno kot pri klasičnem modelu, saj je pod njega obešeno manj mase (no, tukaj ne smemo upoštevati da naj krilo zdrži nerodne začetniške pristanke)
- priročno za transport v avtomobilu, saj je vse v enem kosu in ni treba nič razstavljati.
Kaj šteje v škodo letečemu krilu za F5J:
- dvomljiva "vidljivost" kadar je model daleč, saj se zaradi "pomanjkanja repnih površin" lega modela včasih ni najbolj razvidna očesu
- "pomanjkanje" dinamične in statične stabilnosti modela po višini, kar pa nam lahko v nekaj sekundah "požre" dragoceno višino
- prvi računi so mi pokazali da bi moje leteče krilo vzpenjalo nekaj pod 5m/s, kar bi v 60 sekundah zneslo okoli 300m. Nisem prepričan če bi na tej razdalji še vedno dobro videl ter pravilno in optimalno peljal model, ter ga "na vrhu" lepo izpeljal v normalni let.
Toliko zaenkrat o letečem krilu za F5J.
Če ima kdo kaj misli o tem tipu modela, bi z veseljem prebral!!! (Lepo je če v nesreči nisi sam!)
LP Mitja.....ampak zdej grem pa zares na morje....