Zlomljena antena

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Zlomljena antena

OdgovorNapisal/-a matej_mejac » 12.10.2003, 19:44

Z novim modelom sem se odpravil na padino na prve testne polete. Po nekaj uspešnih štartih in končanem trimanju modela je sledila nesreča. Takoj po štartu modela, se je ta nekontrolirano dvigni cca15m in s te višine trčil na tla: mešanje po komandah je bilo brez smisela! Sprva sem pomislil, da so mi zopet zatajile baterije v modelu. Ko sem se začel premikati proti ostankom modela, mi je na komandi nekaj manjkalo. Pogrešal sem 1,3m dolgo anteno! Antena se je odlomila do matice (slika), ki je na koncu stisnjena v cevko in nam omogoča privijačenje antene na komando. Poudariti moram, da se je antena odlomila zaradi velikega nihanja ob štartu modela in z njo nisem zadel v oviro.
Ne vem, kako bi lahko preprečil takšno nesrečo, mogoče z uporabo gumijaste antena na padini, ki je tudi bolj praktična zaradi svoje dolžine.

Imam tudi nekaj vprašanj za strokovnjake, ki se malo bolj spoznajo na delovanje na RC komponent. Če popravim anteno, jo s tem skrajšam za cca. 5mm. Ali bo to vplivalo na pravilno delovanje komande? Nekje sem slišal, da ni dobro krajšati antene, ker je umerjena in je njena dolžina pomembna!
Dostikrat se mi je zgodilo, da zadnjega segmenta antene nisem raztegnil in letel sem brez problemov. Torej, če sem letel z anteno, ki je bila krajša za 15cm, po mojem 5mm ne pomeni katastrofe.
Kakšno so mnenja strokovnjakov? Ali naj popravim anteno ali naj kupim novo?

LP Matej
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
matej_mejac
Član

Kraj: Rimske Toplice

OdgovorNapisal/-a eminem » 13.10.2003, 18:21

probaj naročati novo anteno. Ce pa jo mislis popravljati pa jo ne krajšati ker se zmanša domet.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem
Naš človek :)

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Lupek » 18.10.2003, 18:00

Tisto matico se da enostavno nazaj nalotat. Sam sem to naredu že dvema, matico in notranji del antene na rahlo pobrusi z smerkovim papirjem da odstraniš galvansko zaščito, tako se bo lot bolje prijel. Nato pa na matico nanesi debelejši nanos cina. Nato anteno pritiskaj na matico in vse skupaj segrevaj. Ko se cin ohladi bo nastala trdna zveza. Za vsak slučaj pa po obodu antene z točkalom naredi ene par udolbin tako kot je to pri oddajniški anteni, da je use še bolj za ziher.
Uporabniški avatar
Lupek
Naš človek :)

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a matej_mejac » 19.10.2003, 13:05

Hvala za nasvet.
Sem tako naredu in drži bolš kot pr novi anteni.

LP Matej
Uporabniški avatar
matej_mejac
Član

Kraj: Rimske Toplice

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost