Napisal/-a SERPENT » 13.11.2003, 09:27
Pa saj ni tako hudo...
Res pa je, če gledamo globalno, da klasa nekako stagnira.
Ko hodim naokrog po večjih tekmovanjih, opažam, da smo v glavnem vedno eni in isti.
Tudi jaz mislim, da bi bilo potrebno nekaj spremeniti (da ne bi tovarne delale pravil!!!).
Lahko bi se malo zgledovali po F1 (omejeno število avtomodelov, motorjev, izpuhov, gum...). S tem mislim, da bi omogočili skoraj vsem, da bi se redno udeleževali tekem.
Vseeno pa mislim, da mora kategorija 1/8 I.C. Track ostati nekako "kraljevska" in naj pride do izraza moč in hitrost modelov.
To kar sem napisal za 1/8 klaso pa velja tudi za ostale:
spomnimo se, kako je bila na začetku popularna 1/5 zaradi manjiših stroškov. Danes je obratno: za vrhunski model boste odšteli 1M tolarjev !!!
Tudi v 1/10 bodo morali paziti, da se ne bi zgodilo kaj podobnega. Za zdaj je motor lepo omejen, a še vedno so možne predelave, ki pa bistveno res ne vplivajo (kot pri 1/8 ).
Čeprav sem tovarniški voznik, pa priznam, da je interes tovarn (predvsem motorjev in gum) ravno nasproten, saj je treba prodati čimveč in čimdražje, saj sem tudi sam šel skozi vse to!
Mogoče se pri nas to še ne pozna, a z višanjem nivoja tekmovalcev, se bodo zviševali tudi stroški (beri obraba motorjev, gum, modelov...).
Naj informativno povem, da za doseganje vrhunskih uvrstitev na evropskem ali svetovnem prvenstvu porabim najmanj 60gum in 3 motorje v enem tednu !!! Da ne govorim še o ostalih stroških. Če to seštejete, vam bo verjetno slabo.
To pa ni nič proti npr. takim kot je Collari, Salven (Collari je na svetovno prvenstvo prinesel kar 20 !!! motorjev.....brez komentarjev).
Je pa tudi res, da v Franciji redno nastopa v tej klasi od 60 do 90 tekmovalcev na tekmo!?! V Ameriki je tudi v porastu...tako da ni tako slabo kot izgleda.
Mislim, da je nekakšno stagniranje ali celo upadanje tudi posledica gospodarske recesije, ki vlada v svetu.
Naj povem, da je pred pribl. 5 leti model stal 1500 DEM, gume pa celo blizu 100!!! Če dodate zdaj k temu inflacijo, lahko opazite, da so cene celo nižje...
Če potegnem črto: motorji so predragi, gume delno tudi.
To dvoje mislim, da bi bilo treba nekako omejiti, pa bi bilo po moje več zadovoljnih tekmovalcev.
lp
Jernej