elektro avionček za začetnike

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

elektro avionček za začetnike

OdgovorNapisal/-a Mev » 14.05.2003, 13:05

Živjo.
V načrtu imam naku letala za začetnike (ker sem začetnik), z elektromotorjem. Najbrž bom kupil nekaj jadralnega.
Ali ima kdo kak pameten predlog?
Morda v kateri trgovini (LJ) imajo najboljšo ponudbo.
Hvala, Mev.
:lol:
Mev

OdgovorNapisal/-a eminem » 14.05.2003, 14:18

zdravo!

Jaz imam zacetnisko letalo alpha V2. Jadra dobro ima elektromotor speed 540. Je pa tudi zelo odporen na udarce. Drugace je pa aktualen tudi V-star od graupnerja in podobni. Za ljubljanske modelarske trgovine nevem kaksno izbiro imajo vem pa da v trgovini Mibo modeli v Logatcu nebi bil razočaran.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem
Naš človek :)

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a kiwi » 14.05.2003, 14:28

Hi!

Jaz sem začel z letečim krilom. Ko sem se naveličal metanja na padini sem ga motoriziral z speed 480 in 8 celicami velikosti minjon ter günther eliso. Če še nikoli nisi letel je dobro da začneš tudi ti z jadralnim modelom (naprimer krilo brez motorja). Tako boš osvojil osnove. Let z modelom od tebe in k tebi (zamenjave smeri itd.) Kar pa je najboljše takšno leteče krilo je izredno trpežno na trde pristanke. Sam sem ga naredil kar po načrtu iz Tima. in še malo ojačal ko sem prešel na motorno verzijo.
Motorna verzija me je izredno navdušila. To krilo imam še danes in še vedno v redu leti kljub temu, da sem ga kar nekajkrat že strmoglavil in to z vključenim motorjem. Po tem sem letel malo manjši elektro model z razponom 130 cm in z speed600 ter 6 ali 7 celicami1500 Mah ter tako počasi napredoval.

Zelo dobre zacetniske modele pa prodaja podjetje Panoptikum.
Piper J-3, Telstar itd

Upam da sem z odgovorom kaj pomagal.
Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a grega » 14.05.2003, 17:36

Zdravo!
jaz sem tudi čisti začetnik in sem v istem položaju kot ti. Meni so v Mibotu priporočali TOPIC 400 od Protecha. Stane 19000, v setu je pa že elektromotor in propeler. Edina slabost je, da moraš dokupiti dva majhna servo motorja - standardni ne pašejo.
Letenje z njim je baje zelo enostavno in stabilno, na udarce pa je baje neverjetno odporen.
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Mev » 16.05.2003, 08:10

Hvala za Pomoč.
Mev

Leteče krilo

OdgovorNapisal/-a Piko » 21.05.2003, 13:35

Tudi jaz sem si najprej nabavil jadralni model Spider. Po pogovoru s kolegi pa sem spoznal, da je bolje če izdelam trpeženejši model, ki ga ne bo tako škoda, če ga razbijem pri učenju.
Izdelal sem si leteče krilo iz TIMA. Sedaj bi ga rad opremil z motorjem. Zanima me kakšna je najboljša rešitev za izvedbo? Zanima me kakšna konfiguracija (vlečna ali potisna) je boljša in kako je dobra izvedba nosilca?
Lep pozdrav,
Franci
------------------------------------
Nekoč bom tudi jaz visoko letel!
Uporabniški avatar
Piko

Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a eminem » 21.05.2003, 15:06

Odvisno kje imaš težišče. Vlečna bi bila najbrz vredu.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a mrgigi » 21.05.2003, 18:27

za ucit je velik bolje motor zadaj z zlozljivo eliso, baterija spredaj.
ker ko ga zabijes ga zabijes v stiropor/dur in ne na motorno os :wink:
potisna torej
nosilec je pa sperplata med krilnima polovicama(v obliki profila, ki ga potegnes nazaj in naredis odprtino za motor. te male motorje lahko pritrdis kar s plasticnima vezicama.

lp
Uporabniški avatar
mrgigi
Član

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ukolaric » 21.05.2003, 19:56

Najbolj se splača za začetnika kupit model brez motorja(HLG) ker samo model stane okrog 10.000 sit in ni velikih stroškov ob morebitnem zabijanju dokupiš 2 servomotorčka(standart,mini,...) komande pa letiš seveda se ti modeli dajo predelat na elektro verzijo kar ob majnšem znanju letenja zelo zabavno jaz sem začel z modelon EON od panoptikuma model stane 7.000 sit je klasične lesene gradnje not pašejo standardni servomotorji,... model je zelo lahek glede teže,gradnje,vožnje ta model še imam zdaj in ga ne mislim prodat ker mi je z nim res leteti UŽITEK!!!!! 8)
sem modelar????
Uporabniški avatar
ukolaric

OdgovorNapisal/-a beno » 08.09.2003, 09:36

Zanima me kakšen motor, celice in propeler si uporabil pri EON -u?

hvala
beno

OdgovorNapisal/-a ukolaric » 08.09.2003, 13:46

speed 400 vs. rondo 400, glede celic pa se ne spomnim sem jih imel sposojne od kolega!

Lep pozdrav

Uroš
sem modelar????
Uporabniški avatar
ukolaric

OdgovorNapisal/-a steem » 09.09.2003, 08:33

če hočeš imeti model na motor, da je čimbol low cost. Je piper J3-cub kr dobra izbra. Če je termika lahko celo jadraš ;) (lastne izkušnje). Če ga narediš lažjega kot je predvideno pa lahko letiš tudi hrbtno (če znaš) ;)
Torej je model na katerem se naučiš letet z 2-4 poleti. Torej 1-2 urah ... pristajanje vzletanje, vse!

Glede konfiguracije si lahko prebereš to:
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=1423

model pa se dobi pri Panoptiku in ga lahko naročiš, ali kupiš v kakšni modelarski trgovini ki ga imajo.

LP Jernej
steem

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 09.09.2003, 11:57

Pri MANTUA MODEL imajo komplet za začetnike ki vsebuje vse (jadralni avion raspona 150cm motor 400 z reduktorjem regler komanda baterije v komandi ter pogonske polnilec ) skratka če sedaj nimaš nič imaš potem vse kar rabi začetnik za uspešen štart
JAVA je pohleven avijonček z katerim se da hitro naučiti letet in ne zahteva kakšnih posebnih pogojev za letenje dost je že velikost fuzbal placa

.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Luki » 10.09.2003, 15:03

Živjo

Kolk je cena avijona, pa kaj vsebuje?
Kakšna slika al pa na pm mi pošli.!
Luka iz okolice ljubljane
Uporabniški avatar
Luki
Član

Kraj: Ljubljana - okolica

OdgovorNapisal/-a mucek » 13.09.2003, 22:55

Hoj!

Danes sva šla s kolegom letet na malo drugačno lokacijo (za grad), kjer je pihal precej močan veter. In verjeli ali ne, z Miss Moravia se da prav lepo jadrati! Brez motorja lahko ob primernem vetru ostaneš v zraku do onemoglosti - brez motorja, seveda.
Še eno spoznanje, kaj vse se da z elektro modeli namenjeni v prvi vrsti le letenju z motorjem...

Linki od tega aviona: http://www.scorpio.it, pa pejd na catalogo in mal po njem pobrskaj. Angleške strani veliko avionov ne vsebujejo!!!

Cena pri Nebcu mislim da okrog 23kSIT (če se pri izračunih ne motim celo ceneje kot na njihovi original strani... Upam, da bo za tolk reklame kej popusta pri Miss Acro drug mesec :twisted: )

Lep pozdrav, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Lupek » 23.10.2003, 01:27

Sam sem se najprej navadu letet z letečm krilom. Zdej pa delam e-trainerja iz tima. Kolega ga že ma in lepo leti. Tud konstrukcija je ful trdna, tak de ga nebi prov hitr razsu. Sam misnem de je mogoče za začetek dobr narest kešn avion doma. Pa ga mal bol ojačaš, ker kupleni ponavad niso lihk nejbel trdni.
Uporabniški avatar
Lupek

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 23.10.2003, 09:19

Večkrat slišim teorijo o tem da je bolje doma naredit prvi model kot ga kupit

cenovno to ne drži (v ceno je treba upoštevat tudi to kar je doma že blo)

začetnik ima že tako veliko težav pri letenju pol pa še ni ziher da so vsi koti pri izdelavi pravilni in nikjer ni nič "zvito"

z ojačitvami modelov je pa začaran krog lažji ko je model počasneje leti in v primeru nerodnega pristanka je udarec manjši

več ojačitev pomeni večjo pristajalno hitrost pri napaki pa kar resen udarec in s tem tudi lom

najpametneje se je z res primernim avijonom naučiti kvalitetno leteti in predvsem pristajati potem ko pa to obvladamo skoraj miže se pa lahko igramo po mili volji :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Lupek » 07.12.2003, 16:34

lažji ko je model počasneje leti in v primeru nerodnega pristanka je udarec manjši,več ojačitev pomeni večjo pristajalno hitrost pri napaki pa kar resen udarec in s tem tudi lom

Tale trditev ne drži lihk nabolj. Ojačitev prenese veliko večjo silo kakršna je razlika v sili pri "pristajanju" med modelom z ojačitvjo ali brez. Je pa res da mora biti postavljena na pravilnem mestu da je optimalno izkoriščena. Pa tudi to da lažji model leti počasneje se mi ne zdi res. Težji ko je model večja moč motorja se porabi za silo v navpični smeri ki avion drži od tal, tako da manj moči ostane za horizontalno silo ki daje modelu hitrost.

Moje mnenje je da so lažji modeli primernejši za izkušene pilote katerim omogočajo večje hitrosti. več akrobacij, in bolj navpičen let. Vendar pa mora biti tudi pilot zmožen rešiti avion z nevarnih situacij in znati lepo pristati.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 08.12.2003, 12:45

:D :D :D :D

Lumpek serješ ga tebi se zdi jast ti pa iz prakse povem da je tako (letel najmanj 300 različnih modelov )

lahek model pod to pojmujem normalno lahek avion ne ekstremno lahek torej za učiti leteti je bolje elektro jadralček z obtežbo krila 20 do 30 G kot pa jadralček z obtežbo 40G/ dm2

Ojačitev pa kamorkoli damo povečujemo maso modela in težji ko je model večja je njegova minimalna hitrost ki pa nas pri pristanku še kako zanima :D
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Lupek » 08.12.2003, 21:12

Priznam da še nisem letel z veliko modeli, zato sem izhajal iz fizike. Možno da je res kar praviš vendar se mi ne zdi logično zakaj naj bi težji model letel hitreje. ( v vodoravnem letu se razume) Mi lahko tvjo trditev razložiš malo bolj po šolsko, kajti samo beseda tako je pa pika mi ne pomeni veliko.
Uporabniški avatar
Lupek

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost