kaj je narobe oz. kaj naredit?

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

kaj je narobe oz. kaj naredit?

OdgovorNapisal/-a luigidon » 24.01.2004, 22:41

zivjo!
Sem zacetnik z letenjem z modeli. Pred kratkim sem si kupil model letala in zdej pridno vadim...Problem pa se mi pojavi, ker let vsakic zakljucim prej kot v petih minutah.
Najprej poskusim z ugasnjenim motorjem, da vidim ce leti letalo kolikor toliko naravnost. Potem pa ga prizgem in vzleti. In nekaj casa lepo letim, potem pa mi kar naenkrat zavije desno dol v diagonalo ali pa levo dol v diagonalo in ne morem nic naredit...Oz. vedno naredim narobe in ga se bolj zabijem v tla. Pa me zanima ali je za to kriv veter, ali je mozno, da je kar drugega. Ali je mozno, da je to tudi moja neizkusenost..Ker vedno ko mi letalo naredi nekaj nepricakovanega, ga ne znam resit in ga zabijem v tla...To mi gre ze posteno na zivce, ker sme sel danes ze tretjic letet, in sem ga spet poskodoval..
Sem bral nekje, da ga moras spraviti cimvisje, ampak se ga nekako ne upam, da mi ne bi usel izpred oci..Oz. se husje, da bi ga zgubil in bi pristal kje na bliznji cesti ali pa na kaksnem drevesu...

Skratka kaj naredit, ko letalo zavije desno ali levo dol v diagonalo. Ce zavijem levo desno ga le se bolj zabijem, ce poskusam visinsko krmilo popravit isto..Ce mu ugasnem motor je vsaj malce manjsa hitrost:)

Pa se to me zanima?
Koliko modelov ste razbili preden ste se naucili spodobno vozit?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Lupek » 25.01.2004, 00:21

Če sprejemnik in servoti delujejo brezhibno je ena možnost tudi da ga ti. "prevlečeš" kar naj bi pomenilo da ga prehitro dvigaš, zato izgubi hitrost in omahne proti tlom.
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek
Naš človek :)

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 25.01.2004, 01:03

preden ga popolnoma uničiš, poišči izkušenega modelarja naj ti model pregleda in naj ga prvič sam spusti... potem pa počasi naprej.

Drugače bo predolgo in predrago (samo-)učenje to.

lp,Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a junior » 25.01.2004, 10:14

Se strinjam z Lumpek-om, model potrebuje določen vzgon in da ga dobi mora letalo leteti z določeno brzino. Če te brzine nima omahne in pada toliko časa da pridobi potrebno hitrost (v tvojem primeru pred tem že trešči v tla). Torej bolje da letiš malo hitreje, se pravi da zmanjšaš kot vzpenjanja.
Glede na to da sem videl že nešteto takih primerov, gre pri tebi verjetno za isti problem.

Primož
Uporabniški avatar
junior

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a luigidon » 25.01.2004, 12:38

verjetno, da bo res kaj takega...namrec nekaj casa ze lepo letim, naredim kaksen zavoj, potem pa verjetno pade koncentracija al kaj in mi uide kam kamor nocem in kar naenkrat pikira proti tlom. in ko ga hocem spraviti nazaj v zrak, seveda ne gre. In ce imam dovolj casa, le se ugasnem motor, da je hitrost malo manjsa:)

A je kdo morda iz okolice Domzal ali pa Ljubljane, ki bi mi te stvari mal pokazal?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Lupek » 25.01.2004, 19:42

Poglej pod seznam članov in jih razvrsti po kraju pa boš videl kdo je iz tvoje okolice. Nam lahko poveš z katerim avionom sploh letiš? Ker vsak tudi ni primeren za začetek letenja.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a eminem » 25.01.2004, 20:08

ni nujno da je to!! zelo možno je da nimaš urejenega težišča. sprejemnik, celice, skratka vse mora biti fiksirano, saj če se ti to naredi ko prideš iz zavoja ali česa podobnega je najbrž to. težišče dela čudeže :) .
možno je pa to da nima model dovol hitrosti. model mora imeti hitrost.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a mucek » 25.01.2004, 22:33

Ko sem se igral na simulatorju z različnimi nastavitvami tvoj opis padca ustreza prevlečenemu letu - premajhni kitrosti in prevelikemu kotu (poskušanja) vzpenjanja. Preveri pa seveda tudi težišče in lahko ga za začetek pomakneš še kakšnih 5mm naprej.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a luigidon » 25.01.2004, 22:37

Lumpek napisal/-a:Poglej pod seznam članov in jih razvrsti po kraju pa boš videl kdo je iz tvoje okolice. Nam lahko poveš z katerim avionom sploh letiš? Ker vsak tudi ni primeren za začetek letenja.

u dobra ideja...sm jih nasel nekaj v tej okolici, sam ne vem ce se kdo ukvarja z letali:))bomo vidli ko bodo odpisali:))

Drugac sme si pa kupil tegale: http://www.top-modeltehnik.si/SD33813.htm

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a luigidon » 25.01.2004, 22:39

eminem napisal/-a:ni nujno da je to!! zelo možno je da nimaš urejenega težišča. sprejemnik, celice, skratka vse mora biti fiksirano, saj če se ti to naredi ko prideš iz zavoja ali česa podobnega je najbrž to. težišče dela čudeže :) .
možno je pa to da nima model dovol hitrosti. model mora imeti hitrost.

Ja mozno je pa seveda tudi to...ker baterije je sicer fiksirana notri med dva stiropora, sprejemnik in regulator pa nista...sicer ni kaksna velika teza, ampak ocitno dovolj da ga zmoti in zmede. ker nekajkrat se mi je to naredilo pri prestrmem vzpenjanju, zadnjic pa se mi je to naredilo pri ovinku in nisem opazil nic da bi kaj narobe naredil...tako, daj e to mozno, da se je stvar premaknila notri in je zgubil ravnotezje....

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Lupek » 25.01.2004, 23:53

Ko se je bratranec učil leteti z letečim krilom se mu je velikokrat zgodilo da ni letala zravnal ko je prišel iz zavoja, zato mu je v kroženju vedno hitreje padal proti tlom. Mogoče se je to zgodilo tudi tebi. V prihodnje poizkušaj delati zeloooo velike zavoje.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a luigidon » 26.01.2004, 13:50

Lumpek napisal/-a:Ko se je bratranec učil leteti z letečim krilom se mu je velikokrat zgodilo da ni letala zravnal ko je prišel iz zavoja, zato mu je v kroženju vedno hitreje padal proti tlom. Mogoče se je to zgodilo tudi tebi. V prihodnje poizkušaj delati zeloooo velike zavoje.

No, ko smo ze ravno pri tem...koliko casa ste se pa ostali ucili leteti? Ker sej zaenkrat mam se ful voljo in veselje, kljub temu, da sem ze dost dnarja zmetu stran po neumnosti...Pa me vseeno zanima koliko me se caka?

Verjetno to traja kar nekaj ur letenja?

lp
matjaz
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Lupek » 26.01.2004, 16:04

Sam sem do sedaj letel samo še z letečimi krili. To sezono bom začel z "pravimi" modeli iz balze. Ubistvu se samih osnov naučiš hitro, močneje sem pikiral kasneje ko sem probaval akrobacije. Drugače pa več manjših padcev kateri niso pustile opaznih posledic. Z letečimi krili je pač tako da so že v osnovi zelo trpežni, če pa ti ga že uspe uničit je strošek novega minimalen.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a eminem » 26.01.2004, 16:18

nekaj ur letenja.. med vikendi.
najboljše bo da se zmeniš z kakšnim modelarjem in da te nauči, tako bo škoda minimalna in več letenja.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 26.01.2004, 16:59

:D :D :D :D
To je že moj tretji post v katerem ti bom še ekrat povedal da obstojata dva načina kako se naučit letet

1 tko kot si začel probaš sam-poškoduješ model -popraviš -probaš sam-poškoduješ model -popraviš -probaš sam....pol pa itak ne veš več zakaj ne leti ali je pretežak zaradi lepila ali ker je ves prežvečen in končno obupaš in se ne greš več.

2 najdeš IZKUŠENEGA letalca z modeli on naredi prvi let strima in še kako drugače porihta model ga dvigne na zdravo višino in potem začneš ti probavat pod budnim nadzorom.
Če ne poznaš nikogar med izkušenimi modelarji imaš verjetno še kje spravljeno mojo telefonsko številko :idea:
Tu pa lahko začnemo teoretizirat kakšno napako delaš in po 2000 postih še vedno ne boš nič bolje letel, kajti odgovore boš dobival od ljudi ki kaj vedo in pa od ljudi ki mislijo da vedo. Prednjačili bodo pa drugi kajti vsi ki vemo, vemo tudi da se z dopisnim tečajem ne da naučiti leteti z modeli :idea:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Lupek » 26.01.2004, 22:51

kajti odgovore boš dobival od ljudi ki kaj vedo in pa od ljudi ki mislijo da vedo. Prednjačili bodo pa drugi kajti vsi ki vemo, vemo tudi da se z dopisnim tečajem ne da naučiti leteti z modeli

Ravno pri takih vprašanjih lahko začetnik ki se je nedolgo nazaj sam učil leteti pomaga nekomu ki se uči sedaj saj se še dobro spominja svojih napak. Sicer pa še nobenemu ni škodovalo če je za isto stvar slišal dvakrat.
Se pa strinjam da je dobro imeti ob sebi izkušenejšega modelarja ki ti sproti javlja napake.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 27.01.2004, 11:27

Lumpek napisal/-a:
Ravno pri takih vprašanjih lahko začetnik ki se je nedolgo nazaj sam učil leteti pomaga nekomu ki se uči sedaj saj se še dobro spominja svojih napak. Sicer pa še nobenemu ni škodovalo če je za isto stvar slišal dvakrat..

No pa smo tam
včeraj je prijel komando v roko danes bi pa že znanje razdajal
kako pa veš da si odpravil vse začetniške napake, moje izkušnje so namreč take da začetniki takoj ko jim uspe nekaj solidnih letov že tulijo kako so PRERASTLI model in takoj potrebujejo znogljivejšega :?: ko mu pa naložim preprosto nalogo ki jo je model jasno sposoben odpeljati je pa "ja to mi pa lih še ne gre"in še kaj takih izgovorov sploh pa se mi zdi da je večina ljudi vse prehitro zadovoljna z svojim "znanjem" letenja zatorej na teren nabirat letalne ure kajti to je edina možna pot do znanja letenja
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Lupek » 27.01.2004, 16:31

Me prav zanima kje iz mojega posta si razbral te ugotovitve. Nikoli nisem rekel da oblvadam model in da znam leteti. Daleč od tega nedvomno se moram še veliko naučiti kar bo verjetno še dolgo trajalo. Vendar pa se mi zdi pošteno da tisto nekaj znanja kar sem ga dobil od mentorja in ga sam tudi prakticiral, povem naprej.
Če pa meniš da je kater od mojih predlogov lugidonu napačen mi pa povej.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 27.01.2004, 17:58

Lumpek ne cvili če ti ne stopijo na rep
nikjer nisem govoril direktno o tebi če še enkrat prebereš moj post boš najbržda opazil da sem govoril široko in o vseh vendar na žalost stvari tako vidim oziroma take so moje izkušnje ki pa jih ni malo

.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Lupek » 27.01.2004, 22:53

Prvo kot prvo ne cvilim ampak normalno govorim-pišem. Tako da v prihodnje kljub tvojemu negativizmu glede začetnikov zbiraj vsaj besede kot se spodobijo.
Uporabniški avatar
Lupek

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov