F5J- Elektro jadralci

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 29.01.2004, 20:00

:D :D
Miha to velja za čolne in avte tam se da najti luknjo v pravilniku

Pri 400 klasi ni kaj omejevat motor je tak pa pika število celic je toliko pa amen če nekdo obvlada naj z tem pogonom vozi 5 m čez krila če gre.
v taki klasi je treba obdržat samo dostopnost modela širokemu krogu pa bo klasa živela, če se pa ob nekomu ki je z muko skupaj spravil denar za mini komponente za svojega TELSTARJA preteguje nekdo ki ima samo regler dražji od prethodnikovega kompleta potem je treba računati na to da bo človeku nerodno in ga ne drugo dirko ne bo.

.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tornado » 29.01.2004, 21:23

Da se še jaz vključim v debato o propadu raznih kategorij in nasploh zmanjšanemu zanimanju za to lepo zvrst modelarstva na našem koncu.

V Mariboru pa (odgovorno trdim) so za razpad avio-modelarstva krivi modelarji sami. Bolj točno velika večina starejših modelarjev, ki niso počenjali druga kot zdrahe in prepire med dvema taboroma.
Na eni strani so to bili (in so še) ambiciozni mlajši tekmovalci dojemljivi za novosti-Čač, Rižner......in stari ''partizani'' na drugi strani.
''Mladi nadobudneži'' so ustanovili svoj klub, ostanek pa je soliral in se prepiral na Letalskem centru tako dolgo, da so se jih dokončno odrekli in jih odslovili. Sedaj letijo na ''črno'', kar so vedno obtoževali mlajšo skupino. V celi tej zgodbi nihče ni skrbel za podmladek in nove modelarje. Posamezniki ponujajo ''usluge'' t.i. letalske šole, ki služi samo za prodajo stare in izrabljene opreme naivnim novincem, zraven se deklarirajo za zakonite dilerje modelarske robe, ki je zopet mnogo dražja in manj kvalitetna kot pri legalnih uvoznikih ali v tujini.
Še in še bi lahko pisal o tem problemu pa ne bom več utrujal z te, saj sem eden tistih razočaranih, ki je vso to kregarijo in manipuliranje preživel.

Klubuk dol pred nekaj ''mladimi'' modelarji (v prvi vrsti Andrej in njegovi prijatelji), ki aktivno sodelujejo na tem forumu in nesebično ponujajo svoje znanje začetnikom. Z takim pristopom in nesebično pomočjo lahko računajo na širitev te dejavnosti.
Lp Rado
tornado
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a » 29.01.2004, 22:18

Andrej Petrovčič napisal/-a:@ McGayver: če ti tekma ne diši... kaj pa te drži gor na tej temi ?
lp, Andrej

Bereš moje misli.
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 29.01.2004, 23:01

tornado napisal/-a:Klubuk dol pred nekaj ''mladimi'' modelarji (v prvi vrsti Andrej in njegovi prijatelji), ki aktivno sodelujejo na tem forumu in nesebično ponujajo svoje znanje začetnikom. Z takim pristopom in nesebično pomočjo lahko računajo na širitev te dejavnosti.
Lp Rado

Hvala Rado 8)
Upam, da vsaj še kdo vidi nek skromen trud, katerega naš "Unlimited-RC Team" vlaga nesebično in svoj čas, pa tudi denar (!) v namen dogajanja na slovenski modelarski sceni.... itd, itd.

Skrenli smo od teme.

Nehote sem spet prišel na mnenje, da vsaka kolikotoliko pametna debata za posameznike, simpatizerje zvrsti, izpade v kregarijo. Kdo je začel? Je vseeno, ampak še vedno me vodi primarna ideja:
Ustvariti F5J kategorijo in jo promovirat. In če bo še več somišljenikov ali nejevernežev v kategorijo mi bo kljub temu ostalo veselje in lastna zabava letet s takšnimi modeli, kateri pa v Sloveniji niso redki.

Razlogi za popularizacijo F5J kategorije:

1. 400-klasa je precej preprosta in dostopna vsakemu
2. tekmovanje se da izpeljati z minimalnim številom ljudi in manjšem prostoru.
3. je zabavno in tehnično precej zanimivo
4. je napeto

Resnica je, da si vsak ne more privoščiti vrhunske opreme, modelov in nekateri tudi stroškov tekmovanja. Ampak, na žalost, to je usoda-krivda-nesreča-ali karkoli....potencialnega tekmovalca.

McGayver.... ni pa mi všeč to, da kot izkušen modelar, morebiti tudi tekmovalec... negativno usmeriš - po domače - prestrašiš potencialnega interesenta-tekmovalca-gledalca-navdušenca. Mogoče ni to namen, ampak v vsakem tvojem postu je grenki priokus.
Jaz predlagam, da bomo s petimi razpisanimi termini za tekmovanja privabili čimveč tekmovalcev in seveda gledalcev->potencialnih tekmovalcev !

Kategorija F5J-400 je nezahtevna in verjamem, da je v Sloveniji vsaj 200 Telstarjev (sigurno jih je več) in če vsaj 5% teh pride na tekmovanje, bo izpeljano zelo luštno in zanimivo.

Ne se kregat, raje izdajte svoje namene, kreacije, želje ali ideje....
Svoje sem poslikal in opisal, moj del je opravljen....

Čakam....
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a samo3D » 30.01.2004, 08:39

Bravo Andrej!

Mc Gayver, namesto da trosiš bučnice raje naredi model in pridi na dirko! :D
Ne bi rad delal krivice, ampak si že bil kot tekmovalec na kakšni modelarski tekmi? Če si bil, potem veš, da je zmagal tisti, ki je najboljše letel in pri tem imel kanček sreče, ne tisti ki je letel z najdražjim modelom.

L.P. Samo
Uporabniški avatar
samo3D
Član

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a kiwi » 30.01.2004, 10:12

Hi!

Jaz sploh ne bom komentiral zgornje kregarije ampak bom ostal pri "primarni" temi, kot je napisal Andrej. :D

Te kategorije ki, jih sedaj promovira Andrej so mi zelo všeč, ker so točno tista stvar, ki sem jo pogrešal.

Zanima me pa kako bi se obnesel model Kanja na takšnem tekmovanju v izvedbi z pogonom na motor tipa 400 in 8 celic. Kanje še nisem videl letet imam pa jo namen narediti in me zato zanima mnenje nekoga, ki je letel z njo ce bi bila primerna za kategorijo F5J 400.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 30.01.2004, 10:29

Kanja je pomojem super, samo malo bi moral pazit na težo.
Kolikor se spomnim načrta je kar močno grajena, pomojem bi lahko izpustil par stvari.

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 30.01.2004, 12:28

:D
Kanja krasno leti in sicer v obeh kombinacijah torej brez pogonoa na hribu in z 400 pogonom. Na modelu z pogonom sem v trupu uporabil mikrače in s tem pridobil na teži, da ne, dolgovezim pri mojih ni skoraj nič razlike v teži pri 400 pogonu in brez verjetno pa bi se dalo še kaj malega pridobiti na teži vendar je po moje brez veze, kajti že sedaj super leti in lepo pobira termiko :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiwi » 30.01.2004, 13:57

No potem se bom pa potrudil, da spravim avion cimprej skupaj in pridem na tekmo. Na prvi bom verjetno se samo gledalec (dvomim, da mi bo casovno slo skozi, da do takrat ze naredim avion). Poskusil bi mogoce spremeniti rep na kanji v V-rep izvedenko.
Kaksni predlogi, na kaj moram pazit?

Setup sem predvideval speed 400 (mogoce z reduktorjem in vecjo eliso). Kaksen reduktor in elisa bi bila najbolj primerna? Uporabiti sem nameraval 8 celic KAN 650. Ze samo z akuji bi moral praviloma prisparati na tezi. Nekaj pa verjetno tudi z V-repom.

Ce se ne motim je nekdo ze delal kanjo tako, da je imel CNC izrezkane dele (rebra) za krila. Bi prosil, ce je kaksna moznost, da mi to kdo naredi ker bi si tako bistveno skrajsal cas gradnje.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a » 30.01.2004, 18:56

Zanima me kje bi si lahko prebral pravlnik za F5J.

Hvala za odgovor

lp
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a mihah » 30.01.2004, 20:23

Jaz bi šel takole:

http://www.google.com

f5j rules
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 30.01.2004, 23:48

V Sloveniji se bo letos tekmovalo po naslednjih pravilih:

KATEGORIJE: F5J 400: dovoljena je uporaba navadnega 400 motorja (napetost ni predpisana) in pa največ 8 celic, dovoljeni čas delovanja motorja od začetka turnusa je 60s. Tekmovalci imajo lahko kateri koli model, ki ustreza pravilom in ne samo Telstara.

SPLOŠNA PRAVILA TEKMOVANJA ZA VSE KATEGORIJE:

RC modeli so poljubne konstrukcije, ki za pogon uporabljajo en elektromotor z ali brez reduktorja, celice so lahko NiCd ali NiMh.
Tekmovalec ima lahko največ tri modele. Med tekmovanjem mu lahko pomagata dva pomočnika.
Tekmovanje bo imelo tri turnuse in dva FLY OFF-a v katerega se uvrsti 10 najboljših, če bo dovolj tekmovalcev.
Tekmovanje bo veljavno, če se bodo prijavili najmanj štirje tekmovalci.
V vsakem turnusu bo imel tekmovalec v svoji skupini na voljo 10 minut (600 s). Šteje se let z in brez vklopljenega motorja. Vsaka sekunda je 1 točka. Za pristanek lahko tekmovalec dobi še dodatnih 100 točk. (Pristanek do treh metrov od označenega mesta prinese 100 točk nato pa za vsake naslednje tri metre 20 točk manj do petnajstega metra, ki prinese 20 točk).
Pristanek po 10 minutah ne šteje. Če tekmovalec ne pristane v eni minuti po izteku časa v svoji skupini dobi 0 točk.
Z 0 se oceni vsak let če: tekmovalec vključi motor po znaku IZKLOP MOTORJA, tekmovalec med letom izgubi kakšen del modela, pristane več kot 100 m od pristajalne točke, ne izključi motorja 10s po znaku IZKLOP MOTORJA.
Z 50 točkami odbitka se oceni vsak let če: tekmovalec ne izključi motorja po znaku IZKLOP MOTORJA.
Pristanek ne šteje: če je model pristal po koncu turnusa, če je med pristankom kogarkoli zadel.
V vsakem turnusu se preračunajo točke tako, da jih prvi dobi 1000 nato pa ustrezno manj. V primeru enakega števila točk štejejo boljši pristanki.
V slučaju trka dveh ali več modelov v zraku, lahko le-ti ponavljajo let v naslednji skupini, če za to obstaja možnost.
V finalu se rezultati iz predtekmovanja ne prištevajo.
Za ostala pravila, ki niso tukaj zapisana velja osnutek FAI pravil za kategorijo F5J.

Ostalo pa je itak že znano 8)
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a » 31.01.2004, 10:57

Hvala za odgovor
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 31.01.2004, 14:34

Takole si jaz to predstavljam :D

http://www.coronilla.net/menu/campeonat ... ia2003.htm

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a webmar » 01.02.2004, 02:39

Andrej Petrovčič napisal/-a:
tornado napisal/-a:Klubuk dol pred nekaj ''mladimi'' modelarji (v prvi vrsti Andrej in njegovi prijatelji), ki aktivno sodelujejo na tem forumu in nesebično ponujajo svoje znanje začetnikom. Z takim pristopom in nesebično pomočjo lahko računajo na širitev te dejavnosti.
Lp Rado

Hvala Rado 8)
Upam, da vsaj še kdo vidi nek skromen trud, katerega naš "Unlimited-RC Team" vlaga nesebično in svoj čas, pa tudi denar (!) v namen dogajanja na slovenski modelarski sceni.... itd, itd.

Skrenli smo od teme.

Nehote sem spet prišel na mnenje, da vsaka kolikotoliko pametna debata za posameznike, simpatizerje zvrsti, izpade v kregarijo. Kdo je začel? Je vseeno, ampak še vedno me vodi primarna ideja:
Ustvariti F5J kategorijo in jo promovirat. In če bo še več somišljenikov ali nejevernežev v kategorijo mi bo kljub temu ostalo veselje in lastna zabava letet s takšnimi modeli, kateri pa v Sloveniji niso redki.

Razlogi za popularizacijo F5J kategorije:

1. 400-klasa je precej preprosta in dostopna vsakemu
2. tekmovanje se da izpeljati z minimalnim številom ljudi in manjšem prostoru.
3. je zabavno in tehnično precej zanimivo
4. je napeto

Resnica je, da si vsak ne more privoščiti vrhunske opreme, modelov in nekateri tudi stroškov tekmovanja. Ampak, na žalost, to je usoda-krivda-nesreča-ali karkoli....potencialnega tekmovalca.

McGayver.... ni pa mi všeč to, da kot izkušen modelar, morebiti tudi tekmovalec... negativno usmeriš - po domače - prestrašiš potencialnega interesenta-tekmovalca-gledalca-navdušenca. Mogoče ni to namen, ampak v vsakem tvojem postu je grenki priokus.
Jaz predlagam, da bomo s petimi razpisanimi termini za tekmovanja privabili čimveč tekmovalcev in seveda gledalcev->potencialnih tekmovalcev !

Kategorija F5J-400 je nezahtevna in verjamem, da je v Sloveniji vsaj 200 Telstarjev (sigurno jih je več) in če vsaj 5% teh pride na tekmovanje, bo izpeljano zelo luštno in zanimivo.

Ne se kregat, raje izdajte svoje namene, kreacije, želje ali ideje....
Svoje sem poslikal in opisal, moj del je opravljen....

Čakam....
Hi Ali bo v Mariboru tudi kaksna tekma.Vsaj Telstar.
Miran
webmar

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 01.02.2004, 10:43

webmar napisal/-a:Hi Ali bo v Mariboru tudi kaksna tekma.Vsaj Telstar.

Miran:
Termini tekem:
24.04.2004 F5J pokal SLO MD Modra ptica
08. ali 15.05.2004 F5J pokal SLO MK Krško
12.06.2004 F5J pokal SLO MD Albatros Maribor
25.06.2004 F5J DP MK Kamnik
11.09.2004 F5J pokal SLO MK Kamnik

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a kiwi » 04.02.2004, 15:50

Kaj litijeve oz lipo celice bi bilo dovoljeno uporabiti?

Pa se enkrat sprasujem, ce kdo pozna koga, ki bi mi naredil CNC izrez delov za kanjo (vsaj rebra za krilo).

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 04.02.2004, 15:58

Piši:

tomaz.cesar@telemach.net

on rezka dele za Kanjo.
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 04.02.2004, 16:02

kiwi napisal/-a:Kaj litijeve oz lipo celice bi bilo dovoljeno uporabiti?

NE !!! Samo NiCd in NiMH

lp, Andrej
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov