ORACOVER??

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

ORACOVER??

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 04.02.2004, 13:31

Pred kratkim sem v Mibotu kupil rdeco oracover folijo.Z Lumpek-om sva za poiskus oblekla košček balze, in ugotovila da je folija malo samolepilna in da se na balzo ne prime kaj prevec dobro.Lumpek mi je dal se koscek svoje folije (ravno tako oracover),ki pa se je za moj pojme prijela veliko bolje.

Zanima me ali ima se kdo take težave,ali mogoce jaz kaj narobej delam :idea:

HVALA!
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a kiwi » 04.02.2004, 15:46

Hi!

Ali sta imela enak tip folije?

Morda sta imela likalnik premalo segreta.
Probajta malo dvigniti temperauro likalnika.

Lp Bostjan
Uporabniški avatar
kiwi
Naš človek :)

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a eminem » 04.02.2004, 16:49

mozno da ni bil likalnik dovolj segret, lahko p da je tista folija manj kvalitetna. Je tista folja mogoce prozorna?

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 04.02.2004, 19:01

Hm.....
Obema pise da je folija oracover.
Za likalnik nevem;mogoce vidva vesta: kje mora nastaviti med svilo,bombažem,platno,............ :?
Ne!Folija ni prozorna ampak rdeča.

Če še kaj veste kaj bi bilo lahko narobej mi prosim sporocite. :D

HVALA!
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

OdgovorNapisal/-a eminem » 04.02.2004, 19:34

toploto likalnika probaj tako, da odrezes koncek folije in večaš temparaturo do takrat, dokler se foljia ne scvere.

L.P.
smile
Uporabniški avatar
eminem

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 04.02.2004, 20:03

Hm...
To se ravnokar probal in prisel do dolocene temperature.
AMPAK SE VEDNO SE FOLIKA NE DRŽI TAKO KOD BI MORALA,in tudi ne napenja(skrci) se ne.

HVALA!
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 04.02.2004, 22:05

:D torej foliji sigurno nista enaki

ni vsaka folija Oracover

Oracover, če bi že bila, kaj vem kakšna napaka, da se ne bi prijela, bi se vsaj krčila, pa praviš da ne torej ni Oracover. :!:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Lupek » 04.02.2004, 23:10

Problem je ravno v tem da na računu piše da je to oracover folija. Ko odlepiš zaščitno plast pa ugotoviš da se že brez segrevanja lepi podobno kot orastick folija. Pri likanju pa se sicer prime boljše kot se je prijela že brž brez segrevanja, pa vendar slabše kot moja Graupnerjeva oracover folija. Tudi krči se pri segrevanju za manj kot polovico manj kot moja. Mislim pa da ta folija ni od Graupnerja.
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno.
Uporabniški avatar
Lupek

OdgovorNapisal/-a frcac » 04.02.2004, 23:17

Fantje, če sta oba kupila Oracover, potem sta oba kupila Oracover. Finta je po v tem, da je lumpek kupil navadni Oracover, mouhec pa Orastick. Ta je samolepilni in se z njim ravno tako krasno dela - ravno tako ga je po robovih potrebno popeglati, napeti s fenom (neglede na to ali je krilo klasika ali polnoplankirano), krči se tudi zelo dobro, a nekaj odstotkov manj kot navadni Oracover. Lepilo je sicer na prvi pogled malo šibkejše, a se aktivira ko se segreje. Lepilo polno prime šele čez dva dni (piše na embalaži Oratrima, ki je razrezan Orastick).

Delal sem z obema, a mi navadna folija bolj leži, čeprav je delo z Orastickom preprostejše. Je pa tale bolj uporaben in zelo pripraven pri izdelavi dekorja na modelih in za dodajanje dizajnov in vzorcev čez že prekrita krila, kar je z navadno folijo mogoče le z veliko pazljivostjo.

Ne mislim nobenega zezat, ampak če se ne motim je ravno Mantua uvoznik in bi moral McGayver kot njen prodajalec poznati tole razliko. Na zadnji strani folije je na robu zaščitnega papirja na vsakemu metru napisano za kateri tip folije gre, kateri odtenek je, številka šarže in datum ter čas izdelave.

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 05.02.2004, 11:17

Mc gayver to že ve nič bat ampak fantje so rekli da se ne krči kar pa ni značilnost nobenega Oracoverja kajti tako cover kot stik uporabljata isto folijo samo lepilo ki je nanešeno je drugačno
Pa da ne pozabim napisi na vsakem metu tudi niso pravilo nekje so nekje pa ne in sicer brez ugotovljivih pravil.

.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 05.02.2004, 14:59

Sašo:
Mogoce se mi ne prime zato ker nisem "pihal" nic s fenom(kaj vem?).
Se pa strinjam s teboj,da je z mojo folijo (Orastick)oblaciti lažje,kod pa z Lumpekovo.Da se lepilo prime sele ces 2 dni nevem,saj sem oblacil le za poiskus.
Danes bom se enkrat oblekel koscek balze in ti ces dva dni naprej sporocal :lol:

HVALA VSEM!

MIHA
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

OdgovorNapisal/-a frcac » 06.02.2004, 01:14

Ko boš ugotavljal kako in kaj - ko naneseš Orastick ga je po robovih in tam kjer naj bi držal ravno tako potrebno popeglati kot navadnega. Če imaš plankirano krilo ali recimo trup ki je cel iz balze, potem nalepljen Orastick popeglaš po robovih, nato pa ga lepo pofenaš in pri tem gladiš ali z mehko krpo ali pa majhnim valjčkom. Tako boš prišel do istega rezultata.

Poizkusi na isto dilco balze - na eni strani trak Oracoverja in na drugi strani enako širok Orasticka. Oba polikaj in ko se tole čez nekaj deset sekund ohladi preizkusi rezultat.

Lepilo pa prime v dveh dneh, a to ti pride v poštev pri izdelavi dekorja - torej lepljenja folije na folijo. To potegneš z likalnikom samo po robovih (ne preveč, da jih zaradi krčenja ne deformiraš in iz ravne črte dobiš vijuge), koder pa nisi polikal bo lepilo prijelo čez čas še bolj kot drži "od prvega šusa".

... pa pazi prste, da se ne spečeš... :lol:

Sašo
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 06.02.2004, 14:53

Aja pa se nekaj sn te mislu prasat:
Ali je treba balzo kaj "pošlifati" preden zacnes oblaciti z folijo
:x

HVALA!

MIHA
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mucek » 07.02.2004, 18:35

Zgolj ena informacija v zvezi z Oracover folijo, ki je bila svoje cajte objavljena v TIMu v članku o obisku tovarne, kjer proizvajajo Oracover.

Piše, da je napačno likalnik čezmerno segrevati, saj je folija narejena tako, da se pri 100 stopinjah lepi (!!!), naprej pa le še krči - in postopek bi bil potemtakem tak, da folijo najprej z nižjo temperaturo pripopamo na model, na koncu pa temperaturo nekoliko dvignemo in jo s tem še naknadno napnemo.

Sicer pa so moje izkušnje z Oracover folijo zelo dobre - tudi s prozorno. Orastick pa še nisem sprobal.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Mouhec » 14.02.2004, 18:26

Frcac:
Mislim da lepilo prime bolje tudi če oblačiš na BALZO,šele po 2-h dneh.
Recmo de se je folija kukar tuk prime in prlep :)) :roll:

HVALA!

MIHA
Uporabniški avatar
Mouhec
Novinec

Prozoren Oralight

OdgovorNapisal/-a bwild » 08.04.2004, 14:51

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:18, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 08.04.2004, 16:45

Po opisu sodeč bi rekel da fen premalo segreje tako je folija napeta samo dokler je topla malo dvigni temperaturo na fenu

Će uporabljaš navaden fen potem mu daj preko šobe za zajemanje zraka selotejp ( manj zraka višja temperatura ) pa bo lažje delat

pri višji temperaturi zraka pričneš segrevati od "daleč" in se počasi približuješ napenjanje pa reguliraš z odmikom fena od folije

malo vaje pa bo nič bat
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov