Upadanje tekmovalcev ali propad slovenskega avtomodelarstva

Vse o avtomobilskem modelarstvu : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: FASTLANE

Upadanje tekmovalcev ali propad slovenskega avtomodelarstva

OdgovorNapisal/-a ELO » 15.03.2004, 15:16

no, nekje sem omenil, da naj tisti ki ima jajca začne tole temo...

in se ni nihče ojunačil, bom spet moral jaz začeti, verjamem pa da se boste ostali potem razpisali. in prav je tako, sigurno bomo vsi veseli če se zadeve izboljšajo, pa čeprav se bomo tu med seboj totalno popljuvali!

naj takoj na začetku povem da mi je bilo v užitek sodelovati na tekmah ter na političnem prizorišču avtomodelarstva. torej naj se začetniki in nepoznavalci ne ustrašijo tega pisanja, naj si raje pridejo pogledat katero izmed tekem in videli bodo da so tekmovalci ljudje ki uživajo. uživači!!!

torej, kaj vodi v manjšanje števila tekmovalcev in morebitni propad avtomodelarstva?

definitivno primanjkuje novih članov, to je začetnikov.
tu gre v prvi vrsti krivda prodajalcem. namreč že štiri leta, kar sem v avtomodelarstvu (raven državnega prvenstva) ni bilo v nobenem pametnem mediju kakrkoli objavljenega o nas. se ne potrudijo in prispevajo kaka sredstva za objavo kakšnega manjšega epp spota na TV ali v dnevnem časopisju. veliko ljudi sploh ne ve da se v sloveniji to dogaja! in kako se potem pridružiti nekemu hobiju če sploh ne veš da ta obstaja!
še najbolj se tu trudijo tekmovalci, kar je narobe, saj bi to morala biti glavna skrb prodajalcev!

no, in potem pridemo na to, da se nekdo odloči in se prične ukvarjati s hobijem.
tak, ki si za začetek kupi prezahtven model, ki ga še sestaviti ne zna dobro, kaj šele nastaviti in potem peljati, takemu se kmalu obeta bridki avtomodelarski konec.
torej, začeti je potrebno s sebi in svojim znanjem primerno kategorijo. tu pa se potem marsikdo zmoti in niti ne dojame bistva avtomodelasrtva in že ga več ni!

naslednja zadeva ki zmanjšujejo veselje v vožnji so "biseri" modelarstva.
ali so predobri za ostale in jim s tem zbijajo voljo do tekmovanja saj so naprej obsojeni na neuspeh ali pa uspehe nizajo zgolj z vlaganjem velikih denarjev v hobi. in ker jim ostali ne morejo parirati, odnehajo......

ena odbijajoča zadeva so tudi razprtije med modelarji. naj si bodo te resnične ali zgolj navidezne, definitivno nam ne moreji biti v ponos in reklamo!

nasičenost, je naslednji izmed razlogov za odnehanje. tekem je preveč!!! in ko ti žena tvojih otrok postavi ultimat ali modelarstvo ali njeno mednožje, hja, ne vem koliko je takih ki bi se lahko uprli drugi izmed ponujenih možnosti. odsotnost parih vikendov na leto že gre, ampak biti zdoma vsako nedeljo od aprila do septembra je pa malce prehuda, mar ne?

no, mislim da sem dovolj napisal za začetek, bom pa vsekakor odgovoril in dodatno razjasnil komu, kki se bo obregnil ob moje pisanje!

pa še nekaj, pogovarjamo se o propadu državnega prvenstva in ne o zmanjšanju prodaje v vaših trgovinah!!!

torej, na plan z idejami, in naj bo čebuljenje v tej temi res dober prepir!
Bizgec jaz, bizgec ti, bizgeci mi vsi!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

Kraj: Dol pri Hrastniku

OdgovorNapisal/-a Fuelboy » 15.03.2004, 16:30

Živijo!

Strinjam se s tem , da je tekem malo preveč... v bistvu so skoraj vsi vikendi 'v sezoni' zapolnjeni. V tem primeru se je skoraj, če ne celo nemogoče udeležiti vseh dirk.
Kam torej vriniti še treninge?... če upoštevamo še čas za to, kaj nam še sploh ostane od prostega časa (vikendov) :?: :?: :?:
...bo kr držalo, kar je omenil zgoraj Grega :lol: :lol: :lol:

Na ta način po mojem mnenju trpi kvaliteta prireditev, saj se tekmovalci preveč poraskropijo po prireditvah, in jih na posameznih tekmah nikoli ni tolko kot bi jih bilo v primeru, če bi bilo tekem manj, in bi na tistih bili 'vsi'.

...toliko na to temo zaenkrat.

Tudi sam upam da se bo tole razvilo v kakšno konstruktivno debato, ki bi lahko prinesla ugodne rešitve za prihodnje sezone.

lp
LP Tomaž
Uporabniški avatar
Fuelboy
----------------------------
----------------------------

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Hrušky » 15.03.2004, 17:23

POZDRAVLJENI!
Zanimiva tema in vse kar praviš drži!Smo pet članska(zaenkrat, se zna še kdo pridružit) zasedba začetnikov iz Zasavja!In smo hitro opustili misel o kakšnem tekmovanju za državno prvenstvo:predrago,so tam fantje s hudimi avti nimamo šans,proge so daleč,ni pravega prostora za treninge,glej KAKŠNE »SMEŠNE« DEBATE SO NA FORUMU…
Stremimo k čim cenejšemu dirkanju,zato se v domačem kraju trudimo za najetje zemlje!Lopate, krampe v roke AKCJA,dirkanje v domačem kraju največ 20 minut vožnje ni lepšga!!Obstaja mnogo lastnikov nitro autov,ki jim ležijo v garažah samo zato ker nimajo primernega prostora za vožnjo,za obstoječa tekmovanja,druženja pa sploh ne vejo da obstajajo!!Če bi blo več ljudi spoznanih s tem hobijem,bi mi zemljo in s tem progo že imeli,pa magari off-road,sam da je naše.da mamo mir in veselje!!V NAŠI DEŽELI JE PREMALO PROG,PIST!!
Z voljo in pozitivo do uspeha!!
L.P.
NITROINFECTED TEAM
Uporabniški avatar
Hrušky
Član

Kraj: Trbovlje

OdgovorNapisal/-a tornado » 15.03.2004, 17:25

Predvidevam, da se tema nanaša na kompletno modelarstvo ne samo na avto del, zato se bom tudi sam vključil v to temo.
Nekaj vzrokov o nezaintersiranosti je že navedel Elo.
Problem, ki se meni zdi zelo pereč in neproduktiven za modelarstvo.
Izhajam iz lastnih izkušenj.
Ko sva se z sinom pred 7. leti podajala v modelarske vode, sem iskal informacije v zvezi modelarstva. Kot popolen laik sem spraševal starejše modelarje, včlanila sva se v modelarko društvo, brskal po internetu, literaturi..... Največ znanja sem si pridobil z lastnimi spoznanji, obenem pa spoznal, da večina modelarjev (čast nekaj izjemem) izkoristi neizkušenost novinca, da mu proda svoje odslužene stare modele in materijal. V društvu nismo poslušali druga kot prepire in podtikanja o 20 in več letih starih zamerah. :evil: O problematiki pomanjkanju novih modelarjev, pomoči, kakšni šoli za mlademodelarje nikoli ni bilo govora. Večina jih je solirala z privatnimi urami inštruktaže...... Če ne bi bil sam tako zagret za modelarstvo bi se modelarska pot sina končala v enem letu.
Tako se zgodi z večino mladih nadobudnežev, ki uspejo starše prepričati da jim kupijo kakšen model, po možnosti ''zgonjen'' model kakšnega tekmovalca, ki se je prodajal kot ''odlično ohranjen, malo vožen''. :evil: Ko po nekaj minutah ali par urah crkne prvi del in ko oče ugotovi kako je vse to drago se modelarska pot konča na polici ali v kotu kleti.
Poleg premale promocije je tudi to eden od vzrokov za velik upad in pomanjkanje novih modelarjev.
Če se bo kdo našel v mojem pisanju naj ne jemlje tega osebno. :wink:
Lp Rado
tornado
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 15.03.2004, 19:39

:shock: Dobra in še kako potrebna tema

V vsakem od zgoraj napisanih postov je kar nekaj resnic in se kot "star modelar " pod vse podpišem

Problem umiranja avtomodelarstva pa se da po moje kar na forumu najti poglejmo samo poste ko se oglasi začetnik kaj kupiti takoj se vsuje plaz ponudb rabljenih jajc kupi moje na vsak nasvet se najdeta najmanj dva ki mislita drugače in po nekaj deset postih mora normalen človek ugotovit da če se hoče igrat mora ali preveč denarja vložit ali pa je že v naprej izobčen in nima v tem hobiju kaj počet.

Če pa pride mimo foruma je pa njegova pot največkrat končana po parih obiskih organiziranih placov za vozit ker se najdejo "prijazni" modelarji ki ga sprašujejo zakaj je kupil to poceni sranje in naj si omisli kaj boljšega ker da s tem se še peljat ne da in da na nobeni dirki ne bo nič naredil.

Dela z mladimi pa v klubih tako in tako ni več vsak je prepuščen sam sebi in rezultati navadno niso najboljši

Več pa prihodnjič
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Robert » 15.03.2004, 19:56

1.Danes sem vTimu čital koledar modearskih prireditev za 2004.A mi nismo modelarji :?: Vsaj zasledil nisem tekem za avtomodelarje(nobene kategorije :(

2.Sicer pa sam pogrešam kategorijo junior.To bi bili tekmovalci do~10 let,ene kvalifikacije,finale 10-15 minut,prijavnina 0 Sit(max 500 Sit).
To pravim zato,ker svojega mulota 7,5 let ne bi spustil v gužvo z "divjaki"F2.V Tolminu imamo dva kandidata.
Uporabniški avatar
Robert

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a luigidon » 15.03.2004, 21:55

Naj še jaz pristavim svoj piskrček k tej debati, ker sem ravno začetnik in sem se in se še vedno spopadam z vsemi zgoraj naštetimi problemi.

Težko je s tem hobijem začeti kar tako...Za nobeno pot ne mormo reči, da je najboljša in mislim, da je nemogoče sestavit recept kaj vse potrebuješ za začet in kako se lotit stvari. Ker na začetku ne poznaš nikogar je še težje. Če poznaš koga, je seveda vse lažje. Trgovec ponavadi seveda najraje zasluži, če že ne z nakupom dragega modela, pa potem s popravili in nakupom dodatne opreme, ko ugotoviš kaj vse še potrebuješ.
Če pa sprašuješ stare modelarje, pa ti seveda želijo najprej prodati svojo opremo. Torej vse tako, kot ste o pisali zgoraj. Seveda vse je povsem razumljivo. Stari modelarji bi radi čimceneje skozi prišli in si nakupili nove stvari, trgovci pa morajo seveda gledati na to, da se jim stroški pokrijejo, pa še na zaslužek je potrebno gledati.
In tako smo v začaranem krogu.
In kaj potem sledi? Nekakšna vmesna pot, predvsem pa moraš vedeti kaj si želiš in kaj hočeš. Kar je pa seveda težko vedet v najstniških letih, pa še pozneje je problem. In rešitev za odločitev se mi zdi odlična šola letenja v Mantua Model, kjer mislim, da imaš tudi informativni let, pa tudi v PrimusR imaš informativni let. Kar ti omogoča, da za malo stroškov ugotoviš kako to je in da takoj ugotoviš ali te to veseli ali ne. Dobro bi bilo tudi za ostale izdelke uvesti takšne predstavitvene vožnje.

Potem pa je tako. Teoretično najboljša varianta bi bila da greš do enega starega modelarja, ga vprašaš, potem pa gre do trgovca in ga tudi vprašaš in se pozanimaš vse. In potem hodiš od enega do drugega in se na koncu odločiš sam na podlagi tistega, kar si slišal. Ampak v praksi pa to ni čisto tako. Lahko dobiš kakšnega modelarja, ki ti na vsak način želi vsiliti kakšen njegov model, morda je toliko zaverovan vase, da vidi le pot po kateri je on hodil, na drugi strani imaš pa lahko tudi različne trgovce. In na koncu še vedno vsak ostane sam.
Zato je tale forum odlična rešitev, ker če se potrudiš lahko dobiš ven nekako pravo sliko tistega kar je potrebno za začet.

Drugi poglavitni vzrok za upadanje je seveda tudi nereklamiranje. Ljudje skorajrda ne vedo, da to obstaja.

In na koncu bi izpostavil še razlog, za katerega se mi zdi, da je najbolj na mestu. In to je, da nimamo neke krovne organizacije. Baje jo teoretično imamo, ampak to je bolj za to, da spadamo v nek predal, ne pa da bi od tega predala tudi kaj imeli. Če bi za modelarje ustanovili krovno organizacijo, ki bi čez imela vse različiče modelarstva mislim, da bi bilo vse bolj poštimano. Takšna organizacija bi skrbela za novince, bi skrbela za enotnost in kar je najbolj pomembno bi skrbela za promoviranje oz. javljanje, da modelarstvo v Sloveniji obstaja.

Kljub temu, da ne vem koliko nas je modelarjev v Sloveniji, imam občutek, da nas je kar precej oz. vsaj toliko, da dobimo krovno organizacijo. Seveda pa bi bil to velik, velik projekt, ki ga en sam človek ne bi zmogel. Pri tem bi postavil vprašanje, če bi kdo vedel. Katere ovire se pojavijo do ustanovitve te organizacije? SEveda denar je zagotovo, ampak pri svojih letih imam toliko izkušenj, da vem da denar na svetu je, le dobiti ga moraš. Pomojem bi imeli večje pravne probleme kot finančne.

Torej, da povzamem: 1)Novincem je težko in prej obupajo, preden pridejo kam dlje. Zato je stvar v upadanju.
2)Modelarstvo je hobi. In moramo dopustiti, da hobi tudi ostane. Zato mora biti temu primeren tudi razpored tekem, kot tudi denarna sredstva.

P.S. Upam, da bomo s skupnimi močmi lahko odkrili vzroke upadanja in da jih bomo znali odpraviti, ter narediti iz tega hobija nekaj več.

LP
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a tornado » 15.03.2004, 23:21

Okrog krovne organizacije sem že enkrat pisal tukaj:
http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.ph ... &highlight
Matjaž se pa popolnoma strinjam z tabo, da NIHČE :!: ne do za nas modelarje ne bo napravil in nas organiziral , če se ne bomo sami.
Je pa tukaj še en problem, to je zaplotkarstvo in klasična slovenska faušija. Ko bomo presegli te okvirje................. :P
Lp Rado
tornado

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a DobnikarA » 15.03.2004, 23:35

Prav z vsemi se strinjam, v 6. postih ste dejansko obdelali vse! To pa seveda ne pomeni, da je debata zakljucena (da me ne bo kdo narobe razumel).
Res je, da (roko na srce) modelarstvo, sploh vrhunsko tekmovalno ni niti malo poceni. Hobi se hitro spremeni v veliko financno, poleg tega pa zaradi veliko tekem lahko tudi časovno breme. Tisti, ki je temu 100% predan in ve, kaksne uzitke lahko najde v modelarstvu, bo temu primerno pripravljen tudi nekaj vec vloziti.

Zacetnik lahko kupi tekmovalni model, pa ga ne zna pripraviti, po drugi strani pa lahko kupi zadevo, ki v tekmovalnem smislu ni vredna pocenega grosa in tako nov modelar ob prvem neuspehu v konkurenci izkusenejsih odneha. Bili so in so poskusi, a vecjega uspeha pri omogocanju tekmovanja zacetnikom ni bilo (recimo vsaj kar se elektro kategorij tiče...)
Res, vse kar je v vasih postih napisano, je resnica in tu ni kaj dosti dodati.
Problem je po mojem mnenju tudi v tem, da nas "slovenčkov" preprosto še vedno ni zadosti. Vem, da ima ogromno ljudi doma avtomobile, ki jih ne vozijo, a ni drugod prav nič drugače. Razlika je le v tem, da imajo zadeve, ki pestijo nas (vec prog, 100% zanesljiva in funkcijsko ucinkovita krovna organizacija, reklama, še večja konkurenca med trgovci in posledicno bolj pestra ponudba,....itd.), kar nanese toliko več tekmovalcev.

No, sem pa optimist, da se bo pri nas tudi vse poklopilo in slo na bolje - bi bil že čas... :roll: :)

lp Ales
Zadnjič spremenil DobnikarA, dne 15.03.2004, 23:39, skupaj popravljeno 1 krat.
šit, spet imam prav...
Uporabniški avatar
DobnikarA

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a mihah » 15.03.2004, 23:38

Mogoče je na tem mestu vredno dati tole:

Pozdravljeni modelarji,

se kdo se spomni debat o skupnem slovenskem modelarskem portalu?
Ideja postaja pocasi resnicnost. Nas Saso, ki stoji za modelarji.com se je ponudil, da bi pri tem malem megalomanskem projektu ponudil roko. Jaz kot drugi clovek pri modelarji.com nisem pri tem nic odlasal.
Ideje so, spet je nekaj elana, tehnika je pripravljena (hardware in povezave v svet), manjka naceloma samo se $$$ za placilo profesionalnega programerja. Zakaj?

Stran bo narejena dinamicno in ne staticno. Vse se bo dogajalo preko skript, kar bo zelo poenostavilo delo z vsebino, prijazno bo do uporabnikov, izgled pa bo venomer profesionalen. Sicer je kar nekaj take open source kode ze dobavljivo, a je Saso kot profesionalni strokovnjak poznavanja varnosti na to ne prisega.

Ker se splaca takoj na zacetku narediti bolj malo vec kot manj, bo zato zacetni financni vlozek zajetnejsi, vendar se bo dalo potem lahko dihati za kaksnih par let.
Da pojasnim na kratko, kako naj bi vse skupaj izgledalo. Strani bi bile podobne kot strani kot so http://www.ezonemag.com in http://www.mytsn.com , forum pa tipa http://www.rcgroups.com oziroma http://www.rcuniverse.com.

Grob obseg strani:
-Novice
-Modelarstvo v OS
-Maketarstvo
-Raketno modelarstvo
-RV modelarstvo
-oddelek za zacetnike
-modeli letal
-modeli helikopterjev
-modeli avtomobilov
-modeli colnov
-modeli ladij
-modeli jadrnic
-ostalo
-Elektronika
-Klubske strani
-Modelarji v medijih
-Koledar (dinamicni)
-Revije
-Ponudba v nasih trgovinah
-Povezave na vse slovenske modelarske strani
-Slovenski modelarji se predstavijo
-Online pogovori
-Galerije
-itd.

Za ogled strani ne bo potrebno biti prijavljen kot clan. Kot prijavljen clan bos imel moznosti izbire kaj te zanima in kaksne interese imas. To bos lahko kasneje se vedno spreminjal v svojem profilu.
Prijavljenim bo dana moznost pisanja clankov, ki jih bodo pred objavo pogledali modelarji moderatorji, ki bodo zadolzeni za posamezno tematiko. Dana bo moznost tudi recimo klubom ali zaprtim interesnim skupinam moznosti lastnih zaprtih oddelkov.
Forum bo v sklopu strani in uporabniki se bodo lahko prijavili v forum z enakim uporabniskim imenom. Za pregled se ne bo potrebno prijaviti, za sodelovanje pa jasno, tako kot drugod. Forum bo dovolj razcljenjen, da bodo lahko potekale debate po predalckih, kar bo dalo ze takoj na zacetku vecjo preglednost. Posamezna podrocja bodo bolj ali manj aktivno pokrivali moderatorji, modelarji, ki veljajo kot uveljavljene na tem podrocju in seveda imajo konkreten namen pomagati ostalim.
Uporabniki bodo imeli moznost dodajanja slik v svoje lastne galerije. Ker bodo scasoma nekateri iz zagretih zacetnikov postali pravi uveljavljeni modelarji na svojem podrocju, se zna zgoditi, da bodo pomagali naprej.
To je samo nekaj bonbonckov...

Kar se tice same kvalitete vsebin je odvisno tudi od nas samih. Paziti bo treba na kolikortoliko pravilno slovenscino in pa kvaliteto prispevkov. Na zacetku se bo treba pomujat in moderatorji oz. bolj zagreti bomo morali prispevati nekaj svojega dela. Postaviti je potrebno solidne osnove in kvaliteto in se jo tudi drzati kasneje. Obiskovalci in modelarji morajo dobiti vtis resne strani in resnega foruma, da ne bo vse skupaj postalo slabse kot gostilniske debate...

Se slisi zapleteno? Pa ni. Stvar je res sicer kompleksna, vendar racunam na pomoc modelarjev vsaj v vecini podrocij. In verjetno tudi po posameznem podrocju gledano ne bo toliko dogajanja, kar bo pestro je to, da se ga bo skupaj nabralo veliko!

Kaj nam bi tak portal dejansko prinesel dobrega?

Kratkorocno sigurno to, da bomo modelarji bolj povezani. Zacetniki bodo na enem mestu imeli na voljo dostop do vseh informacij, ki jih zanimajo. Prav tako ostali modelarji.

Dolgorocno se zna ob primernem razvoju portala zgoditi, da bomo modelarji v Sloveniji postali bolj razpoznavni in bomo privabili tudi zunanje financne vire, vec moznosti za lastno modelarsko krovno organizacijo, vecjo zainteresiranost uciteljen teh. pouka in samih ucencev v OS, moznost prve spletne revije, nase trgovine bodo sigurno vesele vecjega povprasevanja, modelarji bi drzali bolj skupaj, manj fousije, ... itd. itd.

Za financno pomoc in sodelovanje sem ze zaprosil vse nase modelarske trgovine (Gasilska Oprema Mladi Tehnik, Mantua Modeli, MIBO Modeli, Modelar, Primus-R in Top Modeltehnik) kot tudi nekatere ostale. Ce ima kdo posebne veze in je pripravljen pomagati se toliko bolje!

Kdor je ze sedaj pripravljen sodelovati, naj se prosim javi na moj email miha@modelarji.com , naslov »POMOC PRI PORTALU«. Prav tako bi prosil, da tole sporocilo posljete se ostalim modelarjem, ki jih jaz ne poznamo dovolj (maketarji, raketarji, ...). Ce je kaksen ucitelj iz OS, bi bilo tudi dobro, ce pobara svoje kolege.

Torej od nas je odvisno kako se bodo stvari razpletle. Mi kot modelarji in na drugi strani financerji. Upam na najboljse!

Lepo vas pozdravljam,

Miha
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a luigidon » 16.03.2004, 00:13

Takole bi jaz rekel: Tudi recimo F1 je bila vcasih hobi. Ampak ko enkrat pridobis financna sredstva se lahko hobi razvije v profesionalnost. Nemogoce je namrec biti profesionalec, ce imas doma druzino, zasluzis 150-200k SIT na mesec in ob tem zapravi po 500.000 sit na mesec za modelarstvo....Zato so potrebni sponzorji, ce pa zelimo imeti sponzorje, pa potrebujemo gledalce. Moje izkusnje so, da je modelarstvo zanimiva panoga, le ljudje ne vedo da se obstaja.

Kar se pa tice skupnega portala pa mislim, da je to vec kot odlicna ideja in vse pohvale Mihu za tako velik projekt, za katerega bi se lahko reklo, da so morda zametki nase krovne organizacije. Je pa res, da ce je ne bomo naredili sami je ne bo nihce...

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a mihah » 16.03.2004, 01:05

Vec o tematiki na portal:

http://modelarji.com/phpbb/viewtopic.ph ... highlight=

Izkazimo in pokazimo se! Vasega sodelovanja se ze vnaprej veselim!
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ELO » 16.03.2004, 08:08

bravo vsi, še najbolje pa se strinjam z dobnikarjem.

v sloveniji nas je samo slaba 2 mio in to je enostavnon premalo ljudi, da bi imeli na tekmah zapolnjene vse kategorije. seveda to velja za celotno modelarstvo in ne samo za avtomobilsko!

saj če pogledamo, za avtomodelarsko licenco je zaprosilo ca 60 tekmovalcev, od tega jih bo redno na tekme hodilo nekje 30. razpisanih imamo ogromno kategorij, od teh pa bo dejansko na tekmah voženeno max 6 kategorij.

ja, na tim bom pa jaz pisal, *********, vsak vikend je skoraj tekma, ki je sigurno bolje obiskana od raznoraznih jadrničarskih, oni pa o nas ne bu ne mu! samo da čas najdem.... ;)
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a mihah » 16.03.2004, 11:00

Na tematiko.

tu gre v prvi vrsti krivda prodajalcem. namreč že štiri leta, kar sem v avtomodelarstvu (raven državnega prvenstva) ni bilo v nobenem pametnem mediju kakrkoli objavljenega o nas. se ne potrudijo in prispevajo kaka sredstva za objavo kakšnega manjšega epp spota na TV ali v dnevnem časopisju.

Od kje pa prodajalci dobijo denar? Od kupcev - modelarjev. Ampak modelarji robo kupujemo radi tam, kjer je ceneje. In to je bilo in tudi še vedno je čez mejo.

Mimogrede, s podobno problematiko se srečujejo v Ameriki, kjer so lokalne hobi trgovine nekje povozile cenejše internetne trgovine. Pa še poštar ti robo pred vrata dostavi!
Support your local hobby shop pravijo Američani.

In potem - kaj pravzaprav lahko oglašujejo? Ja, OK svojo ponudbo, samo. Če se ne motim niti ena trgovina nima svoje avto proge, vode ali letališča. Take stvari stanejo. Denarja pa ni ker ni dovolj kupne moči. Začaran krog iz katerega se ne da izmotati?

No, jasno problem ni tako črno-bel in je precej bolj kompleksen, to kar ste zgoraj napisali.

Moja kratkoročna rešitev?

Izdelava Modelarske brošure!

Modelarji bi vsak iz svojega področja napisali kratko in jedrnato predstavitev zanimivo za šriše množice. Kako in kaj, kje se modelarji srečujemo in kje so tekme v tekočem letu ter slikca ali pa dve in pa kakšen internetni naslov. Avto, čolni, letala, helikopterji, rakete, makete in še kaj.

Drug del - finance - bi prevzela naša krovna zveza, če ji je kaj do tega in dala to v tiskanje. Če je kaj do tega tudi našim trgovinam, toliko bolje.

Potem pa bi to brošuro razposlalo po klubih in bi bila na voljo na kakšen majhnem prenosnem vpadljivem štantku na vsakem srečanju in tekmah. Na štantku bi bil zraven modelar, ki se spozna na modele, s katerimi poteka srečanje/tekma. Tudi modelarji, ko grejo trenirat in pa se družit na kakšno bolj javno mesto bi bilo dobro da imajo s seboj te brošure.

Naslednja stopnja je portal na internetu.

Potem pa mislim, da se bo dalo lažje naprej pogovarjati, ko bomo modelarji in tudi trgovine "bolj povezani".
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ELO » 16.03.2004, 11:23

sovražim cenzuro!!!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a ELO » 16.03.2004, 11:45

re-mihah:

me prav zanima kako bi bile zainteresirane tako brošuro podpreti trgovine, sploh če bi se v brošurah kaj napisalo o kvaliteti tega in onega... ker nekdo bi sigurno bil proti temu, da reklamo nekomu drugemu (drugi, boljši in perspektivnejši znamki) dela!

support your local shop my a$$!
in zakaj bi se jaz moral vsesti v avto, se nekam peljati, da bom potem tam lahko nekaj kupil za 110$, če lahko doma iz naslonjača isto stvar naročim od bilokje, dobim jo čez 5 dni postreženo na vhodna vrata, iz kreditne kartice pa mi trgajo vsega skupaj 100$????
kupuješ tam, kjer je ceneje! in zgolj intrenet trgovina je cenejša, saj ti ni treba imeti prostora (trgovina), ni ti treba plačevati delavcev (prodajalcev), pa še katera prednost je. edinni problem je za nas kupce, saj zadeve ne moreš prijeti v roke, predno jo kupiš. pa še to ni tako problem, za robo preverjene kvalitete!

dejstvo je, da trgovci naredijo premalo za propagiranje hobija, zveza pa tudi ne naredi nič, sploh sedaj, še koledarja nimamo objavlenega v timu.

vsak izmed trgovcev bi brez problema imel neko pisto, vsaj zasilno na kakemu parkplacu, če bi se jim dalo. prav lastno pisto, ja! ker če sem jaz bezveznik lahko uredil to, da ima ljubljana 3 leta neko zasilno progo, potem bi lahko to anredil vsak!!!
ampak je pa za to potrebno malce več kot sedeti v trgovini in razpredati o kvazi prvenstvih!!!

kar pa se portala tiče pa tole:
mislim da je ta forum kot neke vrste portal povsem zadosti. brez problema se ga lahko razširi se za par podskupin, recimo raketarji, maketarji, čeprav slednja po mojem mnenju že ne spadata v našo dejavnost v tej meri, kot si marsikdo zmotno predstavlja in želi.....

in kaj daje po mojem mnenju še poseben čar temu (mdm-zrcalo) forumu?
da razen kratkih in hvalaklincu redkih obvestil prodajalcev ne najdemo tu gor nekih vsiljivih bannerjev in utripajočih oglasov!

če si želim pogledati kaj ima mantua novega grem na njihovo stran, enako za topmodel in ostale!!!!

lahko pa prodajalci združijo svoje moči in naredijo portal slovenskih prodajalcev modelarske robe!
res bi rad videl uspeh take zadeve.....

preveč mešati oglase prodajalcev, forumov z raznoraznim drekanjem o vsem pri čemer moraš klešča uporabljati,... kot nekem ultra portalu,... hvala lepa!!!!!! neka higiena mora biti!

support your local dealer!
ta je dobra fora ja!!!! american lajf stajl! za kozlat!!!
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 16.03.2004, 14:19

ELO
že Miha ti je namignil če naročaš iz naslanjača potem moraš na ta isti naslov tudi takrat, ko si želiš pisto, rabiš denar za brošuro, potrebuješ srredstva za zvezo itd. :idea:

Na kak način opredeliš robo kot preverjeno :?:

Nikoli v nobenem od miljon katalogov ki sem jih pregledal v svoji ne tako kratki modelarski karijeri nisem zasledil pod lepo slikco teksta ki pravi to pa ni dober model isto je na netu kaj je torej preverjena roba ki jo omenjaš :?:

:!: Modelarski portal je sigurno dobra stvar in ga podpiram :!:

Sicer je že res da ima vsak slovenec rad svoj vrtiček z visoko ograjo ampak mislim da bi v sloveniji bil lahko en dober MODELARSKI PORTAL namesto 4 ali 5 forumov na katerih največkrat sploh ne veš kdo je kdo in koliko je vreden odgovor ki si ga dobil na zastavljeno vprašanje.

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Fisher » 16.03.2004, 14:33

Mene osebno mineva samo zaradi ene stvari, ne vem kdaj sem odpeljal zadnjo dirko da bi mi stelo vse kroge.

Ze lep cas vsaj eden neznano kam izgine, raje vec. :(

In potem....te mine. V nedeljo je letel model pod mizo, naslednjic ga bom verjetno zakuril in bo...konec s tem sranjem. :D

Pa res je dirk malce prevec, sam to lohk tak al tak izbiras kam pojdes in kam ne.
Uporabniški avatar
Fisher

Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a ELO » 16.03.2004, 14:48

re: mcgayver

ker noben od slovenskih prodajalcev nima v lasti ali najemu nobene piste je debata o naročanju iz naslonjača in naslovu na katerega se obrneš za pisto brezpredmetna!

preverjena roba je tista roba, s katero se preverjeno dosega mednarodne rezultate na nivoju evrope ali širše oz. tista roba, katero hvalijo nekupljeni profesionalni ali polprofesionalni tekmovalci na eni strani ali pa neobremenjeni hobby vozniki na drugi strani resnosti!

nobeden od trgovcev ne bo pisal o kateremu izmed artiklov v svoji prodajalni da je krš, četudi to dejansko je!
za to kompetentni so uporabniki, pa še to samo tisti, ki so skozi roke spustili več stvari in ne samo eno zadevo, pa še tisto tako površno, da ne vedo v katero smer je treba vijak vrtet da zategneš.....

obstaja dosti review strani na netu, kjer so določeni modeli popljuvani tako da res ni! in to tudi s strani svetovno znanih modelarskih revij, katerih financiranje ni pogojeno in diktirano s strani prodajalcev!

modelarski portal, kjer bi članke uporabnikov pred objavami pregledovali administratorji in "komisija" ni vreden pol 3,1415926535zde mrzle vode.
enako velja, če so na njemu reklame prodajalcev tega in onega. gre za pranje možganov!
debate morajo potekati na nevtralnem terenu!!!!

mislim pa da si uporabniki tega foruma in tudi drugih, če ga spremljajo vsaj en teden, lahko zelo enostavno ustvarijo pravilno mnenje o udeležencih in posledično tudi njihovi kompetentnosti na posameznih področjih.

na emstu je recimo ideja, da bi se k posameznim uporabnikom dodalo ocene z zvezdicami, katere bi podajali drugi uporabniki foruma!

toliko zaenkrat...
Uporabniški avatar
ELO
MSM forum moderator

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 16.03.2004, 16:10

Če je tvoja razlaga prava potem v Sloveniji nimamo nikogar ki bi bil kakorkoli kompetenten govorit o avtomodelih

hecno a ne

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Naslednja

Vrni se na Splošno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov