Odličen prispevek - mikro letala

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 28.03.2004, 23:09

borisk

Glede na današnji obisk te strani (skoraj 100 ogledov) , se tvoja želja ne bo še tako kmalu izpolnila(Ko se bo kdo naveličal mikrosizersa) . Poznam stvari , katerih linke si pripel .
Vendar to ni tisto , kar delam jaz . Bang-bang komanda , ki je uporabljena v Bitchar-ju in sorodnih zadevah , me ne zanima , poleg tega z njo lahko krmilimo samo dve funkciji /vklop - izklop pogonskega motorja in smer ali višino , pa še to samo skrajna položaja. Za avtomobil ali čoln , je ta način vodenja še sprejemljiv , pri letalu , pa je let preveč "raztrgan" za moj okus.
Kar sem predstavil tu je 3-4 kanalna proporcionalna komanda z regulatorjem hitrosti pogonskega motorja in do tremi linearnimi aktuatorji , ki resnici na ljubo niso povsem proporcionalni (33 položajev na cca 10 mm hoda , se pravi 0.3 mm na korak , kar pa je po moje že kar dovolj natančno)
Na tvojih linkih so večinoma tudi razni "stick" modeli , kar me tudi ni preveč navdušilo.

Jure22 , hotel sem pripeti načrt , da bi bil na razpolago vsem zainteresiranim , vendar forum ne omogoča pripetje datoteke večje od 256 KB. Dobiš v kratkem po mailu. O Mihovem predlogu- nadljevanka "Gradnja mikro-Pittsa v sliki in besedi" , pa bom še razmislil. Odvisno od odziva in zainteresiranosti za to temo. Nikakor ne bi hotel posiljevati s stvarmi , ki ne zanimajo nikogar.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 29.03.2004, 01:23

Malo sem se poigral z formatom(iz JPG v GIF) in številom barv(iz TC v 16) pa bo upam šlo.
Tu je načrt in navodila za sestavo.

lp Slowfly
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 29.03.2004, 01:29

Tu pa sta še dve strani , ki prej nista šli.
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 29.03.2004, 01:32

Evo še zadnja (zgleda da je omejitev 256 KB na post)

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Hvala hvala

OdgovorNapisal/-a Jure22 » 30.03.2004, 00:01

:D :D :D Slowfly še enkrat hvala za tvoj trud, da si te načrte uredil. :lol: Glede tistega o gradnji (v nadaljevanju) v sliki pa besedi se mi zdi tud dobra ideja, seveda če se boš odloču za to. Slowfly če maš pa še kšno sliko al pa link pa ga dej tud zraven na email, no še enkrat
hvala!!!

:D :D
Uporabniški avatar
Jure22

OdgovorNapisal/-a borisk » 30.03.2004, 19:42

js sm se tud mal poigral pa je ratal :)
sam je mal večji kot oni zgoraj(motor je mabushi 050sh pa prenos 1:4)

sam še prop manjka pa bo. Slowfly kere maš ti :?: , a so kako ki bi pasali na 2mm gred.

lp, boris
Uporabniški avatar
borisk
Član

Kraj: Šmarje

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 01.04.2004, 01:13

Na obeh reduktorjih sta elisi Gunther 125 x 100 (4.9 x 4.3). Ta elisa gre brez problema na 2 mm os.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Mikro letalo

OdgovorNapisal/-a bwild » 01.04.2004, 14:43

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:10, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a red_mamba » 01.04.2004, 16:49

Sedaj ste pa še mene navdušili :D bom se jaz tudi lotil zadeve.

Glede komand pa kaj če bi uporabil VF modula za frekvenco 433MHz? Sprejemnik je čisto majhen. Samo oddajnik bi moral narediti. Enkrat sem v elektrorju videl načrt za tak RC oddajnik pa si takrat nisem dal fotokopirat zadeve :? kar me sedaj grize, uporabljene so bile ročke takšne kot so na komandah samo da so nekoliko manjše. Zraven je pa bil tudi link kje se dajo naročiti na internetu.

Drugače me pa zanima kako je z IR, ne predstavljam si kako pokriješ vse smeri za sprejem signala. Ali je mišljeno samo za v krogu pa je sprejemnik na boku letala?
Bad things happen to good people all the time for no reason!
Štrom: http://www.red-mamba.com
Prosti čas: http://www.maddogs-clan.org
Uporabniški avatar
red_mamba
Član

Kraj: Mozirje

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 01.04.2004, 22:22

To letalce definitivno leti tudi zunaj , le popolno brezveterje naj bi takrat bilo , hitrost je namreč 5-6 m/s.
Pri sprejemniku je edini problem teža , IR sprejemnik na sliki ima le 0.22 g , modulček za 433 MHz pa je bistveno težji , pa še dekoderski del je treba zgraditi .
Red Mamba - preberi nekaj prejšnjih postov , si boš laže predstavljal.
IR zlahka pokriva iz vseh smeri , mogoče je le dobro z oddalnikom "spremljati" model. Obstajajo tudi izvedbe sprejemnikov z dvema IR senzorjema - eden zgoraj , eden spodaj.
Ročke za oddajnik v samogradnji , lahko uporabiš od Play station-a.
Za vse , ki imate težave s printanjem v merilu 1: 1 , pa še tale link:
http://www.chris3d.com/files/ - tu je original načrt za Pittsa v formatu pdf , načrt za Tiger motha ter nekaj filmčkov v mpeg in avi formatu.
V načrtu imam tudi izdelavo sprejemnikov v IR izvedbi kot tudi FM sprejemnika , ki ne bo bistveno težji od variante IR , kakor tudi izdelavo linearnih magnetnih aktuatorjev. Večino materiala sem že nabavil , manjkajo mi le še SMD Fet-transistorji , IR senzorji in 0.2-0.3 mm substrat za TIV.
Če bo dovolj zanimanja , jih bom naredil večje število , za ceno še ne vem , (odvisno od števila) bo pa zelo zanimiva.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a polh » 01.04.2004, 22:33

Ali je tega mikrota zelo težko vozit

videl sem tudi že izvedbo z bencinskim motorjem pa je komaj naravnost peljav ga je premeteval kakor kakšno muho al pa kej takega

popravljeno :D
Zadnjič spremenil polh, dne 02.04.2004, 06:22, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
polh

Kraj: Dol pri Ljubljani

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 01.04.2004, 22:43

Polh !

Svoj čas je bila na forumu debata o uporabi slovenskega jezika.
Tvoj post je takšno jezikovno skrpucalo , da bi ga , če bi seveda imel to možnost , gladko zabrisal v koš. Dokler ne boš svojih postov pisal v kolikor toliko SLOVENSKEM jeziku , bom tvoje poste gladko ignoriral.

lp Slowfly

ps. Z modelarstvom se ukvarjam verjetno dvakrat toliko časa kot si ti star, pa za motorni motor še nisem slišal.
Uporabniški avatar
Slowfly

Mikro letalo

OdgovorNapisal/-a bwild » 02.04.2004, 10:20

Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:06, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 03.04.2004, 01:43

Naj odgovorim najprej Polhu.

RC letala je na splošno kar precej težko "voziti" , takega mikro pa še posebej. Res da ni ne vem kako hiter , so pa takšni modeli ponavadi zelo "živahni". Vsekakor to NI model ki bi bil primeren za začetnike , ne kar se tiče gradnje (vsaka napaka se tu še bolj pozna ) , ne kar se tiče letenja . Dvomim , da si videl metanolski motor na tako majhnem modelu(najmanjši Cox je absolutno pretežak) mogoče kakšen mikro CO2. Vzrok nestabilnemu letenju pa je lahko slaba izdelava , nepravilno postavljeno težišče , konstrukcijska napaka ,...... najverjetneje pa tudi pomanjkanje izkušenj.(beri znanja)

P.S. Glede jezika si se malo popravil , če pa bi se še malo bolj , pa tudi ne bi bilo nič narobe. To velja tudi za večino ostalih.

Zdaj pa še odgovor bwild-u

Najlažji način "kompatibilnosti" je ta , da je sprejemnik zgrajen in uglašen za 35 MHz območje , uglašen pa mora biti tudi na oddajniški kanal (frekvenco).
Da bi močnejši motor laže držal smer , ne bo ravno držalo. Za ta model bo prej ravno nasprotno , pojavi pa se še dodaten problem - teža močnejšega motorja , težje pogonske celice , težji "servomehanizmi" , povečanje krilne obtežbe in s tem minimalne in tudi optimalne hitrosti , večje obremenitve modela itn. Treba je najti optimalen motor , saj skupna teža modela naj ne bi bistveno presegala 30 g.(za konkreten model)
Višina in smer se uravnavata z odklonom krmilnih površin (gibljiva dela na smernem in višinskem stabilizatorju) in sicer preko mehanske povezave - vzvoda - s "servomehanizmom" , v tem primeru linearnim magnetnim aktuatorjem.
Plin oz. hitrost vrtenja pogonskega motorja in s tem elise , pa se uravnava s spremembo (regulacijo) napetosti (toka) skozi pogonski motor. Premakneš krmilno ročico na oddajniku , in s tem spreminjaš napetost oz. tok pog. elektromotorja (regler).
FM sprejemnik , ki ga nameravam zgraditi na žalost ne bo imel kvarca (najbrž) . Na žalost pa zato , ker bo zaradi tega imel slabšo frekvenčno stabilnost in selektivnost (bolj dovzeten za različne motnje) , kakršnekoli "skupinske dirke" torej odpadejo.

Kar se tiče kompleta , pa bo tudi treba še malo počakati , saj vsega materiala tudi še nimam , ko bo aktualno , boste izvedeli. (si pa vsekakor "na seznamu")

Kar se tiče micro Pitts mitinga , pa pustimo času čas.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 03.04.2004, 11:09

:D :D
Slowfly to da imaš krasen projekt sem že enkrat napisal

moram pa te popravit namreč v Sloveniji imamo dvokrilčka ki kar solidno leti na metanol krilna raspetina pa je če se ne motim samo 10 inch (254 mm cca ) videti ga je bilo na vsakem mitingu zadnji dve leti

kot vem gre pri teh mini dvokrilčkih na metanol za neko mednarodno "tekmovanje" komu bo ratalo naresti manjšo raspetino ki je še vozna in so se dvokrilci iskazali kot najuporabnejši zaradi "velike" krilne površine

mimogrede COX 0,10 tehta z tankom in eliso 14,7g

lp M
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a polh » 03.04.2004, 11:36

jaz sem ga videl na barju med vajo motorček je imel takšen da ga je bilo komaj videti
Uporabniški avatar
polh

Kraj: Dol pri Ljubljani

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 03.04.2004, 21:42

Milan saj ti verjamem , samo na tako nežni konstrukciji , kot je ta , je tudi najmanjši COX prehuda reč. Za sabo potegne še vse ostalo , kar sem zapisal v prejšnjem postu.

BTW: Je v 14.7 g všteto tudi gorivo ?

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 04.04.2004, 11:31

ne ne gorivo se dozira z inekcijo in ga gre v priložen rezervoar do en kubični centimeter

dvokrilček pa je narejen iz deprona tako da mislim da konstrukcijsko ni nevem kako močan

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Micro Pitts

OdgovorNapisal/-a bwild » 05.04.2004, 12:19

Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 11:08, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 05.04.2004, 19:15

bwild-u in tudi ostalim

1. Sprejem oziroma doseg je odvisen od moči oddajnika (ta ponavadi je , kakršna pač je) , ter od občutljivosti sprejmnika. Z FM sprejemnikom , ki ga bom naredil , bo domet predvidoma okrog 100m , kar je za model te velikosti več kot dovolj. Preden bom ta sprejemnik ponudil tudi drugim , ga bom temeljito stestiral in objavil rezultate.
2.Ne. FM sprejemnik bo za dober gram težji od IR izvedbe.
3.Odvisno od kvalitete prvega oz. drugega , načeloma pa da.
4.Motorčka na sliki naj bi bila Mabuchi FF-N20PN oz nekaj podobnega , kupljena pa sta v Conradu , ko so jih prodajali skoraj na kile (cca 200 SIT za kos) . V starejšem katalogu sem našel tudi kataloško številko 24 05 91-77 , kar se tiče dobavljivosti , pa ne vem , boš moral sam preveriti. Motor ima 10 mm premer in 15 mm dolžine , težak pa je okrog 5g. Optimalen pogon - za vsak model je drugačen - vpliv na izbor pa imajo , teža , moč ,(razmerje med njima) vrtljaji , izkoristek...
Težko je tako zahtevno področje opisati na kratko. V konkretnem primeru , je treba izhajati iz željene krilne obtežbe in površine kril (velikosti modela). Ko poznaš težo modela brez pogona (pa z vsem ostalim) začneš iskati primeren motor. Kako ga najti pri nas , to pa je že druga zgodba. V pomoč pri izbiri pogona uporabljam program MotoCalc.
5. Na oddajniku za noben FM sprejemnik niso potrebne nikakršne spremembe (razen menjave oddajniškega kvarca) . Konkreten sprejemnik je klasičen FM -PPM sprejemnik - le teža ne bo ravno klasična.
6. Barva. Lahko je flomaster , tekstilne barve , živilske barve , vodene barve... predvsem je važno , da dobiš z barvanjem čim manjši prirastek teže.
7. Mogoče micro CO2 ali pogon z gumo
8. Na mojem modelu "nos" letala še ni fiksno pritrjen (preštudiraj načrt) , v trup je vlepljeno samo prvo rebro , nanj pa bom z čepki pritrdil tudi nos , ki pa bo snemljiv , ko odstraniš eliso. Motor oz pogon še ni vgrajen , ker se še nisem dokončno odločil katerega bom vgradil. (lahko bo na koncu kak povsem tretji)
9. Na zadnje vprašanje sem ti odgovoril že v 4. odgovoru , delno pa si si odgovoril tudi sam.
10. Material za elektroniko počasi prihaja na kup , upam da bo kmalu ves , da bom lahko pričel z izdelavo in testiranjem.
11. Smerni stabilizator , višinski stabilizator in pripadajoča krmila , priporočam , da izrežeš brez odprtin za tuljavico , če nameravaš vgraditi Linearna aktuatorja , ki se montirata podobno kot klasičen servomehanizem. Na obe vrsti sprejemnikov je celo mogoče priklopiti klasičen mikroservo. (WES Technik ali podoben)
Na spodnjih slikah , pa je prikazan princip delovanja linearnega magnetnega aktuatorja.
Upam , da ti je sedaj jasno.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov