Naj še sam predstavim svoje mnenje o vprašanjeu kako začeti v radijskem modelarstvu. Tudi sam sem nekaj let nazaj kupil svoj prvi avijon, to je bila panda od multiplex-a (visokokrilno začetniško jadralno letalo) ki ga ne morem prehvaliti. Najprej sem odšel na manši hribčeki in malo poizkušal leteti, toliko za občutek, da sem vedel, da model res leti.Na hribček met, zavoj ,pristanek in nato po avijon in vse ob začetka. Nato pa mi je modelar iz moje okolice predlagal,da bi poizkusil na pobočju kjer se leti tudi z f3j modeli. Ne vem če sem enkrat od prvih deset poskusov jadranja na tem hribu prišel domov z nerazbitim modelom.Na začetku sem letel 20s nato skoraj minuto in tako sem z velko dela(letalo sem trikrat razbil v lego kocke) in kar nekaj potrpežlivosti prišel do dveh ur leta in brezhibnega pristanka. Danes pa tudi sam pomagam očkotu pri njegovih prvih poskusih v modelarstvu. Imam dve napravi (fx-18 in skysport4) kateri sta povezani preko kabla. To je po mojem mnenju najbolša rešitev, saj ko postane »kritično« sem prevzamem nadzor nad letalom.Navadno bi se leti končali že po nekaj zavojih, tako pa je letalo pod nadzorom učenca tudi pol ure in več. Mislim da z takim pristopom začetnik ne obupa ob številnih neuspehih, ker jih ni-predvsem mislim polomljenimi letali. V tem času pa se dobi že kar nekaj občutka za model. Tudi začeti čisto sam ni lahko, navadno se napake začnejo pri postavitvi in odklonih krmilnih površin. Zato vsem začetnikom priporočam da se včlanijo v najbližji klub, kjer se bo sigurno našel kak izkušen modelar ki bo pripravljen pomagati pri prvih korakih. Tudi sam sem kakšno leto nazaj začel z motornimi letali.Zelo izkušen modelar mi je obljubil da mi bo pomagal pri krstnem letu (ni prišel sam ampak druščina modelarjev, ki mi je nastavila čisto vse, še posebaj motor). Model so nastavili tako dobro(letel je pravzaprav sam

),da sem prve samostojne polete ( 1. polet preko kabla druge ze samostojno) opravil zelo solidno oz. skoraj brez napake. Prvič ko pa sem sam hotel nekaj »naštelat« sem vse »razštelal« tako da danes vem, da bi bil že prvi samostojeni polet brez pomoči drugih katastrofa.Sedaj imam z letalom stalne probleme in me jezi, da sem se sploh kaj dotikal.
Glede prvega modela z pomožnim motorjem pa nimam kaj reči, dandanes je poplava takih modelov, v vsaki trgovini bi ti znali prodati kaj solidnega. Samogradenje pa bi se za prvi model raje izognil, najprej je treba narediti kaj samoletečega in si tako nabrati znanje .
Tako sem velik zagovornik začetka s pomočjo simolatorja in povezave(s kablom) z učiteljem.In kod ze napisano vseh težav bo konec.
Upam, da moje govoričenje ni bilo predolgo

in
lp Matjaž