Slab domet R700

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

Slab domet R700

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 07.05.2004, 12:02

Pred kratkim sem imel kreš z modelom, ki je bil povsem uničen.Sprejemnik je nekako preživel,odtrgala se je antena in iztaknil se je kvarc.Drugih vidnih poškodb ni bilo. Vseeno sem se odločil da sprobam delovanje in zadeva je takšna:z iztegnjeno sprejemniško in zloženo oddajniško anteno mi vleče okoli 50metrov
z obema antenama iztegnjenima pa je domet okoli 250m, potem začnejo servoti trzati. Zanima me če kdo ve koliko naj bi bil domet sprejemnika R700. Slišal sem že nekje da slab domet lahko povzroči pokvarjen keramični filter,če je to bi ga tudi sam zamenjal ko bi vedel kateri element na vezju je to in če se ga sploh pri nas da kupiti.
Uporabniški avatar
URAN8
Član

Kraj: Radeče

OdgovorNapisal/-a bwild » 07.05.2004, 12:34

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 19.11.2004, 10:59, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a steem » 07.05.2004, 16:24

Keramični filter je kolikor jaz vem ravno kvarc ... saj on določa katero frekvenco bo spuščal v sprejemnik ... če uporabljaš kvarc, ki je skupaj padel dol z letalom in tem sprejemnikom ga zamenjaj z novim in probaj še enkrat ...

Je pa znano, da je domet sprejemnika na tleh dosti manjši kot v zraku. Jaz imam velikokrat motnje če letim daleč od sebe in blizu tleh.

Me pa zanima če si anteno na sprejemniku zamenjal v celoti ali si jo samo prispajkal od tam ko se ti je urgala?

LP Jernej
steem
Naš človek :)

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 07.05.2004, 17:02

Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 07.05.2004, 22:39

Zelo verjetno sta jo skupila keramični medfrekvenčni filter in kvarc , kar seveda ni ista zadeva. Kvarc veš kje se dobi , medfrekvenčni filter pa dobiš pri Conradu (E-Trading d.o.o.) pod kataloško številko 535060 , oznaka pa je CFW 455 HT , po ceni 1890 SIT. Če obvladaš spajkanje , ga lahko zamenjaš sam , če ne je bolje , da to prepustiš nekomu , ki te zadeve res obvlada.
Koliko je meni znano John ne popravlja sprejemnikov.
Kako ta stvarca zgleda , pa si poglej na sliki.

lp Slowfly
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil Slowfly, dne 07.05.2004, 22:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

Slab domet R700

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 07.05.2004, 22:42

Sem po kvarcu pofrcal pa ni nobene spremembe,servoti mirujejo.Tudi dvomim da bi bil kvarc pokvarjen ker ga je antena skupaj z zadnjim delom ohišja sprejemnika potegnila iz vezja tako da se ni nikamor zabil ali bil kam stisnjen. Sprejemnik tudi nima kakšnih vidnih fizičnih poškodb(sem pogledal pod lupo().Mogoče me je samo panika zagrabila ker je bil domet na tleh dosti manjši kot pa včasih letim z modelom.Vem da je talni domet krajši kot pa v zraku pa me zanima če se komu kaj sanja na kaki razdalji naj bi še vse skupaj delalo na zemlji.
Anteno sem pa zamenjal v celoti da slučajno ne bi bila kje pretrgana,čeprav sem prejšnjo premeril z ohmmetrom pa je kazalo da je v redu. Keramični filter pa v sprejemnikih je (ne v vseh) in služi odpravljanju medfrekvenčnih motenj,kvarc je pa resonator.

Upam da nisem v temo brcnu!!
Uporabniški avatar
URAN8
Član

Slab domet R700

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 07.05.2004, 22:50

NO zdaj pa zgleda da sem vso pamet požru iz prejšnjega posta.No ga takrat sploh še nisem videl, ker bi že takoj napisal da takega filtra v R700 ni.So skoraj vsi elementi v SMD obliki.
Uporabniški avatar
URAN8
Član

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 07.05.2004, 22:52

Ne čisto v temo , ampak je že hudo mračno.
Keramični filter je frekvenčno sito , ki prepušča le ozek frekvenčni pas. Boljši kot je , ožji pas prepušča . Služi pa temu , da sprejemnik ne sprejema sosednjih kanalov , temu se reče SELEKTIVNOST . To da si po kvarcu pofrcal , pa je v redu , ne pomeni nič. Vse se dogaja preveč blizu (oddajnik in sprejemnik) , ne vem sicer za R700 konkretno , vendar imajo standardni sprejemniki domet 1000 m brez težav , če je vse v redu , 250m bo po moje veliko premalo.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 07.05.2004, 23:00

Ni nujno , da ga nimaš - medfrekvenčnega filtra namreč , celo prepričan sem , da je v sprejemniku. Če praviš , da elementa kot je na sliki ni v vezju , potem imaš pa resno težavo. MF filter je skoraj 100% SMD oblike, Takega pa v Evropi v maloprodaji skoraj zagotovo ne boš dobil , razen če kupiš kakih 1000 kosov :( , no če se za to vseeno odločiš , sem tudi jaz zainteresiran za kakšen kos. :D

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 07.05.2004, 23:16

Informacije z Graupnerjeve domače strani

R 700 FM
Product information
7-channel PPM micro-SUPERHET receiver. Micro-sized, lightweight, highly selective narrow-band PPM receiver with good range and interfer-ence rejection, exploiting the abc regulatory system (anti-blocking cross-modulation), proven in over 100,000 existing receivers. Prevents cross-modulation, overloading, channel intermodulation, blocking and swamping effects with powerful transmissions on adjacent channels. Steeprise ceramic filter and modern SMT technology for superb adjacent channel selection and reception characteristics.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 08.05.2004, 00:28

Sicer pa imajo po Miranovih navedbah , v MIBU za Graupner-jeve sisteme zelo dobrega serviserja - baje zna delati skoraj čudeže.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a NightBird » 09.05.2004, 09:25

vendar imajo standardni sprejemniki domet 1000 m brez težav , če je vse v redu , 250m bo po moje veliko premalo.

Z oddajnikom na materi zemlji in zloženo anteno je doseg 50m več kot
odličen.

Res pa je, da je to od marsičesa odvisno in hudo variabilno.

Če si v dvomih, si sposodi še en sprejemnik in se oddaljuj od oddajnika z obema istočasno, pa boš videl kako in kaj.

Kot zanimivost, sam imam naslednjo tehniko:
- Futaba R118
- Futaba R147
- Multiplex MicroIPD
- Multiplex Pico 5/6

Pri oddaljenosti 30m
- Futaba R118 (brez problemov)
- Futaba R147 (brez problemov)
- Multiplex MicroIPD (brez problemov)
- Multiplex Pico 5/6 (servoti pričnejo trzati)

Pri oddaljenosti 40m
- Futaba R118 (malenkostno trzanje)
- Futaba R147 (malenkostno trzanje)
- Multiplex MicroIPD (vključen "hold-mode")
- Multiplex Pico 5/6 (servoti močno trzajo okrog nastavljene lege)

Pri oddaljenosti 50m
- Futaba R118 (servoti trzajo okrog nastavljene lege)
- Futaba R147 (servoti močno trzajo, občasne prekinitve okrog nastavljene lege)
- Multiplex MicroIPD (vključen "hold-mode")
- Multiplex Pico 5/6 (servoti totalno podivjani)

Kaj iz tega sledi, v avionu imam raje Pico 5/6, kot pa famozni super de lux
MicroIPD. Res, da ima majnši doseg, toda krmilne površine se vsaj za silo gibljejo okrog nastavljene pozicije, medtem ko IPD takrat blokira in usmeri avion v ...
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 09.05.2004, 10:15

NIGHTBIRD

A si to preizkusil pri zloženi oddajniški in raztegnjeni sprejemniški anteni? Jaz sem namreč dobil 250m pri obeh antenah raztegnjenih. Bom šel še h kolegu ki ima enak oddajnik in sprejemnik pa probal z zloženo oddajniško anteno in primerjal s tvojimi podatki.

Hvala za info!

LP Andrej
Uporabniški avatar
URAN8
Član

OdgovorNapisal/-a NightBird » 09.05.2004, 10:27

Testni poligon je bil naslednji:

- Oddajnik Futaba FC18 (zložena antena)

Oddajnik je ležal v travi z anteno usmerjeno v smeri mojega oddaljevanja.

- zgoraj opisani sprejemniki

Nameščeni na pladnju s skupaj prepletenimi antenami.
Na vsak sprejemnik je bil obešen po en servo (različnih znamk in tipov).

P.Š.T.:
Če sem prestavil oddajnik na havbo avtomobila, so se rezultai spremenili. Kvaliteta sprejema se je kar znatno poboljšala.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 10.05.2004, 11:01

To , da je 50 m dometa pri zloženi oddajniški anteni , pa še na tleh odličen rezultat , se popolnoma strinjam , moti me le tistih 250 m , pri popolnoma iztegnjeni oddajniški anteni . Kot sem že zapisal , ne poznam karakteristik sprejemnika R700 , tako da bo res najbolje če poskusiš še s prijateljevim sprejemnikom .

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov