reduktor in regulator

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

reduktor in regulator

OdgovorNapisal/-a Ryback » 17.05.2004, 13:04

Zanima me, kaj pridobim z reduktorjem za elektromotor. Torej če imam sedaj na modelu direkten prenos, kaj bi pridobil, če bi na isti motor dal reduktor. Moč, hitrost.....?

Zanima, me še, kako izgleda vgradnja regulatorja, ali potrebujem tudi postajo tašnega tipa, ki omogoča mešanje kanalov ali je regulator dovolj? A se da o tem kje kaj pametnega prebrat - mislim kakšna knjiga?

Hvala vam

pozdrav
Ryback
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a mucek » 17.05.2004, 15:28

Reduktor se ti splača pri počasnejših letalih, ker lahko uporabiš večjo eliso in tako nekoliko zvišaš izkoristek pogona.
Na oddajniku ne potrebuješ nič. Kakšno letalo pa imaš sedaj in kakšen propeler?

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek
Naš človek :)

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a luigidon » 17.05.2004, 15:49

Vse o tme si lahko preberes tule:

http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=2738

Je Miha napisal zelo dober članek o prenosih, pa tudi McGayver je veliko prispeval s svojim člankom in meritvami potiskov....

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Ryback » 19.05.2004, 10:06

Zdej mam letalo RTF Corsair 182 z motorjem tipa 280 in pojma nimam kateri propeler :? ker ni nič pisalo v navodilih, pa tudi na propelerju ne piše nič (mislim, da 8x4). samo model mi zelo slabo leti in sem mislu kupit reduktor pa malo večji propeler in bi s tem pridobil nekaj malega moči. Kaj mislite?

Glede regulatorja me pa zanima, ker bi bol moj naslednji model Northstar in imam na voljo samo trokanalno postajo z vklopom motorja in dvema servotoma. Težava nastopi, ker bo potrebno vgraditi vsakega v eno zakrilce (delta krilo!) in je potrebno malo mešat kanale, ker zaradi širine trupa mehanski mešalnik ne bo prišel v poštev. Oziroma, takšno je vsaj moje mnenje, zato pa vas vprašam, če še potrebujem kaj drugega, ker postaja je le 3 kanalna in ne omogoča nekih nastavitev in mešalnikov?

lp
Ryback
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 19.05.2004, 11:16

Obstajajo tudi dodatni elektronski mešalniki , bodisi za vgradnjo v oddajnik , ali pa po moje boljša varianta , za vgradnjo v model.Zadnji se priklopijo med sprejemnik in servomehanizme. Najboljša rešitev pa je nakup komande , ki vse to že ima. Napisal pa si , da imaš trokanalno komando z vklopom el. motorja. To pravzaprav niti ni trokanalna komanda , prej bi jo imenoval dvoinpol kanalna. Kot takšna , pa je za vodenje letal (razen tistih najpreprostejših) skoraj povsem neuporabna.
Nič pa nisi napisal , katero napravo pravzaprav imaš.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ryback » 19.05.2004, 11:28

Naprava je "no-name" kupil sem jo v kompletu z modelom in je res bolj slaba, ampak jo bom obdržal, ker se bom z modelarstvom ukvarjal bolj občasano in mi bo povsem zadostovala.

lp
Ryback
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 19.05.2004, 11:44

Kakor pač želiš. Zelo verjetno pa je , da boš slej ko prej tudi sam ugotovil , da upravljanje zahtevnih modelov s komando "igračo" pravzaprav nima smisla. To so ugotovili že mnogi pred tabo. Pa še nekaj : če se boš z modelarstvom ukvarjal res samo občasno , potem pozabi na modele tipa NorhStar ali kaj podobnega . Za takšne modele , moraš leteti praktično vsak dan. Tudi model ki si ga kupil v kompletu ni primeren za začetnike (nizkokrilec , slaboten pogon pa še kaj bi se našlo). Rabiš model , ki leti skoraj sam (res pa je da takšni modeli niso ravno atraktivnega videza) ,po možnosti tudi počasi , leteti pa ga moraš dokaj blizu (domet in zanesljivost naprave). Postov na to temo , je na tem forumu kolikor hočeš , vzemi si čas , jih preberi , nato pa se odloči.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a Ryback » 19.05.2004, 12:05

Hja sej imaš prav, samo jaz bi rad naredu letalo z delta krilom po en servo na krilce in vklop motorja. Sej z modelarstvom sem ukvarjal 4 leta, samo nisem nikoli letel (ne z RC modeli), pol sem pa naredu 5 letno pavzo, zdaj me je pa spet zamikalo.

Glede northstarja sem mislil načrt malo priredit in ga naredit iz stirodurja (krila) in iz balse (trup). Vgradil bi mu motor 280 racing z reduktorjem in bomo vidli kaj bo ratalo. Morda se bom lotu Miragea 2000, samo ima okrogel trup.... Začetnik v letalstvu ravno nisem, edino letenje z modeli me matra, tako da bom še rabu malo vaje. Moram pa priznat, da v mojih časih še elektro modelarstvo ni bilo tako zelo razširjeno in imam kar veliko luknjo v znanju - sploh če pogledam znanje elektronike :D .

A je že kdo pilotiral Northstarja, ker me zanima kako leti?

lp Ryback
Ryback
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 19.05.2004, 13:01

Če imava oba v mislih isti model NorthStar , potem je to zadeva , ki ima smerno , višinsko krmilo in elerone. Original je kolikor mi je znano , z metanolskim motorjem. Tudi če uporabiš elektromotor , potrbuješ regulacijo vrtljajev. To pa je ob uporabi dveh kanalov (servomotorjev ) za elerone , že pet funkcij , ki jih je potrebno krmiliti (začetniki v RC letenju , kar ti nedvomno si , imajo že z dvema dovolj dela). Kako misliš to urediti s svojo "komando" , mi ni povsem jasno. Je pa g. Lokovšek pred leti modificiral svojega NS tako , da mu je dodal še canarde.
Kako leti ? Nebi vedel , ga še nisem letel , vendar če je dobro narejen in prav nastavljen , leti v rokah izkušenega modelarja skoraj vsak model dobro.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 19.05.2004, 13:10

Ryback

70% tvojega razmišljanja o modelarstvu ja povsem napačnega v preostalih 30% pa zevajo luknje
zato bi ti svetoval da se najprej dobro pozanimaš kako in kaj preden začneš zapravljati denar za brezvezne stvari
ideje ki jih imaš so na način kot se ga lotevaš neizvedljive (280 + stirodur)
pozabi na stvari izpret x let in začni znova na začetku sicer niti do začetka ne boš prišel

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a mucek » 19.05.2004, 13:42

Ja, McGayver - kar si povedal je sicer malo boleče, a 110% resnično.

Svetujem, da si najprej nabaviš pameten oddajnik, potem pa avion, primeren za začetnika (kkšn jadralec s pomožnim elektromotorjem tipa 400).
Stirodur se mi zdi za začetnika neumnost, ker ga, ko ga enkrat (in to je slej ko prej) polomiš, ne moreš več popraviti razen z bistvenim prirastkom na teži.
Če pa si že pilotiral v preteklosti (to ne pomeni, da si nekajkrat bil v zraku in si domov prinesel "skoraj cel model") pa mogoče razmisli o kakšnem modelu tipa Super Miss (http://www.mantua-model.si/artikel.asp? ... e=13:44:35) ali česa podobnega.

LP, Grega
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Ryback » 20.05.2004, 08:59

OK fantje, sej razumem, pač ne vem toliko o elektroniki, ker sem itak že povedal, sicer pa, če vi vse to vedu, ne bi spraševal tu gor!! Včasih smo bli še na kubike, zdaj ste pa prešaltali na obrate. In priznam da me je čas povozu. Po izobrazbi sem strojnik po stroki pa financar - tako da me morte razumet :lol: . Pa tudi super miss mi je čisto všeč, samo ne dam zanj 25 KSIT - a ma mogoče kdo kakšen načrt tega modela v elektronski obliki?? Oziroma veliko bolj bi me zanimal model MISS 2!

OK, to smo obdelal, zdej pride pa še ena stvar ki mi je še pa manj jasna :lol: - akomulatorji. Katere karakteristike so mi pomembne in kaj pomeni izkoristek v praksi, zakaj so pomembni Volti, max tok in prosti tok...

lp
Ryback
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.05.2004, 09:40

:D
stroki pa financar - tako da me morte razumet . Pa tudi super miss mi je čisto všeč, samo ne dam zanj 25 KSIT -

ta dva stavka sta si v nasprotju
samogradnja modela že kar nekaj časa dosega cene narejenih modelov sploh pa če še kako svojo uro obračunaš kot financarju mislim da ti ni potrebno tega razlagati -ali pač.

kar se pa akujev tiče jih kupuj v trgovinah kjer kaj o njih vedo in so ti pripravljeni to tudi razložiti

v večini tvojih postov sem opazil tandenco po nečem poceni v modelarstvu te bo to razmišljanje stalo precej denarja in živcev :!:

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 20.05.2004, 12:09

Ryback !

Kakorkoli obrneš , te bo začetniški model s kolikor toliko spodobno komando , akumulatorji , reglerjem in pogonskim sklopom prišel od 70 -100 KSIT , če govoriva o novih zadevah. Dosti ceneje prideš skozi , če boš kupil kaj rabljenega. Pri tem pa moraš paziti , da se ne boš ujel v zanko in kupil zelo poceni , pa spet neprimernih stvari. Sprejeti moraš dejstvo , da modelarstvo pač ni poceni hobi. Poceni , zna biti hudičevo drago , seveda pa zaradi tega ni treba kupovati najdražjih zadev.
Napisal si , da si se z letalskim modelarstvom že ukvarjal , le z RC še nisi letel. S čim si se pa potem ukvarjal ? Control line (vezan let), prostoleteči modeli , gumenjaki????
Iz tega kar si doslej napisal , ugotavljam da ti ne manjka samo znanja elektronike in vedenja o el motorjih , akkujih in kar je podobnih zadev, ampak o letalskem modelarstvu nasploh. Pa ni s tem prav nič narobe , samo samemu sebi moraš to priznati in ne rini z glavo skozi zid.
Stvari se pač ne da prehitevati , sploh pa ne brez znanja in izkušenj (kakor tudi kjerkoli drugje). Tega pa si ni mogoče pridobiti čez noč. Kdor tu blefira , blefira samemu sebi.
Za začetek ,bi ti zelo toplo priporočal kakšno knjigo na to temo. Recimo od g. Rafaela Cajhna. Dobi se bodisi pri avtorju , bodisi v knjižnici pa tudi v trgovini Mantua model v Ljubljani mislim , da jih še imajo.

lp Slowfly
Uporabniški avatar
Slowfly

OdgovorNapisal/-a » 20.05.2004, 19:39

Slowfly napisal/-a:Ryback !
Za začetek ,bi ti zelo toplo priporočal kakšno knjigo na to temo. Recimo od g. Rafaela Cajhna. Dobi se bodisi pri avtorju , bodisi v knjižnici pa tudi v trgovini Mantua model v Ljubljani mislim , da jih še imajo.
lp Slowfly

Totalno res. Pa v Mlademu tehniku jih tudi imajo. Ampak, če se že ukvarjaš s tem boš verjetno naročil TIM - sicer ni bogve kaj, ampak včasih je not kakpen primeren načrt (omenjal si MISS 2 - no Aeronanca (upam, da sem napisal prav) je bila enkrat objavljena). Glede akkujev pa si lahko prebereš v INFO DEBATI pod LETALA/SPLOŠNO - avtorja Miha Holca.

Srečno in LP, Tine
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov