EON, Telstar pomoc pri izbiri

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

EON, Telstar pomoc pri izbiri

OdgovorNapisal/-a Damac » 19.06.2004, 10:03

Pozdravljeni,

odlocam se za mojega prvega jadralca. Izkusnje sem si ze nabiral z Zagijem (hvala KIWIju za pomoc :) ). Z vasimi debatami o F5J ste me navdusili nad jadralnimi letali. Kaj mi priporocate?
Kaksen EON 400, EON 400 FUN ali Telstar za zacetek? Kaksne so bistvene razlike? Iz opisov vem, da ima recimo EON FUN se elerone. Ima kdo kaksne izkusnje z njimi? Kako tezko jih je sestavit?

Ali se naj lotim kar ze kaksega F5J "style" jadralca? Z recimo trupom od spad.si in kaksnimi ze narezanimi krili?
Zraven letenja me mika tudi modelarstvo ampak, zadnji model kar sem ga sestavil je bil lahor izpred 15. leti :)

Hvala za pomoc zacetniku
LP
Damjan
Uporabniški avatar
Damac
Član

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a luigidon » 19.06.2004, 10:12

Mislim, da kar se tice začetkov gradnje in tudi letenja F5J, da je najbolj primeren Telstar. O njegovi primernosti nam govori slika iz tekme v Mariboru, ter navsezadnje tudi uvrstitve Telstarjev. KAr se pa gradnje tice. Mojga Telstarja sicer nisem sam delal, sem pa na pol naredil EONa in ko sme vceraj malo probal trdnost kril od EONA so se mi zdela bistveno bolj krhka kot od Telstarja. Od Telstarja so zelo trdna, nic se ne zvijajo, medtem kot so od Eona zelo plavajoca. Mogoce bo mal boljs, ko bom dal na krila se folijo, ampak mislim, da trdnosti od telstarja ne bodo dosegla. Stva pa oba dokaj enostavna za naredit. Vzames ven dele, pogledas nacrt, mal razmisljas kam kaksen del pase, potem pa se lotis limanja in brusenja.

Če bi se pa rad udeležil tekem F5J, potem ti pa bolj priporocam specialko. Trup od Petra in eno dobro krilo. V to smer se tudi sam podajam, tako, dak aj vec tezko povem o tem, vem pa da se splaca za tekmovanje imet dober avion:)))

lp
matjaz
-------------------------------------------------------
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

Kraj: Domžale - Vir

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19.06.2004, 11:07

@Damac
Telstar

@luigidon
Krilo bo postalo veliko bolj čvrsto, ko ga boš oblekel.
Uporabniški avatar
Kroko
Naš človek :)

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a luigidon » 19.06.2004, 13:06

Kroko napisal/-a:@luigidon
Krilo bo postalo veliko bolj čvrsto, ko ga boš oblekel.

No, na to sem racunal, da bo bolj cvrsto, ampak mislim, da trdnosti Tlestarja ne bo dosegel...Ker konec koncev ima Telstar planke cez cel centroplan spredaj, EON pa nic...No, pomojem bi lahk naredil planke tudi na eonu...

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a Damac » 19.06.2004, 15:05

Aha, torej mi priporocate Telstara. Kaksne konfiguracije imate?
Motor naj bi bil 400, kaj pa kaj propeler? Baterije imate 650 ali 1050 ?
Katero folijo za prekrit mi priporocate?

Hvala
LP
Uporabniški avatar
Damac
Član

OdgovorNapisal/-a luigidon » 19.06.2004, 15:12

Jaz imam trenutno spped 400, 7.2V, prenose 3,33:1 in pa propeler 13x8, pa baterije 8xKAN 1050.
S tem setupom je model malce pretežak, čeprav se zelo lepo vzpenja, pa tudi zelo lepo jadra.
Za tekmovanje je vsekakor boljš imet 8xKAN 650, če pa treniraš in želiš čimdlje leteti, pa je kr fajn met 8xKAN 1050 ina pa seveda tudi na tekmovanju če je bolj vetrovno.
KAr se pa folije tiče pa je meni najbolj pri srcu Oracover. Tudi Oralite bi bila dobra, ampak je Oracover bolj trpežna...Na teži se pa ravno toliko pozna, kot če vržem ohišje ven iz sprejemnika:))

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a » 19.06.2004, 15:23

luigidon napisal/-a:KAr se pa folije tiče pa je meni najbolj pri srcu Oracover. Tudi Oralite bi bila dobra, ampak je Oracover bolj trpežna...

Vsekakor je Oracover bolj trpežna, pa še napake zakrije bolje od oralight. Na masi pa vseeno kar prišparaš, če uporabljaš oralight. Prednost pri oralight je tudi ta, da lahko razpoke ali kaj podobnega na krilu zlahka opaziš, medtem, ko to oracover zakrije in potem se zadnji stadij zgodi v zraku. :?

luigidon napisal/-a:Na teži se pa ravno toliko pozna, kot če vržem ohišje ven iz sprejemnika:))

Kako pa vržeš ohišje ven iz sprejemnika? :shock:
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a luigidon » 19.06.2004, 15:32

TŠ napisal/-a:
luigidon napisal/-a:
luigidon napisal/-a:Na teži se pa ravno toliko pozna, kot če vržem ohišje ven iz sprejemnika:))

Ja prsti prehitevajo misli:)))Mislil sem sprejemnik iz ohisja:)))

lp
matjaz
Uspeh je za drzne....
Uporabniški avatar
luigidon
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a » 19.06.2004, 15:34

luigidon napisal/-a:
TŠ napisal/-a:
luigidon napisal/-a:

Ja prsti prehitevajo misli:)))Mislil sem sprejemnik iz ohisja:)))

lp
matjaz

:D

LP, Tine
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19.06.2004, 16:43

Tlačiti reduktor v Telstara je brezveze. Samo nepotrebna masa. V temi F5J je opisana konfiguracija Telstara, ki je na tekmi v Mariboru jemala sapo. In to na navaden Gunter propeler.

@TŠ
Ni vse, kar je prozorno Oralight. Tudi navaden Oracover je lahko prozoren.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a » 19.06.2004, 17:39

Kroko napisal/-a:@TŠ
Ni vse, kar je prozorno Oralight. Tudi navaden Oracover je lahko prozoren.

Aja? Hudo.
Uporabniški avatar

OdgovorNapisal/-a PrimozL » 21.06.2004, 08:49

Živijo,

Imam EON-a in na kratko lahko rečem, da ti bolj svetujem Telstar-ja. Mogoče sem malo pretiraval (ampak res samo malo) pri trdnosti, ampak pride precej težak (prednji del trupa je v celoti izdelan iz topolove vezane plošče, če se ne motim). Ker nima torzijskega nosa, profil zgoraj ni lepo ukrivljen ampak nekoliko lomljen (folija se udre glede na zakrivljeno linijo).

V zadnjih treh sezonah sem sicer precej letel z njim in večkrat celo pojadral v termiki, ko F3J modeli, izstreljeni z vitlom, niso uspeli prebiti magične meje, v splošnem pa nima nekih jadralnih sposobnosti. Se pa da z njim letet celo v blagi burji.

S Telstarjem nisem nikoli letel, kolikor sem gledal, je trup nekoliko šibkejši, model pa v skupnem bistveno lažji.

LP Primož.
PrimozL
Član

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a kiwi » 21.06.2004, 11:31

Hi!

Damac hvala.
Mislim, da sta ti luigidon in kroko ze skoraj vse napisala.
Po moje bil bil telstar zelo dobra izbira, pa zaenkrat kar brez reduktorja in rajsi kar gunther eliso. Kan-e 1050 tudi ze imas. Sprejemnik, ki ga imas (rex5) je zelo lahek, in tudi ostale komponente, ki jih ze imas lahko vse uporabis vkljucno z reglerjem. Pomeni, da imas zaenkrat samo strosek z avionom. Mislim, da stane telstar pri panoptikumu okrog 7.000,00 sit in imas ze vse dele izrezkane da pasejo skupaj (ostali, popravite me ce se motim). Rabis samo se eno sekundno lepilo. Model je potrebno potem samo se prekriti s folijo. Na tvojem mestu bi uporabil kar oracover (ali pa mogoce oralight). Pri prekrivanju ti lahko jaz pomagam sedaj, ko sem nabavil novi likalnik :D . Drugace pa sama gradnja mislim, da ni tako komplicirana, da ji ne bi mogel biti kos. Ce ne pa se pomoc tudi hitro najde.

Druga moznost pa je izdelava F5J "specialke" tako kot sedaj to delam jaz. Krilo sem narocil pri cesarju (cnc). Trup pa bom moral se nabaviti. Razmisljam, pa da bi ga za zacetek naredil sam. Vendar pa je to malo bolj komplicirano, kot pa izdelava telstarja. Glede na uvrstitve telstarja na tekmah mislim da ne bos zgresil in bos lahko z pazljivo izdelavo naredil dokaj konkurencen model. Ce se ti bi kjer koli zataknilo ti tudi lahko pomagam jaz ali pa ostali na forumu.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a matjaz_c » 21.06.2004, 14:32

Živjo Damac!

Ker kiwi med vrsticami predlaga da uporabiš sekundno lepilo, je edino kar bi ti svetoval , da uporabiš belo mizarsko lepilo ali kaj podobnega počasneje sušečega(razten če si s sekundnim lepilom že delal in ti »odgovarja«) S sekundnim lepilom res gre najhitreje, vendar se napaka zelo hitro pripeti.Sicer pa je o tem že tekla debata nedolgo nazaj.

lp Matjaž
matjaz_c

OdgovorNapisal/-a Damac » 21.06.2004, 14:56

Hvala vsem za pomoc!

Poslusal bom nasvet izkusenih mojstrov in si za zacetek telstarja privoscil :)

Ko bo koncan se javim z kaksno slikicom in porocilom o prvem letu.

LP
Damjan
Uporabniški avatar
Damac
Član

OdgovorNapisal/-a kiwi » 21.06.2004, 15:11

Hi!

No ja jaz ponavadi uporabljam sekundno lepilo, res pa je da za zacetnika je verjetno boljse belo mizarsko lepilo kot predlagas ti Matjaz. Ker potem imas cas da dele pravilno nastavis ali morebiti popravis, ko si ze nanesel lepilo. Sekundno lepilo pa takoj prime in ce nisi pravilno nastavil potem si zamocil.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a Damac » 01.07.2004, 10:44

Jou,

nabavil Telstarja. Nekam dosti delov je noter :D

Ce imas se kdo kaksne napotke pri cem naj bom posebej pozoren oz. kaj so klasicne zacetniske napake naj se prosim javi :)

Cez kaki teden bo ze prepozno...

LP
Damjan
Uporabniški avatar
Damac
Član

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 01.07.2004, 22:09

A v telstarja 400 lahk das standardne servote pa sprejemnik.
mihec87
Član

OdgovorNapisal/-a Kroko » 01.07.2004, 22:17

Lahko daš, bo pa pretežak. Lažji Telstar je boljši Telstar.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a Kroko » 01.07.2004, 22:18

Klasična začetniška napaka je zvito krilo. Med oblačenjem z folijo je potrebni paziti, da krila ne zvije ampak da ostane ravno.
Uporabniški avatar
Kroko

Naslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov