JureHB napisal/-a:Rok drugace sem pa gledal v načrtu za tale krila da naj bi bil cel model težak 650g---21oz! Mislis da bi bilo bolse ce je lazji!?
Jure, v enem od Drelinih člankov sem zasledil, da ima on težkega 19oz---540g in bi si včasih želel še lažjega. Sam delam veliko v smeri, da bo model z vso tehniko težak 500g z malo "fatamorgane" tudi manj.
Zdaj smo pa spet tam, kjer smo že enkrat bili. Koliko naj bo težek model ta F5J?
Z vsemi poskušanji in izkušnjami s štirih letovšnjih tekem počasi prihajam do zaključka, da je v vseh pogledih!!!!!!!!

najbolje imeti čim lažji model. Sam kar težko verjamem ampak vseeno se je pokazalo, da je to spet ena od kategorij, kjer ima štart veliko poleg za uspeh. In ravno pri štartu ima masa ogromno zraven. Kmalu bom predstavil koliko se pozna razlika pri pridoblejni višini proti razliki v masi razpona 100g. Zaenkrat sem opazil tako veliko, da je že kaka alarmna sirena tuli.
Pri vsem skupaj ima pa veliko zraven tudi profil krila. In tukaj sem storil eno napako, ker sem gledal samo na eno oko. Za F5J se ni dobro zgledovati po F3J. Tale štat ima spet veliko zraven. Desetkratna razlika v hitrosti štarta je tako velika, da nam tanek profil iz F3J v F5J že škodo dela. Sam bom še vedno vstrajal pri tankem profilu, vendar bo za dober štart nujno potrebno uporabljati flape. Tako, da že lahko kar zdaj zaključim. Tanek profil ima prihodnost v kategoriji F5J samo v primeru, da imamo na krilu vse potrebno za spreminjanje profila. To sta pa že vsaj dva serva (v nekaterih primerih lahko tudi en), kjer ne smemo zanemariti mase. Z vsem hudičem, ki paše poleg je že od 30g do 50g.
In še zanimivost, ki bo dobrodošla (ali pa tudi ne!!!!!!!!!) za prihodnost kategorije. Kakor kaže, je v F5J vsak model konkurenčen. Samo, da je lahek in doseženega je že 60% uspeha. Z nekaj treninga bo vsak ostal gor še naslednjih 9 minut. Pristati v radiju 6m se pa da naučiti zelo kmalu.
Postavljeni so vsi pogoji, da lahko začetnik postane profesor v eni sezoni. Prosim zavedajte se, samo v primeru, da resno pristopi poleg.
Veliko ljudi, še posebej na tem forumu je zelo pesimističnih in prosim vas ne zaženite nepotrebne panike. Če vas kategorija ne zanima se prosim vzdržite komentarjev. Vsak pesimističen prispevek odžene vsaj enega začetnika.
lp, rok