METANJE HLG

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

METANJE HLG

OdgovorNapisal/-a Ebola » 21.08.2004, 11:34

Pri iskanju profila za HLg sem naletel na eno stran na kateri so bili filmčki o metanju hlg-a...Ti je prijel HLGa za krilo se 2x zasukal in ga zabrisal v zrak..zadeva je poletela kot strup...Ima kdo od vas kakšne izkušnje s tem načinom metanja hlg-a....
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola
Naš človek :)

Kraj: Maribor - Miklavž

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 21.08.2004, 11:51

To ni HLG ampak DLG
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ebola » 21.08.2004, 12:05

AHA...v čem se razlikuje če smem vprašat :shock:
Ebola te reši ....
Uporabniški avatar
Ebola

Kraj: Maribor - Miklavž

DLG

OdgovorNapisal/-a Bošti » 21.08.2004, 13:17

Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a grega » 21.08.2004, 15:06

Ja ... jaz sem tudi probal iz čistega firbeca vreči mojega HLGja s krožnim metom ... tega več ne bom poskušal (čeprav sem imel veliko srečo in varno pristal).

Grem pa sedaj na DLGja ... to je strup!!!
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 21.08.2004, 20:46

No, ebola, da ti rečem brez, da dajem linke (osebno mi ni všeč / raje imam, da mi ljudje stvari prinesejo k riti :oops: ).

DLG ali SAL je model, ki ga vržeš z prijemom za krilo. To so modeli, ki so nasledniki HLGjev, kategorija se pa imenuje F3K.

SAL (Side arm lunsher) >
DLG (Duscus lunch glider) > Isto

Grega, tudi jaz sem že probaval to iz firbca, in tudi jaz ne priporočam, čeprav sem TUDI JAZ uspel varno pristeti! Hvala bogu sem dovol nor, da sem ga zabrisal z vso silo, drugače bi bil zdaj že zdavnaj v kosih zaradi sledečega kovita.

Sem pa ugotovil, da se razni Zagiji in podobna leteča krila (stiro + selotejp) dajo zelo super vrečti na način SAL, vendar ga je treba orenk prijet za rob krila in ga prav tako tudi orenk zabrisati, ker ponavadi sledi kratek kovit :D

Jan
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-
----------------------------

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega » 21.08.2004, 22:44

Ja, pri zagijih je vzlet malo lepši. Sicer ga na začetku malo smešno zaziba, ampak če ti ga uspe ujeti, ga lahko poženeš kar visoko. Še vedno pa je bolj praktičen met nazaj.
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a grega » 22.08.2004, 22:03

Nekaj kar se navezuje na to temo.

Tile HLGji verjetno niso ravno najbolj namenjeni za kakšne vetrovne dni. Dobro leti samo v čistem brezveterju. Vsaka sapica ga v zraku pozibuje.

Je to normalno, ali še model ni pravilno striman?

Danes sem šel letet na pobočje in imel dober veter v mene, ampak je bil le ta za model premočen.

Zdi se mi, da je tu pri nas malo kateri dan čisto brezveterje.

Obstajajo kakšni avioni, ki bi bili bolj univerzalni, ampak da bi vseeno koristili termiko?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 08:25

Ja, priporočam ti kakšno Elektro jadrilico z eleroni. Recimo nekaj sličnega Mibotovem Fly Q (1,8 ali 1,5). V glavnem...modeli nad 500g bi bili kar vredu.

Glede HLGja, da se pozibavlje je pa čisto normalno..... tak to je....kaj si pa pričakoval od 240g modela!? Na HLG tekmi se v vetru leti z modeli težjimi od 300g, in tu je ta keč ;)
Xray XB8E, Xray XB9E Rally, Xray T4 '13,Xray X1, Xray M18T PRO, Sanwa MT4S, GensACE, REDS Motors, Tekin Motors, MuchMore, LRP, HobbyWing, Futaba
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a grega » 23.08.2004, 09:48

Se mi je zdelo ja. V brezveterju lahko pobiram termiko. Vidim kako avion lepo dviguje. Ampak za kak vzgonski veter pa to verjetno ni. Imam pa dve zelo lepi in dolgi pobočji (cca 150m v vse strani brez ene hiše, drevesa ... Pa včasih se zgodi da piha ravno v njega.

Je težko leteti z zakrilci? Sam še namreč nisem. verjetno kontroliraš samo nagib, smer pa še vedno spreminjaš z smerjo, al kak? Se da leteti samo z zakrilci, recimo kot zagi?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a rock » 23.08.2004, 10:35

grega napisal/-a:Je težko leteti z zakrilci? Sam še namreč nisem. verjetno kontroliraš samo nagib, smer pa še vedno spreminjaš z smerjo, al kak? Se da leteti samo z zakrilci, recimo kot zagi?

Grega,

Vse kar se približuje pravemu letalu je kvečjemu lažje. Tako, da brez straha. Z zakrilci, krilci, zračnimi zavorami, smerjo, višino je vse veliko lažje.

Glede teorije letenja, vsak naj kdaj odpre kakšno knjigo o tej tematiki.

Da boš lahko letel v vetru s HLG modelom si omisli SAL-a. Modeli so zelo prodorni. Veliko modelarjev še ni videlo v kakšnih pogojih se je že letelo s SAL-i. Tako, da dokler sam ne boš videl na lastne oči bo težko.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 11:08

Jaz bi rekel, da je mi je lažje leteti model z zakrilci kot pa takega, ki ima samo smer in čišino. Kombinacija smeri + naklon je pa odlična. Model dela takšne ovinke da ti gre na jok.....tok po tirnicah. Tudi za pristajanje je lažje, ker ga lahko samo nagibaš, brez da bi mu z tem bistveno spremenil smer letenja! Kot je Miha rekel v drugi temi, je super model za privajanje na zakrilca Mibotov Parky

Link:

http://mdm.zrcalo.si/forum/viewtopic.php?t=3616

Slika:

Slika

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a grega » 23.08.2004, 11:34

Stvar je taka. V brezveterju še se nikdar ni zgodilo, da bi priletel na kljun, ali kaj podobnega. Znam lepo vzletati in lepo pristajati. Mogoče še mi manjka par detajlov, da bom v zraku še bolj miren.

V vetru pa avion tako zelo pleše po zraku, da ga komaj ladaš (pa ne rabi biti ne vem kako močan veter). Ko vzletam v veter se dobesedno ustavi in gre nazaj, in seveda če mi še ga uspe pravočasno obrniti stran od vetra padem v velik kovit in izgubim ogromno višine. Tako da je letenje v močnejšem vetru nesmisel.

Sem pa se zelo navadil na jadranje, zdaj približno vem kaj bi naj bila termika (balončki).

Kako pa se razporedijo komande na ODDAJNIKU. Sedaj imam tako, da imam na levi višino, na desni pa smer. Je to pravilno?

Sprašujem zato, ker bi počasi želel preiti tudi na kaka zakrilca.

Rok:
Začel bom z gradnjo SALA. Mislim da bom s tem znanjem, ki sem ga pridobil pri Terminatorju precej laže. Krila stiro balsa, preko steklenka, trup??? pa še ne vem.

PS: Kako je bilo na Češkem. Kakšne slike?
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a alien » 23.08.2004, 12:11

Grega:

Kar se tice smeri na komandah vecina leti takole:

- Leva
gas (gor/dol)
smer repno krilo (levo/desno)

- Desna
visina repno krilo (gor/dol)
naklon (levo/desno)
We are all made of stars...
Uporabniški avatar
alien

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 13:25

Mariborski konec... izbrana družba:

Levo:

Gor/dol: Višina
Levo/desno: smer

Desno:

Gor/dol: Motor (Butterfly)
Levo/desno: nagib oz. smer če nagiba ni

Kako smo si različni..... ;)

Jan
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a Vombat » 23.08.2004, 15:01

Jaz imam pa spet nekaj drugače.

LEVA:

gor/dol = motor (brez vzmeti)
levo/desno = nagib

DESNA:

gor/dol = višina na repu
leva/desna = smer na repu

Naj še povem to da v praksi še nisem imel modela z nagibom, le na simulatorju ga uporabljam
Uporabniški avatar
Vombat

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a grega » 23.08.2004, 17:29

No torej imam enak razpored komand kot mariborski izbraneži.

:)
Lp, Grega
Uporabniški avatar
grega

OdgovorNapisal/-a -=ZeroCOOL=- » 23.08.2004, 22:55

Grega: Your the man! :) :twisted:
Uporabniški avatar
-=ZeroCOOL=-

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24.08.2004, 08:58

Razporedi na ročkah so standardizirani. Pri navadnih oddajnikih je sicer vseeno v kateri kanal vtakneš servote, zakomplicira pa se pri računalniških, saj imajo le te že pripravljene mikserje, ki so povezani z ročkami. Pri nekaterih oddajnikih se razpored (reče se mu MODE in je označen s številkami od 1 do 4) lahko nastavlja, pri nekaterih pa se to ne da, zato je pri nakupu komand potrebno biti pozoren.
Če letalo nima komande nagiba se ponavadi z ročko za nagib vozi komanda smer.

Standardne razporeditve pa so:

MODE 1
leva:
gor/dol = višina
levo/desno = smer
desna:
gor/dol = motor
leva/desna = nagib

MODE 2
leva:
gor/dol = motor
levo/desno = smer
desna:
gor/dol = višina
leva/desna = nagib

MODE 3
leva:
gor/dol = višina
levo/desno = nagib
desna:
gor/dol = motor
leva/desna = smer

MODE 4
leva:
gor/dol = motor
levo/desno = nagib
desna:
gor/dol = višina
leva/desna = smer
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24.08.2004, 09:06

Mariborski izbranci vozijo MODE 1, Vombat MODE 4, alien pa MODE 2.
V Sloveniji je najbolj popularen MODE 2.
Je pa zelo pomembno, da voziš isti MODE kot ostali piloti s katerimi ponavadi letiš.
Uporabniški avatar
Kroko

Naslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov