Napisal/-a rock » 29.08.2004, 22:21
Na vse skupaj bom še enkrat odgovoril in mogoče koga užalil hkrati pa pohvalil.
Gospod, ki je izumil in proizvaja komplet Telstar. Najprej se mu lahko vsi zahvalimo, da se je vse skupaj (F5J) začelo v Sloveniji.
Drugače pa. Samo poglejte pravila (slovensko varijanto). V najpomembnejšem detajlu je naredil največjo napako (baje je gospod, ki je izumil telstar prepisal mednarodna pravila). Zelo enostavno je kar prepisal 60sekund za uporabo motorja. Pri tem sploh ni bil pozoren, da je na razpolago delovni čas 60 sekund motorja in da v končni rezultat šteje samo čas dosežen brez uporabe motorja. To velja enako pri vseh podkategorijah.
Samo poglejte, kaj je verjamem, da popolnoma nehote naredil.
Tisti, ki imamo možnost smo že v prvih štirinajsih dneh dokazali, da v kategoriji nekaj zelo smrdi. Nekaj je bilo zelo narobe. Jaz popoln laik v elekto modelarstvu sem model spravil v 60s čez 200m. Nato sem hotel vsem pokazat, da model odleti brez moje pomoči nadalnjih 9 minut 30 sekund.
Vse skupaj samo zaradi napačno prepisanih pravil.
Ta napačno prepisana pravila so modelarje usmerjala popolnoma na napačno pot. Modeli so začeli dobivati nenormalono velike zračne vijake, prenose in vse je še samo povečevalo storške in nenazadnje težo končnega modela. Tudi nenormalne težave s težiščem so se začele pojavljati. Model enostavno ni več jadralni model ampak ??????
A se sploh zavedate, da smo se ukvarjali in se še ukvarjamo z največjo polomijo leta. Vsaj kar se pravil tiče in posledic le teh. Tole izjavo izrekam s cmokom vendar jo moram, da se kaj podobnega ne bo ponovilo.
Pri vsem skupaj je pa obstajal modelar Jože Zupan. Na tekmo je prišel z zelo preprostim modelom Telstar. Prvič ko je vrgel model sem gledal dobesedno v "raketo". Kar nisem mogel verjet svojim očem. Ampak, bilo je resnično. Zadevo je ponavlajal iz tekme v tekmo, neglede na to kaj smo mi privlekli novega na tekmo. Naše nove stvari so bile same dodatne teže na modelu. On pa je vsakič znova pokazal, da ima "raketo".
In ta raketa "ZupJo" bo v prihodnosti služila za koncept pravega F5J-400 modela. Seveda je pogoj upoštevanje mednarodnih pravil, ki pa roko na srce predstavljajo edino pravo pot, da je še smiselno ukvarjati se s kategorijo F5J. Vsaj zame, da ne bo spet vik in krik.
Zakaj ob upoštevanju mednarodnih pravil? Odgovorite si sami. Saj ste brihtni modelarji.
Poglejete samo izziv, da boste namesto 60sekund koristili motor 20sekund..
Še malo. Ker vas veliko meni da pretiravam. A res potrebujete v jadralnem modelastvi še tekmo z elekto motorji. Če to strast resnično potrebujete, vam je na razpolago F5B, Pilon in vse temu podobno. Dirkajte. Dirkajte kolikor vas je volja.
Samo prosim vas ne trudite se uničiti, kar si je človek vedno želel. Jadrati kot prica. Pojadrati kot ptica. Ptica uporablja svoje znanje, svoje telo, svojo moč.
F5J-400 naj ostane taka kot je. Motor je določen. Vse ostalo naj modelar izumlja. Kategorija bo imela privržence ki ne morejo sami metati HLG oziroma se vedno čutijo "hendikepirane" zaradi svoje manjše telesne moči. Vsekakor bo poceni. Potreboval boš samo elektro motor tipa 400, zračni vijak, dva so tri servo motorje, akuje in zelo enostaven in poceni model tipa HLG.
F5J - umlimited Mora obstajati. Skoraj vsak človek je odvisen od raziskovanja. Naj mu bo omogočena kategorija, kjer se bo lahko preizkušal brez omejitev.
F5J-7celic. Poiskusite. Naredite tekmo, eno dve ali tri. Ocenite interes. ZZ-Top popolnoma te razumem. Pravilno "široko" gledaš na zadevo. Ampak, kako zadevo speljati- Ne počnite napak iz preteklosti. Ne organizirajte tekmovanja v vseh kategorijah na isti dan. Tako ne gre.
Mr.Bostjan. Hvala za primerno opazko. Ja, res je pri vsem skupaj je en dodaten faktor za uspeh.
Samo sem pristaš uporabe lastnih moči in izločitev vseh nepotrebnih zadev na modelu.
F3J zdaj potrebuje za štart nekej malega sekund. Ponavadi 3,4,5. Nato jadraš sam s svojim znanjem. Na modelu pa ni prav zares grdega zračnega vijaka in vseh dodatnih mas. Kdaj bom dočakal podobno pri uporabi elektro motorja?
Obstaja še F3K ali HLG. Prav zares uporabiš samo svojo moč in lasnosti modela. Kategoroja je prava mini formula 1. In, kakšen je interes???
Naj zaključim, nikomur ne vsiljujem svojega mnenja. Tako razmišljam in lepo mi je pri srcu. Ko pa letim si pa želim, da okoli mene ne bi brnelo.
lp, rok