Simulatorji: ZA ali PROTI?

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

Simulatorji: ZA ali PROTI?

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 19.08.2004, 11:48

Živjo!

Zanima me vaše mnenje glede uporabe simulatorjev za učenje letenja ter predvsem vaše izkušnje z njimi?
Kateri simulator uporabljate in kako ste zadovoljni z njim? Kateri je po vašem mnenju najboljši, najbolj realističen?

Sam sem še vedno mnenja, da ga ni čez pravo letenje z modelom. Problem pa nastopi pri učenju novih akrobatskih figur (da 3D letenja sploh ne omenjam), kjer se dogaja, da nevajena roka prepočasi odreagira in nam figure nikoli ne uspe odleteti tako kot je treba, oziroma je treba precej več poizkusov kot bi jih bilo treba sicer. Poleg tega je prisoten še strah pred izgubo modela pri podajanju v neznano, ki pri simulatorju odpade.

Skratka, osnove osvojiti na simulatorju in nato zadevo izpiliti z modelom na letališču? :?:
Zadnjič spremenil Mr.Bostjan, dne 19.08.2004, 16:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a Ace of Sky » 19.08.2004, 15:50

Bok!

Jaz sem se skoraj vse naucil na simulatorju, tako da je bil moj prvi avion ze motorni in takoj sem vzletel in pristal, tako da je simulator zelo koristna stvar, se posebej za koordinacijo rok. Uporabljam AeroFly Professional zadnjo verzijo in je stvar dokaj realna.

LP Ace
Only one is the best!
Uporabniški avatar
Ace of Sky
Novinec

Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a EagleA1 » 19.08.2004, 18:26

A mi lohk powes kje se dobi kabel za powezavo med postajo in racunalnikom in pa sam program... Sam imam postajo futaba fx-14 pa me zanima a se to priklop preko izhoda za trainerja ali kako drugac

lp eagle
EagleA1
Član

OdgovorNapisal/-a Vombat » 19.08.2004, 19:48

Uporabniški avatar
Vombat
Naš človek :)

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Vombat » 19.08.2004, 19:49

Aja, sam program pa se ga lahko dobi na e-mulu. Tam jih je dosti na voljo. Pa še zastonj so in je dostava na dom :lol:
Uporabniški avatar
Vombat

OdgovorNapisal/-a kiwi » 20.08.2004, 14:43

Hi!

Bostjan pridruzujem se tvojemu mnenju. Ni ga cez pravo letenje. Vendar pa se pojavi problem predvsem pri samostojnem ucenju. Na zacetku se nimamo nobenega obcutka za premikanje krmilnih palic na oddajniku problem pa je tako ali tako letenje proti sebi. Zato mislim, da tisti, ki nimajo moznosti da jim nekdo stoji ob strani in jih popravlja in opozarja na napake naj najprej poskusijo leteti nekaj casa z simulatorjem, da si pridobijo vsaj osnovne vescine. Letenje proti sebi itd.

Kar pa se tice ucenja akrobatskega letenja pa je tudi res, da je dobro prej stestirati figuro z simulatorjem in ko smo sigurni, da jo vsaj priblizno obvladamo oziroma jo znamo izvesti preden se je lotimo z pravim modelom.

To je moje skromno mnenje.

Lp Bostjan
samo da leti !!!
Uporabniški avatar
kiwi

Kraj: Ptuj - okolica

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 20.08.2004, 15:53

Moje izkušnje :
Najpogosteje ko dam učenca, ki se je pred tem uril na simulatorju, na dvojno komando je presenečenje, da ta model, pa drugače reagira kot oni na ekranu ter, da je v zraku polno nečesa ki hoče model "zrinit" iz smeri
Malenkost simulator pripomore pri letenju k sebi in od sebe vendar ze to v šoli nikoli ne porabimo veliko časa ,ker to ni tak problem .
Pri učenju letenja je "najtežje" leteti naravnost ker je ozračje precej nemirna stvar tega nam pa večina simulatorjev ne ponuja .Tudi prehod iz, če rečem, 3D v 2D torej pristanek, kot najzahtevnejši element letanja se na simulatorjih ne da kaj dosti "strenirat"
Mogoče, da se, da kako figuro izpilit na simulatorju vendar jo je vedno treba prenesti v RL in je vprašanje koliko se da s simulacijo pridobit .
Poznam kar nekaj ljudi , ki z raznimi akro modeli lebdijo in oh in sploh počnejo na simulatorju vragolije ki jim še imena ne poznam na pist so pa kar revčki ker je potrebno model v enem kosu pripeljat na pisto.

Sam sem se poiskusil "igrat" z kar nekaj simulatorji za katere se je trdilo, da so fuul realni, pa se z tako trditvijo ne bi mogel strinjat
Torej moje mnenje je da se s simulatorji, da lepo igrat z realnim letenjem imajo pa malo skupnega.

lp
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miskolin » 20.08.2004, 16:33

Ace of Sky napisal/-a:Bok!

Jaz sem se skoraj vse naucil na simulatorju, tako da je bil moj prvi avion ze motorni in takoj sem vzletel in pristal, tako da je simulator zelo koristna stvar, se posebej za koordinacijo rok. Uporabljam AeroFly Professional zadnjo verzijo in je stvar dokaj realna.

LP Ace

....to bi pa rad videl.
Na zacetku sem probal par simulatorjev. Ko pa sem prisel na letalisce sem se vseeno potreboval izkusenega modelarja k mi je na zacetku model prvih 10-15 poletov vsaj pristal.
Sedaj se pa samo se redko "igram" s simulatorjem letenja.
Pa brez zamere.
cherry@g-server.com
miskolin

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Ace of Sky » 20.08.2004, 16:42

miskolin!

Lahko vprasas ostale clane nasega kluba, so pac nekateri talenti!!!
Only one is the best!
Uporabniški avatar
Ace of Sky
Novinec

Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a miskolin » 20.08.2004, 16:53

V tem primeru se ti pa sedaj javno opravicujem.
Le tako naprej. :wink:
miskolin

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a brane » 20.08.2004, 19:57

Uporabljam Aerofly profesional in sem zelo zadovoljen, kar se tiče 3D letenja bi rekel skorajda nenadomestljiv, saj so nekatere akrobacije tako zahtevne, da se jih še lotiš lahko samo takrat, ko si si pridobil vsaj nekaj rutine na simulatorju, drugače pride predrago. Je pa res da sedaj, ko hodimo v kratkih hlačah, bolj sameva. Bo pa prišel spet na vrsto v hladnih dneh saj za naučiti se je še toooliko.....
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a NightBird » 02.09.2004, 00:49

Pred časom sem gledal eno oddajo na "RealTV".

Tip pride v banko in jo hoče oropat.

Blagajničarka pritisne na "panic button" in sproži se sirena, na pult pa pade zaščitno steklo.

Ropar pa PANNIIIKKKKAAAAA!!!! :x :x :x

Steče k vratom, ki se "nočejo" odpret. Par minut se zaletava in buta vanje, potem pa obupa in se sesede poleg pulta. :cry: :cry: :cry:

TEDAJ PA, vrata se nenadoma odprejo, skozne pa vstopi v banko stara ženica :idea: :idea: :idea:

HALOOOO, kaj se je dogajalo :?:

Tip v paniki enostavno ni poizkusil vrat odpreti navznoter, ves čas se je v paniki zaletaval vanje in jih poizkušal odpreti navzven.

Kaj se lahko naučimo iz te zgodbe :?:

To, da v kritičnih situacijah človek reagira panično in seveda praviloma narobe. Nedvomno je tisti tat imel več kot dovolj vaje na "simulatorju", saj je vsak dan (čez celotno življenje) odprl vrata vsaj več tisočkrat.

TODA v "real situation" je odpovedal, kot slabo prišit gumb na hlačah.

In prav to je glavna razlika med simulatorji in letenjem v živo.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a brane » 02.09.2004, 08:18

[quote=

TODA v "real situation" je odpovedal, kot slabo prišit gumb na hlačah.

In prav to je glavna razlika med simulatorji in letenjem v živo.[/quote]

Omenjena primerjava nima z uporabnostjo simulatorja nobene veze. Simulator za vse načine letenja morda ni enako učinkovit, saj če letamo po zraku in ne vidimo tal občutek ni ravno pravi, a za 3D letenje in učenje helikopterja je odličen pripomoček. Seveda je v realnosti vse skupaj nekoliko drugače, a simulator je dovolj realen, da je tisto kar se na simulatorju naučimo uporabno in omogoča, tako rekoč zastonj, trening v neomejenih količinah. Ko sem se pred leti spravil na trening hoveringa in ko sem vse skupaj za silo obvladal, sem poizkušal še z torque rolo, a sem bil prepričan da mi ne bo nikoli uspelo postati dovolj zanesljiv za izvedbo torque roll. Ko sem dobil simulator, sem lahko vadil brez bojazni za model in kolikor sem hotel. Danes pa torque rolo obvladam tudi v realnosti, mnogi bistveno boljši piloti od mene, pa še danes samo hovrajo.
Sicer pa ni nobena skrivnost, da si s simulatorji pomagajo tudi največji svetovni mojstri. Le zakaj bi tratili čas na simulatorju, če ne bi bilo smiselno :?:
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a NightBird » 02.09.2004, 09:55

Brane, popolnoma se strinjam z vsem kar si napisal. Očitno pa je, da si napačno razumel tisto, kar sem zapisal.

Pri letenju na simulatorju NI stresa.

Na simulatorju helikopter pade in v naslednji sekundi je nov na pisti.
V R.L. helikopter pade in mimogrede se posloviš od 100€, pa še prizemljen si za par tednov, če takoj ne dobiš novih rezervnih delov.

Sam odletim na simulatorju s helikopterjem kar hočeš (malodane s pivom v eni roki), v R.L. pa komaj lebdim in se plazim naokoli (noge pa se tresejo kot šiba vodi).

V principu je simulator boljši pripomoček za tiste, ki že znajo leteti in se učijo kordinacije gibov za nove like.
Za začetnike pa le pripomoček, ki olajša kordinacijo pri letu od in proti sebi.
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a brane » 02.09.2004, 13:01

Seveda, v tem primeru se tudi jaz popolnoma strinjam s tabo. Letenje na simulatorju je eno, realnost je pa še zmeraj nekaj drugega, narobe bi bilo zanemariti to dejstvo. Se pa sigurno napreduje hitreje, če si ob realnem letenju, kdaj pa kdaj pomagamo tudi s simulatorjem, a simulator je kljub vsemu samo simulator.
Uporabniški avatar
brane

OdgovorNapisal/-a Mr.Bostjan » 02.09.2004, 17:38

NightBird napisal/-a:V principu je simulator boljši pripomoček za tiste, ki že znajo leteti in se učijo kordinacije gibov za nove like.
Za začetnike pa le pripomoček, ki olajša kordinacijo pri letu od in proti sebi.

In ravno zato sem jaz vedno bolj odločen, da si dobim enega .... pa še pozimi se bo dalo leteti ne da bi zeblo v roke! :wink:
Lep podzrav,
Boštjan Perdan
DMA Modra ptica
Uporabniški avatar
Mr.Bostjan
Član

Kraj: Šenčur

OdgovorNapisal/-a Vombat » 02.09.2004, 19:31

Če imaš "široko pipo v svet", potem ni ne bi smelo povzročati težave ga dobiti.
Uporabniški avatar
Vombat

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov