F3K oziroma SAL ali DLG.....INFO

Vse o modelih letal : nastavitve, barvanje, izkušnje, izboljšave, pomoč ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a rock » 04.09.2004, 19:32

Mitja,

Kako bosta izdelala tisto kabinco? Iz male plastične flaške?

sliko, poglej

lp, rok
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
rock
Naš človek :)

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 04.09.2004, 20:53

zgleda kot skrčka za baterije....
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 04.09.2004, 21:36

Ja, skrčka za baterije :D , saj sem tudi jaz prebral na načrtu, ampak sem mislil da ne kapiram..da je kaj takega kar še nisem videl.

Jaz bom na svojem (Ja, naredil si bom enega 8) ) naredil ogrodje kokpita iz vitroplasta..seveda fejst razžaganega in olajšanega, ki bo držal komponente na svojih mestih in jih tudi malo čuval, čezenj pa bom poveznil plastično kapljico ki jo bom "skuhal v kropu"..ampak na en nov način. Morda bom naredil ob tem kako slikco in jo objavil tu.

LP Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 05.09.2004, 01:43

Tale mini bo še res letel.
1,2,3... in kar skup je padel.

Pa modelček še niti ni mini, profili so.
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Bošti » 05.09.2004, 08:30

Ivica,
in medtem ko sem letel svojega Pylona, sem videl da se je B. Cac ''igrackal'' z mini SAL-ckom, pa bi bilo njega najboljse vprasat o vtisih...

Sam modela nisem letel, sem pa ga nekajkrat vrgel.
W. Stark naju je izzval, naj poskusiva, koliko zdrži. Uške so s centroplanom zlepljene samo s sekundnim in s koščkom aviošpera- brez steklenke. Model doseže zadovoljivo višino, vendar ima malo slabše letalne sposobnosti napram klasičnim DLG-jem (1m razpona). Pri dobri termiki se to niti ne pozna, kadar pa ni nič, pa potegne takratko. Drugače pa super avijonček za zabavo in prve korake v DLG (KIS - Keep It Simple) Pa samo za 60 tojrotov!!

Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Bošti
Član

OdgovorNapisal/-a Boštjan » 05.09.2004, 21:19

Ojla!

Ja, res je. Po tekmi sem se z Wernerjem dogovoril, da lahko letim njegov model in tako sem se kakšnih 20 min. igral z njegovim mini KIS (Keep It Simple)modelom. Že ime modela pove , da se Werner trudi čim bolj poenostavit svoj model, da bi bil čim bolj dostopen široki množici modelarjev! Res zabavna in poceni igračka in res simpl! Krila so rezkana iz polne balze in praktično neuničljiva. Trup je lesen z karbonsko palčko. Model lahko imaš vedno sestavljen v avtu in letiš praktično vsepovsod! In še najboljše: ko sem Wernerja vprašal, če ima kakšen model s seboj za prodat, je vzel izvijač in z svojega modela vzel svoja krila in mi jih podaril! Nato je vzel iz prtljažnika še ena krila in rekel: To pa je novi Ag profil. Na, še ta krila probaj! In tako mi je podaril dvojna krila, tak da moram sedaj v najkrajšem času sestaviti kakšen trup, da se bom lahko zabaval :D ! Werner prodaja svoje modele po 60 Eurov in za ta denar se skoraj ne splača delat takega modela!

Je pa Werner Stark res legenda HLGjev. Registrska tablica na njegovem avtu je HLG 1!
Uporabniški avatar
Boštjan
Član

OdgovorNapisal/-a rock » 06.09.2004, 10:44

"Mini" se je malo poredil na 32gramov. Je pa vsaj, krilo zaključeno......
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.09.2004, 00:12

Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a rock » 11.09.2004, 21:07

Chibi je danes poletel.

Hvala vsem, ki ste nudili pomoč.

Dokončan ima 70g. Naletel je že uro in pol.

Kako leti? Za 70g več kot odlično. Ima 30g manj kot 100g "Milka" pa ga vržem višje neglede na način meta. Nato pa še več kot odlično jadra in kako se pelje. Uf, res samo videti je treba.

Pomankljivosti. Ja nekaj jih pa ima. Zelo živčen je in obrniti ga v dviganje je prava umetnost boja med dviganjem in modelom. Skoraj vsaka sapica ga meče ven.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a mihah » 11.09.2004, 23:52

Rok, kapo dol za tale tvoj Čibi :)

Kakšen video? Verjetno se zdi, da krši fizikalne zakone ;)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 12.09.2004, 07:13

Rok!

Kako ga mečeš? Kot HLG ali kot DLG (SAL)?
Če ga vržeš kot DLG, ga kar s prsti primeš za "uško"...ker nisem opazil kakega izrastka na koncu krila da bi se s prsti zahakljal nanj.

Kaj meniš, je boljša varianta krila Stiro/Balza (tvoj model), ali kar celo krilo iz polne balze z nekaj olajševalnimi luknjami? Meni bolj "diši" krilo iz polne balze (ultralahke) (model Dragon Lady Compact)

Mislim da je polno balzo lažje obdelati in je tudi laže doseči "taprav profil". Kaj meniš, na osnovi izkušenj izdelave tvojega modela?

Mitja
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a rock » 12.09.2004, 10:18

Mečem ga kot SAL, kar za uško. Gre, samo bi bilo bolje, če bi imel "štift". Pri metu "za uško" me nekam čidno zategne v prstih (kite palca in kazalca v povezavi na dlan). Najprej je taka neprijetna bolečina (zaskali) nato pa mravljinci. Samo je pa res, da je potrebno še tehniko meta naštidirat.

Glede tehnike izdelave. Menim da je boljša obrušena balza. Vsaj glede mase in trdnosti.
Samo po konceptu "dragon fly" saj se drugače skoraj ne da obrusit ovitega profila. On ima tisti "genijaln" flap iz deprona.

Je pa zadeva zelo smešna. Vse se dela, da bi bilo dovolj močno. No, zadeva ima samo 70g in je dovolj močno karkoli obstaja. To kar imam narejeno jaz se niti malo ne zvija.

Cevka trupa je izdelek bratov Fidler. Narejena posebej za micro-SAL. Ima 6g in se niti ne zvije. Se pravi da je lahko še lažja. No, v resnici se manj materijala že skoraj ne da uporabit.

Repka iz 2mm balze sta dovolj močna. Ne potrebujeta nikakršnih dodatnih ojačitev iz carbonskih rovingov. Teška sta 6g.
Ne verjamem, da bi bila iz deprona lažja. Sam depron mogoče je. Samo je veliko boj mehak od balze in bi potreboval rovinge potem smo pa že na isti teži.

Konus, je narejen iz skrčke. Ima 1g. Zdaj se pa vprašam, kaj je lahko še lažje.

No krila so pa po načrtu g. Tnono. Teža je 32g. So tako na "občutek" celo malo mehka vsaj torzijsko. Samo se pri samem metu niti malo ne opazi.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a » 12.09.2004, 11:56

Rok svašta. Res lepo. :lol: :lol: :lol:

Bo treba enkrat videt kako to leti.

Kapo dol.

LP, Tine
Uporabniški avatar

Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a belovic » 12.09.2004, 12:03

Rok, mogoce bi lahko naredil v uskico, na zgornji strani, dve jamici ali luknjici za kazalec in sredinec, tako nebi imel vec problemov z bolecinami in tudi obcutek pri metu bi bil boljsi :idea:

se slika...
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a rock » 12.09.2004, 13:05

Glede meta.
Danes sem poskusil še drugačen prijem. Namesto kazalca in palca sem raje prijel podobno kot za štift s palcem in sredincem, uška pa vmes. Gre brez bolečin tako, da bom vstrajal pri tem načinu. Mogoče bo čez čaš le potreben kakšen izrastek. Samo se ga bom poskusil izognat.

Sem pa letel v tem vetru. Gre, samo je s tem kar malo preveč živčnim modelom vse skupaj podobno kakšnemu "rodeo". Sam sem navdušen nad tem da se 70g presenetljivo dobro pelje, tudi proti tem vetru, ki danes piha. Samo se 70g pozna, ko te kaj preseneti. Razne "rukerje" pod krilo je zelo težko popravljat. Modelček je bolj priprava za treniranje refleksov. :lol:

Glede Dragon Fly-a. Na tem linku so še načrti zanj.

http://www1.harenet.ne.jp/~ueno-km/DLC2.zip

še bolj "simpl" kot Chibi

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a rock » 15.09.2004, 17:26

Chibi ali karkoli je zdaj je dobil nova krila.

Postaja prav odrasel in ima sedaj 88 gramov in 1m razpona. Kolika je površina se mi še ne da računat je pa več kot pri origunal chubiju in vitkost krila je tudi izboljšana.
Imam pa še takratek trup, tako, da same živnosti modela nisem odpravil. Kvečjemu poudaril.
Letel sem premalo, da bi lahko podal kakšno resno oceno. Je pa hec in prav zabavno. Če samo pomislim kaj vse sem se naučil s preiskusanjem v sami praksi zadnje dni. Od gradnje in da o sami potrditvi odličnosti tankih profilov sploh ne govorim.

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a belovic » 15.09.2004, 23:08

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Uporabniški avatar
belovic

Kraj: CRO

OdgovorNapisal/-a rock » 16.09.2004, 10:47

Zakaj pa tako velike oči?

Res je hec in zelo simpl. Samo poskusit je potrebno in zadovoljstvo, ko porabiš samo dva dni za izdelavo je nepopisno. Pa še ta dva dni bi se dalo skrajšat če se nebi epoksi sušil 24 ur.
No, jaz nebi bil jaz, če nebi zadeve 100 na uro pospeševal, tako da je zadnje dni bila delavnica v rdečem od infrardeče žarnice. Če je vsa zadeva na 80 stopinjah celzija je pa že 3 ure in pol dovol, pa še temprano je.

Še Jo Grini se je navdušil in si naredil manjši F3K iz ostankov. Tako v info krila ima brušena iz deprona

se link do videa, Jo Grini

http://www.workflow.as/jogrini/video/dl1.wmv

lp, rok

A ja. Zdaj imam že odrezana krilca na krilu. zaenkrat lahko nastavljam po mili volji ukrivljenost prifila. Ko pa se bodo našli še mini servoti bo pa vse na "full kontrol"
Uporabniški avatar
rock

OdgovorNapisal/-a Andrej Petrovčič » 16.09.2004, 11:00

Všeč mi je zadeva, kar močni meti.... letenje v megli pa je ...spicy.
Sem pa blazno navdušen, da je norvežan Jo Grini, iber faca... v video zmiksal muziko od Magnifica :lol: :shock:
Impresivno, ni kaj !
Uporabniški avatar
Andrej Petrovčič
Forumski veteran

OdgovorNapisal/-a mihah » 16.09.2004, 23:48

Hehe, iber gudy video. Kake face tile veliki otroci :) Hir aj kam, hir aj go ... točno to ;)

Ker so mi všeč majhni modeli, se mi tele zadeve sploh dopadejo. Model na videu je 145 g, od Roka pa 88 g pa še 1 m razpona. Ma daj Rok tole moramo videti v živo!

P.S. Malo za šalo malo zares:

Jaz bi svar motoriziral na BKjčka. A kakšnega?

Slika

12 x 30 mm, 17 g 8)

Akuji 2 x 340 mAh = dobrih 20 g, regler okoli 10 g, elisa 0.8 g

Celota: 88 g + 17 + 22 + 11 = 138 g

Potiska pa skoraj 100 g

S planetarnim prenosom (2 g) pa do 200 g potiska -> vertikala 8)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošno..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov