Samogradnja zračnih vijakov (gostilniška debata)

Vse o modelih letal na elektro pogon ...

Moderator: blisk

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.09.2004, 16:37

Hvala Rok, sem pozabil pripeti zraven :oops:
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.09.2004, 18:27

Samogradnja propa se po moje za pridobiti tiste 5-8% ne izide
Kar se teže tiče je zgodba drugačna balsaprop je veliko lažji

Da pa ni vse v set upu bom dokazal na kateri naslednjih tekem. Takoj ko naredim lažji rep in bom z 400 direkt lahko postavil težišče na željeno mesto bom kot setup uporabljal 400 direkt in 6x3 prop skupaj z mojo "F5J specialko" in mislim da bo rezultat prav tak kot do sedaj ( uvrstitev v FLY OF ali kar kahla)

Modelarji vseh vetrov v tehniki ni rešitve
skozi to sezono sem sam poizkusil štiri (4) različna krila tri(3) različne pogone izumljal toplo vodo pa sem skozi vso sezono dosegal približno enake rezultate torej konstantna forma ja vendar pilota in ne modela ta je bil za vsako tekmo drugačen in niti na eni tekmi nisem imel občutka, da me ven vleče model.

zadnji odstavek je že objavljen ampak ga je verjetno dobro ponavljat glede na debato zgoraj off topic
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.09.2004, 18:31

Jaz imam veselje delat s propelerji. Če pri čolnih, naj bo tokrat še pri letalih 8)
Sakura Racing XI Sport Master (Endurance, stock, mild modified, modified), Hyper GTB E, Tekno EB48, itd...
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a Robi » 22.09.2004, 21:05

MC GAYVER napisal/-a: Takoj ko naredim lažji rep in bom z 400 direkt lahko postavil težišče na željeno mesto bom kot setup uporabljal 400 direkt in 6x3 prop skupaj z mojo "F5J specialko" in mislim da bo rezultat prav tak kot do sedaj ( uvrstitev v FLY OF ali kar kahla)

Če bojo šla pravila v to smer, da se bo meril letalni čas od odklopa motorja do izteka turnusa (seveda, če boš toliko časa v zraku) potem nisem čisto prepričan, da se bo tvoj setup obnesel.

LP, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a frcac » 22.09.2004, 22:05

Hehe, Sašo & kompanija, pridite na tekmo, potem pa govorite! OK?

A se že treseš? :D Dejstvo je da te debate spremlja veliko ljudi. Prepričan sem, da je nekaj tudi tihih modelarjev ki ne pišejo, pa imajo namen priti na tekmo in ne samo pokazati kaj znajo in tekmovati, ampak predvsem uživati. Po vsaki zimi je nekaj podmladka, posebej če je bila prejšnja sezona zanimiva. Če pa pogledaš skozi drugo prizmo je ogromno dobrih modelarjev, ki niso na forumu in pa ga ne spremljajo - pa gradijo vrhunske modele in tudi vrhunsko letijo. Naši F3Jaši so dober primer. Ali pa prostoleteči modelarji.

Če se nisem pojavil na nobeni tekmi to še ne pomeni da o jadranju nimam pojma... in obratno. Dober pogon še ne naredi pilota.

Lp, Sašo
Uporabniški avatar
frcac
Naš človek :)

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 22.09.2004, 22:06

@ robi
Za zdej so pravila taka kot so
nazaj prišraufat reduktor ni blema sej nisem rekel da ga bom prodal :lol:

pozabljaš pa da bom snel z modela 90g in ko če se spremenijo pravila še 50g na račun baterij.

tel starji na taki teži lepo penjajo in ostajajo kar dolgo v zraku
tel star ima 20dm/2 jast pa 33dm/2

to ni več normalno gor se pelje samo motor in baterije pa mal folije :lol:
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a mihah » 22.09.2004, 22:46

Izgleda, je tale tematika res zanimiva. Zato spreminjam naslov debate. ;)

Sašo. Začel si blebetati o "specialkah" in hajtehu in Rok je jasno in glasno ter lepo povedal kako stvari stojijo. Zdaj pa še o letenju. Kaj bomo še slišali? :)

Osebno se čutim tudi kar precej zaslužnega, za to, kako stvari stojijo v F5J. O tem potrjujejo zahvale modelarjev, ki sem jim osebno pomagal kot tudi to, da praktično noben nima večjih problemov kar se tiče električnega dela v modelu. Če kdo rabi kakšrnokoli tehnično pomoč ali nasvet sem mu vedno pripravljen pomagati. Da so slovenski tekmovalci res orenk spedenali modele pa se bo že ta vikend potrdilo na Madžarskem. Sem skoraj prepričan, da bodo naši modeli prišli nad ostalimi. Vem, da to še zdaleč ni vse, vendar je gledano z moje strani bil moj cilj dosežen. Če kdo tega ne razume, naj se potem vzdrži komentarjev.

Poglej moj prvi post v Info debati koga sem citiral in poglej kaj piše z rdečo in kaj z debelo in podčrtano.

Podobna burka je bila pri čolnih, ko so začeli nekateri, ki so najmanj storili kar nekaj povprek pisati o tem in onem kaj bi in kaj oni nebi.

Da me ne boš napak razumel, najprej se dokaži in spoznaj sceno, pomagaj ostalim, potem pa piši.

Pridi na tekmo, bodisi zaradi užitka, bodisi zaradi dokazovanja, v vsakem primeru boš dobrodošel! :D
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a frcac » 23.09.2004, 07:42

Res ne vidim kje ti tu poleg izmenjave različnih menj vidiš gostilniško debato. Nobenemu ne oporekam zaslug za razvoj F5J pri nas - Rok, Robi, Milan, Miha, Andrej in ostali - kapo dol. Od vseh sporočil je pa tole

Sašo. Začel si blebetati o "specialkah" in hajtehu in Rok je jasno in glasno ter lepo povedal kako stvari stojijo. Zdaj pa še o letenju. Kaj bomo še slišali?
...
Da me ne boš napak razumel, najprej se dokaži in spoznaj sceno, pomagaj ostalim, potem pa piši.

najbolj gostilniško. Nobenega nisem napadel, nikakor pa nisem pa pričakoval tako vzvišenega odgovora :? Prijetno debato vam želim še naprej.

Lp, Sašo

P.S.: Pa ob vsej količini piva za na Madžarsko ne pozabite na kakšen radler za Robija... pa veliko uspeha fantje! :D
Uporabniški avatar
frcac

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.09.2004, 09:49

Tema se je malo oddaljila.

Kar se pa tiče samogradnje propa pa bi znalo biti zanimivo.
Tudi jaz sem razmišljal v tej smeri, vendar mislim da se za navadne(nezložljive) prope to ne pride v poštev; vsaj pri mojih pristankih ne.
Leseni bi bili sigurno bolj krhki, kot pa plastika.
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a no_name » 23.09.2004, 09:51

Če pa se že gre za težo, bi bil pa pomoje najboljši iz kalupa, na mestu kjer je zglob pa kak lesen kos, pa za polnilo kak purpen?
no_name

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a mihah » 23.09.2004, 09:58

Kot je Dr. Drela napisal, citiram:

The 6x3 Graupner folding prop often used on direct−drive Speed−400 motors has rather poor airfoils,
especially on the critical outer part of the blade, apparently from injection molding limitations.
They have far too much thickness and too much camber for the section CL’s and Reynolds numbers
seen in typical operation.

Torej moje eksperimentiranje bo temeljilo na omenjenem motorčku in posredno bo povezano tudi s točno določenim modelom in akumulatorji.
Želim si v maksimalni meri optimizirat pogon.

Tak propeler bo potem slabše deloval na drugem modelu s sicer podobnim ali enakim setupom, verjetno pa še vedno bolje kot navaden kupljen propeler.

O vsem bom poročal, brez skrbi :)
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a NightBird » 23.09.2004, 10:33

Za "tanajbol" zagrete:
Design and Analysis of Propellers
http://www.mh-aerotools.de/airfoils/propuls1.htm
Vem, da nič ne vem.
Uporabniški avatar
NightBird
Član

OdgovorNapisal/-a rock » 23.09.2004, 10:36

hvala za tole.

Sem stran sicer že neštetokrat pregledal zaradi profilov, na "prope" pa še pomislil nisem.

Mater sem kratke pameti.......

lp, rok
Uporabniški avatar
rock

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a mihah » 23.09.2004, 10:45

Odličen link! Thx!
Uporabniški avatar
mihah
Forumski odvisnež

OdgovorNapisal/-a alesb » 23.09.2004, 12:55

Uporabniški avatar
alesb

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a bwild » 23.09.2004, 13:21

:arrow:
Zadnjič spremenil bwild, dne 28.09.2004, 09:59, skupaj popravljeno 1 krat.
bwild
Član

OdgovorNapisal/-a Robi » 23.09.2004, 13:50

Ljudje smo zelooo različni, največja umetnost pa je v strpnosti in sprejemnaju drugačnosti.

Roka spoštujem kot letalca in modelarja in ga sprejemam kot človeka, ki je pripravljen deliti svoje znanje z drugimi in nuditi pomoč in nasvete vsakemu. Mogoče je njegova napaka edino, ker včasih preveč čustveno odreagira na kakšno stvar, ampak to le še bolj dokazuje kako je z vsem srcem predan letalstvu v taki ali drugačni obliki.

Zanimivo je pa to, da se v take "čudne" debate spuščajo predvsem taki, ki se jih na naših tekmah in druženjih bolj poredko ali pa sploh nikoli ne vidi.

Lep pozdrav vsem, Robi
Uporabniški avatar
Robi
Forumski veteran

Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a MC GAYVER » 23.09.2004, 14:49

pod Robijev tekst v celoti se podpišem tudi sam

@bwild
Večkrat sem že opazil da te nenadoma pograbi potreba po modrovanju, razlogov za tako početje ne poznam in me niti ne zanimajo bi bilo pa fer s tvoje strani, da preden popljuvaš neko osebo o njej vsaj kaj veš.
Glede na to da si si kupil F5J "specialko", sklepam da ti je kategorija zanimiva torej vzameč si čas prideš na dirko, po končani uradni tekmi še malo posediš in podebatiraš z ostalimi ljubitelji F5J zveš kaj novega poveš kaj novega in predvsem spoznaš nove ljudi ali ljudi ki jih poznaš samo iz postov na forumu pa so v resnici precej drugačni.

se srečava na naslednji tekmi
lp milan
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Stara sablja

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23.09.2004, 15:00

@bwild
Poznam te ne - praviš da na tekmo nisi nikoli prišel. Roka pa poznam. Pojma nimaš o čem govoriš. Prikaži se kdaj na travniku in spoznaj ljudi preden govoriš bedarije.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a ultralajt » 23.09.2004, 15:01

pod Robijev tekst v celoti se podpišem tudi sam

Rok je stal že na tolikih zmagovalnih stopničkah, da zagotovo ve za kaj se gre, če pa je včasih njegovo pisanje za koga preveč pokroviteljsko, pač naj tisto ne vzame preveč resno, pa bo volk sit in koza cela!

Da bi se pa kar nahitro popljuvali pa ne gre...raje se prej osebno spoznajmo.

Lep primer pri meni je bil, ko mi je McGajver v začetku šel skorajda na živce s kakim svojim tekstom na forumu, a ko sem ga spoznal "v živo" pa sem dobil popolnoma drugačno mnenje o njem, in sedaj tudi razumem njegove poste in njihovo sporočilnost....

Poizkusi še ti tako pri Roku!!

Pa še to: res se nam ne da dvakrat premisliti kadar kaj napišemo, zato pa je na forumu opcija, da svoj tekst kasneje lahko popravimo...da izgladimo zadevo.

Upam da ostanemo prijetna druščina, kajti če bi vas izgubil, sedaj ko se je tako lepo začelo odvijati, bi bila res velika škoda...

Pa kot sem že v enem prejšnjem postu napisal: ob pivu in prijateljskem klepetu se da vse razrešiti!

LP vsem! Mitja

editirano 6.10.04
Opazil sem da je Bwild pobrisal tekst ki je bil v malce "nesramnem tonu" in na katerega se je glasil moj odgovor. Sedaj je tale moj zgornji post postal brezpredmeten, ker slučajni bralec ne ve zakaj je to napisano. Glavno pa je, da se je železo kovalo dokler je bilo vroče....
Zadnjič spremenil ultralajt, dne 06.10.2004, 21:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ultralajt
Forumski veteran

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektro..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov